Een korte uitleg over “streamen”

Streaming staat volop in de belangstelling en we willen u dan ook graag informeren over de huidige stand van zaken.  Streaming is een beladen term, heilig bij de ene en niet begrepen door de andere.
Wat houdt het in, muziek die ergens is opgeslagen weergeven?.

Drie belangrijke grootheden in dit verhaal
1. Bron , de rip
2. Opslag
3. Weergave

Zoals altijd is de bron van het signaal alles overheersend belangrijk.  In dit geval dus hoe je aan de muziek opslag komt. Koop je bij voorbeeld via het internet dan mag je hopen dat er zorg is besteed aan het vertalen van studio kwaliteit High res naar het aangeboden format, welke dan ook, en natuurlijk vooral dat het repertoire is dat je ook echt aanspreekt. Je koopt natuurlijk muziek en niet enkel een mooie opname.

De grootste keuze in muziek is natuurlijk gewoon op CD te vinden zowel in de eigen kast als nog altijd via de winkel of over de hele wereld via het internet. Die CD zal dan dus opgeslagen moeten worden ofwel ge-ript naar een opslag medium. De opslag media zijn te vinden in allerlei vormen, daar zullen we het nog over hebben. De weergave, hier zijn meer leveranciers mee bezig als met de boven genoemde punten hoewel je achteraf niets meer kan verbeteren aan wat er daarvoor mis ging. Mis ging??

De meest gebruikte methode is via de Pc (of Mac) CD er in en met een een of ander standaard programma de inhoud van die geliefde cd weg te schrijven naar de ingebouwde of een externe harddisk. Dit gaat meestal binnen een paar minuten waarbij je natuurlijk wel de tijd moet optellen van het weer installeren van de net weer voorhanden zijnde zoveelste nieuwe software update van I tunes of wat je dan ook gebruikt. Na dat instaleren moet je ook weer eerst de instellingen controleren want die staan dan vast weer verkeert.

Een andere optie is die van de speciale programma’s zoals o.a. EAC, een duidelijk beter klinkend resultaat maar…..alles met de hand bij elkaar zoeken, offset?? meten van de cd drive etc. etc. veel gedoe en tijd, een uurtje ben je zo maar zoet voor een cd weg te schrijven. Je kan natuurlijk ook je collectie laten weg schrijven bij een rip service bedrijf, geen gedoe wel kosten en geen invloed op de uiteindelijke kwaliteit van de rip, tijd is geld dus het gaat zo snel mogelijk.

Dan is er de Naim methode.

Alles in één.
De Naim Uniti-serie. Niet enkel de weergave onder controle maar ook zeker de vertaling van de content van het schijfje naar een perfecte file op de tevens ingebouwde harddrive.
Wat er nodig is, een internet verbinding en …. een cd die in de lade gaat. Het ding maakt zelf de verbinding met de AMG database voor de track info en cover art. Het door Naim zelf ontwikkelde rip programma blijkt gewoon de best klinkende rip’s te maken en doet daar een minuut of zeven over zonder dat je er ook maar aan hoeft te denken of het spelen van een ander al eerder weggeschreven stuk te stoppen om moeilijke handelingen te verrichten. Intern vinden we twee schijven van 500Gb voor opslag en back-up.
Met de huidige software op de Uniti-Serve, of Uniti-Core kan je al even moeiteloos die prachtige rip ook wegschrijven naar een andere plek in je netwerk waar je bij voorbeeld een NAS hebt staan met een veel grotere opslag capaciteit en natuurlijk ook een back-up faciliteit.
Op die NAS opslag, kan je ook nog een heleboel andere ruimte vragende files kwijt natuurlijk zoals je foto verzameling.

Aan de weergave kant staat de Naim server bepaald ook zijn mannetje, een netwerk aansluiting voor die grote opslag en verbinding met het wereld wijde web maar ook de besturing voor simpel en gemakkelijk zoeken en afspelen komt hier binnen. Alle streaming apparatuur is te bedienen met de Naim app die geschikt is voor Apple Os en Android.

Voor het gemak kan je ook nog van diverse USB inputs gebruik maken op de Naim servers. Er kan dus eigenlijk nooit een tekort aan opslag ruimte zijn in dit systeem.
De interne systemen zijn gemaakt voor de hogere resoluties zoals 24 bit 96 of zelfs 192 Khz. sampling. Bij die formats loop je al snel naar 130 Mb per track voor de 96 Khz. en over de 200 Mb voor 192 Khz de behoefte aan opslag capaciteit kan dus aardig oplopen.

De Naim servers werken met o.a. het zogenaamde UpNp protocol waardoor je met een veelheid van daarop geënte apparatuur ook op andere plaatsen in huis van je goed opgeslagen muziek kan genieten.
Naim zelf heeft daarvoor de Uniti Star en de Uniti Nova ter beschikking en de kleinere Uniti-Atom in de verkoop.

Twee maal per jaar geven wij een Naim show om dit alles in de praktijk te laten zien en horen. Op deze website kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief waarin we u kunnen informeren over onze informatie-avonden.

Klik hier voor een overzicht van de Naim streaming apparatuur