Nog meer versterkernieuws van Naim: de Nait 5si en de Nait XS 2 geïntegreerde stereoversterkers!

Alle geïntegeerde versterkers zijn nu door Naim vernieuwd en verbeterd

Na het nieuws over de volledig vernieuwde Supernait 2 (zie dit bericht) kunnen wij nu melden dat ook de Nait 5i en de Nait XS zijn opgevolgd door twee geheel vernieuwde versterkers: de Nait 5si en de Nait XS 2.
Ook bij deze twee versterkers is de hele interne opbouw tegen het licht gehouden, waarbij een verbetering van de weergavekwaliteit voorop stond. Dus is ook bij de nieuwe Nait 5si en Nait XS 2 gestreefd naar een eenvoudiger opzet met korte signaalwegen. Bij beide versterkers heeft, net als bij de nieuwe Supernait 2, een grondige upgrade van veel componenten plaatsgevonden en tevens zijn de bedrading en de layout van de printplaat geoptimaliseerd. De transformator is zo ver mogelijk bij de ingangen vandaan geplaatst om elektromagnetische interferentie te voorkomen, terwijl de voedingen en de condensatoren juist dicht bij de trafo en dicht bij de vermogenstransistors zijn geplaatst om de signaalwegen en de stroomvoorziening te optimaliseren.

Naim Nait 5si
De Nait 5si is de verre opvolger van de oorspronkelijke Nait versterker uit 1983, waarmee bij Naim de traditie van compacte, betaalbare en hoogwaardige geïntegreerde versterkers is begonnen. Ook toen al was de weergave van een opvallend hoog niveau en dat is nog steeds het geval. De nieuweling doet er zelfs nog een schepje bovenop.
De Nait 5si heeft een passieve voorversterkersectie, gevolgd door een eindversterker van 2×60 Watt aan 8 Ohm (2×90 Watt aan 4 Ohm). Dat is 10 Watt per kanaal meer dan de voorganger, dankzij een verbeterde, efficiëntere voeding en een grotere ringkerntransformator.
Met name in het eindversterkergedeelte zijn op kritische plaatsen veel componenten vervangen en ook zijn nu film-condensatoren ingezet. De nieuwe transformator heeft aparte windingen voor de versterker en voor de overige elektronica (zoals bedieningselementen), zodat ook hier storende interferenties worden voorkomen.
De Nait 5si heeft 4 ingangen (2 met RCA- en 2 met DIN-aansluitingen) en een 6,3mm hoofdtelefoonaansluiting op het front. Uiteraard is de Nait 5si voorzien van een non-magnetische, resonantie-dempende aluminium behuizing met een uit zink gegoten frontplaat.

Naim Nait XS 2
Natuurlijk heeft ook de nieuwe Nait XS 2 een grotere ringkerntransformator en een verbeterde, efficiëntere voeding, waardoor het vermogen is gestegen ten opzichte van de XS. Er is nu 2×70 Watt aan 8 Ohm beschikbaar (2×100 Watt aan 4 Ohm). De XS 2 heeft de mogelijkheid om de voeding nòg verder te upgraden door middel van het toevoegen van een losse FlatCap, HiCap of SuperCap voeding.
De Nait XS 2 is voorzien van allerlei technische lekkernijen, die deze versterker tot een bijzonder aantrekkelijke audiocomponent maken. Vanzelfsprekend zijn ook hier de eerder genoemde verbeteringen en upgrades toegepast, maar bij de XS 2 gaat Naim nog een stapje verder. Om ultra-stille stuursignalen naar de schakel-relais te kunnen sturen, wordt voor de bronselectie gebruik gemaakt van een circuit met een constante stroomtoevoer. De koellichamen van de transistors zijn met keramische isolators ontkoppeld; dankzij de betere warmte-afvoer wordt de prestatie en dus de geluidskwaliteit verbeterd. Tenslotte is zelfs de microprocessor aangepakt: wanneer de muziek staat te spelen en de versterker geen commando’s ontvangt (wisselen van bron, harder/zachter), gaat de microprocessor in de “slaapstand”, waardoor het muzieksignaal nòg schoner wordt.
Voor hoofdtelefoon-gebruikers is van belang, dat de XS 2 een Klasse A hoofdtelefoonversterker aan boord heeft (met een 6,3mm aansluiting op het front), die hoogwaardig muziekgenot ook via een hoofdtelefoon mogelijk maakt.
De Nait XS 2 heeft 4 analoge ingangen die via RCA of DIN kunnen worden aangesloten, 1 analoge ingang die naar keuze met RCA of 3,5mm miniklink kan worden aangesloten en 1 DIN-aansluiting voor een NAIM StageLine of SuperLine phonovoorversterker, die tevens de stroomvoorziening verzorgt.
En laten we eerlijk zijn: Naim zou Naim niet zijn, wanneer er geen rekening gehouden zou zijn met toekomstige uitbreidingen: er is een pre-amp out, een power amp in, een schakelbare AV-bypass (die de XS 2 als eindversterker voor de frontluidsprekers laat fungeren in een home cinema opstelling).
Tenslotte is er een aansluiting voor een externe bediening, bijvoorbeeld als u een Naim netwerkspeler aansluit die u via een iPad kunt bedienen met de n-Stream app. Deze aansluiting maakt het dan mogelijk, dat u via de netwerkspeler het volume van de versterker bedient. O ja, en er is een mini-USB aansluiting voor updates.

Wilt u persoonlijk kennis maken met deze twee interessante nieuwelingen? De Naim Nait 5si en Nait XS 2 zijn in de winkel van Lexicom MultiMedia te beluisteren.

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.