Naim Uniti Atom & Focal Chora 806 (package deal)

Naim Uniti Atom & Focal Chora 806 (bundelaanbieding  niet meer geldig)

Als twee bedrijven vanuit een holding de kans krijgen samen te werken en de krachten bundelen kan dat voor de consument heel gunstig uitpakken. De Franse luidspreker fabrikant Focal en de Britse elektronica maker Naim Audio slagen er in 2020 feestelijk af te sluiten.

Een Franse luidspreker en Britse elektronica sluiten een beter huwelijk dan de UK met de EU. Vandaag luisteren wij naar de voordeligste combinatie van een Focal Chora 806 luidspreker en een Naim Audio Uniti Atom streamer/versterker met speakerkabels. Alles wat u nog nodig heeft is ethernet met een koppeling naar internet, een tablet, een stopcontact.

Wie verwacht dat de vormgeving van de Fransen aantrekkelijker is dan van de Britten komt dit keer bedrogen uit. Schoonheid van de één is gekoppeld aan functionaliteit van de ander. Waarbij Naim het wint in uiterlijk van Focal.

Focal Chora 806

De aangeboden bundel begint met de Focal Chora 806 luidsprekers. Een 2-weg basreflex systeem waarbij Focal de nadruk heeft gelegd op de weergave, de drivers en het filter, daarbij wat minder aandacht heeft gegeven aan het uiterlijk. Al met al is de Chora 806 geen lelijk ding geworden, maar verwacht voor de prijs geen echt fineer. De voorzijde van de weergever is hoogglans zwart, met een zilveren roostertje voor de tweeter en een zwart doekje om de woofer aan het oog te onttrekken. Het doekje zit met magneetjes op de kast, laat u het weg dan zijn er geen storende gaatjes te zien. De kast is bekleed met mat zwart vinyl om de indruk te wekken van mat zwart gelakt hout. De Chora 806 is bestemd voor niet al te grote ruimtes, zeg tot zo’n 20 à 25 vierkante meter. De Chora 806 is te plaatsen op een boekenplank, staat bij voorkeur op een stand. Focal heeft speciale stands beschikbaar, die zijn geen onderdeel van de bundel. Hoewel de Chora 806 leverbaar is in diverse kleuren beperkt de aanbieding zich tot de zwarte afwerking.

De tweeter in de Chora heeft een geïnverteerde dome gemaakt uit een legering van aluminium en magnesium, hard genoeg om nooit te vervormen, door de combinatie van de twee materialen aangenaam zacht voor het oor. De dome is opgehangen in memory foam met de handelsnaam Poron. De ophanging is afgeleid van de topmodellen van Focal en zorgt voor een sterke reductie van vervorming juist in het gebied waar ons gehoor het meest gevoelig is. Door de geïnverteerde vorm is de tweeter in staat het geluid breed te spreiden waardoor de luisterplek niet langer de hotspot hoeft te zijn.

Focal doet al jaren onderzoek naar conusmaterialen en heeft de Chora voorzien van wat zij noemen “slatefiber”. Slatefiber bestaat uit gerecyclede losse carbon fibers die tussen twee lagen thermoplastisch polymeer worden geperst. Door de carbon fibers niet te weven maar naast elkaar te leggen zijn ze sterker en wordt de demping verbeterd. Het materiaal is bovendien licht om snelheid aan de conus te geven. De woofer wordt gekoppeld aan een reflexpoort aan de voorzijde van de weergever.

Technische details:

 • Woofer: 6,5” slatefiber
 • Tweeter: 1” TNF Aluminium/Magnesium inverted dome
 • Rendement (2,83V/1m): 89dB
 • Frequentiebereik (±3 dB): 58Hz-28kHz
 • Laagste frequentie bij -6 dB: 49 Hz
 • Nominale impedantie: 8Ω
 • Minimum impedantie: 4,6Ω
 • Aanbevolen versterker vermogen: 25 tot 120W
 • Overgangsfrequentie woofer/tweeter: 3.000Hz
 • Afmetingen (HxBxD): 43x21x27cm
 • Gewicht: 7,35kg

Naim Uniti Atom

Het meest opvallende aan het uiterlijk van de Naim Uniti Atom is de 5 inch LCD display aan de voorzijde die u alle informatie geeft over de muziek die u speelt, de instellingen en de bediening. De display is gekopieerd naar de afstandsbediening waarmee functies vanaf de luisterplek bestuurd worden. Tegelijk heeft de Uniti Atom een multifunctionele bediening aan de bovenzijde en natuurlijk heeft Naim een eigen App beschikbaar. Aan de zijkanten van de Uniti Atom zijn de koelvinnen te vinden en de behuizing is geheel gemaakt uit geborsteld, zwart aluminium. Samen met de intelligente volume regelaar en de display zorgt dat voor een chique uitstraling van dit all-in-one systeem, dat net als de Focal Chora 806 bedoeld is voor een wat kleinere luisterruimte. De Uniti Atom neemt slechts een bescheiden plaats in want hij meet 95x245x265mm (HxBxD) en weegt toch een stevige 7 kilo.

Het hart van de Uniti Atom is de volume regeling die in het analoge domein werkt voor een optimaal behoudt van de resolutie van digitale muziekbestanden. De zware lineaire voeding met zijn grote transformator draagt bij aan de uitstekende weergave die de Uniti Atom. Zijn de digitale schakelingen in de Uniti Atom nieuw ontworpen, gebleven is de traditionele klasse A/B versterker waar Naim beroemd mee is geworden. Het uitgangsvermogen is 2 x 40 Watt aan 8 Ohm.

De Uniti Atom combineert een ruime keuze aan fysieke aansluitingen met technologieën als Chromecast, AirPlay, Bluetooth (aptX HD), Internet Radio™, UPnP™ (Universal Plug ‘n’ Play) en streamingdiensten als TIDAL, Qobuz en Spotify® Connect, alles beschikbaar voor multiroom. Ondersteunde file formaten zijn WAV, FLAC, MP3, AAC, OGG, WMA en DSD. Files kunnen opgeslagen zijn op een NAS, een USB device of op de eigen oplossing van Naim, de Uniti Core.

Beschikbare ingangen

 • 2 x Optical TOSLink (up to 24bit/96kHz)
 • 1 x Coaxial RCA (up to 24bit/192kHz, DoP 64Fs)
 • 1 x HDMI ARC
 • 1 x RCA analoog
 • 2 x USB Type A socket (voor- en achterzijde)

Beschikbare uitgangen

 • 1 x RCA sub/pre output
 • 1 x 3.5mm hoofdtelefoon
 • 1 x Luidsprekers

Naim Audio NAC A5 kabel

De NAC A5 is een luidsprekerkabel met samengeslagen geleiders uit dunne koperdraden tot 2 x 4 mm2. De geleiders worden parallel van elkaar gescheiden gehouden door het isolatiemateriaal. De inductie van de kabel is zo gekozen dat de Naim versterkers technisch optimaal kunnen presteren. In de bundel is 2 x 4 meter met banaanpluggen afgewerkte kabel inbegrepen in de kleur zwart.

Rond de bundel

Zoals aangegeven is er niet veel meer nodig rond de bundel samengesteld uit de Focal Chora 806, de Naim Uniti Atom en de Naim NAC A5 luidsprekerkabel. U kunt met Wi-Fi werken, Lexicom MultiMedia maakt voor de meest stabiele ethernet omgeving het liefste gebruik van bedraad ethernet. Wij pakken dan een hoogwaardige ethernet switch met een zware voeding zoals de Silent Angel Bonn N8 met Forester F1 voeding. Ethernetkabel tussen switch en de Uniti Atom kan prima de Chord C-Stream zijn. In ons geval hebben wij zware metalen stands gebruikt om de Chora 806 luidsprekers op te zetten, elk goed alternatief volstaat en uiteraard heeft Focal de bijpassende stands. Nog even de prijzen en uw voordeel op een rij:

 • Naim Uniti Atom HDMI € 3.295,-
 • Focal Chora 806 zwarte monitor luidsprekers € 660,- per paar
 • Naim NAC A5 afgewerkte luidsprekerkabel 2 x 4 meter € 549,-

Bijna kerst

Katie Melua heeft eerder een heerlijke kerst CD uitgebracht waarop zij zingt samen met een Georgisch vrouwenkoor. Tijdens het draaien van de muziek ben ik aan het schuiven geslagen met de luidsprekers en merk dat als de twee Focal’s wat verder uit elkaar staan het stereobeeld niet alleen groter gaat worden maar tevens eenvoudiger loskomt van de weergever. Tegelijk zijn de speakers verder naar achteren gezet en wat blijkt, ze mogen rustig met de achterzijde vrij dicht bij de muur staan. In mijn geval is dat circa 50 centimeter. Dat zal voor velen een prettiger bericht zijn dan de melding dat een luidspreker volkomen vrij moet staan. Dan liefst een meter van alle wanden verwijderd, zodat er een forse inbreuk wordt gemaakt op de leefruimte. Opgesteld op mijn manier schotelt Melua samen met de vrouwen een fraai stereobeeld voor, vrij van de weergevers, groot en breed, met genoeg hoogte informatie. Diepte was steeds al aanwezig en het naar achteren plaatsen maakt dat nauwelijks minder. Stemmen zijn aangenaam en goed te verstaan. Het koor staat achter de vocalist en in het koor is het herkennen van individuele stemmen lastiger dan met kostbaarder weergevers. Dat is op zijn beurt op te lossen door wat lichte vlies demping in de poort aan te brengen. Niet te veel en ik weet zeker dat het afhankelijk is van de akoestiek. Wat daarmee verandert is uiteraard de laagweergave, de goed afstemde poort die de bas helpt krijgt minder invloed en dus neemt de hoeveelheid laag wat af. Daarmee samenhangend is dat de afval onder de poortfrequentie minder steil wordt en de lage tonen wat dieper naar de onderkant reiken. Zelf heen en weer bewegen op de bank maakt voor de weergave en het stereobeeld eigenlijk geen verschil meer. Net zo min dat naar voren en naar achteren bewegen de laagweergave beïnvloed. Ik ben tevreden zo met de opstelling zodat meer muziek aan de beurt kan komen.

Eén van mijn favoriete jazz albums aller tijden is en blijft “The Köln Concert”, uitgevoerd door Keith Jarrett in 1975. Solo piano in het Opera House, een zaal waarvan de akoestiek onderdeel is van de weergave. Wat dit systeem voorschotelt voldoet volledig aan de verwachting. Heldere hoge noten gekoppeld aan de klank van de romp in de lage noten. Een goede afbeelding van de vleugel, misschien niet tot in de laatste finesses, wel realistisch en met behoudt van de dynamiek in de opname. Het is daarbij heel gemakkelijk om de rechter en linker hand uit elkaar te houden, vast te stellen dat Jarrett met zijn voet op het podium stampt en af en toe kreunt. Zelfs een mislukte poging waagt om te zingen. Het is compleet, indringend, staat op de juiste afstand en neemt je mee naar Keulen. Nog steeds bij de “K” van het alfabet volgen de King’s Singers met hun a capella vocalen. De CD “Simple gifts” bevat de nodige klassiekers die zich laten neerzetten door de zes heren. Soms met een solist waarbij de anderen de ‘instrumenten’ vormen, een andere keer meerstemming gezongen. Stemmen die eenvoudig van elkaar te onderscheiden zijn, een vast plekje krijgen in het stereobeeld. Geen zwalken van de stemmen bij een veranderde toonhoogte, het fasegedrag van de weergevers lijkt perfect op orde te zijn. Woofer en tweeter werken zodanig samen dat van een hoorbare overgang geen sprake is, naadloos vormen ze samen één bron waaruit de muziek ontstaat en zich wijd verspreid. Als ik toch een opmerking mag maken, dan vind ik de Chora 806 enigszins hol klinken. Wat weinig demping in de kast. Dat is waarschijnlijke een bewuste keuze om tot een gunstig rendement te komen en zowel de dynamiek als micro informatie te behouden. Nu is de luisterruimte van Lexicom MultiMedia ook leeg ditmaal en dat zal via de akoestiek zeker bijdragen aan de waarneming. Eenmaal geconcentreerd op de zangers zelf is er niets dan lof voor de combinatie van Chora 806 en de Naim Uniti Atom.

Klassieke zangers

The King’s Singers kom ik tot mijn verbazing weer tegen op een CD van luitspeelster Christina Pluhar en het ensemble L’Arpeggiata. Barokke muziek opgenomen in een kapel van de Notre Dame in Parijs. Hun zang is ditmaal ondergeschikt aan Pluhar en het orkest. In de tweede track van de CD komt de Spaanse invloed van de componist sterk naar voren en gaat Pluhar los op de luit. Ik vind het genieten zoals dit systeem weet te spelen. Hoorbaar naar voren komt de akoestiek van de kapel, de snelheid en het ritme waar Naim beroemd om is geworden, de hoeveelheid details en de scheiding tussen de instrumenten. Zonder dat het stereobeeld verloren gaat, geen wanklank is waar te nemen en over het gehele frequentiegebied kan ik geen piek of een diep dal ontdekken. Met een dame op track drie gaat het voorbeeldig, de zangeres heeft een flink volume en zou gemakkelijk een luidspreker in de problemen kunnen brengen. Niets van dat alles, nergens te scherp, zelfs niet op de rand van de snede, beheersing wordt gekoppeld aan detailweergave en een natuurlijke helderheid. Plaatsing blijft voorbeeldig, het stereobeeld is hoogstaand in de prijsklasse. Samen geven Naim en Focal een ijzerscherpe aanbieding af.

Controle op scherpte gaat uitstekend met het Scottish Chamber Orchestra dat “Mozart serenades” speelt. Een high resolutie opname van Linn binnengehaald als download in 24bit 88.2kHz. De oorspronkelijke SACD van Sony heeft er model voor gestaan. Wat de set ermee kan is een stereobeeld neerzetten dat zich dit keer tussen de weergevers blijft bevinden, met een zekere afstand die de luisteraar wat hoger en verder weg zet in de concertzaal. Ik kijk neer op het podium en dat doet realistisch aan. De weergave is helder, de secties in het orkest laten zich duidelijk aftekenen en de akoestiek van de zaal wordt goed benut. Op de violen is net zo min als eerder op de zangstem enige vorm van scherpte te herkennen. Laat u niet wijsmaken dat de metalen dome van Focal scherp is, dat stadium zijn we al jaren voorbij, ik ken speakers die niet als glashelder bekend staan en veel meer last hebben van een te opvallende tweeter. Naarmate ik langer luister ga ik eerder de set waarderen dan dat ik onvolkomenheden aan het ontdekken ben. Het speelt vrij, ruimtelijk, soepeltjes en de muziek blijft de aandacht trekken op een prettige manier.

Big band en de Kelten

Tony Bennet bracht in de 2011 een tweede CD uit met duetten met beroemde zangers en zangeressen, gezongen voor een big band. Van die lekkere muziek met veel koperblazers, stevige ritmes, piano, bas en vooral drums. Heerlijk hoe Bennet en John Mayer samenwerken, goed neergezet in het stereobeeld, helder en verstaanbaar zelfs als de koper instrumenten voluit dreigen te gaan. Het wordt op dit systeem vermakelijke muziek, precies zo is het bedoeld. Ik pik expres de mannenstemmen er uit, dames draai ik al zoveel. Bublé is naast Bennett op zijn plaats, stemmen lijken wel wat op elkaar en hebben toch via de Focal hun eigen geluid weten te behouden. Terwijl Willie Nelson juist heel anders zingt dan Bennett. Artiest voor artiest is herkenbaar, weet te boeien, blijft zichzelf. Dat de Focal het koperblazen zo goed weet te beheersen zonder dof of saai te worden is prijzenswaardig. Helder en transparant, nooit onzuiver of trommelvlies tergend. Dat een portie levendigheid is toegevoegd maakt dat deze CD echt de moeite waard is op deze combinatie. Komt er een vrouw langs, zoals de vaak saaie Norah Jones, dan nog is het volop plezier waarmee ik luister.

Om niet oneindig door te gaan, de dag loopt als altijd een keer op een eind, grijp ik naar een oude verzamel CD met Keltische zangstemmen. Om te bedenken dat ik in vroeger jaren heel erg kon genieten van dit soort muziek en het eigenlijk ten onrechte in het vergeetboek is geraakt. De vaak oude en niet perfecte opnames weerklinken heel aangenaam, halen herinneringen terug, doen de ogen sluiten om te genieten. Thuis toch ook eens van de opslag trekken en streamen. Clannad, Era, Chieftains en al die anderen die meeslepende muziek maken om over een Chora 806 af te spelen. Dat oude opnames nog soepel klinken is een verdienste en een fijne bijkomstigheid. Hoe hoger in het audio segment, des te moeilijker dat vaak gaat worden. De ultra hoge resoluties laten niet alleen de juiste dingen horen, maar ook alle fouten en dan is het best fijn om dat een beetje te versluieren zodat plezier overblijft.

Voordeel

Voor deze prijs heeft u echt een dijk van een aanbieding als u kiest voor de Naim Uniti Atom, de Focal Chora 816 en 2 x 4 meter Naim NAC A5 kabel. De Naim brengt volledigheid in een compacte behuizing met een luxe uitstraling. Is streamen en internetradio niet genoeg, dan zijn en analoge en digitale ingang naast HDMi voor een TV toestel. De goed aan te sturen Focal luidsprekers vallen niet de categorie moeders mooiste, Focal is zo wijs geweest wel te bezuinigen op de behuizing maar niet op de weergevers zelf of op het wisselfilter. Met als gevolg dat de Chora 806 beter presteert dan het uiterlijk zal doen vermoeden. Door de Chora 806 goed te plaatsen en desnoods wat te tunen met lichte demping in de poort ontstaat er een levendige en natuurlijke weergave waarin dynamiek en snelheid direct te herkennen zijn. Het vermogen van de Atom is ruim voldoende om de Chora te voeden tot onaangenaam hoog volume, zinniger om te vermelden is dat ook zachtjes gespeeld de muziek zijn volledigheid weet te behouden. De compacte Atom steekt wat schril af tegen de afmetingen van de Focal’s, de monitor is niet de kleinste, het resultaat is wel een volwassen weergave die ver genoeg reikt om een subwoofer weg te kunnen laten. Kortom aan te bevelen om de combinatie zelf eens te gaan beluisteren als u in de markt bent voor een compleet systeem tegen een scherpe prijs. De aanbieding is niet eeuwig geldig, dus kom niet te laat.

Meer informatie en prijs van de Uniti Atom vindt u hier.

Meer informatie en prijs van de Chora 806 vindt u hier.