iFi PowerStation verdeelblok

Wat onze klanten ons vertellen en dat wat wij zelf hebben ervaren is dat een zo schoon mogelijke netspanning altijd winst oplevert voor de weergavekwaliteit van uw audiosysteem. Vandaar dat Lexicom MultiMedia diverse oplossingen kan leveren van merken als Atlas, AudioQuest, Furutech en IsoTek om wat namen te noemen. In diverse prijsklassen zodat een netfilter of stekkerblok in verhouding staat tot het audiosysteem. Recent is de collectie uitgebreid met het iFi PowerStation dat eigenlijk geen filter is maar op een andere manier storingen te lijf gaat. Hoe leest u later in deze review. Om niet zonder referentie te werken is de iFi PowerStation gebruikt naast een IsoTek Sirius netfilter waarvan wij de positieve punten en kleine nukken er grillen al kennen. Ook is er zonder goed stekkerblok gewerkt, gewoon de netsnoeren in de wandcontactdoos. Ik loop echter al op de zaken vooruit, eerst maar eens uitleggen waar het over gaat.

iFi PowerStation

Het iFi PowerStation is een betaalbaar audiofiel verdeelblok voor de netspanning dat meehelpt aan een schone netspanning voor uw analoge en/of digitale apparatuur. Het PowerStation zorgt voor een storingsvrije muziekweergave omdat het afschermt tegen RFI en EMI met zijn antraciet geanodiseerde aluminium behuizing. Onderdeel van het PowerStation is de iFi Active Noise Cancelation welke actief over de gehele frequentieband vervuiling uit de netspanning weet te elimineren. Individuele parallel filters per outlet beschermen nog eens extra tegen hoogfrequente vervorming van de sinus van de netspanning. Bovendien is elke outlet geplaatst in een eigen container, gedempt met EVA (ethyleen vinyl acetaat) om onderlinge beïnvloeding te voorkomen. Alle verbindingen zijn gemaakt met 99,9999% zuiver OCC koper.

Het principe van het PowerStation is gebaseerd op de ook los leverbare iFi AC Purifier. Voor het scheiden van bijvoorbeeld analoge en digitale apparatuur kan zelfs de losse AC Purifier als extra toegevoegd worden. De PowerStation is een actief product en geen passief filter. De toegepaste Active Noise Cancellation2® (ANC2) is een techniek afkomstig uit de defensie industrie en werkt op basis van het in tegenfase opwekken van het vervormingscomponent. Daarmee is een afname van -40dB aan vervorming te realiseren. Ter vergelijk ANC2 is een soort van elektrische variant op wat in een hoofdtelefoon noise cancelling is.

Het PowerStation heeft een aarde en polariteit detectie. Aarde is noodzakelijk voor het tegengaan van zoemen en brom, een 4mm banaanterminal is aanwezig voor een separate aarde als die niet vanuit de wandcontactdoos beschikbaar is. De extra aarde zal nooit leiden tot een aardlus, zo slim is het PowerStation gemaakt door iFi. De juiste polariteit en aarde, aangegeven met LED’s, is essentieel voor een optimaal gebruik van uw high-end systeem. Met het PowerStation zijn de componenten beschermd tegen een overspanning puls tot max. 30.000A bij 1.000V gedurende 10uS. Het PowerStation schakelt uit als er een overspanning wordt gedetecteerd.

Technische gegevens:

  • Vervorming reductie: > 40dB (> 100x)
  • Overspanningsbeveiliging: max. 30,000A @ 1,000V/10uS
  • Netspanning: 90V – 265V
  • Indicatie: polariteit en aarde
  • Netschakelaar: aanwezig
  • Afmeting: ø 40mm x 115mm (L)
  • Garantie: 12 maanden

Vergelijken

Voor het vergelijken van de drie opties: “geen stekkerblok”, de IsoTek Sirius en de iFi PowerStation, zijn twee verschillende opstellingen gemaakt, één met buizen en één met transistoren. De eerste opstelling bestaat uit een PrimaLuna EVO 300 buizenversterker en een PrimaLuna EVO 100 buizen DAC, de tweede uit een Naim NAIT XS 3 en een Naim ND5 XS 2. Van die ND5 XS 2 gebruik ik uitsluitend de DAC functie om vergelijkbaar te blijven met de PrimaLuna opsteling. Voor het streamen via digitaal uit maak ik misbruik van een Naim NDX2 netwerkspeler. Voor beide opstellingen pak ik Bowers & Wilkins 804 D3 Diamond luidsprekers omdat die ongenadig veel details blootleggen en zo zijn de verschillen als onder een vergrootglas gelegd. De netsnoeren naar de versterkers, de DAC’s en het verdeelblok zijn allemaal AudioQuest NRG-Z. De rest van deze systemen bestaat uit Chord luidspreker- en Ethernetkabels. Een AudioQuest interlink en een Silent Angel Bonn N8 ethernetswitch.

Ronde nummer één

Eerst maar eens luisteren zonder stekkerblok naar Max Richter’s eigen compositie van Vivaldi’s “Vier jaargetijden” en daarvan deel één van de “Lente”. Met PrimaLuna aan Bowers & Wilkins is de weergave aan de zeer scherpe kant met veel te veel focus op de hoge tonen. Het stereobeeld is plat en komt nauwelijks verder naar buiten dan de rand van de speakers. Er zijn erg veel details blootgelegd, eigenlijk zoveel dat de samenhang in de muziek verdwijnt en nog slechts individuen opvallen. Het gebruikte orgel is wel duidelijk aanwezig in de gehele track. Al blijft muziek binnen de opstelling hangen, het komt wel los van de weergevers.

Met het IsoTek Sirius stekkerblok maakt de scherpe rand plaats voor een veel rustiger weergave en ook het stereobeeld is duidelijk wijder geworden. Muziek komt nog steeds goed los van de

Finish only available in Europe.

weergevers, nu met meer harmonie en samenhang tussen de musici. Het orgel is nog steeds goed aanwezig. Dit Sirius blok doet veel goed aan de set. Muziek zweeft meer door de ruimte en zo zorgt Richter voor een indringende weergave. Deze eerste stap hoger maakt al duidelijk: zonder een goed stekkerblok haal je niet uit de kwaliteit uit de DAC en de versterker die daarin gebakken zit.

Het iFi PowerStation maakt de weergave nog wat losser en vooral zachter van toon. Het orgel is naar de voorgrond verhuisd. Violen worden aanzienlijk aangenamer van klank en rustiger op dit blok. Het stereobeeld behoudt de grootte die het kreeg met de IsoTek. De achtergrond is stiller geworden zodat de instrumenten zich beter manifesteren. Heel prettig om zo te luisteren en dit doet recht aan het werk van de componist. Het zenuwachtige karakter is verdwenen en er zit ineens rust in dit lastige werk. Van één ding ben ik nu gelijk overtuigd, zonder enige vorm van filtering is de set niet af en daardoor niet in balans. Dat heeft uiteraard veel te maken met de hoeveelheid apparatuur in de winkel, onze sterke Wi-Fi en de LED verlichting. Thuis zijn de gehoorde effecten wellicht wat minder sterk aanwezig.

Andere muziek

Nog even door op de PrimaLuna en het iFi Powerstation met Rachelle Ferrell. Op haar CD “First instrument” staat de studioversie van “Prayers Dance” waarin aan dynamiek geen gebrek is. In een rommelig stereobeeld is het slagwerk helaas voor de zangeres neergezet, straks gaan we horen of dat in de opname zit. Het PowerStation maakt de muziek heel erg transparant en waarneembaar is de grote mate van stilte achter de muziek en de stem. Bekkens zijn levensecht met een nagenoeg perfecte detaillering. Wat is de Bowers & Wilkins 804 D3 toch ongekend goed op dat gebied. Geen nuance gaat verloren, maar de luidspreker is wel erg helder afgestemd. Zo vormt de 804 D3 niet de ideale combinatie met PrimaLuna, wel zijn ze samen het vergrootglas dat vandaag nodig is. Dynamiek behoud blijft mij verbazen, daar laat de iFi PowerStation niets van verloren gaan.

Terug naar de IsoTek haalt het mooie zachte karakter van de iFi weg en maakt de toon nog weer helderder van klank. Dat niet alleen, de enorme rust van de iFi is verloren gegaan, onrust is op de achtergrond duidelijker merkbaar. Overigens is de DAC/versterker/luidspreker opstelling niet anders geworden en blijkt dat in de mix inderdaad het slagwerk te ver naar voren is geplaatst. Over dat slagwerk, bekkens halen niet meer de ultieme definitie en de zuivere klank van daarnet. Voor PrimaLuna is de iFi in mijn ogen de winnaar en zeer goed geschikt. Oh, nog een opvallend iets, de dynamiek is afgeremd met de IsoTek. Dat is iets waar vaker voor gewaarschuwd is, liever geen versterkers op de IsoTek aansluiten met een wisselende stroomafname uit het lichtnet. De iFi kan dat duidelijk wel aan door een heel andere wijze van storingsonderdrukking.

Wisselen van merk

Tijd voor de overstap van PrimaLuna naar de Naim NAIT XS 3 en de Naim ND5 XS 2 werkend als DAC. Deze combinatie klinkt veel rustiger dan de buizenversterker en buizen DAC, transistor combineert in basis beter met deze Bowers & Wilkins luidsprekers al haalt de transistor niet de enorme resolutie en dynamiek van daarnet. Naim speelt ‘gewoner’ en tegelijk zou je hier veel langer naar kunnen luisteren. De Naim combi moet beter kunnen presteren dan rechtstreeks aan het lichtnet, zodat naar ik hoop de slissende ‘S’ gaat verdwijnen op de stem van Rachelle. Muziek blijft wederom hangen tussen de speakers en komt in mijn oren te weinig los. Voor de opstelling is de slechtst denkbare stroomvoorziening gebruikt, niet eens een speciale audiogroep waar normaal Naim op staat te spelen via een Powerigel. Maar vergelijkbaar met de situatie bij onze klanten thuis.

Zelfs Naim, waarvan we meestal zeggen dat de versterker niet achter een netfilter moet, profiteert van de IsoTek Sirius door een groter en losser stereobeeld neer te zetten. Levendigheid komt terug naar voren en Rachelle staat veel losser opgesteld ten opzichte van de band. De slis op de stem is minder, helaas niet weggehaald door het Sirius verdeelblok. Dit luistert lekkerder en de muziek is zo een heel stuk interessanter geworden. Wat jammer is, is dat de dynamiek wel een klein beetje te lijden heeft en de impact van de muziek daardoor vermindert. Piano bijvoorbeeld behoort heel snel en puntig te zijn, het is voor mijn oren te rond en te gewoon. Hoe langer ik luister, des te meer waardeer ik de klank, des te minder waardeer ik het dynamiekverlies. Zeker niet de beste oplossing voor Naim, wel een stap in de juiste richting. Liever gebruik ik een IsoTek Sirius alleen op bronnen.

Plaats het iFi PowerStation en het laag gromt, ruimte is aanwezig rondom instrumenten, zelfs een lichte echo zweem is er op de stem die ik niet eerder kon waarnemen. Rust en stilte zijn gebracht op de achtergrond, dus ontstaat een betere detaillering waarin extra stemmen ineens gaan opvallen. Dat is een goed begin met iFi en Naim. Het stereobeeld is ook groter en de stem staat hoger gepositioneerd. De slis op de stem is zelfs bijna helemaal verdwenen waarmee de tonale balans prima in orde is. Hier kan ik wel blij van worden en mijn voorbehoud van “liever geen filter op een Naim versterker” verdwijnt grotendeels. Dynamiek blijft in orde, misschien ook wel vanwege de rust op de achtergrond. Piano heeft een prachtige ronde klank, is puntig en snel vanuit een heel groot instrument. Een groeiproces van piano naar vleugel. Er zit meer in de muziek dan eerder is beluisterd, met extra stemmen, micro informatie, zachte geluidjes en instrumenten die opvallen omdat ze een eigen plaats hebben. De iFi PowerStation is eigenlijk geen filter maar een blok dat vervorming van de netspanning weghaalt. Dat maakt het beter dan de filterende IsoTek Sirius.

Scandinavische vrijheid

Anette Askvik’s “Liberty” is al veel te veel gespeeld maar je kunt er zoveel op horen. Op Naim met iFi PowerStation krijg ik een heel breed stereobeeld, een diepe bas en een krachtige stem. Alles blijft heel stil op de achtergrond. Ik heb zelfs een diep stereobeeld met de juiste hoogte. Saxofoon komt echt los te staan, ruim achter Anette gepositioneerd. Piano heeft kracht. Askvik speelt erg fraai op deze kleine NAIT die een paar stevige vloerstaanders staat aan te sturen. De tweede stem in de opname is heel goed gescheiden van de eerste stem. In raak gepast onder de indruk van wat hier staat te spelen. Als de sax terugkeert met een vette sound waarin mondgeluiden zitten neemt hij de luisterruimte over. Verder naar achteren speelt een zware bas en bevindt zich de rest van de band.

Ga terug naar een IsoTek Sirius blok met Askvik en weg is de diepe rust, terug komt een wat schellere stem zonder de fraaie klankbalans. Het stereobeeld is gelukkig nog steeds breed, alleen in diepte en hoogte wel gekrompen. De weergave is de moeite waard, maar dat ‘extra’ of ‘geheime’ ingrediënt ontbreekt waarmee de weergave omhoog werd getild door iFi. Dat maakt bijvoorbeeld de sax kleiner aan het begin van de track. De Sirius doet een bronapparaat als een streamer of phonoversterker zeker goed maar trekt de performance van de versterker vaak naar beneden. Zo kruipt de tweede stem in de eerste en zowel het onderscheid als de onderlinge afstand zijn kleiner. Zelfs beluister ik weer enige heesheid op de stemmen. Lage tonen gaan wat minder diep als op de iFi terwijl de sax de ruimte vraagt en krijgt. Slagwerk krijgt een korrel die onaangenaam is op hoog volumeniveau. Geen overweldigend succes wederom. Liever een iFi PowerStation ook op deze set.

Mijn bonusronde

Als bonus een rondje draaien op een stel PMC fact.8 Signature luidsprekers met alle muziek van vandaag. Gewoon omdat het kan, ingespeelde exemplaren rollen net binnen. Snel aangesloten op de Naim set met gebruik van het iFi PowerStation, omdat ik nieuwsgierig ben naar de Signature versie van de fact.8. De weergave is zo natuurlijk als maar mogelijk, perfect in balans, helder zonder te helder te zijn, gedetailleerd tegen de stille achtergrond. Het iFi PowerStation is een blijvertje voor een mooie prijs. Er valt best nog wel wat te tunen aan de set, denk aan netsnoeren, de interlink, luidsprekerkabels, maar de basis is compleet en goed. Kracht en subtiliteit worden gecombineerd, de stemmen zijn op deze manier zo mooi en geheel naar mijn smaak. Ik sluit af met “Cherokee Louise” van Alicia Olatuja en zit stilletjes te genieten van haar stem, van de bas in de band, de drums en de piano. Laat een set gerust eens neerzetten met een iFi PowerStation door het Lexicom MultiMedia team als u in de markt bent voor Naim of PrimaLuna, met of zonder PMC. Beluister zelf wat een iFi PowerStation voor goeds kan doen in de stroomvoorziening.

Meer informatie en prijs van de iPowerstation vindt u hier.