Meridian brengt na de fantastische Explorer nu de verbeterde Explorer 2 USB DAC uit

Een leuk kerstcadeautje, want de tweede versie is nog beter dan de eerste (en die was al ongelooflijk goed!)

De Explorer 2 is de tweede generatie van de betaalbare en zeer succesvolle USB DAC van het Britse High-End merk Meridian. Net als de eerste generatie Explorer is ook de Explorer 2 opgebouwd met hoogwaardige audio-grade componenten, zoals polypropyleen filtercondensatoren en direct gekoppelde aansluitingen. Het compacte apparaatje is ondergebracht in de inmiddels bekende elegante metalen behuizing die is ontworpen door Meridian-oprichter Allen Boothroyd. Het DNA van Meridian is ook in de Explorer 2 overal aanwezig!

De Meridian Explorer 2 Advanced High-Resolution USB DAC, zoals hij voluit heet, is een opnieuw ontworpen tweede generatie van de oorspronkelijke Explorer. Het uitgangspunt bij het ontwerp van de Explorer was: de per definitie inferieure standaardgeluidskaart/DAC van elke PC/Mac te omzeilen, zodat u muziek kunt afspelen met een onvergelijkbaar betere geluidskwaliteit. En dat is op zo’n overtuigende wijze gelukt, dat er nu een tweede generatie is uitgebracht. Omdat ook deze Explorer 2 specifiek is ontworpen voor gebruik met een computer, beschikt hij wederom uitsluitend over een USB-ingang (mini type B). En net als bij de eerste generatie wordt een kort USB-kabeltje meegeleverd. Het voordeel daarvan is, dat de Explorer 2 niet rechtstreeks aan een USB-ingang hangt, waardoor hij het moederbord niet kan beschadigen bij stoten of wanneer aan het snoer van de hoofdtelefoon wordt getrokken.

De Meridian Explorer 2 is uiteraard een asynchrone DAC, want iedere zichzelf respecterende DAC-fabrikant bouwt tegenwoordig asynchrone DAC’s. Het voordeel is duidelijk: omdat de bitstroom wordt bepaald door hoogwaardige audio-grade klok-kristallen in de DAC in plaats van de universele (niet audio-grade) klokgenerator van de PC, wordt de gevreesde jitter (timingfouten in het digitale domein) verregaand geëlimineerd.
De techniek van deze elegante pocket-DAC is ontwikkeld door Bob Stuart, eveneens Meridian-oprichter en een audiofiele fijnproever, die de Explorer 2 heeft ontworpen voor het voor het weergeven van hoge resoluties, zodat zowel uw geripte CD’s als uw favoriete audiofiele downloads optimaal tot hun recht komen. Alle resoluties, van MP3 tot en met 24bit/192kHz, worden optimaal weergegeven en de hoge resoluties worden niet gedownsampled.

Bovendien is de Explorer 2 toekomstbestendig: hij kan softwarematig van upgrades worden voorzien en hij is nu al uitgerust met een decoder voor het (eveneens door Meridian ontworpen) splinternieuwe MQA (Master Quality Authenticated). Met MQA kunnen muziekbestanden compacter worden verzonden zonder kwaliteitsverlies, zodat in de (hopelijk zeer nabije) toekomst ook lossless High Resolution streaming tot de mogelijkheden gaat behoren.

De Explorer 2 heeft een aantal nieuwe features meegekregen:
• Auto Sensing: de Explorer 2 “voelt” zelf, welke uitgang in bedrijf is en als u de line out gebruikt, schakelt hij de hoofdtelefoonuitgang uit. Dat zorgt voor een verlaagde ruisvloer en een storingsvrije signaaloverdracht.
• Upsampling: het inkomende signaal wordt automatisch geüpsampled naar 4x de originele standaardwaarde (met een maximum van 24bit/192kHz).
• Apodising: een door Meridian ontwikkeld apodising upsampling filter voorkomt pre-ringing en zorgt voor een helderder, transparanter en soepeler geluid met een verbeterd stereobeeld en zonder digitale artefacten (die vaak hinderlijk aanwezig zijn in vroege digitale opnamen).
• Noise Shaping: deze techniek zorgt ervoor, dat ruis en andere stoorsignalen worden verplaatst naar een frequentiebereik dat ver buiten het voor mensen hoorbare bereik ligt, waardoor de signaal/ruis-verhouding in het hoorbare frequentiebereik verbetert.

Maar ook andere aspecten zijn onderhanden genomen: de volumeregeling is nu fijngevoeliger en kan in kleinere stapjes worden geregeld, waardoor de Explorer 2 nu ook hoofdtelefoons met een hogere gevoeligheid makkelijk kan aansturen. Door het vermogen van 130mW kan hij bijna elke hoofdtelefoon optimaal aansturen. Ook is de Explorer 2 aangepast op de nieuwere 2009-specificaties van USB 2.0, zodat hij een overdrachtssnelheid van 480Mb/sec heeft en dus optimaal is aangepast op de nieuwste standaards.

De zeer compacte Explorer 2 is een ideale USB DAC om mee te nemen in uw laptop-tas, samen met een opvouwbare hoofdtelefoon, zodat u overal kunt genieten van een perfecte muziekweergave. En thuis kunt u de laptop via de Line Out van de Explorer 2 aansluiten op uw audioset, zodat u ook daar kunt profiteren van de audiofiele kwaliteiten van “kleintje Meridian”.

Lexicom MultiMedia heeft als een van de eersten een aantal exemplaren van de Meridian Explorer 2 naar de winkel weten te halen. Ruim op tijd om u de gelegenheid te geven om een leuk kerstcadeautje aan te schaffen!

Bestellen? Klik hier

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.