Naim ND5 XS 2 digitale netwerkspeler. Met Focal Kanta en Supernait 2

Tijd voor de derde netwerkspeler op een rij die Naim Audio dit jaar introduceert: de ND5 XS 2. Opvolger van de ND5 XS en het kleinere broertje van de ND 555 en de NDX2. Aan de buitenkant is nauwelijks te zien om wat voor apparaat het gaat, geen display, geen ander knopje dan aan/uit, uiteraard het bekende Naim logo. De achterzijde verraadt meer, de aansluitingen wijzen op de aard van het beestje. Opgesteld in een mooi Quadraspire rek is de ND5 XS 2 thuis tussen andere Naim producten en na een ruime inspeelperiode en soms dagelijks gebruik mag ik nu gaan opschrijven wat mijn ervaringen met de digitale netwerkspeler zijn.

Digitale netwerkspeler en DAC

De Naim Audio ND5 XS 2 is leverbaar tegen een aantrekkelijke prijs omdat Naim op de juiste punten heeft weten te bezuinigen ten opzichte van de voorganger ND5 XS en tegelijk de performance lat een stuk hoger heeft gelegd. Niet langer heeft de ND5 XS 2 een display, de groene display is achterhaald en voor de kleurendisplay is de behuizing te laag, is de discrete uitgang vervangen door een OpAmp uitgang en ontbreekt een afstandsbediening. De ND5 XS 2 gebruikt wel hetzelfde NP800 streamingplatform als de andere netwerkspelers en integreert daarmee naadloos in een Naim systeem, met bediening via de eigen App of via ROON-software. De stevige interne voeding is van Naim kwaliteit, een externe voeding kan niet gebruikt worden. Streamen op hoge resolutie kan via UPnP, AirPlay, Chromecast en Bluetooth Apt x HD. Muziekdiensten als Spotify connect, TIDAL en internetradio zijn beschikbaar. Via Chromecast kunnen ook andere diensten streamen op hoge kwaliteit, denk in dat verband aan Qobuz. Multiroom mogelijkheden, USB, digitale ingangen, DIN en RCA uitgangen maken van de Naim ND5 XS 2 een speler die in elk Naim of ander systeem inzetbaar is. Om de hoge weergavekwaliteit te waarborgen gebruikt Naim geselecteerde en gematchte onderdelen, een oversized ringkerntransformator en mechanisch ontkoppelde printed circuit boards. De streaming sectie van de ND5 XS 2 maakt gebruikt van de low-noise, high speed low-voltage differential signalling (LVDS) om het digitale signaal door de speller te voeren. Vanwege de hoge snelheid kunnen digitale formaten tot 32 bits/384 kHz of DSD128 gebruikt worden. Essentieel in een digitale speler is de kwaliteit van het kloksignaal en de nauwkeurigheid daarvan, daarom is niet de klok van de bron, maar de interne klok van de Naim speler leidend voor het beste resultaat. De herklokte data wordt vervolgens oversampled in een SHARC DSP tot 40-bit accuratesse voor het signaal aan de PCM1791A Burr-Brown digitaal naar analoog converter wordt aangeboden. Het ontwerpen en vervaardigen van het nieuwe digitale platform was één van de grootste projecten binnen Naim, omdat engineers uit alle disciplines moesten samenwerken: elektronici, industriële ontwerpers, akoestische en mechanische ingenieurs. Het platform is toekomst vast voor Wi-Fi en bedrade netwerken. De ND5 XS 2 profiteert aan alle kanten van de Naim enginering en R&D om een natuurlijke en pakkende weergave te creëren vanuit alle bronnen.

Features

Ik zet wat belangrijke features voor u op een rij voor een goed overzicht, waarbij ik niet pretendeer helemaal compleet te zijn. Daartoe is de Naim website voldoende informatief en bij Lexicom MultiMedia vertellen we alle in en outs.

▪ UPnP streamen tot 32bit/384kHz vanaf Naim servers, een NAS of een thuiscomputer
▪ Ondersteunt file formaten als WAV, FLAC, DSD, Apple Lossless, AIFF, AAC, Windows Media-formatted files, M4A en MP3. Gapless playback voor alle files
▪ Vier 24bit/192kHz S/PDIF digitale ingangen
▪ Twee USB ingangen
▪ Twee analoge uitgangen: 1 x RCA, 1 x 5-pin DIN
▪ Bruikbaar als voorversterker voor digitale bronnen aan een eindversterker
▪ Netwerk: Ethernet (10/100Mbps), Wi-Fi (802.11 b/g/n/ac met externe antenne)
▪ Chromecast tot 192kHz om vanaf een smartphone of tablet te streamen
▪ Apple AirPlay
▪ Spotify Connect
▪ TIDAL met een 90 dagen gratis proefabonnement
▪ USB poort op de voorzijde
▪ vTuner 5* internet radio
▪ Multiroom & Party Mode compatibel
▪ iOS en Android Naim Audio app
▪ Bluetooth connectiviteit met aptX codec
▪ RC5 system integratie om compatibele versterkers vanuit de App te bedienen
▪ ROON ready
▪ Afwerking met geborsteld zwart geanodiseerd aluminium
▪ Toebehoren zijn een netsnoer, 5-pin DIN interconnect kabel, BNC naar RCA adapter, Wi-Fi en Bluetooth antennes, reinigingsdoekje en de snelstart gids

Ik blijf bij Naim

Voor het opbouwen van een volwaardig systeem blijf ik in de Naim sferen hangen. Immers een vorige keer haalde ik fantastische resultaten met een Naim Supernait 2 versterker en een paar Focal Kanta luidsprekers. Die twee producten haal ik weer uit de winkel en daarna is nog slechts netspanning nodig uit een Naim Powerigel, de netwerkverbinding via een Chord C-Stream netwerkkabel, een Naim Snaic DIN verbinding tussen de speler en de versterker en een set Chord Signature Reference luidsprekerkabels. Eenmaal naar de zin opgesteld ga ik aan de slag met muziek naar eigen keuze.

Rondje langs dames

Het is een koude ochtend, tijd voor stemmige muziek uit het noorden en daarom kies ik voor Kari Bremnes, van de CD “Og sa kom resten av livet” de eerste track “E du nord”. De muziek en de zang worden breed gedragen op de zware lage tonen, in een stereobeeld met hoogte en diepte, waarbij de breedte van het stereobeeld beter zou kunnen. Zoals gewoonlijk hebben de lage tonen de overmacht gegrepen bij Bremnes, typisch voor de opname eigenschappen van het platenlabel, desalniettemin blijft de weergave strak en zeker vloeiend. De tweede track van de CD is vrolijker met de percussie aan het begin, veel ritmischer waar Naim uiteraard wel weg mee weet. Wat extra volume is geen enkel probleem voor de Supernait 2, die zoals boven opgemerkt al eerder voor mij zijn sporen verdiende en een gewaardeerde herinnering in het gehoor achterliet. Ik blijf tussen de dames hangen met Alison Krauss & Union Station, hun “Paper Airplane” is heel wat lichter van toon dan Bremnes, vrolijker al doet de tekst anders vermoeden. Akoestische instrumenten tokkelen door de muziek heen, Krauss heeft daarbij een lekkere stem met een licht rauwe ondertoon die mij wel bevalt. De druk in lage tonen is afgenomen en maakt plaats voor aangename luchtigheid. Laatste dame in het drieluik, Angelina Whismes met “Nantes”, brengt Franse sferen met accordeon en piano. Vooral de accordeon trekt in positieve zin de aandacht terwijl Angelina haar vocale kunsten probeert te vertonen. Heldere stem, goede intonatie en hoge mate van verstaanbaarheid zonder te veel te vervallen in overdreven detaillering. Van dat laatste hebben de Kanta’s gelukkig geen last. De sfeer wordt goed overgebracht. Ik moet na de drie tracks bekennen: de ND5 XS 2 is geen NDX2 met of zonder extra voeding, die combinatie speelt in een andere klasse (en prijsklasse). Wel is deze streamer een brok muziek met techniek dienstbaar aan de weergave en niet andersom.

De echte mannen?

Al is het een vrouw die het zingt, tekst en muziek zijn van Tom Waits. Holly Cole brengt mee “The briar and the rose” waarbij het mij veel minder om de stem en meer om de instrumenten gaat.

Bastonen zijn uitstekend, de echte sterren zijn de blazers, koper, hoorns, het is prachtig opgenomen en komt evenzo mooi weer tevoorschijn. Er zit een heel klein randje aan de muziek en het ademhalen van Holly valt voor het eerst heel erg op, waardoor haar stem rauw lijkt. Heel even hoopte ik dat randje weg te kunnen halen door de uitgangsspanning van de ND5 XS 2 te dempen, het niveau is immers variabel als je daarvoor kiest, helaas wordt alleen het gebied groter waarover de Supernait 2 zich soepel laat regelen met het volume. Tijd voor de mannen, King’s Singers met “Fifty ways to leave your lover”, waarbij de stemmen tegen elkaar aan knuffelen en minder separaat staan opgesteld dan op kostbaarder systemen het geval kan zijn. Het maakt de King’s Singers wel tot een groep en het overvloeien van de stemmen zal in werkelijkheid niet veel anders zijn. Belangrijk is de snelheid in de weergave, de harmonie, zijn de kleine mondgeluidjes en alle factoren zijn voorhanden. Paul Stephenson zingend over “These days” is een man met een krachtige stem met vrijwel alleen akoestische begeleiding. Stemkracht die spreekt uit de luidsprekers, waarin warmte en zachtheid ook hun weg vinden, ik hoor vaak om mij heen dat het muziek is die vooral veel vrouwen aanspreekt. Muziek gelardeerd met Keltische invloeden zo te horen aan de fluit. Het stereobeeld reikt tot ver buiten de speakeropstelling en komt totaal los van de weergevers. Die verdwijnen uit beeld en laten de muziek los. Laatste in dit blok is een CD van The Stimulators en ik kies voor de track “New year’s eve at the waterfront”. Over een zware stem gesproken, met deze stem kun je kleedjes uitkloppen. Als je borstkas zoekt dan staat dat nu voor mij. Weer lekker ritmisch, percussie links en rechts, rustige muziek met een aangename klank. Opvallend met alle tracks is hoe goed de hoogte afbeelding blijft, niets staat te laag. Dat maakt de weergave niet alleen groots, het zorgt voor een behoorlijk gehalte aan geloofwaardigheid. Waren bij Cole de blazers niet te versmaden, de Stimulators musici kunnen er ook wat van. De koperblazer is daarbij verder weg gezet en minder overheersend, het klinkt in mijn oren fraai en zuiver.

PRaT

Klassieke muziek is op de NAS van Lexicom Multimedia in overvloed te vinden, helaas zijn het lang niet altijd mooie opnames waar je wat mee kunt. Zeker mooi is een “Piano sonate No.15”, gecomponeerd door Mozart en gespeeld door Christian Chamorei. Daarmee komt de ware schoonheid van het systeem naar buiten. De vleugel heeft alle ruimte om zich heen, dat maakt de weergave realistisch en laat zowel het klavier, de snaren als de romp van de vleugel alle vrijheid om gereproduceerd te worden. De afstand tussen luisteraar en de pianist wordt zo gecreëerd dat ik het ervaar als een huiskamerconcert, wel in een grote huiskamer. Elders vind ik een remastered CD met “The best of Mozart volume II”, orkestwerk met als eerste een “Klarinetconcert KV622”. Het systeem zet een omvangrijk orkest neer, wederom op afstand zoals het hoort. De klarinet staat centraal in het spel, deels omgeven door de strijkers en overige musici. De ND5 XS 2 speelt heel vrij, soepel en gemakkelijk. Hier is het vasthouden van ritme minder aan de orde, de “Pace, Rhythm and Timing” is er natuurlijk wel, want zelfs met klassiek is PRaT toch een essentiële factor. Ik speel nog even door met wat barokke muziek, vind vervolgens mijn draai in de jazz met Tingvall Trio en zelfs met een stuk van Cole Porter voor ik het aantekenboek sluit en een soort van oordeel ga vormen over hetgeen ik vandaag heb gehoord.

Telg van de Classic Line

Naar mijn mening is de ND5 XS 2 is een fijne streamer met ingebouwde digitaal naar analoog converter, eentje die goed stand weet te houden in een systeem en duidelijk een verbetering is ten opzichte van de ND5 XS. Tegelijk is de ND5 XS 2 het instapmodel van Naim binnen de Classic line en je kunt en mag niet verwachten dat hij het niveau haalt van een NDX of de huidige generatie NDX2/ND 555. Viel ik vorige keer van mijn stoel in dezelfde setting, maar dan met een NDX2 als bron met een XPS2 DR voeding, deze keer blijf ik gewoon zitten. De ND5 XS 2 hoort thuis in de XS serie, mag groeien naar Supernait 2 niveau maar daar gaat u de beperkingen mondjesmaat al vinden. Positioneer de ND5 XS 2 daar waar hij hoort en geniet van muziek. Ik ken de verschillen tussen deze speler en zijn voorganger en verzeker u dat Naim Audio een flinke stap heeft weten te zetten door te investeren in een betere weergave en te besparen op zaken als een display of afstandsbediening, om zodoende een scherpe prijs mogelijk te maken. De ND5 XS 2 is gemodelleerd tot een volwaardige speler voor 2018 en de komende jaren. Toekomstbestendig gezien de ondersteuning van de meest belangrijke netwerkstreaming diensten, gebruikmakend van de moderne App uit eigen huis en daardoor perfect aansluitend op alle Naim apparatuur en het interne streamerplatform. Met de keur aan ingangen op de achterzijde biedt de ND5 XS 2 bovendien een fraaie DAC voor andere bronnen. TV, DVD, PC, u mag het zelf invullen. Ontdek de mogelijkheden van de ND5 XS 2 zelf bij Lexicom MultiMedia en ervaar niet alleen hoe ver streaming is gekomen als vervanger voor een fysiek medium, maar ook welk een gemak streamen biedt. De wereld van muziek ligt open op het World Wide Web en Naim maakt de reis mogelijk.

Meer informatie en prijs van de ND5XS2 vindt u hier.