TIDAL, Bluesound en NAD ondersteunen nu ook MQA

MQA maakt High Resolution streaming mogelijk met kleinere bestanden en zonder kwaliteitsverlies

Wat is MQA? Hier volgt een (sterk vereenvoudigde) uitleg van MQA. MQA betekent Master Quality Authenticated. Dit is een nieuwe technologie, die is bedacht door ingenieurs van Meridian. Kort gezegd maakt MQA het mogelijk om grote HiRes-bestanden sterk te verkleinen zonder kwaliteitsverlies, zodat het streamen van HiRes veel gemakkelijker wordt. Een HiRes PCM-bestand kan worden verkleind tot ongeveer het formaat van een 16bit/44,1kHz-bestand (= CD-kwaliteit). En die kleinere bestanden zijn makkelijker te streamen, omdat ze uw internetverbinding minder zwaar belasten. Dus door MQA wordt het eindelijk mogelijk om HiRes-bestanden rechtstreeks te streamen (in plaats van ze eerst te downloaden, op te slaan en dan pas af te spelen).

MQA is geen eigen bestandstype, maar uitsluitend een algoritme (een wiskundige berekening). Dit algoritme wordt toegepast om HiRes-muziekbestanden compacter te maken. U kunt MQA-bestanden dus niet herkennen aan een eigen bestandsnaam (zoals ***.flac of ***.alac). Een downloadwinkel zou MQA-muziekbestanden bijvoorbeeld in de vorm van FLAC’s kunnen aanbieden.

Bluesound-powernode-2-Blk-1-lexicom-multimediaOm optimaal te profiteren van MQA hebt u een streamer nodig, die MQA ondersteunt. BluOS (Bluesound en NAD) is hier een voorbeeld van. MAAR: de ontwikkelaars hebben MQA zó slim ontwikkeld, dat een MQA-bestand op IEDERE streamer af te spelen is. Zelfs op uw smartphone! Want in feite bevat een MQA-bestand “gewoon” een PCM-bestand. Dat is heel belangrijk, want hierdoor zijn er nooit compatibiliteitsproblemen. Een streamer die niet MQA-compatibel is, zal het bestand afspelen als een 16bit/44,1kHz-bestand. Een streamer die wèl MQA-compatibel is, zal het bestand afspelen als een HiRes-bestand.

Maar dat is niet alles. Wie nu een HiRes bestand koopt in een internet-downloadwinkel, loopt het risico dat het een geüpsamplede CD-master is en geen originele HiRes studiomaster. MQA wil die situatie verbeteren door platenlabels de mogelijkheid te geven om een MQA-bestand van een soort digitale “handtekening” aan de bestanden toe te voegen (in de metadata). Als die handtekening aanwezig is, zal op de MQA-streamer een indicator gaan branden. Dit kan meer zekerheid geven, dat u naar een echte studiomaster luistert, maar dan moeten de platenlabels wel eerlijk zijn. De toekomst zal het uitwijzen…

Klik hier voor meer informatie over MQA (engelstalig)

TIDAL, Bluesound en NAD
De HiRes streaming muziekdienst TIDAL heeft besloten, MQA te ondersteunen en is nu bezig om de catalogus met MQA-titels in hoog tempo uit te breiden. Maar hoe ziet u, of het om een MQA-titel gaat? Volg de onderstaande instructies:

1)         Download de Tidal app op uw PC/Mac
2)         Log in
3)         Ga naar What’s New
4)         Klik bij albums op Masters
5)         Klik op Show All

Nu ziet u alle beschikbare titels. Vervolgens kunt u een heel album, één track of meerdere tracks als favoriet kiezen. Deze favorieten ziet u nu ook terug in de favorietenlijst bij Tidal in de Bluesound app.
Let op: Sommige albums zijn in meerdere (ook niet-MQA) versies beschikbaar.

Een TIDAL-abonnement dat toegang geeft tot de MQA-titels kost € 19,99 per maand. Daarvoor krijgt u toegang tot een enorme keuze aan muziek in een uitstekende kwaliteit. En het aantal MQA-titels zal alleen maar toenemen, want onlangs hebben ook SONY en UNIVERSAL aangekondigd dat ze MQA gaan ondersteunen.

Klik hier voor meer informatie over de Masters op TIDAL.

nad-c388-versterker-1-lexicom-multimediaAlle streamers die met BluOS werken, ondersteunen MQA. Dat geldt dus voor de hele Bluesound-familie, maar ook voor de nieuwe NAD C 368 en C 388 versterkers, die van een BluOS-module kunnen worden voorzien. Op die manier maakt u van uw NAD-versterker een versterker/DAC/streamer! De BluOS-modules zullen eind januari leverbaar worden en gaan € 499,00 kosten.

Software-update
Om er voor te zorgen dat uw streamer up-to-date is, moeten regelmatig updates worden geïnstalleerd. Dit geldt zowel voor de apparaten als voor de bedienings-app. Voor de zekerheid wijzen wij u op de updates, die in oktober 2016 zijn vrijgegeven.

Hebt u deze update nog niet uitgevoerd? Dan raden wij u sterk aan, dit snel te doen!
Hieronder de (engelstalige) gegevens van de updates:

We will be doing a software release on Tuesday, October 4th. This release includes:
• BluOS v2.6.1
• BluOS Controller iOS app v2.6.1
• BluOS Controller Android app v2.6.0
• BluOS Controller Kindle app v2.6.0
• BluOS Controller Windows app v2.6.0
• BluOS Controller macOS app v2.6.0

The main features in this new release are:
• Product support for Pulse Soundbar and BluOS enabled NAD C 368 & C 388 Hybrid Digital Amplifier/DACs
• Addition of Microsoft Groove music service
• Expanded library size to 200.000 tracks
• New widgets for iOS and Android
• Updated Apple Watch app
• MQA support for the Pulse Soundbar

Hebt u naar aanleiding van deze lawine aan informatie nog vragen? Bel of e-mail gerust!