Review Audio-Technica ATH-MSR7NC Noise Cancelling hoofdtelefoon

In hoeverre beïnvloedt de Noise Cancelling de kwaliteit van de muziekweergave?

De Audio Technica ATH-MSR7NC is een technisch geavanceerde hoofdtelefoon, waarvan Audio Technica met nadruk vermeldt, dat hij geschikt is om High Resolution muziek weer te geven. De MSR7NC is een “over-ear” hoofdtelefoon, hetgeen inhoudt dat de oorschelpen het oor omsluiten. De twee nieuw ontworpen 45mm “True Motion” drivers worden ondersteund door een aantal voorzieningen die de luchtstroming in de oorschelp van de MSR7NC moeten optimaliseren. De behuizing bestaat uit twee lagen (aluminium en magnesium) en een uitgekiend systeem van interne ventilatiegaten laat de luchtstroming in de oorschelp geen ongewenste resonanties produceren. Ook zijn er twee “acoustic resistors” aanwezig, één voor het laag en één voor het hoog. Deze twee akoestische weerstanden moeten bijdragen aan een extreem lage vervorming. Het klinkt allemaal bijzonder spannend, maar Audio Technica laat het bij deze redelijk vage aanduidingen en geeft weinig specifieke informatie over het hoe en wat. Jammer…

De letters “NC” in het typenummer duiden op Noise Cancelling. Audio Technica omschrijft het systeem als een actieve 360° rondom-gevoelige Noise Cancelling technologie, die geen afbreuk doet aan de weergavekwaliteit. De microfoontjes zijn in de bovenzijde van de oorschelpen geplaatst om invloeden van wind en hoofdbewegingen uit te schakelen. Audio Technica beweert, dat hun systeem een “ongeëvenaarde coherentie en betrouwbaarheid” biedt bij het onderdrukken van ongewenste omgevingsgeluiden. Om de elektronica van dit systeem van stroom te voorzien, is een lithium-polymeer accu ingebouwd, die met de bijgeleverde USB-kabel kan worden opgeladen. Een volledig opgeladen accu gaat ongeveer 30 uur mee.

De MSR7NC hoofdtelefoon is voorzien van een hoofdband, die is bekleed met schuim en kunstleer. De oorkussens bestaan uit “memory foam” en zijn eveneens bekleed met kunstleer. Er worden drie kabels meegeleverd: een USB-kabel om de accu op te laden, een aansluitkabel van 1,2 meter lang met een afstandsbediening en microfoon om uw smartphone te kunnen bedienen en een eveneens 1,2 meter lange aansluitkabel zonder die gadgets. De twee oorschelpen kunnen worden platgevouwen door ze opzij te draaien en dan kan de hoofdtelefoon worden opgeborgen in de bijgeleverde zachte buidel. De verstelbaarheid van de hoofdband is ronduit goed te noemen en gedurende de testperiode had ik geen klachten met betrekking tot het draagcomfort. Dankzij de zachte oorkussens kwam mijn bril niet in de knel. En ondanks die bril was de aansluiting van de oorkussens op mijn hoofd vrijwel perfect, zodat ook zonder ingeschakelde Noise Cancelling al relatief weinig omgevingsgeluid het muziekgenot verstoorde.

Gebruikte apparatuur
De MSR7NC is geschikt om met mobiele apparaten te worden gebruikt (smartphone, tablet, etc.), maar ook met volwassen audiosets. Omdat ik langere tijd over deze hoofdtelefoon kon beschikken, heb ik hem kunnen beluisteren aan mijn Samsung Galaxy SIII smartphone en mijn Samsung Galaxy Tab S2 tablet (in beide gevallen was Tidal mijn muziekbron), ik heb hem beluisterd aan mijn Asus laptop met iFi Audio iDAC2 desktop DAC/hoofdtelefoonversterker en aan mijn “grote” audioset, waar de hoofdtelefoon in een Musical Fidelity X-CAN V3 hoofdtelefoonversterker werd geprikt.

Dat laatste was nog even lastig, want de MSR7NC wordt alleen met 3,5 mm stekkertjes geleverd. Dus moest ik een AudioQuest 3,5-naar-6,35-mm adapter lenen. Dat is overigens een prima ding. Geen kraakje, geen wiebelende contacten, maar een stevige adapter met direct verzilverde koperen contacten (dus zonder nikkel tussenlaag). De MSR7NC wordt geleverd met een zogeheten vliegtuigstekker, maar omdat ik mijn privé-jet had uitgeleend, heb ik de Noise Cancelling niet in een vliegtuig kunnen testen. Ach ja, soms zit het tegen…

Luisteren
Morgan_Freeman
Algemeen: ervaringen met de Noise Cancelling
De Noise Cancelling van de MSR7NC is minder ingrijpend, minder agressief dan bij andere merken. Nadeel: niet alle geluiden worden onderdrukt. Voordeel: dit is de eerste Noise Cancelling hoofdtelefoon die ik heb beluisterd, waarbij de weergavekwaliteit niet of nauwelijks verandert bij het inschakelen van de Noise Cancelling. Meestal zorgt Noise Cancelling voor een soort rare synthetische bijsmaak, waardoor de klank soms wat onnatuurlijk overkomt op deze verwende audiofiel.

Op de verpakking van de MSR7NC staat een waarschuwing, die de koper er op wijst dat hij/zij vóór de aankoop moet bedenken, dat de Noise Cancelling slechts geluiden tot 300Hz onderdrukt, hetgeen betekent dat een menselijke stem, een telefoon die overgaat en dergelijke geluiden niet worden onderdrukt. Zelfs de diepe stem van Morgan Freeman niet. Maar omdat de oorschelpen van de MSR7NC erg goed afsluiten, is dat in de praktijk niet zo’n probleem. Zelfs met uitgeschakelde Noise Cancellation dringt niet veel geluid de oorschelp binnen. Ook waarschuwt Audio Technica, dat het product wellicht niet of niet goed werkt aan sommige “portable audio players or other devices that are equipped with digital amplifiers“. Toch iets om rekening mee te houden. Eerst even testen dus.

A) MSR7NC met Samsung Galaxy SIII LTE smartphone
Ik heb geen hoge pet op van de geluidskwaliteit van smartphones, maar de MSR7NC deed echt zijn uiterste best om er iets verteerbaars van te maken. En dat viel helemaal niet tegen! Ik was zelfs verrast door de klankkwaliteit. Niet eerder heb ik meegemaakt, dat een hoofdtelefoon zo prettig klonk met een smartphone. Maar: voor serieus luisterwerk zal een smartphone nooit mijn favoriete bron worden. Daarvoor is het allemaal te beperkt.

Luisterend naar Alison Krauss & Union Station (het album New Favorite) viel mij op, dat de weergavekwaliteit best meeviel. De S-klanken waren iets aan de scherpe kant, maar dat ligt aan de beperkte audio-capaciteiten van een smartphone in het algemeen. De muziek werd weergegeven met een compact, maar acceptabel stereobeeld; de meeste instrumenten waren goed herkenbaar (al was het geheel iets te hard/metalig). De basweergave was diep en verrassend melodieus. Het enige nadeel: de smartphone-accu loopt vrij snel leeg. Dat betekent, dat je niet erg lang via de smartphone kunt luisteren als je die dag ook nog wilt telefoneren. Maar al met al was dit een verrassend positieve ervaring in vergelijking met wat ik tot nu toe had gehoord.

De MSR7NC is ook mee naar buiten geweest om bij de sloopwerkzaamheden in winkelcentrum Leidsenhage te testen, hoe goed de Noise Cancelling zijn werk doet. En dat is lachen, want je staat daar vlakbij allerlei herrie makende sloopmachines, terwijl je op je gemak staat te luisteren naar Rachel Podger (barokviool) en Gary Cooper (fortepiano) die Sonates van Mozart spelen. Het contrast tussen het luisteren naar de verfijnde muziek, terwijl ik tegelijkertijd kijk naar de afbraak van winkels en kantoorpanden, is Monty Python-achtig absurd. Maar de meeste sloopgeluiden worden erg goed buiten de muziek gehouden. Er is wel een beetje gerommel op de achtergrond, maar als ik de Noise Cancelling uitschakel, hoor ik veel meer herrie en wordt het lawaai storend. En als ik de MSR7NC van mijn oren haal, hoor ik pas goed in wat voor lawaaiige omgeving ik sta. Kortom: de MSR7NC heeft zich hier wel bewezen, dacht ik.

B) MSR7NC met Samsung Galaxy Tab S2 tablet
Luisterend naar dezelfde muziek valt op, dat de geluidskwaliteit van dit vrij nieuwe tablet een duidelijke stap in de goede richting heeft gemaakt. Ruimtelijker, meer doortekend, meer rust, minder scherpe S-klanken. Instrumenten komen beter tot hun recht en de stem van Alison Krauss is genuanceerder. De timing is duidelijk exacter, waardoor de muziek meer coherent is. Het stereobeeld is breder, dieper en zelfs iets hoger. Maar het belangrijkste is de meer natuurlijke klank, waardoor het luisteren naar muziek tot een prettiger ervaring wordt voor deze audiofiele muggenzifter.

Ook de Mozart-Sonates komen duidelijk beter tot hun recht dankzij de betere klankeigenschappen van mijn tablet. De MSR7NC laat de kwaliteitsverschillen duidelijk horen, terwijl hij steeds zijn best doet om aan elke bron de mooiste weergave te bieden. Kennelijk is mijn tablet uitgerust met duidelijk betere audio-genen dan mijn smartphone, want de muziekbeleving is beter, intenser en prettiger. Logisch, het apparaat is nieuwer en vooral groter en kan dus betere technologie en een zwaardere accu huisvesten. Dat is belangrijk, want ook een sterkere accu draagt bij aan een betere weergave.

Mijn tablet werd eveneens meegenomen naar de sloopwerkzaamheden, zodat ik op de plaats delict kan beluisteren of de betere geluidskwaliteit van mijn tablet ook onder dergelijke omstandigheden overeind blijft. En dat gebeurt. De steviger stroomvoorziening van mijn tablet en de betere audio-genen zorgen voor een fraaiere muziekbeleving en een iets intenser effect van de Noise Cancelling. Een mooi resultaat, dat aangeeft dat niet de MSR7NC de beperkende factor is, maar de bron.

C) MSR7NC met Asus laptop, iFi Audio iDAC2 en diverse audiofiele bekabeling
Mijn laptop is voorzien van allerlei zaken die het reproduceren van muziek naar een hoger niveau tillen. Een groter intern geheugen, JRiver MediaCenter audiosoftware, een AudioQuest JitterBug, resonantie-dempende voetjes, een iFi Audio desktop DAC/hoofdtelefoonversterker met extra externe voeding en audiofiele USB-bekabeling, waarbij voeding en datasignaal gescheiden zijn. Een heleboel toeters en bellen, die aangeven dat ik soms wel erg ver ga in mijn zoektocht naar een optimale weergavekwaliteit. Maar het resultaat is er dan ook naar!

Ik speel de eerder beluisterde muziek opnieuw, maar nu met JRiver vanaf een externe WD harddisk, waarbij het interne geheugen van de laptop als buffer fungeert. Dit verschil is e-n-o-r-m. Nu komt de muziek tot leven op een manier die aan echte audio-apparatuur doet denken. Doortekend, met vele subtiele nuances die tot nu toe verborgen bleven, vol en rijk van klank. Het stereobeeld heeft nu een volwassen omvang en de achtergrond is veel rustiger dan bij de smartphone en tablet. De klank van de instrumenten is veel fraaier, de bas is nu vol en diep zoals het hoort, enzovoort. Dit is echt véél beter. Ik blijf daarom nog even bij de laptop hangen en speel nog enkele stukken muziek af. De MSR7NC maakt het allemaal niet uit. Het is een goudeerlijke hoofdtelefoon: garbage in is garbage out. En dus krijg ik nu, aan mijn “opgevoerde” laptop, dingen te horen die ineens heel erg mooi, verfijnd en muzikaal zijn.

En het mooie is, dat ik nu ook muziek in High Resolution kan afspelen. Wanneer ik een bestand afspeel dat in High Resolution is opgenomen (24bit/96kHz), laat de MSR7NC het verschil onmiddellijk horen en maakt daarmee hardhandig een einde aan het geleuter, dat het verschil tussen CD-resolutie en hogere resoluties niet hoorbaar zou zijn. Kletskoek! Echte “High Resolution”-opnames (dus geen nep-HighRes, dat door upsampling is ontstaan) klinken hoorbaar verfijnder en genuanceerder. En via een hoofdtelefoon als de MSR7NC wordt de hogere kwaliteit perfect doorgegeven aan mijn flaporen. De weergave van de stem van Alison Krauss (album Paper Airplane, 24bit/96kHz) is zó oorstrelend, dat ik haast niet kan geloven dat een doorsnee laptop met een doorsnee i5-processor dit niveau kan reproduceren.
Bij een DSD-opname van klassieke muziek (Bach, gespeeld door Rachel Podger en haar orkest Brecon Baroque) valt op, hoe ongelooflijk fraai dit DSD-formaat kan klinken. Ook in volle passages zijn de individuele muzikale lijnen makkelijk te volgen en de subtiele akoestische informatie komt uitstekend door. Rachel’s prachtige Pesarinius-viool uit 1739 produceert de mooiste klanken en de MSR7NC kan het allemaal op z’n sloffen aan. Hij klinkt nooit gestresst, overspannen of gecomprimeerd en blinkt uit door een prachtig gedetailleerde en zeer muzikale weergave.

audio-technica-ath-msr7nc-1-lexicom-multimediaD) MSR7NC met Musical Fidelity X-CAN V3 aan mijn audioset
De muziek wordt nu aangeleverd door een NAD M50 netwerkspeler en een NAD M52 muziekopslag. Het signaal wordt via een Esoteric D-07 DAC naar mijn EAR Yoshino 864 voorversterker gestuurd, die het weer doorstuurt naar mijn Musical Fidelity X-CAN V3 hoofdtelefoonversterker. De DAC is aangesloten op een Master Clock en de X-CAN-V3 is voorzien van een zwaardere voeding (DIY). Nu heb ik dus die AudioQuest 3,5-naar-6,35-mm adapter nodig. En eigenlijk heb ik ook een verlengsnoer nodig, want met een snoer van 1,2 meter kom je niet ver. Ik moet dus een stoel vlakbij mijn audioset neerzetten. Dat is toch wel jammer. Hoe duur is een langer snoer nu helemaal? Audio Technica moet dit snel corrigeren, want met dit snoertje wordt het snel irritant om de MSR7NC aan een serieuze audioset te gebruiken, terwijl hij er zeer geschikt voor is.

Met kwalitatief hoogwaardige bronnen kan ik horen, waartoe de MSR7NC in staat is. Ik herhaal alle eerder gespeelde muziek, aangevuld met andere muziekstijlen. Verschillende resoluties en/of opnamekwaliteiten, alles passeert de revue. En de MSR7NC bewijst zich wederom. Hij laat de muziek tot leven komen, zonder het uiterste van de luisteraar te vragen. De weergave is accuraat en zeer gedetailleerd, maar niet genadeloos analytisch. Geen hoofdtelefoon die onmiddellijk de aandacht opeist en zichzelf op de voorgrond dringt. Dat is erg prettig, want daardoor is de MSR7NC een weergaloze hoofdtelefoon voor langere luistersessies.

De weergave kan worden samengevat als ontspannen, verfijnd en natuurlijk, waarbij de MSR7NC de situatie altijd onder controle heeft. Geen gekke uitschieters of rare afwijkingen;. zelfs met minder goede opnames altijd een gentleman. Hij laat zich niet provoceren tot schreeuwerig gedrag, ook niet bij hogere volumes. De bas is mooi vol en diep; de weergave is ruimtelijk en heeft een uitstekend gefocusseerde soundstage.
Eigenlijk klinkt de MSR7NC een beetje laid-back, maar op een lekkere manier. Als een beschaafde butler voorziet hij de luisteraar van muziek, maar hij dringt de muziek niet op. De muziek verwent mijn oren op een ontspannen manier en wordt er niet hijgerig in geramd. De MSR7NC laat me niet op het puntje van mijn stoel zitten, maar klinkt nooit traag of saai. Dat mag ik wel, want dat karakter betekent lekker luisteren zonder luistermoeheid. Alleen warme oren, maar dat krijg ik van bijna iedere hoofdtelefoon.

Conclusie
De Audio Technica MSR7NC is een bijzonder uitgebalanceerde hoofdtelefoon, die op vele manieren verraadt dat de wortels van Audio Technica zich in de wereld van de professionele audio bevinden. Dat merk je niet alleen aan de gedetailleerde, verfijnde en gecontroleerde muziekweergave, maar ook aan de uitermate zinvolle manier waarop de Noise Cancellation hier is geïmplementeerd. Het is opvallend, hoe deze Noise Cancellation het juiste midden weet te houden tussen enerzijds het blokkeren van storend omgevingsgeluid en anderzijds het intact laten van de weergavekwaliteit. Daar zouden andere merken een voorbeeld aan kunnen nemen.

Deze hoofdtelefoon is bij uitstek geschikt voor langdurig gebruik, juist vanwege zijn verfijnde, gedetailleerde en niet-opdringerige karakter in combinatie met zijn uitstekende draagcomfort. Een prima hoofdtelefoon voor reizende muziekliefhebbers die geen genoegen nemen met de middelmatigheid van veel concullega’s. Tegenwoordig zijn veel hoofdtelefoons helaas afgestemd op luisteraars die van bonkende bassen en veel te hoge volumes houden. Laten we deze groep de euhhh… “niet-audiofiele luisteraars” noemen. De toekomstige dragers van gehoorapparaten. De AudioTechnica MSR7NC is daarentegen een uitstekende allrounder, die neutraal is afgestemd en dus de liefhebber van vrijwel elke muzieksoort zal kunnen bekoren.

De professionaliteit van deze hoofdtelefoon is niet alleen te horen aan de uitgebalanceerde weergavekwaliteit, maar is ook te zien aan het rustig gehouden uiterlijk. Geen opzichtige bling-bling. Dat heeft een belangrijk voordeel: mensen met foute bedoelingen weten vaak niet, welk audio-juweel de eigenaar van een MSR7NC bij zich heeft. En tegenwoordig is dat helaas belangrijk…

Tenslotte: Mijn eigen hoofdtelefoon is een Sennheiser HD600. Het draagcomfort van die hoofdtelefoon is voor mij onovertroffen. Zeer weinig hoofdtelefoons zitten lekker op mijn hoofd. Maar tot mijn verrassing is de Audio Technica MSR7NC met een warme aanbeveling opgenomen in mijn zeer kleine rijtje “fijne hoofdtelefoons”.

Bestellen? Klik hier