AudioQuest lanceert stroomfilters PowerQuest 303, 505 en 707

De Amerikaanse fabrikant AudioQuest heeft een drietal nieuwe stekkerdozen gelanceerd. Nou ja, “stekkerdoos” is wat oneerbiedig uitgedrukt. De PowerQuest 303, PowerQuest 505 en PowerQuest 707 zijn geavanceerde stroomfilters die ook voorzien zijn van een overspanningsbeveiliging. Het topmodel PowerQuest 707 heeft ook een stroombufferfunctie die de prestaties van met name eindversterkers in aanzienlijke mate kan verbeteren. Dat zijn functies die een reguliere stekkerdoos niet aan boord heeft.

Waarom een stroomfilter en stroombuffer gebruiken voor de voeding van een audioapparaat?

De meeste audiocomponenten krijgen graag een schone voeding vanuit het lichtnet aangeleverd. Het lichtnet is echter, afhankelijk van de locatie en afhankelijk van het tijdstip van de dag, doorgaans verre van schoon. De wisselspanning die uit ons lichtnet zou moeten komen zou precies 230 Volt en 50 Hz moeten zijn met de vorm van een sinus. In de praktijk varieert de spanning in een sterke mate en ook de frequentie kan in een lichte mate schommelen. Allerlei verstoringen op het lichtnet, die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door het in- of uitschakelen van zware machines, kunnen de oorzaak zijn van een verre van perfecte wisselspanning. Dat is helemaal niet erg, voor een broodrooster, wasmachine, staafmixer of oven.

Voor een audioapparaat kan een vervuilde lichtnetspanning een nadelig effect op de geluidskwaliteit veroorzaken. Dit is waar een goed stroomfilter eventueel gecombineerd met een stroombuffer tussen het lichtnet en het audioapparaat een zeer heilzaam effect kan hebben. De nieuwe PowerQuest 303, 505 en 707 voorzien precies in deze functies en bieden ook een beveiliging tegen een te hoge lichtnetspanning.

Alledrie de nieuwe PowerQuest-modellen kunnen desgewenst in een rek worden gemonteerd, maar plaatsing op een legplank in een audiomeubel is natuurlijk ook mogelijk. De PQ-303, PQ-505 en PQ-707 zijn ontworpen met de gedachte aan de alomvattende benadering van AudioQuest op het gebied van wisselstroomconditionering, waarbij ruis lineair wordt aangepakt om toonaangevende ruisonderdrukking met een brede bandbreedte te bieden, d.w.z. de ruisonderdrukking is meer dan 22 dB.

PowerQuest 303, 505 en 707: Differential-Mode en Common-Mode filtering

De lineaire ruisabsorptie van de PQ-303 omvat Differential-Mode-filtering over een bandbreedte die loopt van 30 kHz tot 1 GHz. Dit is een vorm van asymmetrische ruis die al aanwezig is op het lichtnet of ruis die wordt veroorzaakt en terugkomt via elektronische apparaten en componenten in huis.

In de PQ-505 wordt ultralineaire ruisabsorptie bereikt door de toevoeging van Common-Mode-filtering over een bandbreedte die loopt van 30 kHz tot 100 MHz. Deze vorm van filtering pakt met name symmetrische ruis aan die doorgaans wordt opgepikt vanuit de fase-, nul, of aardkabel.

De PQ-707 is het meest uitgebreide model. De Common-Mode filtering van de PQ-505 is ook te vinden in de PQ-707. De ultralineaire ruisabsorptie wordt echter nog verder doorgevoerd met een Differential-Mode filter dat een bandbreedte heeft die loopt van 8 kHz tot 1 GHz.

PowerQuest 707: Transient Power Correction

Bovendien heeft de PQ-707 als enige van de drie een stroombufferfunctie die Transient Power Correction (TPC) wordt genoemd. TPC biedt een piekstroom tot maximaal 45 Ampère gedurende 25 ms. Als een versterker dus kort moet uithalen zorgt de PQ-707 voor voldoende stroomreserve. Dit vertaalt zich in opwindende dynamische contrasten en een putdiepe en onbeperkte laagweergave.

PowerQuest 303, 505 en 707: overspanningsbeveiliging

Alle modellen zijn voorzien van overspanningsbeveiliging die ingrijpt als de netspanning om welke reden dan ook boven een veilig voltage zou komen. Bij een netspanning van meer dan 265 Volt schakelen de PowerQuest 303, 505 en 707 zichzelf binnen 0,25 seconde uit om pas weer in te schakelen als de netspanning weer op een veilig niveau is.

PowerQuest 303, 505 en 707: zeven stroomaansluitingen

Alledrie PowerQuest-modellen hebben de beschikking over zeven aansluitingen (stopcontacten). Drie aansluitingen zijn bedoeld voor apparaten die relatief veel stroom kunnen gebruiken, zoals geïntegreerde versterkers, eindversterkers en actieve luidsprekers en subwoofers. Deze drie aansluitingen hebben minder krachtige filters, zodat er geen beperking is m.b.t. de stroomafgifte, die immers sterk kan variëren. De andere vier aansluitingen bieden een uitgebreide breedbandige filtering en deze aansluitingen zijn bedoeld voor bronapparaten en voorversterkers.

PowerQuest 303, 505 en 707: inclusief stroomkabel en ophangbeugels voor rekmontage

Ten slotte worden alle modellen geleverd met beugels voor montage in een 19-inch rek en een afneembare PowerQuest-netsnoer met een lengte van twee meter met een platliggende wandstekker. De PowerQuest 303 krijgt een netsnoer van het type PQ-415 mee dat is voorzien van een RF-Noise Dissipating afscherming en semi-massieve geleiders gemaakt van Long-Grain koper. De PowerQuest 505 en 707 krijgen een netsnoer mee van het type PQ-715. Deze kabel heeft een nog betere afscherming.

Wie met zijn eigen oren wil horen wat voor positieve bijdrage de PowerQuest stroomfilters van AudioQuest kunnen leveren aan de geluidskwaliteit, is welkom om een keer in onze winkel te komen luisteren. Neem vooral eigen muziek mee. Koffie en thee staan klaar.

Klik hier voor een overzicht van al onze Audioquest stroomfilters

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.