Edge NQ en W streamer/voor- en eindversterker. De toekomst is begonnen

Cambridge Audio uit Engeland viert in 2018 het 50-jarig bestaan van het bedrijf. Een Hoe!!

Om het jubileum te vieren heeft Cambridge Audio versterkers vervaardigd met de naam Edge. Prachtige verschijningen die een streep halen door alle saaie behuizingen, naast het uiterlijk ook van binnen het beste bieden waartoe Cambridge Audio engineers in staat zijn en klaar is voor de toekomst. Het resultaat van “50 Years of British Sound”.

In de aanloop naar het 50-jarig bestaan heeft het ontwerpteam de vraag gekregen: “Als wij jullie de tijd geven en de vrije hand, want kun je dan bereiken? Wat kun je maken met 50 jaar ervaring als je begint met een leeg blad?”. Het resultaat is Edge. Verankert in de audio historie van Cambridge, met de beroemde Engelse klank en vanaf de grond opnieuw ontworpen. Het ontwerpteam kreeg de vrije hand in componentkeuzes, gebruik van materialen en technologie, om hun visie op natuurlijk en ongekleurd geluid te verwezenlijken in Edge.

De Edge W eindversterker heeft een uitgangsvermogen van 100 Watt aan 8 Ohm en 200 Watt aan 4 Ohm per kanaal. Hij beschikt over gebalanceerde en ongebalanceerde ingangen. De Edge NQ streamer/voorversterker heeft digitale ingangen voor Toslink, RCA en USB. Via USB zijn resoluties mogelijk tot 32bits/384kHz en DSD256. De streaming module is special voor Edge gemaakt, te gebruiken met Tidal, Deezer en Qobuz en streamen van data. Chromecast, Bluetooth, Spotify en AirPlay ontbreken evenmin. Met zijn afmetingen van respectievelijk 150 x 460 x 405mm en 120 x 460 x 405mm en gewichten van 23 en 10kg laten de Edge’s hun tanden zien.

De hoofdpunten waarop de fenomenale weergave is gestoeld zijn achtereenvolgens:

▪ Eke signaalweg in Edge is zo kort als mogelijk om elke vorm van kleuring en vervorming te voorkomen. Daartoe zijn printed circuits boards ontworpen die voldoen aan de eis.
▪ Elke condensator in de signaalweg is verwijderd om een volledig gelijkstroom gekoppelde versterker aan te kunnen bieden. Noodzakelijk omdat het juist de condensatoren in de signaalweg zijn die de meeste kleuring en vervorming veroorzaken.
▪ Noodzakelijke servo’s zorgen dat aan de uitgang nooit gelijkstroom kan ontstaan door een tegengestelde spanning te creëren mocht uit de signaalbron ooit gelijkstroom komen.
▪ Een halfgeleider volumeregelaar zorgt dat de balans tussen het linker- en rechterkanaal altijd perfect is, ongeacht de stand van de volumeregelaar.
▪ Symmetrische maar in magnetisch tegengestelde richting tegen elkaar geplaatste transformatoren leveren full power zonder door het stralen van magnetische velden de omringede elektronica te storen. Het resultaat is een heldere, schone en gedetailleerde weergave van muziek.
▪ Klasse XA power versterkers, min of meer gebaseerd op de klasse XD uit de Cambridge 851 versterker series, maar nu zonder beperkingen doorgevoerd om alle voordelen van klasse A te combineren met klasse AB, door het overgangspunt tussen klasse A en AB te schuiven naar een positie waar vervorming het laagste punt bereikt.
▪ Om Edge NQ zo flexibel mogelijk te maken is de streamer/voorversterker uitgerust met digitale ingangen, coaxiaal, optisch en USB voor het omzetten van signalen tot 32bit/384kHz en DSD256 naar analoog. Het ontwerpteam heeft zich daarbij mede laten leiden door resultaten uit dubbelblind luistersessies om het beste digitale board mogelijk te realiseren.
▪ Grote display met relevante informatie en artwork op de Edge NQ.
▪ Ingangen NQ: 2xRCA en 1xXLR in, HDMI ARC, RCA digital, 2xToslink, USB drive, 2xUSB, RJ45, Link
▪ Uitgangen NQ: RCA en XLR uit.
▪ Ingangen W: RCA en XLR uit.

Edge W en Edge NQ is te beluisteren in onze winkel. Deze set kost  € 6999,-.