Chord Company power upgrade in 5 stappen

Van standaard netsnoer tot Chord Company power. Op weg naar Utopia in vijf stappen

Vandaag gaan we af op een enthousiast verhaal van een klant, hij bezit een Naim Audio Uniti Nova all-in-one streamer/dac/versterker en kocht een Chord Company PowerHAUS stekkerblok bij Lexicom Multimedia. Niet zo heel bijzonder, ware het niet dat de klant een week later vol vuur vertelde welke upgrade het blok heeft gebracht. Dat kun je dan als winkelier klakkeloos door gaan vertellen, voor een gefundeerde mening probeer je zoiets eerst zelf nog eens uit. En maak je daar een verhaal over. In vijf stappen gaan we zelf op maandag aan de slag in de luisterruimte om te ontdekken wat mogelijk is binnen betaalbare, voor de Uniti Nova passende grenzen.

Waar luisteren we naar?

We zetten een Naim Uniti Nova klaar op zondag zodat hij de volgende dag lekker door en door warm is, aangesloten met Chord Company EpicXL luidsprekerkabels aan Audiovector R1 Arreté monitor luidsprekers. Een bekende en gekende combinatie met een hoge resolutie. Omdat we toch een stekkerblok hebben liggen passen we voor de Audiovector naast de luidsprekerkabels tegelijk Freedom kabels toe, een oplossing van Audiovector om ongewenste stromen in de luidspreker af te voeren naar een elektrische aarde. De Uniti Nova prikken we op ethernet met een Chord Epic streaming kabel en als eerste het standaard meegeleverde netsnoer dat rechtstreeks een wandcontactdoos in gaat. Straks gaan we de onderstaande stappen zetten en steeds luisteren naar wat en mogelijk gaat gebeuren.

Na het luisteren naar het standaard netsnoer vervangen we dat door een Chord Company Clearway Power netsnoer, ook weer regelrecht de wandcontactdoos in. Een stap verder gebruiken we een Clearway netsnoer met C19 stekker en prikken die in een Chord Company PowerHAUS P6 stekkerblok, tegelijk gaat onze Clearway van een lege outlet van het stekkerblok naar de Nova. Een stap verder vervangen we de Clearway met C19 door een Epic Power C19 netsnoer van Chord. Als laatste gaan we uit van de opstelling Chord Epic Power naar PowerHAUS P6, Chord Clearway naar de Nova, om daarbij in een outlet van de PowerHAUS een Chord Company PowerARAY netfilter te stoppen. Genoeg om een geruime tijd bezig te zijn.

Noot: omdat WandContactDoos een erg lang woord is, kort ik het meestal af tot WCD.

De Chord onderdelen

Heel kort beschrijf ik graag een paar onderdelen in de opstelling van vandaag, de variabele delen waarmee we aan de slag gaan om verschillen te ontdekken. De Chord Company Clearway Power kent een dubbele folieafscherming onder de buitenmantel die elke interactie met nabijgelegen kabels vermindert. Bovendien de opname van de hoogfrequente ruis afzwakt, ruis die zo vaak voorkomt in het moderne huishoudens. De stroom gaat door zeer zuivere, meeraderige, koperen geleiders en hoogwaardige stekkers. Isolatie is PVC, intern en extern, met een hoge mate van mechanische demping.

Elke Chord Epic Power is voorzien van Chord Company’s unieke Aray technologie. Aray zorgt ervoor dat er minder reflectie is in de kabel en dat het signaal zonder hindernissen vanaf een wandcontactdoos aankomt bij het aangesloten apparaat. De Epic Power maakt gebruik van dikke, koperen, multistrand geleiders. Ook de Epic kent PVC isolatie met een hoge mate van demping.

De Chord PowerHAUS P6 is een verdeeldoos met zes outlets. Veel aandacht is uitgegaan aan de interne afscherming en het minimaliseren van microfonie door gebruik van een solide aluminium behuizing. De PowerHAUS P6 maakt gebruik van zware interne kabels en hoogwaardige stopcontacten, beide gekozen vanwege hun gunstige invloed op de geluidsprestaties van de aangesloten audiocomponenten. Stroom komt binnen via een centrale IEC-ingang van 16 Ampère. PowerHAUS P6 is geschikt voor zelfs de meest veeleisende systemen. De solide constructie biedt ook de optimale omgeving voor de geavanceerde interne circuits. Chord Company PowerHAUS P6 maakt gebruik van lichte parallelle filtering . De technologie van de PowerHAUS stekkerblokken vermijdt het gebruik van seriële filters, schakelaars en statuslampjes die ruis kunnen genereren en de prestaties in gevaar kunnen brengen. Immers, seriefiltering kan de impedantie en stroomtoevoer naar de aangesloten componenten beïnvloeden. De ontwerpers van Chord Company hebben de interactie tussen de interne stroom voerende, neutrale en aardingskabels tot een minimum beperkt en geprobeerd om, waar mogelijk, een schone aarding te behouden. Alles op basis van de ervaring die is opgedaan met de ontwikkeling van de fabriekseigen ruis reducerende ARAY-technologie.

De Chord Company PowerARAY is vergelijkbaar met de populaire GroundARAY-units. De beste plaats om een PowerARAY te plaatsen is in een vrij stopcontact of een verdeelblok, naast de stroomkabels van uw audiosysteem. The Chord Company PowerARAY werkt parallel aan de stroom, dus er loopt geen stroom doorheen. Deze parallelle filtering wordt toegepast op de fase, nul en aarde. De PowerARAY biedt een ontsnappingsroute met lage impedantie voor HF-ruis, waardoor de hoeveelheid ruis die een hifi-systeem binnendringt, wordt verminderd. Omdat de ruisvloer wordt verlaagd blijft er meer ruimte over voor de muziek. Chord gebruikt ook in de PowerARAY nergens seriefiltering.

Prijsinformatie

Wat kost dat dan allemaal weer? De eerste stap is goed te doen, een Chord Company Clearway netsnoer kost in een lengte van 1 meter €165,-. Het Epic netsnoer is een stuk duurder en staat op €650,- voor 1 meter. Het PowerHAUS P6 stekkerblok is het meest voordelige blok van Chord en daar vragen ze €799,- voor. Tot slot de PowerARAY, die heeft een prijs van €690,-. Dus de eenvoudigste upgrade is een leuk cadeau voor uw verjaardag, het maximum komt op €2.304,-. Wel zo eerlijk omdat allemaal te vermelden. Uiteraard is het upgraden prima in stappen te doen, want zo zal blijken, een Naim Uniti Nova is het wel waard.

Muziek maestro

De muziekkeuze hou ik veilig, tracks die ik door en door ken, veel beluister op andere systemen en een gevarieerd aanbod vormen. Vier stukken muziek die ik vandaag tot in den treuren ga beluisteren zijn achtereenvolgens:

The King’s Singers met “Good vibrations”, gekozen vanwege de mannenstemmen die fraai geplaatst behoren te zijn in het stereobeeld, zij bieden daarbij een verscheidenheid aan stemsoorten. Het stereobeeld bestaat op een goed systeem uit hoogte, diepte en breedte. De klankzuiverheid van de opname is fraai.

Infected Mushroom met “Avratz”, 100% elektronische muziek met lang uitstervende tonen, een stereobeeld dat met name in de breedte groot behoort te zijn, dat moet loskomen van weergevers. Veel pittige lage tonen, veel geluidjes die opduiken en tenslotte vraagt de track om een correcte pulsweergave.

Inger Marie Gundersen brengt “Five minutes” tot leven, met piano, bas, zacht slagwerk en de zang van een vrouw. Hier let ik vooral op sfeer en overdracht van emotie. Op de tederheid en rauwe trekjes in haar stem. Plaatsing van de stem ten opzichte van vleugel speelt een rol. De klank van de vleugel, en of er harde randjes aan haar stem komen.

Tot slot Vilde Frang, spelend “Mélodie (from Orfeo en Eurocide)”, klassiek viool spel, heel helder en zuiver opgenomen. Daarbij zacht pianospel voor het beoordelen van onder meer plaatsing. De viool moet vrij zijn van scherpte zonder de vioolklank aan te tasten en te rond te worden.

Voor elk stuk kan ik het volume gelijk houden, zorgvuldig ingesteld in een paar proefrondjes zodat elk stuk tot zijn recht komt. Niet te hard, niet te zacht. Fijn dat de Uniti de waarde op het display laat zien, want meerdere keren moet de netspanning er af om kabels te wisselen. Niets vervelender en misleidender dan verschillende volumestanden.

Standaard snoer in de WCD

Het standaard netsnoer heeft af en toe een klein randje op de ongenadige Audiovector luidsprekers. Het weet de meeste stemmen los te maken van de weergevers. Plaatst nauwkeurig, heeft onmiskenbaar de neiging wat kaal te klinken met King’s Singers. Weet wel hoogte goed te benutten. Lang uitstervende tonen bij Infected Mushroom krijg ik met dank aan de bandtweeters van de Audiovector. Monitors die ondanks de beperkte afmeting flink wat laag de ruimte in weten te slingeren. Het laag zet soms net teveel druk en er mag gerust verder gegraven worden in de detaillering van de lage tonen. Liever een tandje strakker. Kleine geluidjes dreigen af en toe onder te sneeuwen in het geheel. Inger zet een heldere piano neer, komt met haar stem naar voren. Heeft een klein, korrelig randje aan haar stem, deels is dat heesheid maar haar zang zou wat aangenamer mogen zijn. Piano staat breed, stem correct van grootte. Bas die later invalt kan vast wel wat beter qua definitie. Zang is goed verstaanbaar en Inger heeft onmiskenbaar een eigen geluid. Behoorlijk onderscheidend. Vilde Frang weet de piano klein te houden en de nadruk te leggen op haar viool. Van heel zacht spel tot redelijke uithalen. Teder, helaas niet al te zacht en lieflijk van toon. Kan dat verbeterd worden met de upgrade naar een hoogwaardiger netsnoer dan wat standaard in de doos zit?

Chord Company Clearway Power in de WCD

Het Clearway netsnoer gaat net als het standaard snoer gewoon in de wandcontactdoos. Het blijkt vanaf de eerste minuut een ware “must have” en duidelijk upgrade, het stereobeeld groeit met de King’s Singers. Een randje is grotendeels weg, muziek weet losser van de weergevers te komen. Diepte wordt beter benut. Stemmen laten zich beter onderscheiden, tegelijk is de weergave puntiger met toegenomen definitie. Infected Mushroom laat tonen nu nog wat langer uitsterven al is het maximum nog niet bereikt. Er komt meer rollen in de bastonen in plaats van dofheid. De Clearway biedt een groter stereobeeld dat vooral in de breedte is gegroeid. Het geheel is verfijnder van klank, strakker ook, best een verschil met daarnet. Vooral omdat kleine geluidjes meer een eigen plek hebben en extra opvallen. Inger krijgt een rondere piano achter haar, waarbij de klank van de piano wint in kwaliteit. Tonen duren langer, er ontstaat meer onderscheid tussen het moment dat de hamer tegen de snaar slaat en het uitsterven de trilling. Haar stem komt nog wat naar voren en haar zang is losser. Liever van klank, zonder het randje dat eerder nog stoorde. Nu is de heesheid natuurlijk en welkom. Dat alles in een gegroeid stereobeeld en dat speelt een stuk indrukwekkender. Frang stopt wat extra liefde in haar spel. Vooral de hoge noten profiteren van de toegenomen zachtheid. Het spel is teder, meeslepend, vormt een eenheid met de vleugel die dichterbij is gekomen. Weg zijn de randjes.

Clearway – PowerHAUS – Clearway

Vanaf de wandcontactdoos gaat nu een Clearway netsnoer het PowerHAUS P6 stekkerblok in, met daaraan een C19 stekker, terwijl vanaf de PowerHAUS dezelfde Clearway naar de Naim Uniti Nova gaat als daarnet. De indruk van daarnet laat ik even bezinken, de oren geef ik een korte tijd rust en dan gaan de King’s Singers wederom als eerste aan de slag. Warmer, helderder, tegelijk ronder, het zijn de woorden die in gedachten springen. De Uniti moet beter zijn best doen samen met de luidsprekers om de hogere resolutie in goede banen te leiden. Zoals vaker is het met upgrades een kwestie van juist combineren: zachtheid moet behouden blijven, definitie moet omhoog. Zonder het evenwicht tussen de twee eigenschappen te verliezen. Wat er met de stemmen gebeurt is deels magisch. Meer individueel, stembuigingen helderder gebracht, maar pas op, enige scherpte keert terug in de zang. Ik hink op twee gedachten, waarbij de positieve elementen overheersen. Twee stappen voorwaarts, een halve stap terug.

Infected Mushroom heeft meer stilte op de achtergrond, laat tonen dieper rollen in plaats van naar buiten te duwen. Wat een verbetering geeft het in de bastonen, maar ook het slagwerk profiteert van een extra aanzet. Muziek komt een heel stuk losser van de weergevers dan ooit het geval was met het standaardsnoer. Wat metalig moet klinken doet dat nu. Er gebeurt meer in de muziek en dat brengt het speelse element naar voren. Ik neem zelfs voor het eerst een geluid waar in de muziek alsof er een dier mee opgenomen is. Heel apart want ik ken dit nummer door en door. Bas is ferm, strak en snel.

Op naar Inger, wat doet het met haar? Piano gaat breder en vult een ruimte van een meter of drie, vier breed. Noten helder, niet meer zo rond, realistischer en met meer impact. Stem wat dichter op de piano gezet. Meer intonatie en mondgeluiden. Inger lijkt alleen voor mij te zingen en haar verhaal te willen vertellen. Ze is intiemer en richt zich op de luisteraar in plaats van te zingen voor een groot, minder geïnteresseerd publiek. Mooi de heesheid die zo goed bewaard is zonder te storen, het maakt haar zang alleen maar echter. Gek genoeg lijkt het of de muziek steeds ook een stapje luider speelt, maar telkens als ik het controleer staat het volume vast op 50 bij de Nova. Het is een illusie omdat de muziek wint aan impact en onmiskenbaar aan dynamiek. Luider wordt iets luider, zachter blijft meer overeind tegen een stillere achtergrond. Tot slot Frang, waarbij de stilte achter het spel zo belangrijk is tijdens de zachtste passages. Heerlijk hoe viool de ruimte in vloeit. Vleugel opnieuw wat verder weg gezet, waarbij de akoestiek om de vleugel duidelijker hoorbaar is. Zacht en lief, maar vergis u niet, Vilde betovert! Zelfs mijn eigen ademhalen probeer ik nog zachter te doen om vooral de illusie niet te verstoren.

Epic – PowerHAUS – Clearway

Heeft het nog zin om de Clearway tussen wandcontactdoos en het stekkerblok te vervangen door een Chord Company Epic Power. Dat gaan we nu beluisteren met de King’s Singers. De zangers komen dichterbij, dat is het eerste dat opvalt. Het kleine randje dat het stekkerblok toevoegde is verdwenen. Niets schokkends, het was miniem en alleen hoorbaar als je weet dat het anders speelt als het weg is. Je moet hiervan houden dat de muziek dichterbij gaat komen. De opstelling trekt je verder de muziek in, is ook een stukje vermoeiender op de lange duur. Met Infected Mushroom is dat niet anders. Wat ik eerder aanmerkte als rollende tonen, dat wint nog een stapje. Terwijl de bas als een boze brombeer de luisteraar toespreekt. Soms is het lastig onder woorden te brengen wat de oren horen en je brein aan informatie verwerkt. Het rollen, het is een fluctuatie in toonhoogte, bescheiden maar duidelijk.

Probeer het thuis maar eens, een ‘R’ laten rollen, dat maakt misschien duidelijk wat ik bedoel. Daar is ook helemaal links het beest weer terug. Ik garandeer u, naarmate de totale set in kwaliteit toeneemt, des te meer gaat u genieten van Infected Mushroom. Dat gaat zeker op voor Inger als u liever een stem hoort dan een computer. Nee, ze zit niet op mijn schoot, wel tegenover mij aan dezelfde tafel. Ze vertelt haar verhaal. En al hoor ik dat nu voor de zoveelste keer vandaag, ik ga er steeds gepassioneerder naar luisteren, krijg steeds minder haast om haar af te kappen. Het boeit mij wat ze wil zeggen. Niet langer vrijblijvend, ze heeft mij nodig als toehoorder. Zo zeer zelfs, dat ik de tekst van de track zoek op internet en een beetje stil achterblijf. Dat is wat muziek op een goed getuned systeem met je kan doen. Vilde Frang zou een verademing moeten zijn na Inger, is dat niet met haar spel, ze sleept mij net zo hard mee. Mooi de vergrote afstand tussen viool en vleugel, vleugel nog wat meer spelend met de akoestiek daaromheen. Viool een eigen entiteit. Los, vrij, zwevend door de ruimte. Ik heb zojuist een Naim Uniti Nova boven zichzelf uit weten te tillen met twee verschillende netsnoeren en een stekkerdoos. Materiaal van Chord Company, net als de overige bekabeling.

Epic – PowerHAUS – PowerARAY – Clearway

Een laatste stap, ik heb nog een Chord Company PowerARAY liggen, een parallel filter dat in een wandcontactdoos past of in een stekkerblok. Ik kies voor de laatste optie en ga in de opstelling Chord Epic – PowerHAUS – Clearway het filter in het blok steken en er telkens weer uit halen. Nu de Uniti Nova daarvoor niet uit hoeft, kies ik wat andere muziek en ga lekker experimenteren. Op zoek naar winst of verlies.

Met vioolspel zet ik een puntje op de ‘i’ met de PowerARAY. Meer rust achter de instrumenten, iets ronder van klank, kortom ik verwijder inderdaad een deel van de vervorming die uw energieleverancier u toebedeelt over het stroomnet. Daar kan uw leverancier weinig aan doen, zijn afnemers gooien de rommel het net op, u krijgt het binnen. Wie een beetje geoefende oren heeft hoort het gelijk, wie niet zo bezig is met geluid zal het merken als na een paar dagen het filter wordt weggehaald. Dan mis je iets, dat iets heet rust en lagere vervorming.

Met wat zang van Kari Bremnes is de aanwezigheid van de PowerARAY evident. Extra glans, extra impact, extra stilte, minder vervorming, prettiger luisteren. Dat hoeft u niet van mij aan te nemen, luister vooral zelf. Laat een andere persoon het filter aanbrengen of verwijderen. Werkt het, dan kost het u waarschijnlijk geld. Geen verschil? Dan fijn uit eten, naar een kledingwinkel of een slijter om van uw spaargeld af te komen. Als ik Bob Dylan moet geloven, hij staat hier te zingen, dan kunt u het beste uw Long Black Coat aantrekken en weer of geen weer, een PowerARAY gaan ophalen. Naarmate ik meer en meer muziek speel is de aan- of afwezigheid van dit filter steeds eenvoudiger te bepalen. De vraag is daarbij, of het Chord Company PowerHAUS P6 blok met tegelijk of later een PowerARAY aanschaffen, of direct opschalen naar een PowerHAUS S6. Mijn eerlijke mening, met een Naim Uniti Nova zou ik beginnen met de P6 en later gaan luisteren of een PowerARAY zin heeft in uw opstelling.

Epiloog

Het gaat de ware audiofiel om rust, stilte op de achtergrond, minder vervorming, groter stereobeeld, alles wat u aan termen kunt bedenken. Wat moet een muziekliefhebber die niet maalt om deze zaken met een beter netsnoer of een kostbare stekkerdoos doen? Heel eenvoudig, het gaat vooral om beleving van muziek. Hoever kan de artiest doordringen in uw geest, in uw ziel. Als achtergrond behang of krijgt u kippenvel? Moet de muziek uit of bent u verslaafd geraakt aan de jacht naar meer. Waarom wil ik bij het simpele netsnoer dat bij Naim (of elk ander merk) standaard in de doos zit, zappen naar een volgende track en met Chord kabels langer door luisteren en blijf ik wel geboeid. Het heeft denk ik veel te maken met hoe wij muziek ervaren en hoe dicht we kunnen naderen tot het echte instrument en de echte stem. Daar help in dit geval Chord Company u bij. Vanaf een heel simpele upgrade van alleen één netsnoer tot aan een serieus stekkerblok en nog wat extra investering in kabels. Doet u mij tenminste één groot plezier, vervang het snoer uit de doos door iets beters. Dat is al echt een flinke stap voorwaarts. Vervolgstappen zetten kan altijd nog, zoals een PowerHAUS of PowerARAY die echt iets toevoegen aan uw installatie.