Audio Analogue bij Lexicom Multimedia

Nieuw in ons assortiment, de fraaie producten van het Italiaanse Audio Analogue

De Italiaanse fabrikant Audio Analogue bouwt hoogwaardige en innovatieve versterkers en bronnen. De apparaten van Audio Analogue zijn niet alleen degelijk gebouwd maar ook fraai gebouwd en verdienen een plaats in het zicht. De ontwerpfilosofie van Audio Analogue in het kort? Het eenvoudige ontwerp, de opmerkelijke geluidsprestaties en de grote zorg voor de afwerking en de selectie van materialen en onderdelen, maken de hificomponenten van deze Italiaanse fabrikant de perfecte partner voor alle muzikale avonturen. Vanaf deze maand bevinden de versterkers en bronnen van Audio Analogue zich in ons assortiment. Kom vooral eens vrijblijvend kennismaken met deze Italiaanse schoonheden.

Audio Analogue: Italiaanse audiofabrikant

De geschiedenis van het in de Italiaanse plaats Pistoia gevestigde audiobedrijf Audio Analogue is begonnen in 1995. De Italiaanse fabrikant trok in januari 1996 de aandacht van het publiek op de technologiebeurs CES in Las Vegas met een prototype van zijn geïntegreerde versterker Puccini. Hoewel dit kleine juweeltje “slechts” 40 Watt per kanaal kon leveren, legde Audio Analogue op een overtuigende wijze zijn visitekaartje neer. In de daaropvolgende jaren werd het portfolio uitgebreid, o.a. met de introductie van Puccini SE in 1997, een krachtigere versie van de eerste Puccini met dubbele stroom- en voedingstrappen. In 1998 volgde de eerste versie van de Bellini voorversterker en de Donizetti eindversterker. In 1999 verscheen de Paganini, de eerste CD-speler van Audio Analogue, maar goedbeschouwd vormen versterkers vanaf het begin de kern van het portfolio van Audio Analogue, zowel geïntegreerde modellen als voor- en eindversterkers.

In 2001 werd andermaal een mijlpaal bereikt met de lancering van de Maestro Integrated, een zware en krachtige geïntegreerde versterker met een volledig symmetrisch dual mono ontwerp. De Puccini en de Maestro hebben na hun introductie diverse keren kleine en grotere herzieningen ondergaan, maar de basis van beide modellen is gebleven. In 2015 verscheen de Puccini Anniversary, een feestelijk product met technologische en muzikale kwaliteiten op het hoogste niveau. Enige tijd later volgde de Maestro Anniversary en deze Anniversary modellen zijn nog steeds te koop.

Audio Analogue is niet een fabrikant die voortdurend met nieuwe modellen komt. De producten van deze Italiaanse fabrikant hebben zonder uitzondering een lange levenscyclus en een lange levensduur. Alles wordt in eigen huis in Italië ontwikkeld en Audio Analogue werkt bij voorkeur samen met lokale leveranciers om de lijnen kort te houden en gemakkelijk de kwaliteit van zijn producten te kunnen bewaken. Eventuele reparaties worden op het hoofdkantoor uitgevoerd. De fabrikant kan eventuele zwakke plekken in een apparaat meteen zelf vaststellen en besluiten snel een modificatie uit te voeren. Reparaties zijn overigens een uitzondering. Niet voor niets krijgen kopers van een product van Audio Analogue veelal vijf jaar garantie.

Audio Analogue: portfolio, technologisch vooruitstrevend en mooi om te zien

Audio Analogue bouwt degelijke producten die een lange levensduur hebben, maar de producten zijn ook fraai om te zien. Natuurlijk kan de gebruiker besluiten om een apparaat van Audio Analogue in een afgesloten kast te zetten, maar dat is eigenlijk zonde. Het ontwerp van de behuizing van de componenten is enerzijds ingetogen, zakelijk en strak, maar anderzijds zorgt het subtiele lijnenspel van de frontplaten voor herkenbaarheid en het onderscheid met veel concurrerende producten. De trotse bezitter van een apparaat van Audio Analogue zal zijn versterker of bron graag in het zicht zetten. De kans is heel klein dat een partner of andere huisgenoot zich daartegen zal verzetten.

Audio Analogue heeft verschillende productlijnen. Van de Pure AA productlijn hebben wij de AAdac, AAphono en AAdrive luisterklaar in onze winkel staan. Deze toestellen hebben een breedte van 220 millimeter en dat is ongeveer de helft van de min of meer klassieke breedte die al tientallen jaren gangbaar is in de hifiwereld.

Audio Analogue AAdac: moderne DA-converter en hoofdtelefoonversterker

De AAdac is een hoogwaardige DA-converter met alle gangbare ingangen en functies maar het is meer dan alleen een DA-converter. Het is ook een hoofdtelefoonversterker en de gebruiker kan de AAdac als voorversterker gebruiken en heeft daarbij de keuze uit een cinch-uitgang en een XLR-uitgang voor verbinding met een (eind)versterker.

De digitale en analoge secties hebben ieder hun eigen voeding en zijn gemonteerd op verschillende printplaten. De analoge uitgangstrap is volledig gebalanceerd en uit discrete componenten opgebouwd. De ruisvloer ligt lager dan –108 dB (1 dB, 1 kHz, FS = 48 kHz).

Het hart van de DA-converter is een ESS Sabre chip van het type ES9038, die muzieksignaal tot een resolutie van 32-bit/768 kHz kan verwerken. De USB-converter van Amanero kan PCM-signaal vertalen tot een resolutie van 32-bit/384 kHz en native DSD tot DSD512. De AAdac heeft zeven verschillende digitale filters waar de luisteraar uit kan kiezen om de klank te personaliseren.

De intensiteit van de statusledjes op het front is regelbaar, zoals bij alle toestellen van Audio Analogue. Merknaam en typenaam zijn in de frontplaat gegraveerd. De zware metalen IR-afstandsbediening volgt het ontwerp van de frontplaat met de kenmerkende groef in het midden.

Audio Analogue AAdrive: CD-loopwerk

De AAdrive van Audio Analogue is een puur CD-loopwerk dat alleen CD’s kan aflezen. De Italiaanse fabrikant heeft het bestaande loopwerk type CD5020A van het Japanse Teac als uitgangspunt genomen, maar Audio Analogue heeft wel wat dingen gewijzigd en verbeterd. Zo is de klemsteun om de CD in het draaimechaniek vast te houden gemaakt van massief aluminium om de constructie te verstevigen en daarmee een nauwkeurigere aflezing te verkrijgen.

De AAdrive heeft geen DA-converter aan boord en heeft dus uitsluitend digitale uitgangen in de vorm van een coaxiale S/PDIF-aansluiting (75 Ohm) en een gebalanceerde AES/EBU uitgang met een impedantie van 110 Ohm. De bijgeleverde afstandsbediening is gemaakt van massief aluminium. De kleur van de afstandsbediening is zwart of aluminiumkleurig, d.w.z. dezelfde kleur als de frontplaat van de AAdrive.

Cirkelvormig transparant venster

Naast het prachtige frontpaneel heeft Audio Analogue nog een mooie toevoeging gemaakt aan de bovenzijde van de AADrive in de vorm van een cirkelvormig transparant venster. Tijdens het spelen is de draaiende CD te zien. Het draaien van CD’s wordt letterlijk zichtbaar en doet een beetje denken aan het draaien van een vinylplaat.

De AAdrive en AAdac hebben ieder een AES/EBU-aansluitng en vormen daarmee technisch gezien het perfecte gezelschap voor elkaar. Ook optisch passen deze hoogwaardige hificomponenten heel goed bij elkaar. De frontplaten en de behuizingen volgen immers hetzelfde lijnenspel.

Audio Analogue AAphono: instelbare phono-versterker geschikt voor MM-elementen en MC-elementen

De AAphono heeft dezelfde degelijke en fraaie behuizing als de overige componenten van de Pure AA-productlijn. De dikke frontplaat is gemaakt van geborsteld aluminium. De basis van de voeding bestaat uit drie ringkerntransformatoren. Ieder kanaal heeft zijn eigen voeding en ook de besturing heeft zijn eigen voeding. Op deze wijze wordt een maximale kanaalscheiding bereikt alsmede een minimale onderlinge beïnvloeding.

De gebruiker kan door de ruime instelbaarheid van de AAphono kiezen uit een zeer breed scala van MM-elementen en MC-elementen van alle bekende fabrikanten. Instellingen kunnen worden gewijzigd met de bedieningselementen op het front terwijl de plaat draait. De luisteraar kan dus meteen het verschil horen.

De AAphono weerspiegelt de ontwerpfilosofie van zijn Italiaanse makers. Het in de kern eenvoudige ontwerp, prestaties op zeer hoog niveau, veel aandacht voor detail en in de keuze van materialen en componenten en ten slotte een opmerkelijk gebruiksgemak, maken van de AAphono een perfecte metgezel voor elke draaitafel, ongeacht of die is voorzien van een MM-element of MC-element.

Audio Analogue Puccini Anniversary: geïntegreerde versterker

De Puccini is een puristische geïntegreerde versterker met uitsluitend analoge ingangen en hij is er al sinds 1995. Dit succesnummer heeft de min of meer klassieke breedte van 445 millimeter. Voor de nieuwe Puccini Anniversary is de oorspronkelijke Puccini als uitgangspunt genomen, maar de fabrikant heeft belangrijke technische verbeteringen geïmplementeerd. De Puccini Anniversary heeft een zware metalen kast en een 14 millimeter dikke frontplaat van geborsteld aluminium. De volumeregeling loopt niet via een klassieke potentiometer, maar via vier uiterst nauwkeurige digitaal aangestuurde volumeregelaars van Analog Devices, twee per kanaal. Dat geeft een levenslange probleemloze werking, vrij van slijtage. Bronnen worden aangesloten op de vergulde aansluitingen en het muzieksignaal loopt via hoogwaardige relais.

De opbouw van de Puccini Anniversary is dual mono en de versterkertrappen zijn gemonteerd op verschillende printplaten om ongewenste beïnvloeding te elimineren. De voeding is ongebruikelijk zwaar uitgevoerd. Mede om die reden heeft de Puccini Anniversary een hele grote vermogensreserve en geen enkele moeite met het verwerken van grote dynamieksprongen. Zelfs een onwaarschijnlijk lage luidsprekerimpedantie van twee Ohm wordt moeiteloos verwerkt. Ter illustratie, bij acht Ohm kan de Puccini Anniversary 80 Watt per kanaal leveren. Bij twee Ohm loopt de vermogensafgifte op tot 300 Watt per kanaal. In normale en zelfs in iets minder normale omstandigheden zal de Puccini Anniversary niet in ademnood komen.

De klank van de Puccini Anniversary is luchtig en ruimtelijk en doet denken aan de klank van een buizenversterker, zonder de nadelen van een buizenversterker.

Audio Analogue Maestro Anniversary: dual mono symmetrische circuittopologie

Het ontwerp van de Audio Analogue Maestro Anniversary is grotendeels gebaseerd op het ontwerp van de kleinere Puccini Anniversary. Het grootste verschil is het feit dat de Maestro Anniversary volledig gebalanceerd (symmetrisch) is opgebouwd vanaf de ingang tot aan de luidsprekeraansluitingen. Een symmetrische opbouw vergt twee keer zoveel onderdelen en symmetrische versterkers zijn om die reden gemiddeld genomen groter en zwaarder dan hun asymmetrische familieleden. De Maestro is ook ontworpen zonder enige vorm van terugkoppeling (feedback) van ingang tot uitgang, net zoals de Puccini.

De Maestro Anniversary is dual mono opgebouwd. De basis van de voeding is een tweetal krachtige ringkerntransformatoren met elk een vermogen van 600 VA. De totale afvlakcapaciteit is 67.200 μF. Het uitgangsvermogen is 150 Watt per kanaal aan acht Ohm en het vermogen verdubbelt naar 300 Watt aan vier Ohm. Daar houdt het niet op want bij een onwaarschijnlijk lage impedantie van twee Ohm kan de Maestro Anniversary 500 Wat per kanaal leveren. Grote dynamieksprongen worden moeiteloos verwerkt door de Maestro Anniversary, ook in een wat grotere luisterruimte en ook als de aangesloten luidspreker een grillig impedantieverloop heeft.

Veel vermogen is leuk en soms nuttig, maar versterkers staan zelden tegen de top van hun vermogen te spelen. De geluidskwaliteit is goed beschouwd belangrijker dan de geluidskwantiteit. De Maestro Anniversary is een krachtpatser maar het is een delicate krachtpatser met de fijnmotoriek van een horlogemaker. Er is ongelofelijk veel rust en stilte tussen de instrumenten aanwezig. De weergave is natuurlijk, ontspannen en bijna vanzelfsprekend.

Een fraaie volledig metalen IR-afstandsbediening wordt meegeleverd. De afstandsbediening is zwart of aluminiumkleurig, afhankelijk van de kleur van de versterker.

Ten slotte, de Audio Analogue Maestro Anniversary is geen kleine versterker en hij weegt 31 kilogram. Dit is geen versterker om in een kastje te stoppen. Waarom zou je überhaupt zo’n fraaie versterker uit het zicht en in een kast willen plaatsen? De Maestro Anniversary hoort op een podium te staan, in het volle zicht. Hij is het aanzien waard, net als de andere toestellen van Audio Analogue.

Audio Analogue bij Lexicom MultiMedia

De producten van Audio Analogue hebben moderne technische inzichten aan boord. De afwerking en de bouwkwaliteit zijn van het hoogste niveau. De klank en levensduur zijn van een zodanig niveau dat een koper wel eens de rest van zijn leven tevreden zou kunnen zijn met zijn toestel van Audio Analogue. De kans is groot dat het toestel na vele jaren werkend bij een erfgenaam terecht komt. Kom zelf maar een keer kijken en luisteren naar de componenten van Audio Analogue en neem vooral wat muziek mee om naar deze prachtige Italianen te luisteren.

Meer informatie of bestellen? Klik hier

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.