Sinds het verdwijnen van de grammofoon met een slinger om de veer op te winden die het plateau laat draaien is het draaiorgel met een zwoegende orgelman waarschijnlijk het enige middel om opgeslagen muziek te spelen zonder gebruik te maken van elektriciteit. Of de benodigde spanning wordt opgebouwd uit het lichtnet, uit een batterij, een zonnecel, een dynamo of enig ander middel, elektriciteit is noodzakelijk om onze elektronica te voeden. Dat voeden lijkt zo ondergeschikt aan de functie, immers een simpele Alibaba netvoeding werkt, een meegeleverde voeding werkt, een ingebouwde voeding idem. Daarmee lijkt de taak van de voeding ondergeschikt aan het doel van het apparaat en dat is ook zo. Een telefoon kan perfect werken met elke voeding die een passende spanning en stroom levert, een keukenradio ook, een wekkerradio, een switch, een router, verzint u zelf de voorbeelden maar. Waarom is een voeding van een apparaat voor audio dan zo belangrijk en vaak zo kostbaar? Omdat ons gehoor feilloos in staat is om verschillen te registreren, om te bepalen wat echt en wat nepgeluid is, het is immers een gevoelig orgaan dat de mens in staat heeft gesteld te overleven. Kwaliteit van audio valt of staat met een goede of slechte voeding. De basis van elk audioapparaat, ook als dat apparaat alleen maar werkt met digitale informatie uit een computer, een router, een switch of een streamer. Zelfs in het land van bits en bytes regeert de voeding. Onze oren bewijzen dat en vandaar dat we ditmaal nader ingaan op een upgrade voeding van SBooster, een voeding die in veel gevallen de standaard meegeleverde losse netvoeding kan vervangen en zal zorgen voor een verbetering van de geluidskwaliteit. Hetgeen bijdraagt aan het plezier van luisteren naar muziek. Want laten we eerlijk zijn, de meeste meegeleverde voedingen zijn eigenlijk alleen geschikt voor computer-achtigen en speelgoed, vrijwel altijd schakelend en storend voor andere apparaten, los of in combinatie met Chinees spul van Alibaba soms ronduit brandgevaarlijk.
BOTWS P&P ECO MK II
Sbooster doet niet aan korte namen, voluit heet de huidige versie “Best of Two Worlds Power & Precision ECO MK II Upgrade Power Supply”, afgekort BOTWS P&P ECO MK II. Al in 2008 werd het idee geboren om voor de toen
heel populaire Logitech Squeezebox de meegeleverde voeding aan te pakken om daarmee de geluidskwaliteit van de Squeezebox een push in de goede richting te geven. Dat werkte goed weet ondergetekende nog uit eigen ervaring. Van de SBooster Single werd de groei ingezet naar een lineaire voeding, de BOTWS. Inmiddels is de SBooster aangekomen in een volgende generatie en kreeg de aanduiding MK II mee. Features van de MK II voeding zijn een verbeterd circuit dat een fluctuerende stroomafname gemakkelijker aankan, een gereduceerde mechanische belasting van de schakeling, een lagere interne weerstand en uitgangsimpedantie. De verbeteringen zijn bereikt door toepassing van een PCB met hoge kwaliteit koper en goud finish, een effectiever koellichaam en interne bekabeling met verzilverd koper voorzien van PFTE isolatie. Verder zijn te benoemen de audio-grade ringkern transformator met elektrostatische en HF magnetische afscherming, toepassing van polypropyleen foliecondensatoren, een split-current unit en de DC output kabel met additionele afscherming, huls en gouden connectorpinnen
De SBooster vindt overal toepassing, aan een Auralic Aries, een Logitech Touch, Pro-ject Box Design, de Mytek Brooklyn DAC+, aan switches en routers, aan de Lumin U1 Mini en D2, aan Melco S-100, D-100 en N100, aan MartinLogan ESL elektrostaten, een Intel NUC en nog veel meer. Netwerkswitches en routers blijken op netwerken heel veel digitale ruis te veroorzaken, komende uit de meegeleverde goedkope voeding en die ruis is effectief te onderdrukken door een SBooster aan te sluiten. Op de 24V versie na heeft elke SBooster drie selecteerbare uitgangsspanningen, altijd een IEC14 netsnoer aansluiting, een high performance dual stage filter met aardlijn en overspanningsbeveiliging. De BOTWS P&P ECO MK II wordt geleverd met verwisselbare DC-tips en is beschikbaar met vele uitgangspanningen tussen 5 Volt en 24 Volt. Door slim ontwerp zijn deze uitgangsspanningen samengevoegd in zes modellen. In tegenstelling tot veel andere (Chinese of DIY) producten zijn de SBooster voedingen gecertificeerd en volkomen veilig in gebruik.
Welke SBooster?
Het kiezen de juiste SBooster is niet lastig, een klein rekensommetje en een vergrootglas zijn genoeg, of raadpleeg de site van SBooster. Het eerste dat u moet weten is op welke spanning het apparaat dat u wilt aansluiten werkt. De aanduiding staat op de originele voeding aangegeven als V of Volt. Niet de 230V ~ netspanning, maar een waarde tussen de 5V en de 24V. Verder moet u erop letten dat de aanduiding DC of = op de voeding staat. Direct Current of in het Nederlands gelijkspanning. Naast spanning is de stroom belangrijk, aangeduid als A, mA, Amp of Ampère. Afhankelijk van de stand van de spanningsregelaar op de SBooster kan die een bepaalde hoeveelheid stroom leveren en daar mag u niet overheen gaan. Het kan ook zijn dat er een aanduiding is in W of Watt. Watt is een vermenigvuldiging van Volt en Ampère. Dus de stroom uitrekenen is een kwestie van delen: Watt door Volt. Voorbeeld, 24 Watt gedeeld door 12 Volt is 2 Ampère. Het vergrootglas dient om de vaak lastig leesbare tekst op een netvoeding te ontcijferen. Stel de SBooster in op de juist spanning met de kleine schakelaar. Bij de SBooster zitten verschillende tips, dikke en dunne, het is even passen welke tip de juiste is. Doe dat voordat u alles aansluit, het voorkomt sluiting en het telkens aan/uit gaan van apparatuur. De tip moet goed passen en niet los kunnen schieten. Doorloopt u deze simpele stappen dan is de SBooster een upgrade voeding zonder rimpels te veroorzaken in de gelijkspanning of in uw voorhoofd.
Hoe gaan we te werk
Wisselen van de meegeleverde Melco voeding (een APD laptop voeding) naar een SBooster duurt 2,5 tot 3 minuten, een forse aanslag op auditief geheugen dat bij mensen helemaal niet zo sterk is. Hoe geoefend de luisteraar ook is in het onthouden van verschillen over een zo lange tijdspanne, het vergt uiterste concentratie en ervaring met de gekozen componenten. Daarom is gekozen voor een opstelling waar dagelijks naar wordt geluisterd, met muziek die tot in de treuren gebruikt is voor vergelijken. Hoe de set er precies uitziet is minder relevant, te benoemen componenten waar Lexicom MultiMedia dealer van is zijn van Melco een N10 Digital Music Library en S100 ethernetswitch, een Lexicom NUC, Auralic Aries G1 streamer, elders in de woning gebruikte Silent Angel Bonn N8 ethernet switches, AudioQuest ethernet en stroom kabels, een AudioQuest Niagara 5000 netfilter, Spendor luidsprekers op Townshend Podiums en toegevoegde Townshend Maximum supertweeters. Hoofdrolspeler vandaag is de Melco S100 ethernetswitch die gekoppeld is aan de Melco opslag, de Auralic streamer en via een lange verbinding naar een Bonn switch met een NUC waarop Roon software draait. Eerder is al geconstateerd dat aan een NUC een SBooster voeding van 18-19V veel beter presteert dan een meegeleverde schakelende voeding, een Sbooster die daar dus bleef zitten, vandaag is het plan om te bepalen wat een SBooster van 12-13V kan doen voor een Melco Switch die standaard ook een goedkope, schakelende laptop voeding meegeleverd krijgt. Het wisselen kost zoveel tijd omdat de Auralic bij het wisselen van de voeding aan de switch de netwerkconnectie tijdelijk kwijtraakt, de Melco S100 ongeveer een minuut nodig heeft om te booten, plus dat ik steeds even wacht met het wisselen van het stekkertje van de voeding om zaken heel te houden (ontladen van de Melco S100). De beide voedingen zijn met AudioQuest NRG-Y2 (achtje) en Y3 (IEC) netsnoeren aangesloten op de Niagara 5000. Dus ook de meegeleverde Melco voeding krijgt al een zo schoon mogelijke netspanning binnen. Enig proberen maakte duidelijk dat van de met de SBooster meegeleverde tips de gele 5,5mm de beste verbinding geeft op de S100, die zit een stuk steviger dan de zwarte 5,5mm tip.
Vrijheid
Laten we het eerste stuk muziek gaan draaien, Anette Askvik met “Liberty” en van de Melco voeding straks overgaan naar de SBooster. In vergelijk houden tonen langer aan met de SBooster op de S100.
Tonen zijn intenser zoals kleur kan winnen aan intensiteit als je vanaf de zijkant of vanaf de voorkant naar een LCD scherm kijkt. De stem van Askvik raakt losser van de band met de SBooster en lage tonen lijken dieper te gaan. Waarschijnlijk is dat laatste schijn die bedriegt, tonen hebben wat meer power en dat interpreteren de hersenen als dieper. De tweede stem in de track komt gemakkelijker naar voren. Een toch al fantastische Melco switch doet er nog een schepje extra op met een SBooster, zonder dat de kosten 5-voudig zijn zoals de stap van een Bonn N8 naar de Melco S100. Het stereobeeld komt wat hoger te staan, beleving is gegroeid met de betere voeding. De verschillen zijn zo overduidelijk dat ik er nauwelijks in durf te geloven, ware het niet dat ik met andere muziek eerder in de week een soort gelijke ervaring had. Het stereobeeld is met de SBooster zelfs breder en details springen gemakkelijker in het gehoor. Het blijft verwonderlijk dat A een switch dit veroorzaakt en B een voeding aan de switch zulke duidelijk naar voren gebrachte, hoorbare verschillen kan maken zonder dat het meetbaar zal zijn aan de ethernetpakketten.
The beat goes on
Het tweede muziekstuk is “Beat” gespeeld door het Tingvall Trio, een MQA opname waarvan de Auralic Aries G1 de eerste unfold doet. De luistervolgorde is omgedraaid, eerst de SBooster en dan later terug keren naar de meegeleverde, schakelende Melco voeding. Met de SBooster zijn de pianonoten helder en het moment dat de hamer de snaar raakt is duidelijk gedefinieerd. Baslijnen hebben melodie en laten zich eenvoudig volgen. Slagwerk brengt een snaredrum en bekkens naar voren. Bekkens die overduidelijk sissen. Heel transparant is de weergave zonder de emotie in de muziek kwijt te raken. Als een zuiver kristallen glas waar je doorheen kijkt naar een mooie wijn. Terug naar eigen voeding van Melco betekent dat de helderheid zich omzet in hardheid, tonen van de piano hebben minder structuur. Bekkens sissen wat minder en de baslijnen vervagen lichtjes. Nog steeds een zeer goede weergave, maar de glans is er vanaf gehaald. Wijn zit nu in een normaal glas, is nog steeds lekker van smaak maar het oog wil ook wat. Naarmate ik langer naar dit nummer luister valt keer op keer op dat de piano van klank is verandert. De tonen zijn niet alleen harder met de Melco voeding, ze klinken minder lang door. Met het slagwerk en de bas achter de piano is de muziek zelfs een beetje rommelig en bij vlagen licht irritant. Puur na een direct vergelijk van de SBooster met tenslotte de eigen Melco voeding.
Weer Taylor
Het laatste werk is van Allan Taylor, het door audiofielen en audiobeursbezoekers inmiddels niet meer te verdragen “The beat hotel”. Nu gaan we weer van de Melco voeding naar de SBooster op jacht naar winst. Met de Melco voeding staat de stem vast op zijn plaats tussen de speakers, dicht op de band, het stereobeeld is breed en verder helemaal los. Veel leuke effecten in de muziek. Stem overduidelijk en verstaanbaar. Te verwachten op luidsprekers die gebaseerd zijn op BBC principes uit de jaren ’70 en werken met een lichte nadruk op het middengebied. Met de SBooster wordt het stereobeeld breder en in lichte mate hoger neergezet. De stem van Taylor verkrijgt meer van dat diepe, krakende dat hem zo typeert. De kleine details komen duidelijker naar voren. Taylor komt wat naar voren en staat beter los van de band. Gitaar valt perfect op als separaat instrument. De extra diepgang in de lage tonen is duidelijker dan bij Anette Askvik omdat deze opname al veel laag bevat en altijd al dieper gaat. Er komt niet meer bas, de bas is duidelijker in definitie en valt minder snel af naarmate de frequentie zakt. Het is net als met goed eten, een paar vleugjes van extravagante kruiden maakt de maaltijd interessanter, versterkt de smaak, geeft een sensatie aan het voedsel. Als trotse eigenaar van een Melco S100 laat ik de SBooster niet meer uit de handen trekken. Hij gaat niet retour Lexicom MultiMedia. De winst zit nu in de oren en dat laat mij niet los. Weer een doosje erbij in het rek waarin ik probeerde af te bouwen.
Rotsvast vertrouwen
Het album “Hotels & Dreamers” laat ik doorspelen op het systeem waarvan de SBooster vast onderdeel is geworden. De stappen die zijn gezet van Cisco SE2800 switch naar Silent Angel Bonn N8, vervolgens naar de Melco S100 en tenslotte door het toevoegen van een SBooster voeding zijn significant. De beleving van de muziek is fors toegenomen, muziek is telkenmale interessanter geworden in de periode van opbouw naar het eindresultaat. Kennelijk mag ik mij gelukkig prijzen met een systeem dat alle verschillen duidelijk laat horen, tegelijk besef ik mij wel degelijk dat ik telkens aan het finetunen ben met een systeem dat in basis klopt. Dat is essentieel, geen switch of voeding is een wondermiddel dat een matige versterker verheft, een kleurende luidspreker zuiver maakt of een jitterende bron verandert in een topklasse streamer. Het samenspel is gebaseerd op proberen en inbrengen van ervaring. Precies datgene dat u van een dealer als Lexicom MultiMedia mag verwachten, omdat ze door hun gedrevenheid inderdaad zelf gaan proberen, gaan luisteren en zoeken naar vleugjes exotisch kruid om de audiomaaltijd niet alleen op smaak te brengen maar als een culinaire sensatie te bieden. Als dealer van SBooster zijn daar in de loop der jaren honderden voedingen van eigenaar verwisselt, allemaal hebben ze een plekje gevonden bij klanten voor een keur aan toepassingen. Dat vertrouwen in het product is mede gebaseerd op de minimale uitval, een uitval die zich meestal laat oplossen door het verwisselen van een defecte zekering door een nieuwe. De website van SBooster geeft u alle informatie welke voeding voor welk apparaat geschikt is, en anders loopt u gewoon binnen bij Lexicom MultiMedia en vraagt u de medewerkers welke passend is voor uw systeem. Spijt krijgt u er niet van, wel een tevreden gevoel. Een SBooster is een zinvolle en betaalbare upgrade waar ik geen nadeel aan kan ontdekken, anders dan dat ik € 329,- (SBooster 12-13V) en € 119,- (AQ NRG-Y3) armer ben.