HifiMan Serenade hoofdtelefoon versterker (ROON-endpoint!)

HiFiMan heeft de Serenade uitgebracht, een veelzijdige hoofdtelefoonversterker

HiFiMan Serenade: klasse A hoofdtelefoonversterker met analoge en digitale ingangen die ook gebruikt kan worden als voorversterker en streamer

Audiofabrikant HiFiMan bestaat sinds 2007 en is zijn leven begonnen als bouwer van relatief grote over-ear hoofdtelefoons. Geluidskwaliteit en draagcomfort trokken meteen bij introductie van de eerste modellen de aandacht van veeleisende liefhebbers van hoofdtelefoons. En dat is nog steeds. Hoogwaardige hoofdtelefoons verdienen een hoogwaardige hoofdtelefoonversterker en HiFiMan heeft zijn eigen lijn van hoofdtelefoonversterkers ontwikkeld. De Serenade is het nieuwste model en het is een multifunctioneel apparaat dat vol zit met de originele technische inzichten van HiFiMan.

HiFiMan Serenade: hoogwaardige klasse A hoofdtelefoonversterker en meer

De Serenade is meer dan alleen een hoogwaardige hoofdtelefoonversterker. We lopen even langs de functies en mogelijkheden van de Serenade.

Aan de voorzijde zijn een drietal hoofdtelefoonaansluitingen geplaatst. Van links naar rechts zijn dat een 4-pins gebalanceerde XLR-aansluiting, een 6,35 millimeter ongebalanceerde jackplug-aansluiting en een 4,4 millimeter gebalanceerde jackplug-aansluiting. Dit geeft de gebruiker een hele grote keuzevrijheid want het overgrote deel van de gangbare hoofdtelefoons in de markt kunnen moeiteloos aangestuurd worden door de Serenade, zowel forse over-ear modellen als gevoelige in-ear modellen. De Serenade heeft geen moeite met hoofdtelefoons die wat meer vermogen nodig hebben. De vermogensreserve is heel groot, veel groter dan bijvoorbeeld het vermogen dat een mobiel apparaat (smartphone, tablet, draagbare muziekspeler, etc.) kan geven.

Helemaal rechts op het front is een hoogwaardige en soepele volumeregelknop geplaatst.

De Serenade zou ook als voorversterker kunnen worden gebruikt. Aan de achterzijde zijn immers een XLR-uitgang en een cinch-uitgang geplaatst voor aansluiting op een (eind)versterker. HiFiMan heeft ook een stereo cinch-ingang geplaatst om bijvoorbeeld een CD-speler of ander bronapparaat aan te sluiten.

Versterkingstechniek: klasse A vs. klasse AB

De bouwer van een analoge versterker kan kiezen tussen verschillende typologieën. De meest gebruikte topologie is klasse AB. Het resultaat kan heel goed zijn en stroomgebruik en warmteontwikkeling blijven binnen redelijke perken. Klasse A wordt echter nog altijd beschouwd als de beste topologie vanwege de inherent lagere vervorming, het moeiteloos kunnen verwerken van grote dynamieksprongen en de veel betere lineairiteit. Klasse A eindversterkers gebruiken echter veel stroom en worden heel warm. Het rendement ligt beduidend lager dan bij klasse AB en om die reden is klasse AB een meer gebruikte techniek voor eindversterkers die luidsprekers moeten aansturen.

Een hoofdtelefoonversterker hoeft geen zware luidsprekers aan te sturen en rendement en warmteontwikkeling spelen dan ook nauwelijks een rol. Om die reden wordt de techniek van klasse A dikwijls toegepast in hoofdtelefoonversterkers, overigens ook in voorversterkers. De Serenade heeft versterkingstrappen die werken in pure klasse A. Vervorming wordt daarmee naar een vrijwel niet-waarneembaar niveau teruggebracht en de aangesloten hoofdtelefoon krijgt aan brandschoon ongekleurd muzieksignaal aangeleverd.

 

HiFiMan Serenade: DA-converter

De Serenade kan dus analoog muzieksignaal ontvangen via de stereo cinch-ingang, maar de Serenade is ook voorzien van HiFiMan’s zelfontwikkelde platform voor DA-conversie genaamd Hymalaya Pro R2R DAC. De prestaties van de Hymalaya Pro R2R DAC zijn beter dan van veelgebruikte kant-en-klare DAC-chips. De vervorming is lager dan 0,0012 procent en dat is lager dan het niveau van bijvoorbeeld een PCM1704, een bekende DAC-chip van Texas Instruments die veel wordt gebruikt.

HiFiMan heeft in de Serenade zijn eigen FPGA-algoritmes in het digitale circuit verwerkt. De gebruikte weerstanden hebben een tolerantie van 0,01 % voor de best mogelijke nauwkeurige verwerking en een perfecte kanaalbalans.

Met knopjes op de bovenrand van de voorkant kan de gewenste bron worden gekozen. De Serenade heeft een optische ingang, een coaxiale cinch-ingang en een USB-ingang (USB type B). Dan er is er ook nog een netwerkaansluiting die de streaming-functies van de Serenade ontsluit.

HiFiMan Serenade: netwerkaansluiting, Bluetooth-connectiviteit en gebruik van streaming-functies

De Serenade is niet alleen een hoogwaardige klasse A hoofdtelefoonversterker, voorversterker en DA-converter. Het toestel heeft ook streaming-functies aan boord en heeft daarvoor een netwerkaansluiting gemonteerd gekregen. HiFiMan heeft de Serenade als Roon endpoint laten certificeren. Gebruikers van de software van Roon beschikken daarmee over de volledige functionaliteit van Roon.

Het gebruik van Roon is niet gratis en de gebruiker zal een abonnement moeten afsluiten. Wie dat niet wil kan ook verschillende apps op een smartphone of tablet gebruiken om bijvoorbeeld muziek vanaf een lokale netwerkschijf naar de Serenade te sturen.

Dan is er ook nog Bluetooth-connectiviteit waarmee de gebruiker eenvoudig muziek vanaf zijn smartphone of tablet naar de Serenade kan zenden. De Bluetooth-module ondersteunt LDAC, aptX en AptX HD voor de best mogelijke draadloze overdracht van muzieksignaal.

HiFiMan Serenade: toekomstbestendig door vervangbare digitale module

HiFiMan heeft de ingangmodule met de digitale ingangen van de DA-converter modulair opgebouwd. Eventueel zou de module later vervangen kunnen worden. Voorlopig is dat beslist niet nodig, maar wie weet wat de toekomst voor vernieuwingen brengt. Door de mogelijkheid van het kunnen vervangen van de digitale ingangsmodule is de Serenade meer toekomstbestendig gebouwd.

HiFiMan Serenade: royale en hoogwaardige voeding

Ten slotte willen we nog iets over de voeding van de Serenade vertellen. De kwaliteit van een hifi-apparaat staat of valt met de kwaliteit van het voedingscircuit. HiFiMan heeft zeer veel zorg besteed aan het ontwerp van de voeding van de Serenade. Het hart van de voeding is een royale en hoogwaardige ringkerntransformator met een vermogen van 50 Watt. Dit vermogen is zodanig groot dat de transformator nooit op zijn tenen hoeft te lopen of buiten adem zal raken, ook niet als het volume wat verder zou worden opengedraaid (denk aan uw oren!).

Een transformator zet de netwisselspanning om naar een lagere wisselspanning waarna een gelijkrichter de wisselspanning omzet naar gelijkspanning. De gelijkrichter produceert weliswaar gelijkspanning maar er blijft onvermijdelijk altijd een restje wisselspanning uit de gelijkrichter komen. Dit restje wordt “rimpel” genoemd en deze rimpel wordt geëlimineerd met één of meer zogenoemde afvlakcondensatoren. Zonder effectieve eliminatie van de rimpel zou een vervelende brom van 50 Hz afkomstig uit het lichtnet zich kunnen mengen met het muzieksignaal. De totale afvlakcapaciteit van de condensatoren in de voeding van de Serenade is circa 30.000 μF en dat is meer dan in veel (eind)versterkers. De rimpel wordt in de voeding van de Serenade omlaag gedrukt naar een onhoorbaar laag niveau.

Alle onderdelen van de voeding in de Serenade zijn geselecteerd met het laagst mogelijke ruisniveau als vereiste. De voedingsspanning wordt rotsvast gestabiliseerd en reageert ultrasnel op eventuele variaties van de belasting. In gewoon minder technisch Nederlands, grote en snelle dynamiek-sprongen in de muziek vormen geen uitdaging en worden moeiteloos verwerkt door de voeding. De versterkingscircuits krijgen precies en ultrasnel de gevraagde stroom die vrij is van ruis, brom en andere verstoringen.

HiFiMan Serenade: luisterklaar opgesteld bij Lexicom MultiMedia

De Serenade van HiFiMan staat luisterklaar opgesteld in onze luisterruimte. Uiteraard mag u uw eigen hoofdtelefoon en eigen muziek meenemen om vervolgens in alle rust naar de Serenade te luisteren.

HiFiMan Serenade: technische specificaties

  • Max. resolutie optische en coaxiale ingang (DAC): PCM 32-bit/192 kHz, DSD DoP64
  • Max. resolutie USB-ingang (USB type B): PCM 32-bit/384 kHz, DSD64-DSD256
  • Max. resolutie LAN-aansluiting (RJ-45): PCM 44,1-768 kHz, DSD64-DSD512
  • Frequentiebereik (+/- 0,1 dB @ 1 kHz): 20 Hz tot 20 kHz
  • Totale harmonische vervorming (-3 dBFS @ 1 kHz): 0,0015 %
  • S/R-verhouding (0 dBFS @ 1 kHz): 110 dB
  • Kanaalscheiding (0 dBFS @ 1 kHz): 120 dB
  • Uitgangsspanning lijnuitgang XLR (0 dBFS @ 1 kHz): 4,5 Volt
  • Uitgangsspanning lijnuitgang cinch (0 dBFS @ 1 kHz): 2,2 Volt
  • Vermogen hoofdtelefoonuitgangen (THD+N kleiner dan 0,07 % @ 1 kHz):
  • Gebalanceerd: 4.000 mW @ 32 Ohm, 760 mW @ 300 Ohm
  • Ongebalanceerd: 2.800 mW @ 32 Ohm, 510 mW @ 300Ohm
  • Afmetingen (zonder uitstekende onderdelen): 300 x 255 x 50 millimeter
  • Gewicht: 3,9 kilogram

Deze hoofdtelefoon versterker is te beluisteren in de Head-Fi corner bij Lexicom MultiMedia. De prijs bedraagt € 1139,-.
Bestellen? Klik hier

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.