Recensie Chord Sarum netsnoer en Chord PowerChord (test)

Luistertest: Chord Sarum PowerLead en Chord PowerChord Netsnoeren

Als rechtgeaard audio-liefhebber verbaast het mij, dat er nog steeds mensen zijn die weinig of geen aandacht besteden aan de stroomvoorziening van hun audio-apparatuur. Je zou toch zeggen, dat iedereen tegenwoordig weet, dat een ketting zo sterk is als de zwakste schakel. En om die beeldspraak nog even vast te houden: wanneer de eerste schakel in de audio-ketting, de stroomvoorziening, gelijk de zwakste schakel is, wordt het met de rest van die ketting nooit wat. Ook de mooiste audioset zal nooit optimaal presteren, wanneer de standaard netsnoertjes (type dikke dropveter) worden gebruikt, die vervolgens met z’n allen in een goedkope plastic verdeeldoos van de bouwmarkt worden gestoken en op een niet-geaarde wandcontactdoos worden aangesloten. Een doemscenario!
Dat is heel jammer, want een kwalitatief hoogwaardig netsnoer hoeft echt geen vermogen te kosten en levert onmiddellijk een hoorbare verbetering op. Bovendien zijn goede netsnoeren voorzien van een degelijke afscherming, waardoor ze geen stoorsignalen veroorzaken in de rest van de bekabeling. Een waardevolle investering!

Laat u niet afschrikken door de betweters, die allerlei theorietjes hebben om te “bewijzen” dat een beter netsnoer niets uitmaakt. Vaak komen ze met drogredeneringen als: “stroom is stroom en koperdraad is koperdraad, dus een ander snoer doet precies hetzelfde, namelijk stroom geleiden”. Dat zijn dezelfde mensen, die beweren dat alle CD-spelers hetzelfde klinken, “want het zijn alleen maar enen en nullen”. Ja hoor, vast wel! En de aarde is plat, koeien kunnen vliegen en bakstenen kunnen zwemmen.

Terwijl een hoogwaardig netsnoer al te koop is voor bedragen tussen de 60 en 100 Euro, zijn er natuurlijk altijd fabrikanten die verder gaan en grenzen willen verleggen. Chord is zo’n fabrikant. Naast het uitstekende Chord Power Chord, dat al een flinke upgrade voor de stroomvoorziening betekent, heeft Chord ook een netsnoer in de absolute toplijn, de Sarum-serie. Tijdens de Chord demonstratie-avond bij Lexicom Multimedia op 19 april 2012 had ik al even de gelegenheid om te horen, wat deze geweldenaar kan. Maar toen ik de luisterruimte van Lexicom Multimedia ter beschikking kreeg om het Sarum netsnoer nader aan de tand te voelen voor een “special review”, liet ik die gelegenheid uiteraard niet voorbij gaan.

De audioset

In de luisterruimte stond een Spectral meubel vol heerlijke Naim-lekkernijen, waar ik mee mocht spelen. Even voorstellen: een Naim NAC202 voorversterker met een HiCap2 voeding en een NAPSC voedinkje voor de display (dat kleine ding maakt een duidelijk verschil!), een Naim NAP200 eindversterker, een Naim CD-X2 CD-speler en Audiovercor Si3 Avantgarde Arrete luidsprekers. Deze uitermate smakelijke set werd afgemaakt met Chord Signature luidsprekerkabels, een Chord Anthem2 interlink tussen de CDX2 en de NAC202 en Naim bekabeling tussen de voor- en eindversterker en de voedingen. De stroom werd verzorgd door een Power-Igel. Als alternatief voor de NAC202/NAP200-versterkercombinatie kon ook een Naim SuperUniti worden ingeschakeld. Gewoon, als snoepje tussendoor. Leuk, toch? Een Chord Powercord en een Chord Sarum netsnoer lagen al klaar om te worden getest. Kortom: ik mocht me helemaal uitleven op al dat lekkers. Soms is het leven mooi…

Ik zal u niet vermoeien met alle verschillende combinaties die ik heb geprobeerd, maar neemt u van mij aan dat alle mogelijkheden aan de beurt zijn geweest om uit te zoeken, wat de Sarum toevoegde en bij welk apparaat de grootste verbetering te horen was. Gelukkig kwam Patrick af en toe even meeluisteren, zodat ik niet steeds zelf de kabels hoefde te verwisselen, want achter het Spectral-rack zag het er uit alsof er een bord spaghetti was omgevallen. Alleen moet u dan in plaats van spaghetti denken aan een wirwar van kabels.

Luisteren en vergelijken
Zoals gezegd werd de Naim-set gevoed door een Power-Igel (letterlijk: kracht-egel). Dat is op zich al een bijzonder mooie upgrade ten opzichte van de standaard snoertjes, omdat het een veel beter alternatief is dan de hierboven genoemde plastic verdeeldoos. Wanneer alle apparaten dezelfde voeding krijgen uit één hoogwaardig “verdeelcentrum”, is de kwaliteit voor alle aangesloten apparaten gelijk. In goedkope verdeeldozen wil het nog wel eens zo zijn, dat het eerste apparaat de schoonste stroom krijgt en dat het laatste apparaat duidelijk meer last heeft van de elektrische “rommel” van alle andere apparaten. De Power-Igel rekent voorgoed af met de verdeeldoos-ellende en zorgt, mede door een uitgekiende ster-aarding, voor een flinke upgrade in de stroomvoorziening.

Chord-power-chord-lexicom-multimediaChord Power Chord
Dit netsnoer heeft geleiders van koper met een hogere reinheid, gecombineerd met een dubbele afscherming die bestaat uit een folie en een gevlochten afscherming. De buitenmantel dempt elektrische en mechanische trillingen. Kortom: een zorgvuldig ontworpen kabel met een niet al te wild prijskaartje.
De verbetering ten opzichte van de Power-Igel was moeiteloos hoorbaar. De Chord Power Chord deed er een schep bovenop. U leest het goed: een schep, geen schepje. De weergave werd helderder, het stereobeeld werd groter en trok meer open, de detaillering nam toe, de microdynamiek was duidelijk beter en instrumenten klonken natuurlijker. De timing, één van de sterke punten van Naim, was met de Power Chord hoorbaar exacter. Alle muzikale puzzelstukjes vielen beter op hun plaats. In vergelijking met de Chord Power Chord klonk de Power Igel een beetje “versmeerd”.

Nu moet u niet denken, dat de Power Igel niets voor het geluid doet, want ik weet uit eerdere ervaringen dat een Naim-set aan een Power Igel duidelijk beter klinkt dan met de standaard netsnoeren van het type dikke dropveter. Met deze vergelijkingstest wil ik slechts verduidelijken, dat er meer stappen omhoog mogelijk zijn op de ladder, die naar het audio-nirwana leidt.

chord-sarum-sa-power-lead-euro-lexicomChord Sarum
En toen was het de beurt aan de Chord Sarum. De verwachtingen waren hoog gespannen, want dit netsnoer is maar liefst zeven keer zo duur als de Chord Power Chord. Au! Dat is een heel erg duur stukje elektradraad! Het moet wel een bijzondere kabel zijn, wil dat prijskaartje te rechtvaardigen zijn.
De opbouw is in ieder geval om van te smullen. Om te beginnen: verzilverde en gepolijste (!) geleiders van een zeer hoge reinheid met een isolatie van Teflon-schuim. Vervolgens een dubbele “high performance” afscherming, die bestaat uit een folie en een gevlochten afscherming van een stevige (= dikke) kwaliteit. Tenslotte wordt dit netsnoer afgemonteerd met Furutech-stekkers, die zijn voorzien van vergulde aansluitingen. In vergelijking met andere “high performance”-netsnoeren is het opvallend, dat de Sarum geen dikke, stugge, onhandelbare kabel is, maar een relatief flexibel en makkelijk te hanteren netsnoer. Prima de luxe!

De luistertest leverde in eerste instantie ongeloof op. Kan het verwisselen van een netsnoer zulke dramatische gevolgen hebben? Maar na herhaaldelijk wisselen bleek, dat de Sarum inderdaad tot ongelooflijke prestaties in staat is. Goeiesmorreges juffrouw Jannie, wat een superkabel is dat! Ik ben zelden zó enthousiast geweest over een stukje bekabeling van een meter. Terwijl ik intens zat te genieten van muziekweergave op topniveau, vergat ik bijna om aantekeningen te maken. Dat is niet erg professioneel, maar ik werd bijna letterlijk de muziek in gezogen. Zó mooi, zó natuurlijk, zó moeiteloos… Het stereobeeld vulde de gehele luisterruimte. De breedte, diepte en hoogte waren perfect. Met name de hoogte wil nog wel eens problematisch zijn, maar niet met de Sarum. Om een voorbeeld te geven: de mond van een zanger staat hoger dan de snaren van een vleugel. Dat hoogteverschil moet dus ook in de weergave hoorbaar zijn, maar dat is lang niet altijd het geval.
De Sarum had nog meer in petto: ook de dynamiek was onvoorstelbaar goed, zowel op macro- als microniveau. Geen overdreven spectaculair effectbejag, maar heel natuurlijk en moeiteloos. Indrukwekkend. Met betrekking tot de weergave van details was wederom de natuurlijkheid opvallend: geen absurde jacht op het allerlaatste opgepepte beetje detail, maar een mooie en natuurlijke weergave, waarin kleine details hun vanzelfsprekende plaats hadden. De timing was helemaal perfect, alle puzzelstukjes waren op hun plaats vastgelijmd, de openheid en transparantie waren fantastisch en het muzikale plaatje was compleet.
Alle kwaliteiten van de Naim-set kwamen volledig tot hun recht. De muziek stond voor een inktzwarte achtergrond, er was een grote mate van rust in het totaalbeeld, de weergave was vrij van elektrische “rommel” en er ontstond een soort live-beleving. Alsof je naar de echte muziek luisterde in plaats van een reproductie via apparaten en luidsprekers. Tenslotte was ook de “accuracy of timbre”, die ik ontzettend belangrijk vind, dik in orde. Ieder instrument had z’n eigen natuurlijke klank, vervorming of kunstmatigheid was niet te horen.

Heeft de Chord Sarum dan geen nadelen? Jazeker! Ik kan twee grote nadelen opnoemen: (1) de prijs maakt, dat dit supernetsnoer niet voor iedereen bereikbaar is en (2) wie eenmaal naar de Sarum heeft geluisterd, wil niet meer terug naar andere snoeren.

Naim-cd-x2-cd-3-lexicom-multimediaWelk apparaat profiteert het meest van de beste stroomkabel?

In een ideale wereld zou ieder apparaat in een audioset moeten zijn voorzien van een Sarum-netsnoer. Maar stel nu eens, dat er slechts één exemplaar beschikbaar is. Aan welk apparaat heeft het dan het grootste effect? Na diverse vergelijkingsrondes ben ik tot de conclusie gekomen, dat in de set die ik heb beluisterd, het Sarum-netsnoer aan de Naim CDX2 CD-speler het grootste rendement had. Maar het verschil is niet heel erg groot, want in feite profiteert ieder apparaat van zo’n upgrade. De CDX2 won niet met een straatlengte, maar met een neuslengte voorsprong.

Op verzoek van Patrick heb ik ook uitgezocht, wat de beste upgrade is voor de Naim NAC202/NAP200 versterkercombinatie. Koop je een HiCap 2 voeding voor de voorversterker of koop je een Sarum-netsnoer? Qua prijs liggen die twee niet ver uit elkaar. Het verbazende resultaat van deze vergelijking was, dat het Sarum-netsnoer een grotere verbetering opleverde. Hmmm… zou Naim blij zijn met die conclusie? Let op: ik heb de HiCap 2 gebruikt en niet de nieuwere, verbeterde HiCap 2DR, dus de kans is groot dat de HiCap 2 DR het wèl kan winnen van de Sarum.

Tenslotte heb ik nog een leuk bericht voor eigenaren van een Naim SuperUniti. Dat apparaat is niet uit te breiden met een extra voeding, zoals de meeste Naim-apparaten. Dat is jammer, want een betere voeding geeft altijd een beter resultaat. Wanhoop niet! Er is een upgrade-mogelijkheid. Wanneer u een Sarum-netsnoer koopt, heeft dat bijna net zoveel effect als een extra voeding, zoals ik bij de versterkercombinatie al had geconstateerd. Dus ook een SuperUniti kan met deze upgrade een stap omhoog zetten op de ladder naar het audio-nirwana. Een zeer interessante optie, nietwaar?

Klik hier voor meer info over de Chord Sarum PowerLead (ook om te bestellen)