The Chord Company Road Show 2024: Een kabelavond bij Lexicom MultiMedia
De winkel van Lexicom MultiMedia was op 1 oktober wederom geopend voor een Chord Company Road Show, met veel uitleg over kabels en de elektronica die The Chord Company onder de naam English Electric uitbrengt. Naast gastheer Lex Kersten en zijn team, was het vooral The Chord Company Patrick Mitchell die de presentatie verzorgde, waarbij Rowan Dernee van importeur Latham Audio hand- en spandiensten verrichtte.
Rowan geeft aan dat het deze avond zal gaan over de Chord Company kabels, zoals luidsprekerkabel, interlinks, stroomvoorziening en over netwerkonderdelen. Steeds zal Patrick stukken muziek spelen, de intro daarvan herhalen en dan met dezelfde muziek switchen naar een opvolgend product dat hoger gepositioneerd is in de totale lijn van The Chord Company. Daartoe staat opgesteld een Naim Audio 300 System bestaande uit een NSS 333 netwerkspeler met als voeding een NPX 300, analoog verbonden met een NAC 332 voorversterker en twee NAP 350 mono eindversterkers. De NAP 350 drijven elk een Sonus faber Maxima Amator luidspreker aan. Een prachtig tweeweg systeem dat ondanks zijn huiskamervriendelijk uiterlijk in staat blijkt de winkelruimte met muziek te vullen, zelfs nu een flinke club nieuwsgierige audio liefhebbers aanwezig is. Samen met Patrick Mitchell is de jacht geopend naar een steeds betere weergave.
Luidsprekerperikelen
Wie eerder een Road Show van The Chord Company bezocht weet dat de muziekkeuze van Patrick verrassend is en vaak nieuwe namen oplevert. Daarom is onderaan dit verslag een complete play list opgenomen met alle gespeelde muziek. Patrick begint met luidsprekerkabels en benadrukt het belang van de verbinding en met name het belang van afscherming bij luidsprekerkabels. Ook bij Lexicom is er al vaak gehamerd op de negatieve invloed van hoogfrequente storingen als RFI, EMI. GSM en Wi-Fi, waarbij kabels als een antenne werken en de storingen overdragen op de aangesloten apparatuur. The Chord Company probeert al jaren met een goede afscherming de invloeden tegen te gaan en idealiter te elimineren. Maar daar hangt een prijskaartje aan. Vanwege de meerprijs die niet iedereen wil of kan betalen heeft Chord ook niet afgeschermde kabels, die nog steeds zijn opgebouwd met hoogwaardige geleiders en hoogwaardig isolatiemateriaal.
Juist omdat luidsprekerkabels vanwege hun lengte prima antennes zijn, beginnen we met Chord OdysseyX luidsprekerkabel. Een kabel die van oorsprong stamt uit 1998 en steeds verbeteringen heeft ondergaan. De huidige versie gebruikt cross-linked polyethyleen als afscherming onder een PVC buitenmantel. Dit XLPE isolatiemateriaal is een gunstig alternatief voor Taylon dat Chord gebruikt in de duurdere series. XLPE is een hoorbaar beter materiaal voor audio dan het eerder toegepaste PTFE (bekend als Teflon). Alle Chord kabels met de X aanduiding zijn XLPE geïsoleerd. Na het eerste stuk muziek wisselen straks de OdysseyX kabels naar EpicX, zelfde geleiders, zelfde doorsnede van de geleiders, maar dan met een afscherming om de twee geleiders heen. Roo Panes is de maker achter de eerste track. Na wisseling naar EpicX beluister ik, gezeten aan de zijkant dus helemaal scheef ten opzichte van de luidsprekers, toch met gemak de verschillen. De EpicX speelt organischer en haalt een randje weg dat zo vaak te herleiden is naar storingen van buitenaf. De stem van de zanger wint terrein in definitie. Het stereobeeld wordt zelfs op mijn plaats hoorbaar groter en vooral dieper. Zoals Patrick aangeeft is de spreuk van The Chord Company: Less noise equals more music.
We maken een flinke stap door van een EpicX over te gaan naar een SignatureXL kabel. Bij deze kabels loopt de afscherming door tot in de ChordOhmic banaanstekker of spade en is elke ader separaat afgeschermd. Met muziek van St. Vincent is een zelfde soort stap voorwaarts waar te nemen als daarnet.
Zijn kabels met de toevoeging X of XL geïsoleerd met XLPE, voor de beste en daarmee helaas ook de duurste kabels van Chord kiest met voor Taylon. Hun eigen benaming van PFTE isolatiemateriaal dat meer bekend is onder de benaming Teflon. XLPE geeft een geringe verandering in klank als een kabel warm begint te worden, Taylon heeft daar geen last van. Deze isolatie is mede ontwikkeld voor radartechniek en mag voor die toepassing waar ook ter wereld geen verandering geven. Van Noordpool tot Sahara. Ideaal, tegelijk lastig materiaal om toe te passen. Met muziek ditmaal van Teddy Thompson is via een Sarum T kabel te beluisteren dat zijn zang vriendelijker gaat worden voor het oor. Minder heftig in hardheid en zeker beter te verstaan is hetgeen hij zingt. Een gitaar die opvallend aanwezig is, laat met Sarum T ten opzichte van SignatureXL meer horen van de snaren. Nu is er niet langer alleen het materiaal van de snaar hoorbaar, maar wordt de klank van het gebruikte materiaal van de snaar uitgediept. Voor de rest van de avond zal de Sarum T kabel tussen eindversterker en luidspreker blijven zitten. Nota bene, Patrick merkt nog op dat wat betreft de luidsprekerkabels er tussen de opvolgende types ruwweg steeds sprake is van een verdubbeling in prijs.
Inter links en rechts
Tijd om ons druk te gaan maken om interlinks tussen NSS 333 netwerkspeler en NAC 332 voorversterker. Tot nu toe is geluisterd met een ShawlineX ARAY analoge XLR interlink. Met muziek van Harry Manx gaan we daar verandering in brengen en wordt het een upgrade naar SignatureX Tuned ARAY. Een belangrijk verschil tussen de twee types is dat in de Shawline de afscherming wordt gebruikt als aarde, terwijl in de Signature een extra geleider de aarde vormt en de afscherming zwevend is. Daarnaast kan Chord met zijn ARAY technologie de performance tunen omdat een derde geleider is ingezet. Zo nauwkeurig tunen is niet mogelijk met een Shawline. De toevoeging X duidt nog steeds op XLPE als isolatiemateriaal. Het is in deze verandering opnieuw een gitaar die voor mij het meeste de aandacht trekt. Daarachteraan komt de positieve verandering in de stem van Harry. Een mondharmonica laat mij weinig tot geen verschil horen, mogelijk omdat ik weet dat ik regelmatig (te)veel focus op stemmen en gitaren. Ook de SignatureX Tuned ARAY zal de rest van de avond gebruikt worden.
Ethernet ruis
We gaan ons vervolgens richten op het netwerk met kabels van The Chord Company en elektronica van English Electric. De naam English Electric verdient enige uitleg zegt Patrick. The Chord Company is vanaf de oprichting een bedrijf dat zich bezig houdt met het vervaardigen van kabels. Begonnen als toeleverancier van Naim Audio is het uitgegroeid tot een onderneming die de gehele audiomarkt kan en wil bedienen. Naast The Chord Company bestaat ook al heel lang Chord Electronics. Zich bezighoudend met elektronica als versterkers en d/a converters. Om ervoor te zorgen dat de twee bedrijven niet verward worden, heeft The Chord Company ervoor gekozen hun eigen producten waarin elektronica is verwerkt uit te brengen onder de naam English Electric. Een gentleman agreement tussen de bedrijven. English Electric brengt ons een ethernetswitch onder de naam EE8, een switch die net als alle andere audiofiele switches de data nauwkeurig herklokt. Daarnaast is er een EE1 noise isolator op de markt. Een EE1 pakt de ruis aan op de kabel aan die vanuit een willekeurige switch of willekeurig ethernet eindpunt komt. De hoogfrequente ruis opgepikt omdat kabels als antenne werken of ergens in de keten is ontstaan vanuit goedkope schakelende voedingen wordt in de EE1 omgezet in warmte, zonder ook maar het geringste te veranderen aan de data zelf. Tevens is het een galvanische isolatie voor laagfrequente verstoringen. Meegeleverd met elke EE1 is een korte C-stream digitale kabel, een ethernetkabeltje dat uiteraard is afgeschermde. Eenzelfde C-stream zit al de gehele avond tussen een EE8 switch en de NSS 333 netwerkspeler.
We luisteren naar Billie Eilish zonder EE1 en daarna met een EE1 tussen switch en streamer. Zodra de EE1 actief is wordt het effect hoorbaar doordat het stereobeeld ineens een heel stuk breder wordt. Ruimte, veel ruimte ontstaat. Lage tonen krijgen meer intensiteit, de weergave an sich is nu rustiger met een verbeterde detaillering. Wat een EE1 doet is erg goed hoorbaar. Het is toe te schrijven aan het feit dat alle ruis van de ingang van de netwerkspeler gehaald wordt, daarmee hoeft de speler zelf minder te doen aan correctie en onderdrukking van LF en HF ruis. Als antwoord op een vraag van de aanwezigen laat Patrick weten dat een EE1 ook voor een switch gezet mag worden, desnoods eentje voor de switch en eentje erachter, al zal een tweede minder invloed hebben dan nummer één. Daarmee is de tweede EE1 naar verwachting eerder een verfijning dan een echte verbetering. Eigenlijk kun je een EE1 overal in de signaalweg toepassen. Ook naar een NAS of een router. Het is en blijft een kwestie van uitproberen waar een tweede of zelfs derde EE1 het beste werkt. Omdat een EE1 niet actief maar passief filtert, is er geen voeding nodig.
Het wisselen van C-stream naar Epic Streaming Cable doen we met muziek van Everything Everything. We ruilen de kabel tussen EE1 en streamer om. Dat geeft voor mij eerder een verfijning dan een grote stap zoals die van het introduceren van een EE1 in een systeem. Epic geeft een wat vriendelijker klank en een verdieping in klank. Muziek komt verder los van de weergevers. Patrick meldt dat de beste ethernetkabel in je bezit dient te worden aangesloten aan een streamer of netwerkspeler. Een stapje verder kun je gaan door een Epic te vervangen door een Signature Super ARAY. Zoals wij doen onder de tonen van zangeres Tanya Donelly. Intrigerende muziek met Oosterse invloeden, echt jammer dat het steeds stukjes muziek zijn die we horen omdat de tijd ontbreekt tracks volledig te spelen. Met de Signature neemt scheiding toe tussen zangeres en een zanger. De tweestemmige zang komt beter tot zijn recht. Muziek heeft opvallend genoeg extra impact gekregen. Oh ja, bij het upgraden van een ethernetkabel gaat dus altijd de beste kabel rechtstreeks naar de streamer, de kabel die er eerst tussen zat kan mogelijk als upgrade worden gebruikt tussen een EE1 en een EE8 of elders in het netwerk. Daarmee is het tijd geworden een pauze te houden om de inwendige mens te verzorgen en Patrick de kans te geven zijn keel te smeren. Bezoekers grijpen uiteraard de pauze aan om hun prangende vragen te stellen
Netspanning kun je niet omheen
Na de pauze is het tijd om te gaan praten over stroomvoorziening waar The Chord Company oplossingen voor biedt. Uitgangspositie is een Clearway Power netsnoer welke een plekje heeft aan de NPX 300 voeding van de NSS 300 netwerkspeler. We gaan eerst doorstappen naar Epic Power en daarna naar een Sarum T. Alle verbeteringen van voor de pauze zijn gebleven. De enig lastige bijkomstigheid is dat de netwerkspeler steeds opnieuw moet starten. Puttend uit het geheugen is te horen dat muziek met Epic Power terug de speakers inkruipt. Dat is althans mijn ervaring. Al heeft muziek wel toegenomen slagkracht. Het zou voor mij een keuze zijn tussen compactheid en kracht van de Epic of ruimtelijkheid en mindere aanzet met een Clearway Power. Door moeten we met Nick Mulvey om van Epic Power naar een Sarum T netsnoer gaan. Terug is meteen de losheid van de weergevers. Komt er kracht en diepte in de lage tonen die nu als een gecontroleerde dreun naar buiten komen. Muziek weerklinkt helderder, wordt natuurlijker en is echt relaxed. Let wel, we hebben het hier over het wisselen van slechts één netsnoer naar één component.
The Chord Company levert naast kabels ook verdeelblokken en achter de set ligt een PowerHAUS S6 blok. Meegeleverd met elke PowerHAUS is een PVC geïsoleerd netsnoer van bouwmarkt kwaliteit. We gaan een forse sprong maken door van dit snoer over te stappen op een Sarum T. Patrick antwoord op een vraag, dat in verband met reflecties in kabels lengtes van liefst één meter of meer wenselijk zijn, ook in netsnoeren, maar daarbij hoef je niet te overdrijven. Sophie Zelmani heeft weliswaar in mijn oren een piepstem, met haar muziek is ruimte, losheid en dynamiek een stap verder te brengen met een Sarum T netsnoer aan een PowerHAUS. Haar piepstem blijft, die hoort bij de dame, ze is nu wel volwassener dan daarnet. Ik moet melden dat uiteraard het systeem in zijn geheel opnieuw is gestart. Dat geeft altijd wat extra belasting aan aandacht en concentratie en maakt A-B vergelijken lastiger.
Accessoires dan maar
We hebben nog wat accessoires om te bekijken. Een EE1 zet ruis om in warmte leerden we. Een PowerARAY doet net zoiets. Die zit parallel aan de stroomvoorziening, dus nooit in de weg en zuigt als het ware HF ruis weg door het om te zetten in warmte. Daarvoor zijn in de PowerARAY in totaal vijf verschillende kringen aanwezig. De beste plaats voor een PowerARAY is in het verdeelblok, desnoods naast de stekker in de muur die naar het blok gaat. Hoe dichter bij de apparatuur des te beter. George Duke laat met een PowerARAY horen dat zijn zaal net wat groter wordt, waarbij het publiek bestaat uit vrijgemaakte individuen in de groep in plaats van als groep in zijn geheel. Aanslagen op instrumenten zijn wat feller en het geheel is schoner en een stukje groter. De werking van een PowerARAY is best wel vergelijkbaar met de werking van dit soort oplossingen van andere merken. Het is toch wonderlijk hoe je de stroomvoorziening op vrij eenvoudige wijze kunt reinigen van hoogfrequente storing. Maar let op, de basis moet goed zijn, een PowerARAY is geen wondermiddel.
Vergelijkbaar met een PowerARAY is een GroundARAY, ook die heeft de vijf circuits om HF ruis om te zetten in warmte. Werkt een PowerARAY op een totale set, de GroundARAY werkt voor één component. Heeft daarvoor naar keuze een plug voor RCA, XLR of voor ethernet. Vanavond prikken we een GroundARAY in onze EE8. Zo profiteert eigenlijk toch de hele set, want ethernet het is de bron van alle streaming. Jordan Rakei speelt en zijn band zorgt voor net wat rakere klappen op de drums. Het wordt weer een beetje stiller op de achtergrond, daarmee lijkt de dynamiek groter en neemt impact van zijn muziek toe. Er is simpelweg met een PowerARAY en/of GroundARAY geen enkel negatief punt aan te dragen. Iets om zelf uit te proberen, het kan nooit kwaad. In het ergste geval doet het niets is uw systeem, maar dat is negen van de tien keer niet het geval.
Burndy voor Naim
Voor eigenaren van een Naim Audo systeem waarin Burndy kabels zitten een toegift van Patrick. In de standaard Naim Burndy versie zit geen afscherming en worden koperen geleiders gebruikt. Elke Chord BurndyX is van SignatureX kwaliteit. Aders zijn afgeschermd en geleiders zijn gemaakt uit verzilverd koper. Ze worden met de hand gemaakt, dus alle connecties zijn beschikbaar. Als zijsprong, er zijn ook Burndy pluggen van Chord om de Naim versie te vervangen als u geen extra voeding gebruikt op uw Naim apparaat dat daarvoor geschikt is. Uit eigen ervaring zeker een aanrader! Terug naar de BurndyX tussen voeding en streamer met muziek van Seamus Fogarty. Deze twee BurndyX kabels zitten tussen NSS 333 en NPX 300. BurndyX maakt echt veel uit in detaillering en losheid. Daarmee is het zeker geen sluitstuk van de avond. Een echte upgrade die weliswaar een aanslag doet op een budget, maar het overwegen meer dan waard is in mijn oren. Dat was altijd al het geval, ook met de oudere Naim Classic series. Tot slot speelt Patrick op verzoek nogmaals de track van St. Vincent. Muziek die na alle veranderingen heel groot en indrukwekkend in de ruimte gaat staan. Losgeweekt, als ware het een bubbel van muziek, in zijn geheel niet te herleiden naar de twee Sonus faber Maxima Amator weergevers die indrukwekkend presteren aan dit Naim Audio 300 Systeem. Het fraaie en spectaculaire einde van deze The Chord Company Road Show.
Playlist met Track – Artiest – op Album
- Tiger striped sky – Roo Panes – op Little giant
- Hell is near – St. Vincent – op All born screaming
- I wish it was over – Teddy Thompson – op Separate ways
- Baby please don’t go – Harry Manx – op Road Ragas
- Billie bossa nova – Billie Eilish – op Happier than ever
- No reptiles – Everything Everything – op Get to heaven
- Moonbeam monkey – Tanya Donelly – op Beautysleep
- Danko/Manuel – Drive-By Truckers – op The dirty south
- Fever to the form – Nick Mulvey – op Fever to the form
- All about you – Sophie Zelmani – op Soul
- The black Messiah (part two) – George Duke – op Face the music
- Flowers – Jordan Rakei – op Freedom
- Van Gogh’s ear – Seamus Fogarty – op The curious hand