Naim Audio New Classic 200 & 300 Series avond bij Lexicom Multimedia: Een volle bak met volle aandacht

Lexicom Multimedia is één van de dealers in Nederland die niet alleen veel Naim Audio apparatuur verkoopt, maar bij woorden van Rowan Dernee van Latham Audio er ook vreselijk veel over en van weet. Op 2 november organiseerde Lex Kersten en Rowan een avond waarop de New Classic Series 200 en 300 werden gedemonstreerd in een uitverkocht huis voor muisstille Naim liefhebbers.

Na een korte verwelkoming door Lex werd door Rowan eerst dieper ingegaan op de New Classic Series en vooral de verbeteringen en veranderingen van de apparatuur, die blijken heel veel verder te gaan dan een nieuw jasje en het veranderen van het groene logo in wit licht. Naim Audio heeft een historie van 50 jaar en daarvan maakte de Classic serie 20 jaar vol. De New Classic 200 is in januari 2023 geïntroduceerd, de 300 heeft op zich laten wachten tot november. Naim liefhebbers hoeven zich geen zorgen te maken, veel van de oude waarden welke Naim beroemd hebben gemaakt zijn gebleven. Denk aan PRAT, het kenmerkende Pace Rhythm & Timing, nu aangevuld met meer detaillering en meer definitie in de weergave. Naim was en is beroemd om het als Lego stenen opbouwen van een systeem. Losse componenten te upgraden met voedingen. Ook dat is nog steeds zo, maar wel op een veel eenvoudiger manier. Een voeding uit de New Classic lijn past op de voorversterker, de streamer en de gecombineerde netwerkspeler. Voor wie langzaam wil gaan bouwen aan een New Classic systeem is het wellicht fijn om te weten dat Naim met een serie adapterkabels Classic en New Classic weet te combineren. Zo blijft bijvoorbeeld een XPS voeding bruikbaar. Zoals Rowan aangeeft: het totaal pakket wordt eenvoudiger, de keuze eenvoudiger en het aansluiten is eenvoudiger. Wilt u aansluiten met DIN, RCA of XLR, alle opties zijn open met New Classic.

Highlights New Classic

Naim Audio heeft met zowel New Classic 200 als 300 gestreefd naar een nieuw evenwicht in klank, al is de Naim signatuur behouden, de modernere klank zal een groter publiek aanspreken. Meer open, meer detail, beter geschikt voor het weergeven van muziek opgenomen in een veel hogere resolutie dan met CD mogelijk was. Tevens heeft de uitwisseling van kennis en onderzoek tussen luidspreker fabrikant Focal uit Frankrijk en Naim een rol gespeeld in de evolutie van de apparatuur. Een aantal kernpunten werd benoemd door Rowan vooraf aan luisteren:

 • De behuizingen zijn moderner, strakker van vormgeving en meer een eenheid. Nog steeds sterk en zwaar om trillingen en storingen buiten te houden. Nieuwe, grotere displays zijn gebruikt en van een groen logo naar wit en vooral kleur op de display.
 • De uniforme behuizingen hebben aan beide kanten koelribben, dat gaat ook op voor de bronnen.
 • De aansluitingen zijn eenvoudiger, met keuze uit RCA, DIN en XLR. Optisch voor onderlinge koppeling van de componenten, waarmee alle apparaten zich met één toets op één apparaat tegelijk laten aanzetten.
 • De Naim App werkt voor zowel New Classic, als Classic en Uniti. Geschikt voor Multiroom.
 • New Classic wordt geleverd met een 2-weg RF afstandsbediening.
 • De NSC 222 en de NAC 332 bezitten een klasse A hoofdtelefoonversterker.
 • Een kleine schakelende voeding blijft actief voor stand-by, vraagt slechts 0,5 Watt. Die SMPS heeft geen toepassing voor het audiogedeelte. Het tegenargument dat Naim altijd aan moet staan en dat heden ten dage gaat tellen in de rekening van het energiebedrijf vervalt daarmee.
 • De transformatoren trekken niet langer een hoge inschakelstroom en brommen niet langer.
 • Naim Audio matcht en selecteert de gebruikte onderdelen nog altijd deels met de hand voor minimale toleranties en optimale betrouwbaarheid.
 • De voedingen zijn allemaal gebaseerd op het Discrete Regulation principe van Naim, eerder bekend als de “DR” uitvoeringen.
 • Printen en andere onderdelen zijn nog altijd ondersteund om trillingen tegen te gaan, net als de behuizingen.
 • Bij Naim in huis staat een referentiemodel van elk apparaat met daarop een plexiglas kap. Ieder gebouwd apparaat wordt op het oog vergeleken met de referentie. Er is door Naim een optimale route gekozen voor bedrading in elk apparaat en die wordt verplicht aangehouden in de productie en later dus gecontroleerd.
 • De volumeregelaars kennen geen kanaalongelijkheid meer, het zijn nu hybride volumeregelingen.

Prijzen

Met de komst van de New Classic Series zijn veel apparaten uit de Classic serie uitgefaseerd. Leverbaar blijven vooralsnog Supernait 3, ND5 XS 2 en NDX 2, Uniti’s, 500 Serie en Statement.

De New Classic Series omvat de volgende componenten:

 • NSC 222, streamer en voorversterker in één, de opvolger van de NAC 272
 • NAP 250 als opvolger van de NAP 250 DR, 2 x 100 Watt aan 8 Ohm
 • NPX 300, een universele voeding en opvolger van XPS, HiCap, SuperCap, FlatCap etc.
 • NSS 333 streamer met dac, zonder voorversterker
 • NAC 332 voorversterker, één van de grootste vernieuwingen binnen New Classic
 • NAP 350 mono eindversterkers met ingebouwde voeding en 175 Watt aan 8 Ohm

Soms wat water in de wijn, soms een slokje uit het glas, Naim Audio heeft eenheidsprijzen voor de componenten vastgesteld:

 • NSC 222, NAP 250, NAP 350 (mono) en NPX 300 zijn €6.999,- per stuk
 • NSS 333 en NAC 322 zijn €8.999,- per stuk

Los verkrijgbaar is een NVC-TT phono voorversterker, welke voor MM en MC configureerbaar is. De NVC-TT haalt zijn voeding uit een NAC 332 of uit de NSC 222. Een stapje beter kan met de losse NPX-TT voeding. Deze componenten zijn €2.999,- per stuk. Een Solstice draaitafel is nog in beperkte mate verkrijgbaar. Net als de geïntegreerde NAIT 50.

Wat staat er allemaal klaar?

Rowan en Lex hebben alle componenten uit de New Classic Series opgesteld en warm laten draaien. Netsnoeren zijn Naim Powerline en Chord Company ShawlineX, geprikt in een Chord Powerhouse S6 verdeelblok. Interlinks zijn een mix van Naim en Chord SignatureX, allemaal XLR. De NSS 333 streamer communiceert draadloos met de NSS 333 voortrap, wat fijn is voor bediening en info op displays, optische kabels zorgen normaliter voor het gelijk met de bron aanzetten van eindversterkers. De luidsprekerkabels waren een dingetje voordat de bezoekers binnenkwamen. We konden slecht kiezen tussen Naim Super Lumina en Chord Sarum om een paar Focal Sopra No.2 aan te sluiten. Het zijn de Sarum kabels geworden, met een minimale voorsprong. Interessant om zelf een thuis te proberen aan uw eigen New Classic NAP 250 of 350.

De Focal’s zijn uitgevoerd in de kleur Black Ostrea mocht u dat gemist hebben. Speakers van Focal zijn misschien deels op Naim afgesteld vanwege de samenwerking tussen beide merken, het gebruik van andere types en merken is uiteraard geen probleem. Deze Sopra heeft een 6,5 inch midrange, twee 7 inch woofers en de Focal Berillium inverse dome tweeter. Gekozen is voor de Sopra serie, echter een NAP 350 kan goed gebruikt worden voor de Focal Utopia reeks. Vermeldenswaardig is dat elektronica, luidsprekers en kabels allemaal worden vervaardigd in Europa. Naim in Engeland en Slowakije, Focal in Frankrijk, Chord Company in Engeland. Naim wordt deels in Slowakije gemaakt vanwege de productiecapaciteit in Engeland. Elk apparaat uit Slowakije gaat eerst naar de UK, wordt opnieuw getest en gaat dan pas naar de dealers. Als primeur heeft Rowan van Latham een English Electric EE1 passief ethernet noise filter meegenomen. Een filter van €299,-, gevat in een fraaie metalen behuizing. Daar komt hij later op terug aan het einde van de demonstratie zegt hij. Waar we niets mee doen, behalve tonen, is een NAIT 50, geïnspireerd op de chrome bumper reeks uit 1983. Het is een jubileum editie met een beperkte oplage. Een hebbeding dat speelt als elke echte Naim.

De luistersessies

Het wordt tijd om te gaan luisteren en iedereen zoekt een plekje. Door de opkomst, ondanks de storm Ciaran die door de straat jaagt (hulde aan de dapperen!), is mijn plek helemaal aan de linkerkant waar mijn laptop op het bureau kan staan. Niet ideaal, gelukkig krijg ik genoeg mee van wat er te beluisteren valt. Muziek wordt gekozen vanaf Qobuz, een playlist van de avond staat onder de tekst. Rowan begint met de 200 Series zonder gebruik te maken van een NPX 300. Muziek van The Doors, Jonathan Butler en Yann Tiersen komen voorbij. Mijn algemene indruk is te omschrijven als aanwezigheid van slamm en punch, een stereobeeld dat zelfs uiterst links nog goed is, veel transparantie en de muziek staat vrij in de ruimte. Op het nummer “Houden van mij”, gezongen door Froukje gaan we de NPX 300 toevoegen. Met de extra voeding op de NSC 222 is de weergave pittiger en geeft extra druk. Froukje’s stem wordt duidelijker verstaanbaar, pianonoten zijn krachtiger en haar muziek is qua beleving intenser. De NPX 300 blijkt een waardevolle uitbreiding. Je neemt extra dingen waar vanwege de toegenomen definitie. Zoals aan het eind van de avond een bezitter van de New Classic 200 opmerkte: “De NPX 300 moet er komen, wat een prachtige upgrade”.

Van 200 naar 300

Roel Dieltiens speelt op cello een werk van Bach, fijne details zijn hoorbaar, zijn cello heeft een prachtige klank. Op muziek van Tony Furtado gaan we van 200 naar 300. Dat geeft direct een groter stereobeeld, is indrukwekkender vanwege de extra kracht en controle in de lage tonen, het klinkt “echter” en dichter bij de artiest. Sohn speelt een track en dan volgt Taylor Swift. U merkt het al, geen audiofiele stukken, echte muziek wordt gebruikt. Als Rowan op de NSS 333 een extra voeding zet wordt een tweede stem eerder waarneembaar. Piano tonen verkrijgen een grotere dynamiek. Tonen worden wel ietsje harder van klank, komen dichter bij de oude Naim klank, maar dan in een moderne jasje gegoten. Op dit systeem is een pop idool als Swift een belevenis. Al snel luister je niet meer naar de opname en alle audio gerelateerde zaken, maar geniet je van de muziek zelf. Indrukwekkend groot afgebeeld in de ruimte met een ruime mate van diepte en hoogte. Dat een stereobeeld helemaal links behouden blijft is nog steeds bijzonder. Zo luisteren we nog naar The Rolling Stones en Brian Dunne. Deze singer/songwriter komt heel overtuigend over. Simpel, zang en gitaar. De eenvoud zorgt dat echtheid wordt benadrukt en dat de zanger de volle aandacht heeft. Dan weer wisselen en dit keer met muziek van Neil Cowley. Volgens Rowan opgenomen op het dak van een wolkenkrabber, hij hoort in de track de energie van een grote stad. Het is een onbewezen aanname. Tweede voeding komt erbij, nu op de NSC 333 voortrap.

Muisstil

Het valt mij op dat iedere aanwezige doodstil zit te wachten op wat gaat komen. Vaak is er geroezemoes en praten, kennelijk is de Naim/ Focal/Chord set te indrukwekkend om als bezoeker geluid te durven maken. Wat heel fijn is, want iedereen luistert aandachtig en wordt niet gehinderd door zijn of haar buurman. Het is het eindstation met streamer + voeding, voorversterker + voeding, twee maal een mono eindtrap. Totale elektronica waarde €46.000,-. Bliss speelt en wat te herkennen is, is snelheid, diep elektronisch laag, slagwerk met metaalklanken, tomtom’s, shakers en dat alles heel helder en rijk aan detaillering. Naim heeft niets verloren laten gaan in PRAT, alleen extra’s toegevoegd. We sluiten af met Sohn en gaan daarna luisteren naar Fontaines D.C. om te kijken of een English Electric EE1 ethernetfilter nog iets doet. Dat was beter gegaan met een goedkope ethernet switch aan het systeem in plaats van een Melco die zelf al veel rommel weet tegen te houden. Eerlijk geeft ik toe, ik hoorde geen verschil meer. Te veel geluisterd die dag, een te slechte positie waar ik zit, te moe van alle indrukken en muziek waar ik niets mee heb. De EE1 is echt iets om thuis te proberen.

Bijna naar huis in de storm

Als laatste merkt Rowan nog op dat een combinatie van 200 en 300 componenten heel goed kan uitvallen. NSC 222 met NAP 350 geeft extra kracht voor een lastige luidspreker, NSS 333 en NAC 332 met NAP 250 werkt voor extra detaillering zonder naar monoblokken te hoeven gaan. Wel of geen extra voeding en waar gaat die komen? Gelukkig komen er nog veel meer demo’s bij Lexicom Multimedia de komende weken, zodat u een voor u optimale setting kunt kiezen. De sets blijven staan en afwisselend komen er naast Focal ook Bowers & Wilkins of Audiovector luidsprekers aan te hangen. Voor wie voor de bijl gaat is het fijn om te weten dat inruilen van oudere Naim apparaten altijd kan, uiteraard wel in overleg met het team van Lexicom Multimedia. Wees welkom, maar laat gerust de storm thuis.

Playlist 2 oktober 2023 (Artiest – track – album)

 • Doors – Riders on the storm – L.A. Women
 • Jonathan Butler – Catembe – Living my dream
 • Yann Tiersen – Comptine d’un autre été – Amelie Soundtrack
 • Froukje – Houden van mij (single)
 • Roel Dieltiens – Suite No.1, BWV 1007: 1. Prelude – Bach: Complete cello suites
 • Tony Furtado – Raliegh and Spencer – Tony Furtado Band
 • Rennen – Sohn – Rennen
 • Taylor Swift & Bon Iver – Exile – Folklore
 • Rolling Stones – Almost hear you sigh – Steel wheels
 • Brian Dunne – New tatto – New Tattoo
 • Neil Cowley – Berlin nights – Hall of mirrors
 • Bliss – Song for Olabi – Quiet letters
 • Veto – Sohn – Tremors
 • Fontaines D.C. – I don’t belong – A hero’s death