Naim Uniti Atom met Neat Motive SX2

Look honey, they shrunk the Hi-Fi.  Neat Motive SX2 luidsprekers in de hoofdrol

In 2018 werd door Latham Audio het startsein gegeven voor een klein Hi-Fi systeem bestaande uit een set Neat Motive SX2 luidsprekers, een Naim Uniti Atom streamer/versterker en een set van twee maal drie meter Chord Clearway luidspreker kabel. Een compleet systeem met een wel zeer aantrekkelijke prijs. In 2019 zetten we bij Lexicom Multimedia de trend nog even door, al is de prijs van het complete systeem iets hoger geworden door de standaard toevoeging van een HDMI -module. De Naim Uniti Atom is al vaker besproken en gebruikt in reviews, net als de Chord kabels, de focus gaat daarom uit naar de Neat Motive SX2 luidspreker die voor veel lezers waarschijnlijk het meest onbekend zijn. Een luidspreker met een aantrekkelijk uiterlijk, lekker compact, daardoor interieur vriendelijk, goed plaatsbaar en met prestaties die je niet verwacht. Mag ik u voorstellen een set die klein oogt en groots presteert.

Neat Motive SX2

Neat is een kleine en ambachtelijke fabrikant van luidsprekers in het noordoosten van Engeland. In 2005 werd de oorspronkelijke Motive range geïntroduceerd en in 2013 aan de tand des tijds aangepast. Drie uitgangspunten liggen aan de Motive ten grondslag: grootse en zuivere weergave uit een bescheiden formaat behuizing, gemakkelijk aan te sturen en een coherent weergave over het gehele frequentiespectrum en tenslotte bruikbaar in zowel stereo als multi-kanaal systemen. Voor de Motive werd een nieuwe tweeter ontwikkeld met een zwaar magneetsysteem om de geïnverteerde, geanodiseerde aluminium 25mm dome te laten bewegen aan zijn spoel. Geïnverteerd omdat die conus vorm het meeste overeenkomt met de woofer. De dome is omgeven door een viltmateriaal om reflecties te voorkomen, het magneetsysteem zou niet misstaan in een high end luidspreker. Slechts 76cm hoog weet de Motive, met de in een eigen compartiment geplaatste woofer en de in de bodemplaat gemaakte reflexpoort, de lage tonen indrukwekkend weer te geven. De luidspreker is maar 16cm breed en 20cm diep, helt licht achterover voor een juiste spreiding en is met het meegeleverde frontdoek op zijn plaats een onopvallende verschijning. Afwerking is beschikbaar in eiken, walnoot, zwart gelakt eiken en satijnwit. Op de voet neemt een Neat Motive SX2 22x26cm vloeroppervlak weg terwijl hij toch een nette 11 kilo weegt. Het tweeweg systeem heeft een rendement van 86dB en een versterkervriendelijke impedantie van 8Ohm. Het door Neat gespecificeerde frequentiebereik loopt van 35Hz tot 30kHz

Naim Uniti Atom

Het meest opvallende aan het uiterlijk van de Naim Uniti Atom is het 5 inch LCD display aan de voorzijde dat u alle informatie geeft over de muziek die u speelt, de instellingen en de bediening. Tegelijk met een luxe afstandsbediening heeft de Uniti Atom een multifunctionele bediening aan de bovenzijde die vergelijkbaar is met die van de Naim Statement en uiteraard heeft Naim de eigen App beschikbaar. Het hart van de Uniti Atom is de volume regeling die in het analoge domein werkt voor een optimaal behoudt van de resolutie van digitale muziekbestanden. De zware lineaire voeding met zijn grote transformator draagt bij aan de uitstekende weergave die de Uniti Atom laat horen. Veel van de digitale schakelingen in de Uniti Atom zijn nieuw ontworpen, maar gebleven is de traditionele klasse A/B versterker waar Naim beroemd mee is geworden. Aan de zijkanten zijn de koelvinnen te vinden en de behuizing is geheel gemaakt uit geborsteld, zwart aluminium, hetgeen samen met de intelligente volume regelaar en de display zorgt voor een chique uitstraling van dit all-in-one systeem, bedoelt voor een wat kleinere luisterruimte. Het vermogen van 2 x 40 Watt is genoeg om Neat Motive SX2 in een huiskamer aan te sturen. Het compacte apparaat meet 95x245x265mm (HxBxD) en weegt een stevige 7 kg.

De Uniti Atom combineert een ruime keuze aan fysieke aansluitingen met technologieën als Chromecast, AirPlay, Bluetooth (aptX HD), Internet Radio™, UPnP™ (Universal Plug ‘n’ Play) en streamingdiensten als TIDAL en Spotify® Connect, alles beschikbaar voor multiroom. Ondersteunde file formaten zijn WAV, FLAC, MP3, AAC, OGG, WMA en DSD. Files kunnen opgeslagen zijn op een NAS, een USB device of op de eigen oplossing van Naim: de Uniti Core. Fysieke ingangen zijn er voor digitaal: 2x Toslink, 1x RCA, 2x USB (1x HDMI ARC is optioneel) en analoog: 1x RCA. Uitgangen bestaan uit: 1x Pre-out, hoofdtelefoon met 3.5mm bus en de luidsprekers.

Chord Clearway luidsprekerkabel

De Chord Clearway is opgebouwd rond 2 mm2 OFC koperen geleiders, geïsoleerd met FEP, een materiaal vergelijkbaar met Teflon. De twee geïsoleerde geleiders worden getwist ingebed in zachte PVC om invloeden van mechanische trillingen te vermijden. Om de PVC laag gaat een dubbele afscherming zodat de kabel niet als antenne gaat werken voor RF signalen. Daaromheen komt een PVC buitenmantel. De kabels worden afgewerkt op de juiste lengte geleverd (voor deze set is dat 2×3 meter) met verzilverde Ohmic banaanstekkers.

Eerst de stemmen

Opvallend hoe gemakkelijk de set staat te spelen met Rachelle Ferrell’s “Individuality (can I be me?)”, zonder rare trekjes, zonder druk, gewoon heel soepel. Als op “Why you wanna mess it all up?” de bas zwaar aanzet dan sta ik verbaasd hoeveel laag de kleine Neat kan produceren. Lage tonen die bovendien strak blijven en niet gaan dreunen of opzwellen tot een ongezonde hoeveelheid. Daarop gebaseerd staat Rachelle haar vocale bereik te presenteren samen met een achtergrond koortje. Dat alles in een stereobeeld dat in hoogte een beetje te kort schiet, dat in de breedte en diepte goed weet te maken. Complexe muziek en toch gewoon lekker spelen, dat is voor sommige apparatuur een brug te ver, niet voor Naim-Neat-Chord combinatie. Ik haal er niet eens trucjes voor uit. Gewoon een Chord C-Stream als Ethernetkabel, een Naim powerkabel en natuurlijk de Chord luidsprekerkabels zoals die horen in de set. Meer vraag ik nu niet, al weet ik dat de set verder omhoog te tillen is met een beter netsnoer en een betere Ethernetkabel. De bron van de muziek is voorlopig even een uitstekende Melco muziekserver elders in het pand.

Gepaard aan het gemak van spelen zit een goed middengebied waar stemmen volledig tot hun recht komen. Ook een zware stem als die van Allan Taylor in “Colour the moon” heeft alle ruimte en de juiste mate van kracht in de lage tonen. Daar blijft het niet bij, de mooie opname laat akoestische gitaren horen met de juiste klankkleur en lardeert het geheel met heldere percussie. Over het gehele afgedekte frequentiegebied is geen valse noot te bespeuren, ontstaan er geen nare resonanties, trekt noch het laag, noch het midden of hoog in negatieve zin de aandacht. De balans is heel fraai en dat maakt luisteren tot een heel prettige bezigheid. De set speelt boven zijn eigen kunnen en terecht is de Naim Uniti Atom in de hele audiopers wereldwijd bejubeld. De kleinste telg uit de Uniti serie laat zich perfect combineren met de Neat Motive SX2.

Typische Franse zuchtmuziek van Hélène Ségara op de geripte CD “Humaine”. Met een band die haar begeleidt, strijkers om de muziek glad en voor een breed publiek aantrekkelijk te maken. Niettemin lekkere muziek waar de set goed mee uit de voeten kan. Ik verlang er bijna naar om een muzieksoort te vinden waar iets grondig mis mee gaat. Het stereobeeld staat los in de ruimte, op een prettige afstand, heel breed gehouden en losser van de weergevers dan de prijsklasse doet vermoeden. In de hoogte zou wat te winnen zijn, breed en diep is prima vertegenwoordigd. Het is een rip van een CD gekocht in de supermarkt in Frankrijk, geen highres of bewerkte FLAC file. Net zo min als de tracks hierboven dat waren. Ségara’s tracks zijn veelal bombastisch met het orkest op de achtergrond, de Neat weet er wel weg mee.

Dan pop en jazz

Nu eens wel een highres file van Fleetwood Mac, aangekocht bij HDTracks, het is “Tusk” in 24/96 formaat en ik speel daarvan als eerste “Sara”. Highres betekent helaas niet altijd een geweldige weergave. Wat er wel ontstaat is een grote diepte in de muziek, de hoogte afbeelding komt tevoorschijn en het losraken van de luidsprekers is een compleet feest geworden. Muziek komt een stap dichterbij en staat bijna voor mijn neus. Drums zijn lekker snel, gitaarwerk is helder en puntig, de stem van de zangeres is ruig en zoals ik van haar ken. Fleetwood Mac kenmerkt zich niet door fantastische opnames en vandaar de keuze. Lang niet alles is audiofiel verantwoord en wil ik toch met plezier kunnen draaien. Na “Sara” is de track “Tusk” niet te versmaden. Al is het maar vanwege de drums. Indrukwekkend zijn ze zeker, als daarbij de bas invalt wordt het nog leuker. Met stemmen gaat het breed, heel erg breed, wat een stage zet het kleine luidsprekertje neer. Ultieme precisie? Nee, je kunt niet alles hebben in deze prijsklasse. Luisterplezier? Ja een overdosis daarvan in de luisterruimte van Lexicom MultiMedia.

Naim is een naam die vaak valt in jazz kringen, vanwege de snelheid in de weergave en het vermogen het ritme en drive te bieden noodzakelijk voor de muziek. Dat een Naim in zo’n geval vaak wordt gepaard met een kleine, precieze monitor speaker is niet verbazend. De Neat Motive SX2 is weliswaar groter en levert derhalve meer energie in de lage tonen, maar staat zijn mannetje als het gaat om jazz muziek op de juiste wijze interpreteren en weergeven. Voor het Tord Gustavsen Trio met “The ground” (ook 24/96) is er een contrabas met voldoende details en bovendien groot genoeg afgebeeld om “echt” te lijken. De piano helder van klank en van dichtbij opgenomen, die speelt verder de hoofdrol. Slagwerk in de vorm van voornamelijk basdrum en bekkens raakt zowel het hoge als het lage frequentiegebied aan. Bekkens suizen zacht, met een aangename metaalklank. Ik denk dat menig liefhebber van jazz met deze opstelling heel gelukkig kan worden en niets hoeft in te leveren als hij of zij overstapt van een kleine monitor naar een volwaardiger luidspreker als de Motive SX2.

Meer complex en minder toegankelijk dan Gustavsen is de muziek van Patricia Barber. Ik kies voor “Nardis” van “Café Blue” als referentie track vanwege de piano en het slagwerk verderop. Het intro is ruim de moeite van het beluisteren waard, heerlijk hoe de vleugel door de ruimte zweeft, helder van klank in de hoge noten, fundament in de lage registers. Veel rust op de achtergrond en nergens een storende afwijking veroorzaakt door de elektronica, de luidsprekers of de akoestiek. Slagwerk mengt zich op een perfecte manier met de bas en de piano en het tempo vliegt omhoog. Het onderscheid tussen de instrumenten blijft bestaan en niets vloeit teveel ineen. De bas stuwt door de muziek, het slagwerk wordt sneller en sneller, muziek in een complexe vorm. Als de drumsolo inzet is het drumstel niet te groot, het staat los en breed in de ruimte, maar in een realistisch formaat. De basdrum maakt echte klappen. Trommels roeren zich perfect, bekkens manifesteren zich als metaal met een zingende klank. Dynamiek? In overvloed zonder een rem vanuit de set. Een hoog volume is geen punt voor de set, wel voor mijn oren. Dus ik draai maar heel even heel hard, om snel terug te zakken naar een aanvaardbaar niveau. Hard kan het zeker, maak u geen zorgen. Mooi, gewoon heel mooi!

Uiteindelijk klassiek werk

Zelfs bij Max Richter’s recomposed uitvoering van Vivaldi’s “De vier jaargetijden” ontstaat geen onbalans in de weergave terwijl het een heel raar stuk muziek is geworden in de handen van Richter. Op hoog en op laag volumeniveau blijft de muziek compleet en blijft boeien. Het hoeft niet hard te staan om een volledige klankbalans op te bouwen. Dat ik deze uitvoeding maar matig waardeer heeft met smaak te maken, het is een uitstekend stuk om onvolkomenheden aan te wijzen. Al snel kunnen violen te scherp worden, loopt het orkest op de achtergrond dicht of wordt de kakofonie mateloos irritant. Ik kan het met de Naim-Neat-Chord prima verdragen wat pleit voor de kwaliteit van dit systeem. Sterker nog, ik ga de muziek zelfs waarderen, als het derde deel van de “Lente” begint laat ik het gewoon draaien.

Duw een groot orkest door de Motive SX2 en zelfs dat weet de luidspreker realistisch neer te zetten. Een werk van Johann Strauss, gespeeld in Berlijn onder Harnoncourt komt niet zo groot over als op een Bowers & Wilkins 800 Series model uit de hoge prijsklasse, daarvoor is een Motive echt te klein, maar wat ik beluister is zeker niet onverdienstelijk. Strauss behoort niet tot mijn favorieten, ik zit liever in de Italiaanse barok, maar ik kan dit wel waarderen. Bij menige luidspreker in deze prijsklasse haak ik eerder af. Lastig om een waardeoordeel te geven met deze klassieke muziek, mijn gevoel plaatst de Motive liever in de jazz hoek, singer/songwriter of barok, toch is hij geschikt voor niet al te groot orkestwerk. Mogelijk ontbreekt het mij aan klassieke referenties, dus oordeel als luisteraar liever zelf met de “Ouverture die Fliedermaus” dan alleen op mijn visie af te gaan.

Klein maar fijn!

De Neat Motive SX2 is een verrassing in prestatie aan de Naim Uniti Atom met een Chord Clearway luidsprekerkabel. Maar niet alleen daar, ook in andere opstellingen staat de Neat zijn mannetje. Voor velen aantrekkelijk vanwege het uiterlijk blijkt hij ook muzikaal te presteren. Het bescheiden formaat waarbij een stand niet nodig is laat zich eenvoudig inpassen in de meeste huiskamers. Ik heb de luidspreker gehoord in de winkel, in de luisterruimte waar hij los staat van de achter- en zijwanden, maar ook in een grote woning waar de Neat dicht bij een muur stond en de rechter luidspreker zelfs in een hoek. Zonder problemen spelend en net zo prettig als bij Lexicom Multimedia. Voor geen van de drie componenten geldt dat het een must is om ze met elkaar te combineren, ieder voor zich past uitstekend in andere opstellingen. Wat het ‘geheel’ aantrekkelijk maakt is mede de prijs van € 4.199,- voor het complete systeem. Het staat dagelijks speelklaar in de winkel en als u tot koop overgaat behoort u tot de groeiende groep aangenaam verraste gebruikers. “Look honey, they shrunk the Hi-Fi”, het is Latham Audio in combinatie met de fabrikanten inderdaad gelukt.

Meer informatie en prijs van de Uniti Atom vindt u hier.

Meer informatie en prijs van de Neat SX2 vindt u hier.