Lexicom MultiMedia neemt Italiaanse schoonheden van luidsprekerfabrikant Sonus faber op in assortiment

Lexicom MultiMedia heeft een breed assortiment van luidsprekers van verschillende fabrikanten luisterklaar opgesteld staan. Sinds kort zijn luidsprekers van de Italiaanse fabrikant Sonus faber aan het assortiment toegevoegd. De Italiaanse ontwerpers en vaklieden weten heel knap moderne techniek te combineren met traditioneel ambachtelijk vakmanschap met als resultaat een verleidelijke klank en luidsprekers die je ook graag wil zien. Kom zelf maar eens luisteren en kijken.

Sonus faber: Italiaanse fabrikant van luidsprekers sinds 1983

Het in de Italiaanse plaats Vicenza gevestigde Sonus faber is opgericht door Franco Serblin in maart 1983. Serblin, geboren in 1939 uit Kroatische ouders die naar Trieste waren geëmigreerd, is geboren in Vicenza en was de jongste van zeven broers. Serblin was gepassioneerd bezig met audio en in 1980 zag zijn eerste creatie het levenslicht. De naam van deze eerste luidspreker was “Snail” en naar verluidt zijn er slechts tien van gemaakt. Intussen werkte Serblin ook aan de kasten van de luidsprekers van andere fabrikanten. In maart 1983 werd Sonus faber opgericht en gevestigd in Serblin’s geboorteplaats Vicenza. De eerste luidspreker van het nieuwe bedrijf was de Parva, een tweeweg monitorluidspreker. Daarna volgende nog vele vloerstaanders en monitormodellen.

Vanaf het begin van Sonus faber werd bij de bouw van luidsprekers niet alleen aandacht aan techniek besteed, maar ook aan vorm, uiterlijk en afwerking van de producten. De esthetische stijl van de fabrikant kenmerkt zich door de vaak terugkerende ronde en vloeiende lijnen. Natuurlijk gebruiken andere fabrikanten ook vaak vloeiende lijnen en rondingen, maar Sonus faber heeft daar min of meer zijn handelsmerk van gemaakt.

Traditioneel vakmanschap en puur handmatige bouw van luidsprekers

De Italiaanse fabrikant vergelijkt het bouwen van luidsprekers met het bouwen van muziekinstrumenten. Om houten blaas- of snaarinstrumenten te bouwen, is een hoge mate van vakmanschap nodig, niet alleen bij de bouw van de instrumenten, maar ook bij de selectie van materialen en iedere stap die daarna volgt. Bovendien is de bouw van hoogwaardige muziekinstrumenten puur handwerk. Sonus faber ontwikkelt en bouwt zijn luidsprekers in zijn eigen fabriek of besteedt indien nodig een deel van het productieproces uit aan traditionele vaklieden in de buurt. Grondstoffen en onderdelen zoals hout en metalen onderdelen komen van Europese leveranciers. Ambachtslieden en houtbewerkers gebruiken hun expertise om houten planken en blokken te matchen op basis van hun nerfstructuur. De creatie van een harmonieuze esthetiek die de zintuiglijke ervaring van muziek verbetert is het doel. Veel modellen van Sonus faber zijn bekleed met Italiaans leer en ook het leer wordt vakkundig en ambachtelijk bewerkt.

Luidsprekers staan per definitie in het zicht. Een luidspreker is een meubelstuk en kan niet zoals elk ander audiocomponent worden weggestopt in een kast. De luidsprekers van Sonus faber zijn een feest om naar te kijken, zelfs als er geen muziek klinkt.

Moderne techniek bij ontwikkeling en productie

Dit zo lezende zou de gedachte kunnen opkomen dat Sonus faber louter of overwegend bezig is met uiterlijk vertoon of leunt op nostalgie. Niets is minder waar. Sonus faber gebruikt moderne technologische inzichten bij het ontwerp van zijn luidsprekers. Zo gebruiken vrijwel alle fabrikanten van luidsprekers tegenwoordig in meer of mindere mate de techniek van computersimulatie voor de ontwikkeling van hun producten, zo ook Sonus faber. Uitgebreide berekeningen en simulaties zijn een zeer nuttige en eigenlijk bijna onmisbare aanvulling bij de totstandkoming van een hoogwaardig resultaat. Tegelijkertijd benadrukt Sonus faber dat een luidspreker niet alleen een technisch ding is. Uitgebreide en langdurige luisterproeven bepalen het uiteindelijke ontwerp en de details. De luidspreker moet een prachtig meubelstuk worden maar hij moet bovenal goed klinken.

Sonus faber Natural Sound

Sonus faber is van mening dat luidsprekers muziek moeten reproduceren van hoge kwaliteit die trouw is aan het originele geluid. De fabrikant spreekt over de filosofie van Natural Sound. Het gebruik van natuurlijk materialen, zoals hout, papier, zijde en leer, die zorgvuldig op elkaar zijn afgestemd geven het meest authentieke en realistische geluid. Uiteindelijk is het Natural Sound concept een combinatie van doordacht ontwerp, innovatieve technologische keuzes en oplossingen met als centraal criterium de menselijk maat.

Sonus faber in het assortiment van Lexicom MultiMedia

De luidsprekermarkt is een volle markt en er zijn een heleboel mooie producten. De luidsprekers van Sonus faber hebben hun bestaansrecht bewezen. Ze zijn fraai om te zien en alle productlijnen hebben een fijne klank die zich kan onderscheiden van de concurrenten.

Nee, we zullen niet zeggen dat Sonus faber de beste luidsprekers maakt. De klank van luidsprekers heeft altijd iets persoonlijks en dat is een goede reden om altijd eerst in een ontspannen omgeving naar luidsprekers te gaan luisteren. Er zijn echter maar weinig luisteraars die niet vallen voor de verleidelijke klank en het uiterlijk van deze Italiaanse schoonheden. Daarom hebben de luidsprekers van Sonus faber een plaats verdiend in onze luisterruimte. Wij zijn overtuigd van de kwaliteit van de producten van deze Italiaanse fabrikant.

Niemand hoeft ons op ons woord te geloven. Kom zelf maar eens luisteren naar de leden van de Sonetto reeks met hun fraaie luitvormige kasten. Of maak kennis met de leden van de Olympica Nova reeks of de leden van de Heritage productlijn die gemaakt zijn van massief walnoothout. Het is moeilijk om de verleiding van deze Italiaanse pareltjes te weerstaan. Vanaf 23 maart 2024 in onze winkel!

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.