Naim Uniti Atom en MartinLogan ElectroMotion ESL: Opstap naar high end
Het samenstellen van een audiosysteem is niet altijd even gemakkelijk. Het simpelweg samenvoegen van componenten op basis van individuele prestaties en verwachten dat de som der delen op hoog niveau zal presteren leidt vaker tot een teleurstelling dan tot vreugde. Ongeacht het prijsniveau. Steeds is het zoeken naar die ene opstelling die de oren streelt, het hart sneller doet kloppen en de luisteraar mee kan nemen in de muziek. Naarmate het prijsniveau stijgt wordt de weergave telkens verfijnder en zuiverder, een tweede kunst is daarom de set betaalbaar houden en binnen het budget zoeken naar pareltjes om daarmee een ketting te vormen. Dat is wonderbaarlijk goed gelukt met een combinatie van Naim elektronica en MartinLogan weergevers. Drie componenten in totaal waarmee de wereld naar streamingdiensten, eigen muziek en internetradio open ligt. Met compacte elektronica en twee smalle luidsprekers, die vanwege het elektrostatische paneel in veel interieurs een plaatsje kunnen vinden. Mag ik voorstellen de Naim Uniti Atom streamer/DAC/versterker en de MartinLogan ElectroMotion ESL luidsprekers. De entrée naar high end audio weergave in de juiste betekenis.
Even voorstellen
Voor het aansluiten van de componenten maakte ik gebruik van een Chord Company C-stream ethernetkabel en een set Clearway luidsprekerkabels. Mijn muziek haalde ik van een USB stick en de gebruikte App is die van Naim zelf.
Muziek mag aan
Ik ga aangezet door Krall door met de pianoklanken over op een solo werk, gespeeld door Ola Gjeilo en het werk heet “Ubi Caritas”. Het zijn de snaren die het meeste de aandacht opeisen, de romp van de vleugel doet minder mee, ook nu zijn de lagere registers minder zwaar vertegenwoordigd in het beeld. Dat maakt de vleugel snel en helder, zonder daarin te overdrijven. Enig volume is nodig om de luisteraar te betrekken bij de muziek, waarna de aandacht volledig wordt vastgehouden. Goed herkenbaar is het spel van Ola, de weergave maakt er geen eenheidsworst van waarin elke piano en elke pianist(e) de identiteit verliest. De klanken zijn zuiver en de vleugel krijgt haast zijn ware grootte qua afbeelding mee. Prachtig losgekomen van de panelen en heel opvallend, de overgang tussen de conus van de woofer en het elektrostatische paneel kan ik op een luisterafstand van 3 meter niet waarnemen. MartinLogan heeft die integratie en een soepele overgang geweldig voor elkaar gekregen in de loop der jaren.
Klassiek voor iedereen
Toegevoegd aan de piano in het fabuleuze werk van Arvo Pärt is een wenende cello, de compositie is “Spiegel im Spiegel” waarin eenzaamheid doorklinkt. De twee instrumenten hebben elk een heel eigen plaats in het stereobeeld, niet tot op de laatste spijker aanwijsbaar, licht diffuus zoals de werkelijkheid dat ook zou doen. Immers de klank hangt rond het instrument en komt niet zoals bij trompet vanuit één punt. Dat ijle en diffuse karakter is precies wat nodig is om in mijn gedachten een landschap te vormen waar overheen de klanken uitgespreid worden. Het aanzetten van de strijkstok is zachtjes waar te nemen, de vleugel behoudt zijn grootsheid met de hoge tonen, die deze keer nu eens niet “hameren” maar hun natuurlijke afstand bewaren. Dit klassieke werk belooft veel voor straks als ik naar orkestwerk overga. Eerlijk is eerlijk, zelden beluister ik zo fraai het strijken langs de snaren van de cello als op deze kleine elektrostraat. Dit mens mag even genieten tot het einde van de track.


De Vier Jaargetijden
Gelijk door met klassiek, van Vivaldi uit de “Vier jaargetijden” de “Zomer, delen één, twee en drie”. Inderdaad, vanaf het eerste deel van de “Zomer” is het duidelijk, wie klassieke muziek hoog in het vaandel draagt kan met deze combinatie zijn geluk vinden. Het is de transparantie, gecombineerd met snelheid, met zuiverheid en het stereobeeld dat zorgt voor een belevenis welke uitstijgt tot een flink stuk boven de prijs van de combinatie. Alles kan altijd beter, maar dit maakt mij blij want ik kan solisten volgen, het orkest uiteenrafelen tot individuen en toch bewaart de set de eenheid en geeft ruimte aan de compositie. Het orgel blijft opvallend aanwezig, op een conusluidspreker verdwijnt datzelfde orgel nog wel eens teveel naar de achtergrond. Zachte passages laten de luisteraar op adem komen, de luidere delen laten geen enkele beperking horen in het beschikbare vermogen en de Uniti Atom heeft power genoeg in huis om ook zulke delen moeiteloos weer te geven. In het derde deel van de “Zomer” moet het systeem alle zeilen bijzetten om vooral het begin, de uitbeelding van een zomerstorm, bij te houden. Waar de solo viool nog wel eens randjes wil gaan vertonen en de weergave in onaangenaam verandert, maakt de MartinLogan het werk op volle sterkte mogelijk.
De populaire muziek
Natuurlijk is Dire Straits niet vergelijkbaar met headbangen, daverende rock of trance, maar de combinatie is volledig in staat om met pop om te gaan, mits het op een enigszins bescheiden niveau gehouden kan worden zoals met “Planet of the New Orleans”. Punten om mee te scoren zijn snelheid, puntigheid, het stereobeeld dat zo mooi wordt uitgespreid en de transparantie dat elk instrument de ruimte geeft. Het systeem laat wat liggen in de regionen van de lage tonen waar meer energie mag zitten. Of het feit dat de muziek pas echt interessant gaat worden als het volume omhoog gaat. Op een laag niveau is het nogal vrijblijvend, niet onaangenaam, zeker niet, maar mijn aandacht gaat op den duur verslappen. Het feit dat ik mee zit te bewegen en mee blijf bewegen als het volume terug geregeld wordt bewijst wel dat het ritme er goed inzit. PRaT (Pace, Rhythm and Timing) was altijd al een speerpunt van Naim waarmee het merk beroemd is geworden. Slagkracht van de drums is voldoende, er moet immers ook rekening gehouden worden met het prijsniveau en het beschikbare vermogen van de Naim Uniti Atom.
Etiket plakken
Tel de prijs van de kabels op bij de prijs van de Naim Uniti Atom en de MartinLogan ElectroMotion ESL en je komt net boven de € 6.000,- uit. Dat is een behoorlijke investering waar je gelukkig veel voor terug krijgt. In de eerste plaats geeft de Naim toegang tot een wereld aan muziek met zijn ingebouwde streamingmogelijkheden, eigen muziek en die van diensten als TIDAL of internetradio. In de tweede plaats biedt de Naim, in tegenstelling tot een aantal andere oplossingen, een serieuze versterker van Naim kwaliteit. Dat wil zeggen gewoon klasse AB, met een forse voeding en opgezet met het DNA van elke Naim versterker. De bediening gaat soepel met de eigen App of je laat de Uniti Atom onder Roon werken. Meer dan de Atom is er niet nodig, al biedt hij ruimschoots ingangen voor andere bronnen. De MartinLogan ElectroMotion ESL kent weinig concurrentie in zijn prijsklasse, te danken aan het elektrostatische paneel en de perfect geïntegreerde woofer. Als u met het formaat en uiterlijk kunt leven dan zou mijn eerste keus deze weergever zijn. De transparantie is ongekend, het stereobeeld prachtig en de weergave kenmerkt zich door snelheid, zuivere klank en transparantie. Samen met de Atom speelt de set ver boven de prijsklasse uit. Beter kan het altijd, maar niet voor deze prijs. Ik zou er haast het veel te veel misbruikte etiket “high end” op plakken, al behoort de term mijns inzien toe aan systemen die een veelvoud kosten van € 6.000,-. Laten we het er op houden dat de combinatie Naim Uniti Atom met MartinLogan ElectroMotion ESL veel van de trekjes vertoont van aanzienlijk kostbaarder soortgenoten zonder het bijbehorende prijskaartje.