Silent Angel Forester F1 lineaire voeding Externe voeding voor de Bonn N8 ethernetswitch

U heeft volkomen gelijk met een opmerking als: “ja maar een andere voeding was nooit nodig voor de Bonn N8”. De meegeleverde voeding is goed en het was inderdaad vrij zinloos om die te vervangen door een iFi of SBooster, maar bij Silent Angel zitten ze niet stil en komen toch met een upgrade in de vorm van een lineaire voeding.

Moederbedrijf Thunder Data brengt met de Silent Angel Forester F1 een voeding uit speciaal ontworpen voor de Bonn N8 switch als upgrade voor de muurplug in de doos. Een voeding geschikt voor het voeden van twee switches tegelijk of een switch en een Raspberry Pi. Ditmaal uitgevoerd in een net kastje, qua breedte gelijk aan de Bonn N8, wel hoger en dieper. Wie blij is met zijn Bonn N8 ethernetswitch, dat zijn er veel onder onze lezers gezien de verkochte aantallen, kan voor een zelfde bedrag nog een keer een flinke stap voorwaarts maken.

Gaat een voeding echt verschil betekenen en heeft Silent Angel een verbetering weten te realiseren? Critici zullen misschien nu direct afhaken en wijzen op geldklopperij, de eigenaren van een Bonn N8 of ander merk esoterische ethernetswitch weten dat een switch en ethernetkabels verschil maken. Weten soms ook al dat de voeding van de switch belangrijk kan zijn. Zelf ben ik misschien nog het meest nieuwsgierig naar wat de Forester F1 gaat bieden.

In de doos

De Silent Angel Forester F1 lineaire voeding claimt eigenschappen als totale afwezigheid van ruis, voorkomen van corrupte data en hij levert altijd voldoende stroom aan de switch. Waarbij naar mijn mening de totale afwezigheid van ruis en brom de belangrijkste stap zal zijn. Gebruikt is daarvoor:

 • Een ingegoten ringkern transformator
 • Een symmetrisch ontworpen circuit
 • Snelle MOSFET halfgeleiders met lage eigen ruis
 • EMI filter
 • Twee uitgangen, ook via USB
 • Gedempte metalen behuizing

Een ringkern transformator heeft als voordelen een geringer strooiveld ten opzichte van een ander soort trafo, kan snel veel stroom leveren, is efficiënt en is kleiner van formaat. Het symmetrische stroomcircuit elimineert net als in elke gebalanceerde schakeling eigen ruis omdat de twee delen in tegenfase werken. MOSFET’s controleren de uitgangsspanning en zorgen dat deze stabiel op 5 Volt wordt gehouden, omdat een MOSFET sneller reageert dan een normaliter ingezette spanningscontroller is rimpel in de uitgangsspanning geringer. In de doos treft u de voeding aan, een netsnoer, twee aansluitkabels voor switches met 5,5mm x 2,1mm DC plugjes en een USB snoer voor het voeden van een Raspberry Pi 4 Model B met USB naar micro-USB type C.

Silent Angel vindt dat de F1 het beste functioneert als hij symmetrisch is belast, dus met twee switches tegelijk. Echter, al heb je twee Bonn N8 switches in huis dan staan die over het algemeen in verschillende ruimtes. Een DC snoertje van 10 meter tussen de twee switches leggen is onbegonnen werk. Navraag bij de importeur leert dat zij twee switches aan één voeding hebben vergeleken met één aan één en geen verschil ontdekten.

De F1 heeft de volgende technische specificaties:

 • Afmetingen: 155 x 115 x 58mm
 • Gewicht: 1,3kg
 • Kleur: zwart
 • Uitgang: 2x 5 Volt bij 2A
 • Connectoren: 2 x DC Plug, 2 x USB
 • LED indicatie: 2x status en 2x overbelasting
 • Snoerlengte DC kabels: 60cm

De prijs voor de Silent Angel Forester F1 is gelijk aan die voor de Bonn N8 switch en vastgesteld op € 469,-. De upgrade voeding is bij Lexicom Multimedia uit voorraad leverbaar.

Opstelling

Ditmaal eens niet een gebruikelijke opstelling in de luisterruimte van Lexicom MultiMedia maar een opstelling thuis. Een omgeving waar een netwerk ligt met twee Bonn N8 switches en een Melco S100 ethernetswitch. In de kleine luisterruimte staat een Bonn N8 aangesloten op een AudioQuest Niagara 1200 netfilter en centraal in de meterkast, waar ook mijn Roon NUC staat, staat een tweede Bonn N8 op een Isotek EVO3 Sirius filter, altijd met de eigen Bonn N8 netvoeding. De Melco S100 staat in de huiskamer bij mijn tweede systeem, gevoed met een SBooster. Ethernetkabels zijn AudioQuest Carbon tussen de switches en AudioQuest Vodka naar de apparatuur. Apparatuur wisselt nog wel eens, het netwerk is een stabiele factor vanaf de introductie van de Bonn N8 en vrij recent de Melco S100. De Melco S100 is overigens een upgrade vanaf een derde Bonn N8 ooit in bezit. Het meest relevant is het wisselen van de meegeleverde muurplug van Bonn met de F1 voeding in de kleine luisterruimte. Natuurlijk probeer ik het ook uit met de switch in de gangkast al heb ik maar één Forester F1 ter beschikking op het moment van schrijven.

Van plug naar kastje

Wat gebeurt er als ik de gewone Bonn N8 voeding vervang door de Forester F1 terwijl Anette Askvik’s “Liberty” door de streamer jaagt. Uiteraard verander ik niets aan volume instelling, ga precies op dezelfde plek zitten en verzink in diepe concentratie. Het eerste dat ik opmerk, hoewel dat helemaal niet kan en ook met een decibelmeter niet aan te tonen is, is dat de muziek luider lijkt te spelen. Het volgende is de totale rust waardoor stem en elk instrument meer ruimte heeft, een eigen plek creëert in de ruimte en dichter bij de luisteraar weet te komen. Zowel dichterbij als verder weg gezien de toegenomen diepte in het stereobeeld. Hoogte plaatsing en breedte laten geen verschil horen. Dat uiteen rafelen van stemmen en instrumenten doet de tweede stem afstand nemen van de eerste, zo gemakkelijk gaat dat, dat ik mij verwonder wat er nog uit het totale systeem te halen is. Verder in de track komt een saxofoon tot leven, samen met slagwerk. Op een schaal van 1 tot 10 staat de impact normaliter op 7 tot 8, stijgt zeker naar 9 en dan heb ik nog net wat ruimte voor een andere versterker over om tot 10 te komen. Het is niet eens een toename van details, ruimte, diepgang of klankkleur, de Forester F1 zorgt voor een impressie waarin alles groter, intenser, helderder, interessanter en kleurijker is. Van HD televisie naar Ultra HD. De korrel wordt fijner, de achtergrond stiller, beleving neemt verder toe in een mooi systeem.

Een leuke ontdekking is Angele Osinski met haar CD “À l’évidence”. Te beginnen met de Forester F1 aan de Bonn N8. Popmuziek met elektronische achtergrond en een heldere stem van de dame. Typisch Frans opgenomen, pompeus, deels vervormd, in een enorm stereobeeld dat soms implodeert tot een mini omgeving met alleen Angele. Haal ik de Forester F1 weg dan ontstaat een grauwsluier waar ik mij nooit zo erg bewust van ben geweest en die tot nu toe slechts te liften was met een Melco S100 ethernetswitch en een SBooster voeding daar aan vast. Het stereobeeld krimpt zonder de F1, muziek loopt in elkaar, door elkaar en de elektronische ruimte wordt eerder irritant dan interessant. Het vervormde stemmetje is lelijk, met de F1 was het juist zo leuk. Muziek wordt druk, loopt dicht, boeit een stuk minder. Is de set nu ineens niet mooi meer? Oh jawel, met liefde en moeite opgebouwd is het nog steeds de moeite meer dan waard hier te zitten, alleen, het kan weer beter. Waarbij de prijs van € 395,- voor de upgrade schril afsteekt tegen de prijs van bijvoorbeeld het upgraden mijn luidsprekerkabels, stroomvoorziening en wisselfilters in de luidsprekers. Zaken die heel wat meer hebben gekost en niet altijd zo een verschil maakten. In enkele gevallen eerder uitgevoerd werden ter “gemoedsrust”, een fenomeen dat menig audiofiel zal herkennen.

Nog een Française, Sarah Lancman brengt op haar CD “Parisienne” melodische jazz. Piano, zang, slagwerk, bas, het gebruikelijke in kleine opstellingen. Inderdaad, toch maar op vakantie gegaan naar Frankrijk en de E.Leclerc Espace Culturel afgestruind voor CD’s, met een mondkapje op. Eerst draaien met de gewone en gerespecteerde Bonn N8 voeding. Heerlijke muziek waarin de liefde voor Tokyo wordt bezongen. Bongo’s vallen op, piano en slagwerk, sissende bekkens, bij vlagen erg drukke muziek, zeker de moeite waard als het genre u aanspreekt. Oh hemel, de Forester F1 zet een stem neer die in het hart dendert, maakt alles breder en dieper, laat de bongo nog duidelijker een rol spelen. Pianoloopjes sprankelen van het klavier, de drukte is weggehaald door een verdere spreiding en scheiding tussen instrumenten. De bekkens worden metaliger, tekst is beter te verstaan. Ik had al wat voorwerk verricht met de Forester F1 voor het maken van deze aantekeningen en hij is al onder de huid gekropen. Ik moet nog maar één stapje zetten voor dat kassa van Lexicom kan rinkelen. Een must have eigenlijk deze Silent Angel uitbreiding. Een verschil tot nu toe gelijk of zelfs een stap groter dan indertijd van een Linksys ethernetswitch met iFi voeding overstappen op een Bonn N8.

Nog eens de “Tokyo Song” van Sarah Lancman in de gebruikelijke opstelling met twee Bonn N8 switches achter elkaar, beiden gevoed door de meegeleverde muurplug. Dus terug naar drukte, minder beleving, minder in de ziel kruipen. Kortom zoals zojuist omschreven. Dan stap ik naar de gang en wissel daar de standaard voeding voor de Forester F1. Het effect is waarneembaar, helaas in mindere mate dan daarnet toen ik de switch pakte bij de set. Het winstpercentage ligt ergens tussen de 40% en 50%, niet hoger. Het is maar de vraag of een uitgave van € 395,- voor een switch elders in het netwerk verantwoord is. Persoonlijk zou ik dat bedrag liever besteden aan een betere ethernetkabel tussen streamer en Bonn N8 of tussen een switch en een NUC. Jammer dat de F1 nog even schaars is en het samenwerken van tweemaal een Bonn N8 en tweemaal een F1 niet gehoord kan worden. Is de F1 aan de switch bij de streamer verplichte kost in mijn opstelling, de gang komt wel als ik voor mijn verjaardag echt niets anders weet. Voor Anette Askvik gaat precies hetzelfde op, ja het is wat beter, nee het is niet schokkend wat er gebeurt. Opnieuw wil ik veel liever de F1 aan de switch naast de set hangen voor een maximale winst.

Voeding, je kunt niet zonder

Wat je ook probeert met audio, de voeding is altijd een essentieel onderdeel. Een slechte voeding zal in alle voorkomende gevallen leiden tot een ondermaats resultaat, een gezonde voeding tot een goed resultaat, een optimale voeding tot meer realisme, beleving, diepere klankkleur en finesse. Het duidelijkste voorbeeld daarvan levert Naim Audio met zijn basismodellen en upgrade voedingen. Ook andere merken als Mytek en Lumin profiteren van een voeding upgrade als de SBooster. Het is een voor velen nog wonderlijk en onverklaarbaar gegeven dat een netwerkswitch van invloed is op een audio systeem met streaming, het wordt nog ondoorgrondelijker dat zelfs de voeding van een switch een wezenlijk verschil kan maken. De SBooster of een iFi Power helpt in veel gevallen als in de switch geen interne voeding aanwezig is. Silent Angel pakte het zelf aan. Leverde een switch welke bovenmatig populair is geworden Nederland met in de doos een eenvoudige doch effectieve muurplug. Het had eigenlijk geen nut om daar iets anders voor in de plaats te zetten. Tot Silent Angel zelf een upgrade ontwikkelde in de vorm van een Forester F1 voeding. Vele malen zwaarder uitgevoerd dan de muurplug, met een buffer aan boord en symmetrische opbouw. Gemaakt voor slechts één doel: het voeden van één of twee Bonn N8 switches. En hoe, het beluisteren van een mooi systeem met een Bonn N8 aan de streamer wordt een beleving met de Forester F1 erbij. Ik kan het niet verklaren, laat staan meten, wel heel duidelijk waarnemen. Dat kon ik jaren geleden al bij een vergelijk van een huis-tuin-en-keuken switch met een professioneel model van HP, waarbij het H-T-e-K model nog geen 1 Watt verbruikte en de HP 28 Watt. Daar was de invloed van de voeding al duidelijk merkbaar. De Forester F1 verbruikt met één switch aangesloten slechts 3 tot 4 Watt, heel veel gunstiger dan de HP en tevens een paar klassen beter voor audio geschikt. Kortom, bent u blij met de Silent Angel Bonn N8 ethernetswitch en wilt u een stap voorwaarts maken met uw streaming audio systeem, overweeg dan de Silent Angel Forester F1. Eén waarschuwing vooraf uit eigen ervaring: horen is kopen! De weg terug naar een muurplug is heel lastig als u de Forester F1 heeft kunnen beleven.

Meer informatie en prijs van de Forester F1 vindt u hier.