Rega Planar 3: 50th Anniversary Edition

Rega Planar 3 50th Anniversary Edition: jubileumeditie draaitafel vanwege vijftigste verjaardag

De Britse audiofabrikant Rega bestaat vijftig jaar heeft een rijke geschiedenis als het gaat om het ontwikkelen en bouwen van draaitafels. Het vijftigjarig jubileum was een goede aanleiding om een jubileumeditie draaitafelmodel te lanceren. Welkom Rega Planar 3 50th Anniversary Edition.

Rega: vijftig jaar ervaring en kennis met de ontwikkeling van draaitafels

Audiofabrikanten brengen wel vaker jubileumproducten uit. Vaak is de oplage gelimiteerd en is het aantal belangstellenden zodanig groot dat niet iedereen een jubileummodel kan kopen. Dat geldt niet voor de Rega Planar 3 50th Anniversary Edition. Deze jubileumdraaitafel is niet gelimiteerd in aantal, maar wel in tijd. Deze speciale editie van de Planar 3 is verkrijgbaar tot het einde van het jaar. Belangstellenden hoeven dus niet te dringen om een exemplaar te bemachtigen. Maar wachten tot de kerstvakantie is misschien ook weer niet verstandig.

De Rega Planar 3 50th Anniversary Edition is natuurlijk gebaseerd op de reguliere Planar 3, maar de jubileumeditie heeft een walnoothoutafwerking, een twaalf millimeter dik floatglas Opti-white draaiplateau en tal van andere upgrades vergeleken met de gewone Planar 3.

Zo is de nieuwe draaitafel een compleet systeem met bijpassende voorgemonteerde toonarm type RB330 die is voorzien van een in de fabriek gemonteerd handgemaakt Exact mm-element. De RB330 is het resultaat van 35 jaar ervaring met het maken van toonarmen. De ontwerpers van Rega hebben de modernste 3D CAD & CAM technologie gebruikt. Het lagerhuis is nieuw ontwikkeld. Vorm en massa van de RB330 zijn intelligent bepaald en verdeeld ter voorkoming van verstorende resonanties.

Planar 3 50th AE: Externe voeding

De Rega Planar 3 50th Anniversary Edition heeft een externe voeding van het type Neo PSU MK2 die met de hand is afgesteld op de 24 Volt motor die het draaiplateau aandrijft. Voorts heeft de Engelse fabrikant zijn vlaggenschip aandrijfriem Reference EBLT en een op maat gemaakte CNC-gefreesde aluminium aandrijfpoelie in de Rega Planar 3 verwerkt. Volgens het Britse bedrijf levert dit absoluut de beste prestaties en nauwkeurigheid op.

Sommige fabrikanten zweren bij het zwaar uitvoeren van een draaitafel. Zo niet Rega dat het chassis van zijn draaitafels juist licht uitvoert. Op bepaalde plaatsen is echter een stijve constructie nodig en dat is tussen hoofdlager en het punt waar de arm is gemonteerd. De Rega Planar 3 50th Anniversary Edition heeft een lichtgewicht gelamineerd chassis dat is versterkt met Rega’s zogenoemde dubbele beugelsysteem. Precies daar gemonteerd waar de verhoogde stijfheid vereist is – dat is tussen de toonarmmontage en het hoofdlager – vormt dit een structureel solide “gespannen balk” constructie. Dit lichte maar stijve sokkelontwerp voorkomt energieabsorptie en ongewenste resonantie, die vervorming aan de muziek kan toevoegen.

Verder is de Anniversary Edition afgewerkt met een aluminium badge op de plint en een rookkleurige stofkap.

De afmetingen van de Rega Planar 3 zijn 447 x 117 x 360 millimeter (met een gesloten stofkap) en hij weegt zes kilogram. De koper krijgt levenslang garantie op storingen die het gevolg zijn van fabricagefouten.

Deze fraaie jubileumeditie van de Planar 3 is tot het einde van 2023 te koop zolang de voorraad strekt. Nu uit voorraad leverbaar. Bestellen? Klik hier

Rega Planar 3 50th Anniversary Edition: technische specificaties

  • Toonarm: met de hand geassembleerde RB330 precisie toonarm
  • Element: Exact mm-element
  • Motor: 24 Volt geluidsarme motor
  • Draaiplateau: 12 millimeter dik glas met een gepolijste rand
  • Audiouitgang: 1 x cinch (stereo)
  • Voedingsaansluiting: Mini DIN voor Neo Mk2 PSU
  • Spanning Neo Mk2 PSU: 24 Volt AC, beveiligd door zelfherstellende zekering
  • Energieverbruik: 7,2 Watt
  • Spanning: 24 Volt wisselstroom
  • Snelheidsregeling stapgrootte: 0,01 tpm
  • Afmetingen (kap gesloten): 447 x 117 x 360 millimeter
  • Gewicht: 6 kilogram
  • Afmetingen Neo Mk2 PSU: 180 x 150 x 50 millimeter

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.