Hegel H600: zeer krachtige maar delicate en veelzijdige geïntegreerde versterker

Het in Noorwegen gevestigde audiobedrijf Hegel heeft de H600 uitgebracht. Deze krachtpatser is het nieuwe vlaggenschip van de vloot van geïntegreerde versterkers van het Noorse bedrijf. Hij is met 303 Watt per kanaal aan 8 Ohm niet alleen zeer krachtig, maar door de vele analoge en digitale aansluitingen en de streaming-functies uiterst veelzijdig.

Hegel, bedenker van de SoundEngine technologie

Hegel bouwt versterkers en bronnen. De geschiedenis van het bedrijf begint in 1988 als Hegel’s oprichter Bent Holter, toen nog student aan de technische universiteit in de Noorse stad Trondheim, zijn afstudeerproject wijdde aan het onderzoeken van het ontwerp van transistors. Holter stoorde zich aan het idee dat het uitgangssignaal van een transistor nooit dezelfde vorm heeft als het ingangssignaal. Er wordt onderweg van ingang tot uitgang altijd iets toegevoegd en dat noemen we vervorming.

Het aanpakken van vervorming lijkt simpeler dan het is. Een ontwerper die de vervorming weet terug te dringen ziet zich namelijk veelal geconfronteerd met de verslechtering van andere eigenschappen, bijvoorbeeld een lagere dempingfactor. Het onderzoek van Holter en opvolgende verdere ontwikkeling hebben uiteindelijk geleid tot wat bekend is geworden onder de naam SoundEngine, een techniek die alleen aanwezig is in de versterkers van Hegel. Het komt erop neer dat deze techniek de voordelen van klasse A en klasse AB werking van versterkers combineert zonder de nadelen van beide versterkingstypen.

Hegel’s SoundEngine technologie heft cross-over vervorming en andere vervorming aan de bovenkant van het frequentiespectrum op die voorkomt in alle typen klasse AB versterkers. Dat zijn precies de soorten vervorming waar het menselijk oor het meest gevoelig voor is. Verder gebruikt de Hegel SoundEngine technologie geen enkele vorm van globale negatieve feedback, maar gebruikt lokale en adaptieve feedforward technologie voor het geval er toch vervorming opgeheven moet worden die de versterkertrappen is binnengeslopen.

Hegel heeft met zijn SoundEngine technologie een unieke versterkingstechniek ontwikkeld. Niet alleen de vervormingcijfers zijn laag, maar tegelijkertijd hebben de versterkers van Hegel een hoge dempingfactor. Deze eigenschappen gelden voor alle versterkers van Hegel. zowel voor het kleinste geïntegreerde stereo-model H95 als voor de machtige stereo-eindversterker  H30A.

H600: de krachtigste geïntegreerde versterker van Hegel

De H600 is de opvolger van de H590 en het is het nieuwe vlaggenschip van de vloot van geïntegreerde versterkers. Met 303 Watt aan 8 Ohm per kanaal, een dempingsfactor van 4.000 en een stabiele stroomafgifte tot een impedantie van 2 Ohm, kan deze krachtpatser elke grote of kleine luidspreker met gemak aansturen. Streaming-functionaliteit is ingebouwd dus een minimalist hoeft alleen een paar passieve luidsprekers aan te sluiten om muziek te kunnen luisteren.

De basis van de H600 is een dual-mono ontwerp, waardoor de prestaties van twee losse monoversterkers heel dicht worden benaderd, maar dan in een enkele behuizing. De H600 beschikt ook over een ultramoderne voorversterker met de nauwkeurige volumeregeling die te vinden is in de referentie P30A-versterker. Alle elektronische circuits van de H600 zijn in eigen huis ontworpen. Dat gaf de ontwerpers een ongekende controle over het versterkingsproces.

Hegel H600: voorzien van analoge en digitale ingangen en een uitstekende DA-converter

De H600 heeft zowel analoge als digitale ingangen en achter de digitale ingangen zit een uitstekende DA-converter verwerkt. De DA-converter van de H600 is een bit-perfect ontwerp zonder enige resampling of upsampling. Een grote, speciale voeding zorgt voor zuivere en stabiele prestaties en afscherming door een dikke stalen plaat zorgt er voor dat er geen interferentie is van andere elektronica in de versterker. De optische en coaxiale ingangen ondersteunen PCM-signaal tot een resolutie van 24-bit/192 kHz (optisch tot 96 kHz). Voorts ondersteunen de coaxiale ingangen DSD tot DSD64. Via de USB-B ingang kan PCM-sginaal tot 32-bit/384 kHz en DSD tot DSD256 worden aangeleverd.

Hegel H600: aluminium behuizing

De kast van de H600 is gemaakt van aluminium en bevat een stevig chassis aan de onderkant en een bovenplaat met ventilatieopeningen die in twee lagen zijn gefreesd voor extra stijfheid en een ongehinderde luchtstroom. Grote aluminium voeten met een antikras ontwerp zorgen voor uitstekende stabiliteit en demping van trillingen.De aansluitingen aan de achterzijde zijn optimaal gepositioneerd met als resultaat minder ruis en een betere kanaalscheiding. De grote bedieningsknoppen zijn voorzien van touchbediening, waardoor deze versterker moeiteloos en intuïtief te bedienen is.

Hegel H600: streaming-functionaliteit en aanpasbaarheid

De H600 is voorzien van een uitgebreide lijst met streamingopties. Muzieksignaal kan simpelweg via UPnP worden aangeleverd, maar er is ook ondersteuning van Spotify Connect, Airplay 2, Tidal Connect en het certificaat Roon Ready zit in de pijplijn. Natuurlijk kan de firmware van de H600 (software in de versterker) later eenvoudig worden bijgewerkt als de streaming-functionaliteit daar aanleiding toe zou geven.

De H600 kan ook in hoge mate worden aangepast, zodat hij in elke omgeving past. Nee, niet het uiterlijk. Dat is gewoon zwart en strak zonder versieringselementen. Wat kan dan wel worden aangepast? Het regelbereik van het volume kan worden beperkt om ongelukken te voorkomen (lees: schade aan luidsprekers, gehoorschade of een beschadigde relatie met de buren). Verder kan de H600 worden geprogrammeerd om te worden bediend met gewone tv-afstandsbedieningen. Dat scheelt weer een afstandbediening op de salontafel.

Alle digitale ingangen, behalve USB, hebben signaaldetectie. Dit betekent dat elk apparaat dat op deze ingangen is aangesloten de versterker uit de slaapstand kan halen. De meeste ingangen kunnen ook worden ingesteld als een vaste high-level Home Theater-ingang, waardoor de H600 eenvoudig te combineren is met surround-receivers of multiroom-apparaten.

Het is goed mogelijk dat er in de toekomst meer functies beschikbaar komen, via een update van de firmware. Deze firmware-updates zijn natuurlijk altijd gratis en de versterker installeert ze automatisch wanneer ze worden gestart, zodat de H600 altijd up-to-date is. Wij verwachten dit nieuwe topmodel in september 2023 in onze winkel te hebben. 

Eisa award 2023 voor Hegel H600 versterker + Viking cd-speler

Deze topversterker past ook perfect bij de nieuwe Hegel Viking cd-speler. Deze nieuwe producten van hegel hebben beiden een Eisa award ontvangen.

Hegel H600: technische specificaties

  • Uitgangsvermogen: 2 x 303 Watt in 8 Ohm, dual-mono opbouw
  • Minimale impedantie: 2 Ohm
  • Analoge ingangen: 2 x gebalanceerd (XLR), 2 x ongebalanceerd (cinch)
  • Digitale uitgangen: 1 x coaxiaal (BNC) S/PDIF, 24-bit/192 kHz
  • Digitaal ingangen: 1 x coaxiaal (BNC) S/PDIF (24-bit/192 kHz, DSD64 (DoP), MQA 8x), 1 x coaxiaal (cinch) S/PDIF (24-bit/192 kHz, DSD64 (DoP), MQA 8x), 3 x optisch S/PDIF (24-bit/96 kHz, MQA 8x), 1 x USB-B (32-bit/384 kHz, DSD256 (DoP), MQA 8x), 1 x netwerk (RJ45, 24-bit/192 kHz, DSD64, MQA 8x)
  • Voorversterkeruitgangen: 1 x ongebalanceerd vast (cinch), 1 x ongebalanceerde variabel (cinch)
  • Streaming-functies: AirPlay 2, Spotify Connect, Roon Ready (in behandeling), Tidal Connect, UPnP
  • Bestandsformaten: MP3, WAV, FLAC, ALAC, AIFF, DSF, DFF, AAC, PCM, MQA, Ogg
  • Frequentiebereik: 5 Hz – 100 kHz
  • S/R-verhouding: groter dan 100 dB
  • Overspraak: lager dan -100dB
  • Harmonische vervorming: lager dan 0,005% @ 50 Watt / 8 Ohm / 1kHz
  • Intermodulatie vervorming: lager dan 0,01% (19 kHz + 20 kHz)
  • Dempingsfactor: hoger dan 4.000
  • Afmetingen: 17,1 x 43 x 44,5 centimeter (H x B x D)
  • Gewicht: 22 kilogram

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.