Netwerk-topologie met een Melco

auteur: M. van der Hak

Een Melco netwerk audio component kan op twee manieren in de audio-keten worden opgenomen, om een USB-DAC aan te sturen of om netwerk-speler aan te sturen. Dit artikel gaat over de mogelijkheden om de netwerk-speler en de Melco in een netwerk op te nemen door gebruik te maken van de LAN- en Player-poort. De Player-poort is een speciale poort waarop een aantal netwerkprotocollen worden geblokkeerd om de netwerk-player minder te belasten en daarmee minder verstoringen over de ethernet verbinding binnen te krijgen; ten eerste door het aantal af te handelen pakketten te beperken en ten tweede door reductie van de ruis op de voeding door de gevraagde processor inspanning daarvoor.

Een eerste opzet kan er als volgt uit zien:

De B staat voor de bridge-functie in de PSAudio DAC, kan ook een Metrum Ambre zijn met een Adagio DAC erachter of een Devialet. De LAN-poort van de Melco is met het netwerk, hier de router, verbonden via ethernetconnectie 1, en de Player-poort via ethernetconnectie 2 met de bridge. In deze setup kan worden gespeeld met twonky- of minim-server op de Melco en een controller zoals mConnect op een pad. Over de connectie aan de LAN-poort loopt alleen het verkeer van de controller, via wifi naar de router en verder bedraad van de router naar de server.

Dit werkt prima maar er is ruimte voor verbetering zowel in de aansluiting, de lange kabel naar de router, als in de bediening en geluidkwaliteit.

De invloed van de lange ethernetkabel C1 en de router-netwerkpoort kan goed worden beperkt door een switch te plaatsen redelijk dicht bij de Melco en vanaf de switch een betere netwerkkabel, C3, naar de Melco LAN-poort te gebruiken; dat is voor 1 meter goed betaalbaar. De switch levert natuurlijk ook jitter en wat ruis op, maar positief is dat dit minder is dan van een router-poort en dat een iFi-voeding een flinke verbetering oplevert. Een switch gebruikt weinig vermogen en kan op een iFi werken. Ultiem is om hiervoor een SBooster te gebruiken, deze is nog stiller wat direct hoorbaar is.
Deze eenvoudige aanpassing van het netwerk geeft een flinke verbetering in de geluidskwaliteit en de mogelijkheid met korte ethernet-kabels voor C2 en C3 uit te zoeken wat het best klinkt. Een Audioquest Vodka klinkt beslist anders dan een Cinnamon of een Diamond, of de diverse kabels van Chord. Maar ook is de invloed van een bepaalde kabel anders op een bepaalde plek, zoals C2 of C3.

Als volgende stap kan de bediening worden ingevuld met een dedicated NUC, Next Unit of Computing van Intel, met ROCK, Roon Optimized Core Kit. ROCK bevat Roon OS, een op Linux gebaseerde server. Voor de installatie is geen kennis van Linux nodig. Een complete Roon omgeving bestaat uit een Roon-server, een controller en één of meer end-points. Zowel de Ambre als de PSAudio Bridge zijn Roon-endpoint; de controller is de App van Roon die op een (i)Pad draait. Roon verbetert naast het bedieningsgemak ook de geluidskwaliteit, een meer gedefinieerd geluid en een groter stereobeeld, zowel in diepte als hoogte. De NUC wordt aangesloten op de switch. Roon vereist dat CIFS in de Melco aan staat, dit in tegenstelling tot 1 van de 5 verbeterpunten van de Melco vermeld in dit artikel van HIFIstatement: https://www.hifistatement.net/tests/item/2058-melco-n1zh-2-und-tipps-zur-klangverbesserung?start=2

De kabels C2 – C4 kunnen kort zijn en daarmee is het mogelijk om een betere kwaliteit te gebruiken.

Deze topologie kan worden verbeterd door een 1 op 1 vervanging van de switch door een stille switch zoals een QAVox SE met een betere clock.

Maar een stille switch met weinig ruis en jitter, biedt ook de mogelijkheid de topologie uit te breiden door de switch aan te sluiten op de playerpoort.

Door de eerste switch op zijn plaats te laten blijft het voordeel van een lange goedkope kabel voor C1 en een betere kortere kabel voor C3 behouden. De NUC moet in deze topologie een stille voeding hebben zoals een SBooster, anders wordt de kwaliteit van de player-poort te niet gedaan. Deze topologie brengt meer rust door een stillere achtergrond.
Om te vergelijken wat de schakeling aan de player-poort hoorbaar oplevert is het redelijk eenvoudig om even terug te gaan naar de meer standaard topologie waarbij alleen kabel C2 van richting omdraait:

De mogelijkheid om de Melco met de LAN-poort, de Bridge/DAC en de router direct aan de AQVox aan te sluiten is bewust niet beschreven omdat dan de voordelen van de playerpoort onbenut worden gelaten.

Veel succes met experimenteren.