Bowers & Wilkins introduceert de geheel vernieuwde luidsprekers van de 600-serie

De bijzonder populaire en zeer succesvolle 600-serie is opnieuw uitgevonden

Stel, een luidsprekerbouwer heeft een fantastische luidspreker-serie ontworpen. De serie staat bekend om de uitstekende weergavekwaliteiten, is degelijk gebouwd, netjes afgewerkt en… zeer betaalbaar! Zoiets als de B&W 600-serie. Er is zelfs een EISA-Award toegekend. Hoe moet die luidsprekerbouwer een opvolger voor zo’n serie bouwen? Het is natuurlijk heel verleidelijk om de hele serie een opfrisbeurt te geven, enkele vernieuwingen door te voeren en de prijs te verhogen. De serie is nieuwer en beter, dus mag er wel wat meer voor betaald worden, toch?

Dat is precies wat B&W niet heeft gedaan. De Britse luidsprekerfabrikant heeft de “oude” 600-serie geen facelift gegeven, maar heeft de hele serie opnieuw ontwikkeld. Veel nieuwe technologieën, die zijn afgeleid van duurdere broers als de CM10, de PM1 en zelfs de 800-serie, zijn opgenomen in de nieuwe 600-Serie. De wijzigingen zijn zó talrijk en zó ingrijpend, dat gerust van een nieuwe luidspreker-serie gesproken mag worden. En toch zijn de prijzen niet omhoog geschoten; de 600-serie blijft uitermate betaalbaar en biedt ongelooflijk veel waar voor uw geld.

Nieuw in de 600-Serie
De hoge tonen worden in de 600-Serie verzorgd door de Decoupled Double Dome tweeter, die voor het eerst is gebruikt in de CM10. Het extreem dunne aluminium membraan wordt ondersteund door een iets dikkere aluminium ring voor extra stijfheid. Deze combinatie zorgt voor een aanmerkelijk lagere vervorming van de spreekspoel en dus een zuiverdere en beter gedefinieerde hoogweergave.
Het woord “Decoupled” (ontkoppeld) slaat op de manier, waarop de tweeter wordt ingebouwd. In plaats van een “vaste” montage met schroeven wordt de tweeter in de 600-Serie in een ring van een speciale gel gemonteerd. Hierdoor wordt de tweeter akoestisch ontkoppeld van de behuizing, waardoor resonanties en trillingen niet worden overgedragen op de tweeter. Het resultaat is een natuurlijke, ruimtelijke weergave met een verbeterde spreiding en een fraaier stereobeeld. Uniek in deze prijsklasse!

Het midden/laag-bereik wordt in de 686 S2, de 685 S2, de 684 S2 en de HTM62 S2 weergegeven door de bekende drivers met de gele Kevlar conussen. De 5 inch versies zijn voorzien van kleinere spreekspoelen, waardoor de gevoeligheid is toegenomen. Bovendien dempen de Kevlar conussen eventuele staande golven, waardoor vervorming en kleuring worden teruggedrongen. De “schonere” weergave en de betere spreiding zorgen voor een boeiende luister-ervaring en een bredere “sweet spot”.
In het centrum van deze drivers is een nieuw type faseplug te vinden in de vorm van een stopfkap met “mushroom”-constructie. Deze vinding werd voor het eerst toegepast in de PM1 en heeft zich bewezen door een uitstekende demping van resonanties en een grotere stijfheid, waardoor de driver meer lineair beweegt en minder vervorming genereert.

In de drieweg-topmodellen van de 600-Serie, de 683 S2 en de HTM61 S2, is de beroemde FST-middentoner gemonteerd. Deze “Fixed Suspension Transducer” met de gele Kevlar conus heeft geen rubber rolrand, maar is in een smalle ring van speciaal dempend schuim gemonteerd. Dit schuim zet ongewenste energie (resonanties, trillingen etc.) om in warmte, zodat de weergave er niet door wordt beïnvloed. Dat een dergelijke topkwaliteit driver wordt gemonteerd in een betaalbare luidspreker, geeft aan dat B&W de 600-Serie bloedserieus neemt!

Ondanks de smalle en elegante vormgeving, waardoor de luidsprekers van de 600-Serie de woonomgeving visueel niet domineren, leveren ze dankzij de nieuwste technologie, uitgekiende materialen en veel testwerk toch een rijke en goed gedefinieerde basweergave. In de drieweg-topmodellen van de 600-Serie, de 683 S2 en de HTM61 S2, zijn zelfs gloednieuwe Dual Layer woofers gemonteerd met aluminium conussen. Deze aluminium conussen zijn langs de randen voorzien van een tweede laag aluminium. Het resultaat is een duidelijk toegenomen sterkte, een hogere breakup-frequentie die de weergave niet beïnvloedt en een rijkere, vervormingsvrije en gedetailleerde basweergave.

Alle modellen zijn voorzien van de door B&W ontwikkelde Flowport basreflexpoort, die door middel van het unieke “golfballenpatroon” minieme wervelingen in de lucht creëert, waardoor bijgeluiden (het gewraakte “zuchten” van veel basreflexpoorten) worden voorkomen.

Hoe klinken de nieuwe aanwinsten?
In de geheel vernieuwde 600-Serie heeft B&W veel “High End”-technologie gebruikt. Maar hoe klinken deze luidsprekers in de praktijk? Om dat te ervaren, nodigen wij u uit om langs te komen bij Lexicom MultiMedia of een afspraak te maken voor een persoonlijke demonstratie. Wij hebben de nieuwe 600 serie in onze winkel staan om te beluisteren.

Dit kunt u in ieder geval verwachten: de nieuwe B&W 600-Serie ziet er fraai uit, heeft een vriendelijk prijskaartje en is een aanwinst voor muziekliefhebbers!

Voor een overzicht van de B&W speakers klikt u hier.