Nu ook McIntosh bij Lexicom Multimedia

Lexicom MultiMedia neemt iconische versterkers en andere producten van McIntosh op in assortiment

De Amerikaanse fabrikant McIntosh is één van de oudste audiofabrikanten in de wereld. Het bedrijf is begonnen met de bouw van versterkers. Dat doet McIntosh nog steeds, hoewel het bedrijf ook luidsprekers en bronnen is gaan bouwen. De producten van McIntosh vallen op door de consequente huisstijl en door hun onverwoestbare bouwkwaliteit. McIntosh voegt iets toe aan het audiolandschap en daarom heeft Lexicom MultiMedia McIntosh opgenomen in het assortiment.

McIntosh: audioapparatuur sinds 1949

McIntosh is opgericht in 1949. Veel bedrijven die in 1949 audioapparatuur maakten, bestaan nu niet meer en veel van de huidige audiobedrijven bestonden nog niet in 1949. McIntosh viert in 2024 jaar zijn 75ste verjaardag. Het bedrijf is opgericht door Gordon Gow en Frank H. McIntosh. Het bedrijf is begonnen met de bouw van buizenversterkers, maar na de uitvinding van de transistor werd het portfolio aangevuld met transistorversterkers. Hoewel McIntosh ook luidsprekers en bronnen is gaan bouwen, zijn versterkers, zowel buizen- als transistormodellen, nog altijd de ruggengraat van het portfolio van McIntosh.

Sinds de oprichting heeft McIntosh enkele van de belangrijkste momenten in de muziekgeschiedenis en popcultuur aangestuurd. De inauguratietoespraak van president Lyndon Johnson ging via McIntosh apparatuur. Het Woodstock festival in 1969 speelde vooral met versterkers van McIntosh. Dan was er nog de beroemde Grateful Dead ‘Wall of Sound’ op 23 maart 1974. In dit baanbrekende geluidssysteem van The Grateful Dead werden in totaal 48 McIntosh MC2300-versterkers gebruikt, die samen een vermogen van 28.800 Watt leverden. McIntosh is niet alleen getuige geweest van de geschiedenis, maar heeft er ook vorm aan gegeven.

De oprichters van McIntosh hebben alweer wat jaren geleden het tijdelijke verwisseld met het eeuwige. De uitgestippelde bedrijfsfilosofie en een groot aantal van de technische keuzes bij de bouw van audioapparatuur is echter nog altijd leidend voor de directie en de leidinggevende ingenieurs van het bedrijf. McIntosh ontwerpt  en bouwt zijn producten grotendeels handmatig in de fabriek in Binghamton, NY waar McIntosh al sinds 1951 zit. Circa 150 toegewijde medewerkers delen een passie voor muziek en het erfgoed van McIntosh.

 

McIntosh: lange levensduur en zeer hoog serviceniveau

Wie zoekt naar tweedehands apparatuur van McIntosh, zal ontdekken dat het aanbod een stuk kariger is dan van andere merken. Een apparaat van de Amerikanen wordt doorgaans heel bewust gekocht en vervolgens een lange periode en soms levenslang gekoesterd. McIntosh heeft een zeer goede naam als het gaat om bouwkwaliteit, maar ook het serviceniveau is onderscheidend.

Wie een oude versterker van McIntosh bezit, kan zijn apparaat in de meeste gevallen weer terug laten brengen naar nieuwstaat. Probeer bij een ander merk maar eens een versterker van meer dan twintig jaar oud te laten repareren of reviseren. Niet altijd, maar wel in veel gevallen zal de eigenaar moeten berusten in het feit dat originele onderdelen niet meer te krijgen zijn. Glazen frontpaneel van je versterker gebroken? Heel vervelend, maar McIntosh kan alle frontplaten op bestelling maken en leveren, ook van oude modellen.

De audiocomponenten van McIntosh hebben al sinds het begin een uitgesproken herkenbaar uiterlijk. De glazen frontpanelen met de blauwverlichte VU-meters zijn van meters afstand herkenbaar. De onderkant van de behuizingen is veelal uitgevoerd in glimmend roestvrij staal en de bovenkant is meestal matzwart. Draaiknoppen zijn gemaakt van aluminium en de luidsprekeraansluitingen vallen in de hoogste klasse die de industrie te bieden heeft. In het midden is na inschakeling altijd het groenverlichte logo van McIntosh te zien. Nee, bij McIntosh geen keuze tussen verschillende kleuren zoals zilverkleurig, zwart of titanium zoals sommige fabrikanten aanbieden. Tot op zekere hoogte mag je wel stellen dat McIntosh conservatief is met zijn huisstijl en vormgeving. Maar dat is precies wat de liefhebbers van het merk waarderen, d.w.z. herkenbaarheid en niet om de zoveel tijd een nieuwe stijl en nieuwe kleurtjes.

De vormgeving en huisstijl stralen een zekere behoudendheid uit, maar onder de kap doet McIntosh wel degelijk aan vernieuwing. Voedingsschakelingen en versterkerschakelingen hebben de afgelopen tientallen jaren de nodige veranderingen en verbeteringen ondergaan en de ingenieurs van McIntosh nemen iedere mogelijke verbetering onder de loep en passen hem toe als dit de geluidskwaliteit of de levensduur van het audiocomponent ten goed komt.

Versterkers van McIntosh: circuits met buizen of transistors of een combinatie

Toen McIntosh begon met het bouwen van versterkers, moest de halfgeleider nog worden uitgevonden. Er waren nog geen diodes en transistors. Versterkers hadden dan ook uitsluitende buizencircuits aan boord. McIntosh bouwde dus buizenversterkers en bouwde daar gaandeweg een grote expertise in op. Buizenversterkers hebben veelal een wat ronde klank en het geluid heeft een klein vleugje warmte of gloed. Dit wordt veroorzaakt door de harmonische vervorming die inherent is aan circuits met buizen. Deze lichte mate van vervorming wordt door veel luisteraars als aangenaam ervaren. Dat is de reden dat er nog steeds veel buizenversterkers voor thuisgebruik worden gebouwd.

Na de uitvinding van de transistor zijn fabrikanten massaal overgeschakeld naar circuits met transistors. Transistors werden met de jaren steeds beter. De transistors van nu lijken slechts in de verte op de eerste transistors. Natuurlijk is McIntosh ook transistors in zijn circuits gaan gebruiken. Transistors zijn veel energiezuiniger en hebben van zichzelf een lagere vervorming dan buizen. Transistors kunnen heel goed omgaan met grote stroomsterktes en bovendien zijn transistors nauwelijks gevoelig voor slijtage. De levensduur van een buis is altijd eindig en korter dan die van een halfgeleider.

Overigens willen we wel opmerken dat de klank van een versterker van veel meer afhangt dan louter de keuze voor buizen of transistors. Er zijn ook buizenversterkers die niet de typische lichte ronding van het geluid hebben en zo zijn er ook transistormodellen die een lichte warmte of ronding aan de weergave meegeven. Er is niet zoiets als een typische buizenklank of typische transistorklank. Met beide technieken kunnen hele fraaie versterkers worden gebouwd.

McIntosh in de luisterruimte van Lexicom MultiMedia

Beide technieken kunnen naast elkaar bestaan en McIntosh bewijst dat buizen en transistors heel goed met elkaar kunnen worden gecombineerd. Bijvoorbeeld in de geïntegreerde versterker MA352 zijn buizen in de voortrap geplaatst en transistors in de eindtrap. De klank van buizen wordt gecombineerd met de kracht van transistors. Wie dat zelf eens wil horen, is welkom in onze luisterruimte. Wij hebben de MA352 luisterklaar opgesteld staan.

De techniek van buizen en de techniek van transistors bestaan naast elkaar mede omdat voor beide technieken liefhebbers zijn. McIntosh maakt producten voor beide kampen. De versterkers en andere componenten van McIntosh hebben veelal een hele lichte ronding in de weergave ongeacht of er wel of geen buizen in de circuits zijn geplaatst. Het hele kleine randje gloed zorgt voor een makkelijke en oorstrelende luisterervaring. De fabrikant weet dit altijd te combineren met een putdiepe en zeer strak gecontroleerde weergave van lage tonen, in alle modellen. De lichte ronding valt overigens niet altijd op. Het ligt ook maar net aan de gekozen muziek. Zoals gezegd, een typische buizenklank bestaat niet en de componenten van McIntosh geven een rijkdom aan details in alle toongebieden.

Een versterker vormt het hart van een audiosysteem en bepaalt in grote mate de klank. Dan is nog zoiets als persoonlijke voorkeur van de luisteraar. Om deze redenen is het zeer aan te bevelen om in een rustige omgeving te luisteren naar een versterker (of een ander component) en dan liefst met bekende muziek. Wie een weloverwogen keuze maakt, kan daarna heel lang plezier hebben van zijn aankoop, vooral als het een oerdegelijk product van McIntosh is. McIntosh voegt iets toe aan het audiolandschap en daarom hebben wij het merk in ons assortiment opgenomen.

Ten slotte, niemand hoeft ons op ons woord te geloven. Wij hebben diverse audiocomponenten van McIntosh in onze luisterruimte staan en wie een keer vrijblijvend wil komen kennismaken met deze geweldige Amerikaanse audioproducten is van harte welkom. Gebruik vooral uw eigen oren en uw eigen muziek om de klank van McIntosh te beoordelen. De kans is aanwezig dat u achterover leunt en de tijd vergeet.

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.