Silent Angel Bonn N8 ethernet switch

Silent Angel Bonn N8 ethernet switch: Een bereikbare streaming upgrade

Lexicom MultiMedia heeft lange tijd met succes de Aqvox (SE) ethernet switch verkocht als opvolger van de gewone Aqvox switch. Aan de samenwerking met de Duitse onderneming is helaas een einde gekomen op instignatie van Aqvox en des te verheugder meldt Lexicom MultiMedia de komst van een zeer concurrerend model dat bovendien veel aantrekkelijker is geprijsd: de Silent Angel Bonn N8 switch van Thunder Data met acht poorten en een meegeleverde, met zorg geselecteerde voeding. Het jonge bedrijf Thunder Data legt zich naast datacommunicatie voor grote ondernemingen toe op het audiofiel transporteren van datapakketten in een muziek- en beeldomgeving. Maar maakt een switch nu echt verschil, of gaat het aloude stokpaardje nog steeds op van de netwerkspecialisten dat data maar data is?

http://www.mobile01.com/userinfo.php?id=3242909

Donderende stilte

In de Thunder Data Silent Angel switch maakt de fabrikant gebruik van een voor de Bonn N8 ontwikkelde TCXO (Temperature Compensation Crystal Oscillator), zeg maar een kwartsklok zoals het hart van een digitaal horloge, met een nauwkeurigheid van 0.1ppm, hetgeen vele malen nauwkeuriger is dan een normaal kristal in een standaard ethernet switch en bovendien nauwkeuriger dan vele andere TCXO’s. Het resultaat is een hoorbaar stabielere data transmissie. Met dank aan lagere jitter waarbij Silent Angel claimt dat de waardes 90% verbeterd zijn ten opzichte van andere merken ethernetswitches. De Bonn N8 heeft acht 100/1000 Base-T gigabit ethernet aansluitingen voor het aansluiten van uw eigen opslag (NAS), streamers, NUC en router. De Silent Angel Bonn N8 brengt aan de uitgangen een laag ruisniveau en zou volgens de fabrikant nauwelijks last hebben van invloeden van buitenaf. Twee circuits in de stroomvoorziening reduceren de ruis met -17dB, twee circuits in de voeding van de klok nog eens met -20dB. Om ruis tegen te gaan in de digitale circuits heeft de Bonn N8 een EMI absorberend materiaal onder de printplaat aangebracht. De Bonn N8 LED’s geven een indicatie van de netwerksnelheid, aanwezige power, de link en bij foutsituaties een optisch alarm. De meegeleverde voeding heeft specificaties normaliter geldend voor medische apparatuur, met ingebouwde reductie van netspanningsvervorming. Zuivere spanning draagt altijd bij aan de minimale ruis in de switch en het wisselen van de netspanningsadapter voor een ander merk/type wordt zelfs afgeraden door Silent Angel. De minimale vermogensafname van de switch is maar < 0,075 Watt in stand-by. De voedingsadapter is beveiligd tegen overbelasting, overspanning en kortsluiting. Meegeleverd wordt naast de netspanningsadapter een CAT-7 ethernetkabel van 0,5 meter.

Vergelijken

Om de Silent Angel Bonn N8 te vergelijken met een ander merk switch, een 8-poort Netgear met solide reputatie, is een mooi systeem neergezet bestaande uit een Naim Supernait 3 met Focal Spectral 40th luidsprekers. Furutech DSS-4.1 luidsprekerkabel was voorhanden en naar is gebleken een erg fijne kabelsoort. Alle componenten, ook een Naim NDX 2 digitale muziekspeler en een Melco N100 digitale muziekopslag, sloot ik voor de netspanning aan op een AudioQuest Niagara 5000 netfilter. Een prachtig apparaat indien op de juiste wijze ingezet. De Melco N100 heeft twee ethernetpoorten, een LAN poort welke aan de Netgear of Bonn N8 aangesloten is en een Player poort initieel voor de NDX 2. Aan het einde van de rit sluit ik de Naim NDX 2 rechtstreeks aan op de switches zoals u later kunt lezen.

Bringing silence

Zoals gewoonlijk laat ik wat muziek de revue passeren alvorens ik begin aan het maken van aantekeningen, want telkens weer is het even wennen aan de opstelling, de ruimte en ik probeer vooraf muziek te selecteren waarmee ik uit de voeten kan. Recent thuis gespeeld is van Janis Ian de CD “Breaking silence”, met name de track “Guess you had to be there”, en die vormt een mooi begin om daarmee te bemerken dat de Netgear switch best meer body, power en impact mag brengen als ik de aanwezige Silent Angel weghaal. De Netgear klinkt naar verhouding in een A-B vergelijk kaal en plat. De Bonn maakt het stereobeeld vele malen groter, brengt veel meer power in de lage tonen, is puntiger en lijkt zelfs harder te spelen, dat laatste is mogelijk een effect veroorzaakt doordat de achtergrond stiller is. In alle opzichten is de Bonn N8 weergave robuuster en voller, beter uitgespreid door de luisterruimte en fraai in balans. Met de Bonn N8 nog in de keten start Diana Krall’s “Live in Paris” en daarvan “Devil may care”. Haar piano is rijk en vol van klank, tegelijk helder en transparant. Lage tonen komen grommend tot leven terwijl de bas goed te volgen is. Slagwerk staat naar achter weggezet. Krall’s stem is fabuleus, wat een heerlijk systeem is er weer beschikbaar. Gitaar aan de linkerzijde knalt uit de speakers en past perfect in het geheel. Dan de overgang naar de Netgear en per direct wordt de piano rommelig, verliest aan kracht en vooral aan dynamiek. Hoge noten zijn lang niet meer zo mooi. Instrumenten en zang lopen door elkaar heen, de scheiding onderling is beduidend minder en ineens laat de bas zich lastig volgen. Krall heeft een “haast” factor in het spel gekregen. Het bijzondere van het systeem lijkt weg te zijn, de rondheid, gladheid en transparantie gaan allemaal achteruit. Zelfs de gitaar laat zich lastiger herkennen als gitaar. Terug naar de Bonn geeft zo overduidelijk aan dat de Netgear geen optie meer is met Krall op een lekker hoog volume. Nu is de drumsolo weer een genot om naar te luisteren. De energie en de klappen komen zo geweldig los tegen de achtergrond, aan het einde van de solo wordt de achtergrond gevormd door applaudisserend publiek. Met de Bonn heeft Krall wél snelheid, géén haast! En dat grommende laag: heerlijk.

Lennox kloon

“Lento” van Youn Sun Nah zweeft door de ruimte via de Bonn N8. Youn’s stem komt los te staan terwijl een gitaar helder tokkelt op de achtergrond. Een bas komt tevoorschijn met zijn diepe tonen. Op de Netgear switch krijgt de gitaar een ongewenste bijklank en staat Youn zelf haast in het instrument. De bas wordt veel meer een “boem”, niet langer strak gedefinieerd. Ook hier verliest de muziek zijn charme als de Bonn N8 plaats maakt voor de Netgear variant. Het resultaat is eigenlijk precies als met de andere tracks. Want nog steeds staat er een prachtige set, alleen het gouden randje is met de Netgear weggevallen en dat randje maakt plaats voor een roestvaststaal type, koeler, minder adembenemend, niet zo pakkend en lang niet zo vloeiend. Julia Fordham zingt ‘like magic’ de titeltrack van haar CD “Magic”, helaas wel met een scherpe “S” die ongewoon is voor mijn oren. Binnen een plat stereobeeld vastgehouden tussen de speakers. Haar stem is gewoontjes en geeft niet gelijk een Annie Lennox gevoel dat vaak wel beleef. De piano is vast en zeker elektrisch en geen houten romp met snaren en klavier. Zelfs het achtergrondkoortje staat op één lijn met Julia. Toch is er veel aan gedaan om alles zo optimaal mogelijk te maken met dit systeem en als ik niet beter zou weten was ik dik tevreden. Maar….. met Bonn N8 wordt het stereobeeld breder, wordt de harde “S” een zachtere slis. Staat er inderdaad een kloon van Lennox voor de neus. Ook de band staat verder naar achteren weggezet ten opzichte van Julia. De weergave is als geheel transparanter geworden, met een lieflijker ambiance en is daardoor prettiger om naar te luisteren.

Van Player naar LAN

Elke Melco heeft een positieve invloed op een streamer als je die aansluit via de Player poort van de Melco en niet rechtstreeks op een LAN. Eigenlijk is te verwachten dat na het aansluiten van een streamer op een Player poort de invloed van de ethernet switch in het LAN nauweljks van invloed is, maar helaas zo blijkt uit het bovenstaande is dat niet waar. Laat ik de Bonn N8 staan en sluit ik daar de Naim NDX 2 rechtstreeks op aan dat gaat Julia wat van haar schoonheid missen, haar “S” wordt weer harder terwijl het stereobeeld wel overeind en diep blijft. Het is vooral de stem die niet meer zo heel fraai te beluisteren is. Omschakelen van de Bonn N8 naar de Netgear brengt het platte en rommelige beeld terug, de “S” slist opnieuw dat het een lieve lust is. Bas wordt een zoemtoon zonder veel definitie. De gehele set daalt virtueel in waarde en laat niet meer zien wat hij echt waard is. Het achtergrond koor weet nu zelfs te slissen. Waar de Melco nog de mindere eigenschappen van de Netgear met zijn simpele schakelende voeding wist te verdoezelen, is het ongenadig duidelijk dat een ethernetswitch een begeerlijke invloed op de weergave als geheel kan hebben. Ga ik terug naar de Bonn dan vloeit de muziek weer, herkrijgt de extra dynamiek en onrust verdwijnt. Ook het slissen van het koor is geheel verdwenen. Muziek komt losser van de weergevers, maakt beter gebruik van de ruimte en laat zich niet meer beperken tot een tussen en op één lijn met de speakers gesteld stereobeeld.

Is data wel data?

Omdat een ethernet switch heel gemakkelijk mee naar huis te nemen is, in tegenstelling tot een setje Focal 40th luidsprekers of een compleet Naim systeem, ben ik niet over één nacht ijs gegaan en heb twee modellen mee naar huis genomen. In twee totaal verschillende opstellingen ten opzichte van de winkel (thuis twee Metrum Acoustics Ambre Roon endpoints en Metrum DAC’s) heb ik de eigen switches met iFi voedingen vervangen door de Bonn N8 en het zal niemand verrassen dat ik vergelijkbare resultaten behaalde. Vooral het aanmerkelijk grotere stereobeeld spreekt ontzettend aan, de lage tonen met extra definitie en de rust in de weergave zijn zulke pluspunten dat Lexicom MultiMedia de twee exemplaren niet meer heeft teruggezien. Vraagt u naar een verklaring van het fenomeen dan kan ook ik die niet oplepelen hoe graag ik dat ook zou willen. Data bevattende muziek is een raar fenomeen waar menig fabrikant zich op stukbijt. Bufferen van data, herklokken, door een simpele of een afgeschermde kabel jagen, alles heeft een hoorbare invloed. Niet verwonderlijk dat ook een ethernet switch een invloed heeft. Ik wist al langer dat een gigabit switch hoorbaar beter presteert dan een 100Mbit type, dat een Aqvox SE merken als Netgear, Cisco, Linksys en D-link met of zonder iFi of SBooster voeding achter zich laat, maar Aqvox had een zo hoge prijskaart dat ik de aanschaf van twee switches liet voor wat het was. De komst van de Silent Angel Bonn N8 is dus meer dan welkom en als ik de Aqvox SE afzet tegen de Bonn N8 dan zijn er inderdaad verschillen, maar die wegen niet op tegen de meerprijs. Verschillen zijn bijvoorbeeld precisie, helderheid en transparantie welke de Aqvox net wat meer bezit t.o.v. de Silent Angel, maar de Aqvox verliest terrein als het gaat om stereobeeld, grootsheid en plezier. Geloof niemand, niet de voor- en niet de tegenstanders van ethernet verbeteringen, vertrouw uw oren en levert de Silent Angel Bonn N8 in uw oren dan net zo veel winst op als in de mijne, dan is € 395,- één van de beste investeringen in uw streaming netwerk ooit. Daar steekt Lexicom MultiMedia zijn hand voor in het ethernet.

Meer informatie of bestellen? klik hier