Naim Uniti Atom en NAD C388 vergeleken

NAD of Naim All-in-one – Lastige keuze?

Wie in de markt is voor een All-in-one speller, dus een streamer, DAC en versterker in een enkele behuizing, heeft tegenwoordig een keuze uit diverse merken die allemaal eigen voor- en nadelen hebben. Soms is er nog onderscheid in prijs, maar de Naim Uniti Atom en de NAD C388 met MDC BluOS module dragen ook hetzelfde prijskaartje en dat maakt de keuze tussen de twee merken en modellen extra lastig. Door zowel met de twee apparaten te spelen, ernaar te luisteren, als de opties naast elkaar te zetten gaan we proberen de keuze wat eenvoudiger te maken. Of in ieder geval te zorgen dat de keuze bewust gemaakt kan worden op basis van feiten en wetenswaardigheden.

Naim Uniti Atom

Zonder twijfel is voor mij op uiterlijk de Naim Uniti Atom de winnaar, maar schoonheid is meer dan een kastje en zit als het goed is ook dieper. Het meest opvallend is de 5 inch LCD display aan de voorzijde van de Atom die u alle informatie geeft over de muziek die u speelt, de instellingen en de bediening. De display is gekopieerd naar de afstandsbediening waarmee functies vanaf de luisterplek bestuurd worden. Tegelijk heeft de Uniti Atom een multifunctionele bediening aan de bovenzijde die vergelijkbaar is met die van de Naim Statement versterker en natuurlijk heeft Naim de eigen App beschikbaar. De behuizing is geheel gemaakt uit geborsteld, zwart aluminium, hetgeen samen met de intelligente volume regelaar en de display zorgt voor een chique uitstraling van dit all-in-one systeem. Aan de zijkanten zijn de koelvinnen te vinden.

Het hart van de Uniti Atom is de volume regeling die in het analoge domein werkt, volgens Naim voor een optimaal behoudt van de resolutie van digitale muziekbestanden. De zware lineaire voeding met zijn grote transformator draagt bij aan de uitstekende weergave die de Uniti Atom zal laten horen. Veel van de digitale schakelingen in de Uniti Atom zijn nieuw ontworpen, maar gebleven is de traditionele klasse A/B versterker waar Naim beroemd mee is geworden. De Uniti Atom levert aan 8 Ohm tweemaal 40 Watt.

De Uniti Atom combineert een ruime keuze aan fysieke aansluitingen met technologieën als Chromecast, AirPlay, Bluetooth (aptX HD), Internet Radio™, UPnP™ (Universal Plug ‘n’ Play) en streamingdiensten als TIDAL en Spotify® Connect, alles beschikbaar voor multiroom. Ondersteunde file formaten zijn WAV, FLAC, MP3, AAC, OGG, WMA en DSD. Files kunnen opgeslagen zijn op een NAS, een USB device of op de eigen oplossing van Naim als de Uniti Core.

Fysieke ingangen zijn er voor:

 • 2 x Optical TOSLink (up to 24bit/96kHz)
 • 1 x Coaxial RCA (up to 24bit/192kHz, DoP 64Fs)
 • 1 x RCA analoog
 • 2 x USB Type A socket (voor- en achterzijde)
 • Ethernet, RJ45 en WiFi

Uitgangen:

 • 1 x RCA sub/pre output
 • 1 x 3.5mm hoofdtelefoon
 • 1 x Luidsprekers

Prijs: Naim Uniti Atom  € 2499,-

 

NAD C388 + MDC BluOs

Veel conventioneler is het 43 cm brede uiterlijk van de NAD versterker, dat niet is uitgevoerd met een enorme display, maar met een kleiner paneel aan de voorzijde dat nuttige informatie geeft, maar niet zover gaat dat er plaatjes op verschijnen. Ook de afstandsbediening die maar in één richting communiceert (naar de speler) kan niet op tegen de Naim versie. De C388 is beduidend groter dan de Atom, zet daar wel meer mogelijkheden tegenover en dat kan zomaar belangrijk zijn. Via insteekkaarten komen er extra mogelijkheden ter beschikking, zo is er een MDC HDMi module die beeld signaal doorvoert en audiosignaal decodeert zodat de versterker gebruikt kan worden om TV geluid weer te geven, in ons geval is de MDC BluOs module ingebouwd voor het streamen van muziek. Daarover later wat meer.

Het hart van de C388 bestaat uit twee delen: de DAC/regelversterker en de eindversterker. Het digitale gedeelte zorgt niet alleen voor de omzetting van digitale data naar analoge muziek, dat deel maakt het mogelijk om in het digitale domein van alles te regelen zoals hoge en lage tonen, volume, filters voor subwoofers, balans etc. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat eventuele muziek van analoge bronnen eerst door een Analoog-naar-Digitaal omzetter gaan. In het hart is de C388 dus eigenlijk een DAC met regelingen. De versterker om de luidsprekers aan te sturen is een afgeleide van de Hypex versterker modules, die in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet digitaal zijn, maar het analoge signaal “schakelend” aanbieden aan de luidsprekers. Het vermogen dat de C388 biedt is 2x150Watt aan 8 Ohm waarbij pieken tot 250Watt geleverd kunnen worden. Heel wat meer dan de Naim Uniti Atom aan kan, maar alleen belangrijk bij luidsprekers die om zoveel vermogen vragen.

De NAD C388 met MDC BluOs combineert een nog ruimere keuze aan fysieke aansluitingen met technologieën als Bluetooth (aptX HD), Internet Radio™, UPnP™ (Universal Plug ‘n’ Play) en streamingdiensten als TIDAL, Qobuz en Spotify® Connect, alles beschikbaar voor multiroom. Qobuz kan belangrijk zijn voor liefhebbers van klassieke muziek want die bieden daarin de grootste keuze. Ondersteunde file formaten zijn WAV, FLAC, MP3, AAC, OGG en WMA. Geen DSD. Files kunnen opgeslagen zijn op een NAS, een USB device of op de eigen oplossing van Bluesound: de Vault.

Fysieke ingangen zijn er voor:

 • 2 x Optical TOSLink (up to 24bit/192kHz)
 • 2 x Coaxial RCA (up to 24bit/192kHz)
 • 2 x RCA analoog lijn
 • 1 x RCA analoog MM Phono
 • 2 x USB Type A socket (Op MDC BluOs)
 • Ethernet, RJ45 en WiFi

Uitgangen:

 • 1 x RCA sub/pre output
 • 1 x 3.5mm hoofdtelefoon
 • 2 x Luidsprekers

Control poorten:

 • 2 x 12V Trigger in/out
 • 1 x RS-232 Serial poort voor Control4, Crestron, RTI, URC, AMX, Savant, Elan certified

Prijs: NAD C388 + BluOs               € 2249,-

De meest opvallende verschillen op een rij

Voor wat betreft streaming van muziek biedt de Naim Chomecast en Airplay aan, iets dat de NAD niet ondersteunt. Qua muziekdiensten heeft de NAD heel veel in huis waaronder het voor klassieke muziek belangrijke Qobuz, die ondersteuning van diensten groeit bij BluOs erg snel en is zeer actueel.

Voor de puristen lijkt het mij belangrijk om te weten dat de Naim versterking volledig analoog is en het echte Naim karakter draagt, met de beperking van beschikbaar vermogen. De NAD biedt veel meer vermogen met zijn PWM eindversterkers, biedt een keur aan regelmogelijkheden omdat het hart een digitaal is, en de NAD heeft mee analoge ingangen waaronder een Phono ingang voor MM elementen.

Het uiterlijk blijft een kwestie van smaak, de Naim is compact, ultra modern en voorzien van een grote display, de NAD is veel conventioneler, heeft een kleine display en valt niet in de schoonheidsprijzen wat mij betreft. De App’s die Naim en BluOs gebruiken zijn functioneel gelijk aan elkaar, bediening en uiterlijk verschillen. Ze zijn zeer uitgebreid, compleet en zelf heb ik geen voorkeur. Voor de bediening zonder App is de remote van Naim duidelijk fraaier.

Voor het opslaan van muziek kunt u bij beide merken een NAS gebruiken of de opslag van het eigen merk. Naim heeft daarvoor onder meer de Uniti Core die zonder harde schijf wordt geleverd en NAD biedt via het zusterbedrijf de Bluesound Vault die ript en muziek opslaat op zijn interne harddisk. De Vault is de mindere van de Core als het gaat om geluidskwaliteit, kost ook maar de helft ten opzichte van de Core.

Dan de uitbreidingen naar multiroom weergave. Naim is daarmee duurder en beperkter. Er is natuurlijk de Muso en wie al Naim streaming heeft staan kan dat soepel met de Uniti Atom combineren. NAD kan via de BluOs en de Bluesound producten uitgroeien naar de Master Series van NAD voor high end en naar voordeliger Node streamers en Pulse actieve luidsprekers voor bijvoorbeeld slaap- of studeerkamers. Ook is er een soundbar die volledig meedoet in de BluOs omgeving. NAD beschikt verder over domotica aansluitingen. Belangrijke keuzes als u overweegt naar multiroom over te gaan, nu of in de toekomst.

Het oor speelt een rol

Natuurlijk hebben we ook geluisterd naar de twee merken en daar komen behoorlijke verschillen naar voren. Verschillen die zo groot zijn dat voor de Naim en de NAD uiteindelijk andere luidsprekers zijn gekozen. In eerste instantie is de heerlijke Audiovector QR3 vloerstaander van € 949,-/stuk gekozen voor beide spelers. Maar al snel bleek dat de NAD met zijn meer heldere karakter teveel van het goede was voor de QR3. Daarom pakten wij een KEF R500 vloerstaander van € 999,-/stuk erbij met zijn rustiger karaktertrekken en sloten die aan op de NAD. Luidspreker kabel was voor beiden AudioQuest Type 4, als alternatief is de Chord Shawline erg fraai voor dit soort systemen. Muziek kozen wij van Loreena McKennitt , haar CD “The visit”, van het Bobo Stenson Trio de CD “Cantado”, van Isabelle Boulay de CD “Merci Serge Reggiani”, van Janis Ian de CD “The hunt” en tenslotte van de talentvolle Koreaanse Youn Sun Nah kozen we voor de schitterend opgenomen tracks van de CD “Lento”. Toegeven het zijn veel vrouwenstemmen, ze laten wel goed de verschillen horen van de twee systemen. Al met al waren er duidelijk conclusies te trekken met deze muziekstukken, die overigens allen geript zijn en opgeslagen ergens op het eigen netwerk van Lexicom Multimedia en niet van TIDAL of Qobuz werden opgehaald.

NAD+KEF

Zonder muziekstuk na muziekstuk de revue te laten passeren zijn de algemene opmerkingen voor dit vergelijk van de twee spelers als hieronder. Reden om voor deze weg te kiezen is dat de karakters van de Naim en de NAD zo verschillen, plus natuurlijk de opties en uiterlijkheden, dat een generieke aanpak mogelijk is. Het gaat niet om kleine verschillen in klank en detail, het gaat om duidelijk andere filosofieën en een meer traditionele opzet versus een modern stuk techniek. Dus in algemeenheid stelde ik vast dat de NAD gekoppeld aan de KEF luidsprekers zich onderscheidt in zijn dynamisch gedrag. De NAD lijkt moeiteloos sprongen in volume te kunnen volgen, ongeacht de stand van het volume zelf, heeft veel reserves in huis om luidsprekers met een laag rendement op te kunnen laten bloeien. Daarbij is de weergave detailrijk, met een licht technische inslag die het digitale karakter en het karakter van de klasse D versterkers beslist laat horen. Daar kunt u van houden of niet, het feit is er. De NAD+KEF speelt ruimtelijk en los van de luidsprekers zelf. De muziek is vooral swingend en trekt steeds de aandacht. Dat kan luisteren op de lange termijn vermoeiend maken, aan de andere kant luistert de combinatie prettig en kan ik geen storende invloeden ontdekken.

Naim+Audiovector

Dan de Naim-Audiovector combinatie. Die geeft veel meer rust aan de muziek, die daardoor ook minder opwindend is. Het karakter van de Uniti Atom is laid-back te noemen en legt niet zozeer de nadruk op detailweergave, eerder op muzikaliteit. Waarbij details niet vergeten worden, ze vallen wel minder op. Dat maakt lang luisteren mogelijk. Het typische Naim karakter van de versterking komt meer naar voren dan bijvoorbeeld in de inmiddels niet meer geproduceerde UnitiQute, dat beschouw ik als een compliment want Naim is terecht beroemd geworden met versterkers. Muziek heeft echt body en overtuiging. Puur op geluidskwaliteit spreekt de Naim mij meer aan en zou de voorkeur verdienen.

Uw keuze

Daarmee kom ik gelijk op het hekel punt waar ligt de overall voorkeur dan? Als enige opstelling in huis is de Naim Uniti Atom voor mij inderdaad de winnaar als het puur gaat om de weergave, daar koop je een speler tenslotte voor. Hij is mooi om te zien, laat zich soepel bedienen en past naadloos in een totale Naim omgeving, die overigens aardig in de papieren kan gaan lopen. De NAD heeft een paar sterke punten als de dynamische en opwindende weergave die jonge luisteraars zal aanspreken, hij biedt veel mogelijkheden (zoals toonregelingen phono) en een ruimere keus aan ingangen. Het beschikbare vermogen kan fijn zijn als u graag wat harder draait en de luidsprekers een laag rendement hebben. Integratie met de betaalbare Bluesound producten is naadloos. Overwegingen die allemaal een rol zullen en kunnen spelen. Waarmee de bal terug is gelegd bij de potentiele koper, waar hij ook hoort, want uw systeem en uw voorkeur hoeft en zal helemaal niet gelijk te zijn aan die van de mensen van Lexicom Multimedia.

Bewaren

Bewaren