Nieuwe Cambridge CXN-100 streamer bij Lexicom MultiMedia

Zojuist gearriveerd en aangesloten, de Cambridge CXN100, de nieuwe veelzijdige netwerkspeler met DAC-chip van ESS Sabre, XLR-uitgang en groot kleurenscherm

De in Groot-Brittannië gevestigde audiofabrikant Cambridge Audio heeft deze week de CXN100 gelanceerd, een strak vormgegeven veelzijdige netwerkspeler die ook als DA-converter kan dienen voor andere digitale bronnen. De CXN100 is voorzien van volumeregeling en kan daarom rechtstreeks op een eindversterker worden aangesloten, via een cinch-verbinding of een XLR-verbinding. Deze gloednieuwe netwerkspeler staat demonstratieklaar in onze luisterruimte.

Cambridge CXN100: nieuwe generatie netwerkspeler en DA-converter

De Britse audiofabrikant Cambridge Audio bestaat sinds 1968. Het eerste product van het bedrijf was de P40, een geïntegreerde versterker, en versterkers zijn nog steeds een belangrijk onderdeel van het portfolio van deze Britse fabrikant. Tijdens de omslag van analoog naar digitaal halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw, zag Cambridge al snel het belang van de CD-speler in het audiolandschap. Zonder analoge audio te willen verloochenen, kwam Cambridge al halverwege de jaren negentig met zijn eerste losse DA-converter.

In 2011 lanceerde Cambridge de Stream Magic, de eerste netwerkspeler van het bedrijf. In die tijd volgden de ontwikkelingen m.b.t. netwerkaudio elkaar in een hoog tempo op, maar Cambridge hield het tempo bij en lanceerde in 2016 de CXN, een nog uitgebreidere netwerkspeler, die in 2018 werd opgevolgd door de CXN V2. Door de jaren heen werd vooral de binnenkant van de netwerkspelers verbeterd, d.w.z. de hardware en de software. Het uiterlijk was altijd strak en sober zonder versieringselementen.

De gloednieuwe CXN100 die deze week bij ons gearriveerd is de opvolger van de CXN V2 die alweer circa zes jaar op de markt is. Cambridge houdt nog steeds van een strakke en bescheiden vormgeving zonder tierelantijntjes. De nieuwe CXN100 lijkt veel op zijn voorganger, maar de gelijkenis is weer vooral aan de buitenkant. Aan de binnenkant zijn de nodige verbeteringen geïmplementeerd door plaatsing van veel krachtiger hardware, de nieuwste DAC-chip en bijgewerkte software.

Zo had de CXN V2 twee DAC-chips van Wolfson aan boord. Dat is helemaal niet slecht voor een apparaat dat zes jaar geleden op de markt is gekomen. DAC-chips hebben inmiddels de nodige positieve evolutie ondergaan en de nieuwe CXN100 heeft een ESS Sabre ES9028Q2M 32-bit DAC-chip aan boord. Deze DAC-chip, die overigens door heel veel fabrikanten wordt gebruikt, is volgens Cambridge zodanig goed dat extra filters na de DA-conversie geschrapt kunnen worden, waardoor het signaalpad simpeler en daarom helderder wordt. Ontwikkelen, testen, luisteren en verschillende onderdelen uitproberen en uiteindelijk selecteren is allemaal in Londen gedaan.

We lopen even langs de functies en aansluitingen van de CXN100.

Cambridge CXN100: aansluitingen

De CXN100 is niet alleen een veelzijdige digitale audiospeler, maar hij heeft twee digitale ingangen zodat hij ook als DA-converter gebruikt kan worden voor een andere digitale bron, bijvoorbeeld een CD-loopwerk. Er is een USB-ingang (type B) voor aansluiting van een computer. Om de flexibiliteit nog verder te verhogen zijn twee digitale uitgangen gemonteerd voor wie een andere DA-converter zou willen gebruiken. De CXN100 heeft geen analoge ingangen.

Net als de CXN V2 heeft de CXN100 een cinch-uitgang en een XLR-uitgang voor aansluiting op een (eind)versterker. Een XLR-uitgang is met name handig voor wie lange kabels naar een (eind)versterker wil gebruiken. Eventueel kan de CXN100 rechtstreeks op een eindversterker worden aangesloten. De volumeregeling zit voor het grijpen, rechts op het front. Alle uitgangen kunnen tegelijkertijd worden gebruikt.

Cambridge CXN100: streaming-functies

Het hart van de streamer in de CXN100 is de Stream Magic streaming module en de CXN100 is voorzien van de vierde generatie. Dezelfde streaming module zit in de Evo alles-in-één versterkers. Bediening gaat met Stream Magic app voor Android of iOS.

Natuurlijk toont de Stream Magic app albumplaatjes en informatie over verstreken tijd van het spelende nummer, maar die informatie is ook zichtbaar op het TFT-kleurenscherm op het front van de CXN100. Het kleurenscherm is groter en heeft met 1.280×569 pixels een hogere resolutie dan het scherm van voorganger CXN V2. Aan weerszijden van het kleurenscherm zijn knopjes geplaatst om een bron te kiezen en spelende muziek te pauzeren of te continueren en een nummer vooruit of terug te kiezen.

Alle bekende streamingdiensten worden ondersteund, alsmede het afspelen van muziek die zich bevindt op een lokale netwerkschijf (NAS) of aangesloten USB-opslagmedium. De CXN100 leest de bestandsformaten AAC, AAC+, AIFF, ALAC, DSD (x512), FLAC, HE AAC, MP3, OGG Vorbis, WAV en WMA. De maximale resolutie voor PCM-bestanden is 32-bit/768 kHz en voor DSD is dat DSD512.

Wie internetradio gebruikt zal blij zijn met de mpeg-DASH (Dynamic Adaptive Streaming over HTTP) en HLS (HTTP Live Streaming) compatibiliteit. Deze techniek bekijkt voortdurend de beschikbare bandbreedte over de netwerkverbinding (zoals Netflix bijvoorbeeld ook doet) ter verkrijging van de best mogelijke geluidskwaliteit en voorkoming van dropouts. De luisteraar hoeft er verder niet over na te denken.

Cambridge CXN100: netwerkconnectiviteit

Verbinding met een netwerk kan worden gelegd met een UTP-kabel. De RJ-45 aansluiting gaat tot 100 Mbit. Draadloos netwerk wordt ook ondersteund (IEEE 802.11 ac 2,4 / 5 GHZ) en natuurlijk is ook ondersteuning van Bluetooth door Cambridge toegevoegd.

De CXN100 meet 430 x 80 x 325 millimeter (B x H x D) en heeft dus de traditionele breedte die al tientallen jaren gangbaar is voor audioapparaten.

Cambridge CXN100 demonstratieklaar bij Lexicom MultiMedia

De CXN100 is deze week gelanceerd en is gloednieuw. Cambridge heeft een aantal dealers geselecteerd die de CXN100 meteen na introductie mochten ontvangen. De rest zal ongetwijfeld volgen, maar Lexicom MultiMedia hoort bij het selecte gezelschap van dealers die de CXN100 meteen na introductie demonstratieklaar in hun luisterruimte hebben staan. Kom eens langs om zelf te ervaren hoe makkelijk, intuïtief en soepel de bediening werkt. En neem vooral even de tijd om te luisteren naar de fijne klank van deze veelzijdige in Groot-Brittannië ontworpen netwerkspeler.

Meer informatie of bestellen? Klik hier

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.