PMC Fact 12 vloerstaande luidspreker
PMC fact.12 Signature luidspreker: Neutraal tot het bittere einde
Op één van de vele High End Shows in München waar ik naar toe kon gaan sprak oprichter en eigenaar Peter Thomas van de Professional Monitor Company (PMC) ooit de woorden uit: “I rather prefer to spend an extra pound on a tweeter than on a fancy capacitor”. Met die uitspraak in gedachten is het aan zijn zoon te danken dat er toch een PMC fact.12 in Signature uitvoering bestaat en niet aan de baas zelf.
Hoe zit dat? Welnu alle vier de kinderen uit het samengestelde gezin Thomas werken binnen het bedrijf op diverse posities. Zoon Oliver is sinds een paar jaar verantwoordelijk voor de Research & Development divisie en kreeg de kans de grootste en meest kostbare fact luidspreker vanaf de grond te ontwerpen.
Hoe dat overtuigen is gegaan blijft in het ongewisse, wat we wel weten is dat de fact serie is verschenen als Signature, met een nieuw wisselfilter waarop extra is geïnvesteerd in weerstanden en condensatoren. Inmiddels is de fact.8 Signature al geruime tijd in huis bij Lexicom MultiMedia en staat sinds kort de fact.12 Signature in de nieuwe kleur walnut permanent in de winkel. Plan is om met de fact.12 Signature een aantal demo’s voor klanten te organiseren als iedereen weer gewoon in de winkel mag komen. Tot die tijd genieten we er zelf van en maken we de PMC fact.12 Signature hoofdrolspeler in de luistersessie hieronder beschreven.
Systeem synergie
PMC fact.12 Signature luidsprekers
Is The Professional Monitor Company nog nieuw voor u, dan even een korte historie. Het bedrijf is gestart in 1991 en werkte aanvankelijk exclusief voor de Britse omroep BBC, waar de oprichters voorheen zelf werkzaam waren. PMC werd aanvankelijk leverancier van actieve en passieve systemen voor de studio, pas later is PMC aan de slag gegaan met luidsprekers voor thuisgebruik. In de loop der jaren is het merk bekend geworden vanwege de vele artiesten die luidsprekers afnamen voor eigen studio’s, het gebruik van PMC in film en
Een wat grotere luisterruimte kan plaats bieden aan de drieweg fact.12 Signature met zijn handgemaakte middentonen dome, premium, in tandem actieve, lage tonen weergevers geplaatst in een transmissielijn en een softdome tweeter achter zijn akoestische lens. De Advanced Transmission Line heeft als voordelen een meer gedetailleerde bas, een rijke bas op elk volumeniveau en een diepere bas mogelijk uit een kleinere behuizing. De ATL benut de aan de achterzijde van de conus opgewekte energie veel efficiënter dan een basreflex of een gesloten systeem. De verstevigde behuizing vormt een pijp achter de basunits waarin door zorgvuldig aan gebracht dempingsmateriaal alle lage tonen, behalve de allerlaagste, worden geabsorbeerd. Alleen de laagste tonen komen aan de voorzijde uit de poort en wekken daarmee de illusie dat er een veel groter systeem staat te spelen. Omdat de ATL zorgt voor een schone en gedetailleerde lage tonen maskeren ze de midden en hoge tonen niet, een gegeven dat vooral stemmen positief beïnvloed.
De scheidingsfilters zijn eerst berekend en daarna samengesteld op het gehoor met de beste componenten. Alle condensatoren worden gemeten en gepaard, waarna een paartje wordt gebruikt voor de linker en rechter luidspreker. De gesoldeerde filters worden vervolgens gemeten en beluisterd voordat ze een plekje vinden in de fact.12 Signature. De meetgegevens worden van elk filter bewaard. Maar niet alleen de filters worden zorgvuldig geselecteerd, het gaat op voor elk ander onderdeel van de fact.12. Het maken van de kasten is door PMC uitbesteed aan ervaren kastenbouwers die de kasten voorzien van hun zijden witte kleur of de metallic antraciet lak. Indien nodig wordt 40mm dik HDF toegepast, terwijl de wanden van de fact.12 Signature op natuurlijke wijze verstevigd zijn door de ATL. De zorgvuldig opgebouwde drivers worden speciaal voor PMC vervaardigd en pas na keuring in de kabinetten geplaatst.
De PMC fact.12 Signature heeft een prijs van € 9.495,- per stuk.
Technische gegevens:
- Afwerking: zijden wit of metallic antraciet
- Cross-over: 400Hz en 4kHz
- Afmetingen: Hoogte 1110mm + 25mm spikes, breedte 168mm + 100mm sidebars, diepte 420mm + 10mm frontdoek+ 20mm zilveren terminals
- Woofers: 2 x fact 140mm lange slag
- Midden: 1 x fact 50mm super clarity soft dome, ferro-fluid gekoeld
- Tweeter: 1 x fact 19mm high-res, SONOMEX soft dome, ferro-fluid gekoeld
- Effectieve ATL™ lengte: 330cm
- Frequentiebereik: 26Hz – 30kHz
- Impedantie: 8 Ohms
- Connectoren: 3 paar 4mm PMC Ag terminals (Tri-amp or Tri-wire)
- Rendement: 84dB 1W1m
- Gewicht: 26kg per stuk
Van Barber naar Teng
Wat werd er anders met de geoptimaliserde stroomvoorziening? Wel er komt ritme in het systeem, lage tonen worden zowel strakker als intenser, het middengebied bloeit op en hoge tonen komen tot leven. Dat alles hoorbaar onder de vaardige pianovingers van Patricia Barber en haar oude CD. De muziek bleef eerst plakken aan de weergevers, wat ik helemaal niet gewend ben van welke PMC luidspreker ook. Eenmaal omgezet op Furutech, IsoTek en AudioQuest is dat plakken verdwenen en blijft slechts de muziek over die vrij in de ruimte tot leven komt. Rust en stilte nemen de plaats van matige onrust in. Dynamiek spat ongeremd uit het systeem, muziek gaat leven. Laatste benodigde zetje is het reduceren van de bas met de schakelaar aan de achterzijde. De luisterruimte is anders te klein om voluit te kunnen spelen.
Van een totaal andere orde is “House of the rising sun”, uitgevoerd door Cyndee Peters. Roffelende percussie, bellen, saxofoon en een in het geweld verstopte stem. Voor mij staat exact aanwijsbaar elke speler opgesteld. Afgebakend in de ruimte in een stereobeeld dat met een meetlint aangegeven zou kunnen worden, zo precies is het. Doorlopend in de diepte en de breedte, met daarbij een juiste hoeveelheid hoogte. Echo lang hoorbaar, de sax vet met een rijke hoeveelheid nuances. Bongo’s welke aanwezig lijken in de luisterruimte als ware het karaoke voor slagwerk. Best bijzonder deze combinatie waarvan ik overtuigd ben dat het niet ieders smaak is, te weinig verhullend en te echt zijn gehoorde klachten. Want het is alsof een spotlight op elke speler staat. Waarbij elke speler exact te volgen is met elke toon uit zijn of haar instrument. Op dezelfde CD staat “Homeless” van Paul Simon, ik ben klaar om de poppetjes te tellen die meezingen. Prachtig hoe harmonieus de stemmen samen kunnen vloeien om vervolgens uit elkaar te dwalen door steeds meer mensen naar voren te brengen. Hoe gemakkelijk om in gedachten een beeld te vormen van het ensemble en hun opstelling achter de microfoons. De ware schoonheid van deze track wordt blootgelegd en het is gewoon jammer dat het nummer ooit een keer stopt. Werkelijk heel bijzonder op de PMC fact.12 Signature. Vooruit, dan ook nog The Stranglers met “Golden Brown” langs laten komen. Weer totaal anders met een enkele zanger tussen de instrumenten. Stevige basdrum om het ritme aan te geven, veel elektronica toegevoegd voor de nodige effecten. Gevat in een stereobeeld dat een muur van geluid vormt. Ter informatie, de tracks zijn gehaald van LP’s, daarna licht bewerkt en met een analoog naar digitaal converter door STS Digital geschikt gemaakt om op CD terecht te komen.
Naar de Efteling met Dance macabre
Je kunt er niet omheen, op de CD staat ook de “Dance macabre” en die moet en zal ik horen in deze opstelling. Twaalf slagen van de klok gevolgd door de viool om de doden tot leven te wekken. Bassen in het orkest voor de dreigende sfeer, niet via een public address systeem maar in high end. Ik waan mij voor even in het Spookslot van de Efteling als de dynamiek ontploft in de luisterruimte. Zo strak en zuiver, let op er staat een buizenversterker te spelen, het kan nauwelijks beter worden met een kostbare en zware transistorbak. Het gebeurt niet meer zo vaak, maar als het orkest vol uithaalt staat het kippenvel op armen en even later blijkt dat ik mijn adem zelfs heb ingehouden. Laag rendement luidsprekers of niet, de met EL34 buizen volgepropte PrimaLuna trekt het op zijn sloffen en het ging echt hard, echt heel hard.
Live en klassiek
Wat meer geëngageerd is Alacia Oluatuja met haar geschoolde stem. In de studio opgenomen en droger van klank dan Sade, met weer een basgitaar die het ritme blijft aanduwen, piano die spettert en vocalen om de vingers bij af te likken. Muziek, haast gemaakt om af te spelen op PMC. Groot, imposant, volledig, dynamisch zuiver en het hele stereobeeld op een natuurlijke wijze vullend. Van de systemen die ik recent hier, thuis en elders mocht beluisteren is dit denk toch het meest realistisch van allemaal. Veel dichter kom je niet bij de waarheid. Verfijningen zijn aan te brengen in de bron, de versterking, desnoods door uit te wijken naar de Fenestria van PMC, verder zijn het zijstappen of ga je achteruit. Waarbij smaak een rol speelt, budget, voorkeuren, reeds aanwezige apparatuur, bekabeling en vergeet vooral niet de akoestiek. De fact.12 Signature kan met zijn afgrond diepe laag zelfs een probleem worden in een kleine luisterruimte.
Van fluisteren tot crescendo
Getriggerd door een Engelse review van de PrimaLuna EVO 400 op The Ear, waarin recensent Jason Kennedy lovend sprak over de EVO 400 in combinatie met PMC, koos ik voor het systeem van vandaag om de PMC fact.12 Signature aan de tand te voelen. Niet vermoedend welk een indruk ik aan de luistersessie zou overhouden. Van een fluisterzacht spelend Schots orkest tot aan het crescendo van Amerikanen in “Dance Macabre” wist de PMC fact.12 Signature te boeien. Met stemmen, met instrumenten, in koor zingend of solo, als aandachttrekker of onderdeel van een orkest. Met een vlijmscherp mes weet de weergever muziek te ontleden, met zachte hand weet de fact net zo goede de luisteraar te verleiden. Een luidspreker om de tanden mee te laten zien of waarmee je weg kunt
zakken in gelukzaligheid. Geen gemakkelijke jongen die een allemansvriend zal worden, daarvoor is hij misschien wel te direct, te ongenadig, te eerlijk en te oprecht. Bent u een luisteraar die het naadje van de opname kous wil weten, het verschil tussen een Bösendorfer of een Steinway altijd wil kunnen horen al spelen ze maar op de achtergrond en kunt u beschikken over zowel een passend systeem als een geschikte luisterruimte, dan is de PMC fact.12 Signature wel iets voor u. De aan de voorzijde slanke verschijning haalt zijn inwendige ruimte voor een transmissielijn uit de diepte van de behuizing en de nog altijd bescheiden hoogte. Uiterlijk is de weinig indrukwekkende PMC zeker niet de meest opvallende in de prijsklasse. Aan uiterlijke schijn doet Peter Thomas al helemaal niet. Aan betere componenten dan op papier nodig zijn gelukkig wel sinds zijn zoon hem dat influisterde. De PMC fact.12 Signature is een weergever van wereldklasse en behoort daarom thuis tussen de topweergevers in het pakket van Lexicom MultiMedia.
Meer informatie en prijs van de Fact.12 vindt u hier.