McIntosh MSA5500 en Sonus faber Concertino G4

McIntosh MSA5500 en Sonus faber Concertino G4: Compacte top gebundeld

Twee primeurs op één dag komt niet zo vaak voor. Vandaag heb ik het genoegen te mogen spelen met en te luisteren naar het zojuist geïntroduceerde MSA5500 McIntosh model, een streaming versterker die alles onderbrengt in één behuizing. Dat all-in-one concept kennen we al langer van Naim, Cambridge Audio en Krell, om maar eens wat namen te noemen, voor McIntosh is dit een eerste toepassing. Daaraan mag ik koppelen een set Sonus faber Concertino G4 luidsprekers, gelimiteerde modellen onder de naam The Maestro Edition, afkomstig uit hun Heritage collection.

Later in 2025 wordt de serie voortgezet als gewoon Concertino G4, technisch gelijk, uiterlijk ontbreken een paar ornamenten. Echt een liefhebber product in de vorm die voor mij staat. Het is een compacte set geworden met slechts één elektronisch apparaat en twee kleine, omgevingsvriendelijke weergevers. Een set die je met een gerust hart in de woonkamer kunt zetten, maar net zo gemakkelijk in een studeer- of slaapkamer. Te koppelen met een TV, een home cinema opstelling of gebruiken in een smart house.

MSA5500

Een McIntosh MSA5500 is een all-in-one oplossing van het beroemde merk McIntosh, een merk dat herinneringen oproept aan het Woodstock festival, aan Harley-Davidson, aan grote artiesten die helaas behoren tot de club van 27. Ook aan high end audio weergave, aan groene letters achter een glazen front en blauwe meters die vrolijk zwaaien als er muziek speelt. McIntosh is een naam die met eerbied wordt uitgesproken. Niet verwonderlijk dat de komst van de eerste McIntosh all-in-one streaming versterker aanleiding is tot de luistersessie die straks volgt.

Een MSA5500 werkt met Apple® AirPlay®, Bluetooth®, Google Cast™, Spotify® Connect en TIDAL® Connect. Is Roon Ready en Roon Tested voor volledige compatibiliteit. Daar blijft het niet bij, er zijn ingangen voor een MM platenspeler, er is HDMI (ARC), er zijn analoge ingangen, digitale ingangen, triggers, data poorten voor Smart Home toepassingen, er is USB en ethernet. Ook inwendig is de MSA5500 een echte McIntosh zoals we gaan leren. Te beginnen met het uitgangsvermogen dat ruim is met 2 x 100 Watt aan 8 Ohm, oplopend tot 160 Watt aan 4 Ohm. Met een zo groot vermogen is het maar goed dat McIntosh zorgt voor een Power Guard, een schakeling die het ingangssignaal monitort en bijstuurt als de versterker dreigt te gaan clippen en/of zo ernstig vervormen dat luidsprekers kunnen beschadigen. Sentry Monitor schakelt de eindtrap tijdelijk uit bij overbelasting, zonder daarvoor zekeringen te gebruiken. Omdat McIntosh ook wordt gebruikt in home cinema opstellingen is daar een directe ingang voor beschikbaar. Een hoofdtelefoon aansluiting is niet vergeten op het voorpaneel, terwijl zwaar uitgevoerde luidspreker aansluitingen uiteraard achterop te vinden zijn. Laten we vooral het uiterlijk niet vergeten te noemen. Aan de voorzijde vinden we een glasplaat waarachter groene letters opduiken en waar twee meters te vinden zijn, die met blauwe verlichting uitstralen welk uitgangsvermogen gebruikt wordt. Aan de zijkanten van het front zitten kenmerkende aluminium strips, de bovenzijde van elke MSA5500 is geheel zwart uitgevoerd. Onmiskenbaar een McIntosh. Op de voorzijde links en rechts een draaiknop voor volume en bronkeuze, maar ook om alle instellingen te kunnen maken. Liever bedienen vanuit de luie stoel? Een afstandsbediening is standaard.

De enig beschikbare App is een McIntosh Cast Connect App voor Google Cast via iOS of Android. Een MSA5500 stuur je aan met Tidal Connect, Spotify Connect etc. Er is geen App zoals andere merken leveren. Ideaal is denk ik Roon, de MSA5500 is 100% Roon Ready, waarmee streaming diensten beschikbaar komen, uw eigen muziekcollectie en internet radio. Om de digitale signalen om te zetten naar analoog is er een converter aan boord, een 8-kanaal, 32 bit gebalanceerde omzetter. Over USB wordt DSD512 en DXD tot 384 kHz geaccepteerd aan de ingangen, voor S/PDIF en Toslink is dat tot 24 bit/192 kHz PCM. Er zijn maar liefst zeven digitale ingangen beschikbaar. Liever analoog in? Dat kan over vijf ingangen. En HDMI voor de TV, waarbij Dolby en DTS worden omgezet naar 2-kanaal stereo. Een subwoofer uitgang voor die toepassing is aanwezig. Ik zal u niet vermoeien met de vele vermelde specificaties, wel wil ik aangeven dat ook deze MSA5500 beschikt over toonregelingen waar McIntosh vaak prat op gaat.

Concertino G4

Gekoppeld op mijn verzoek aan de MSA5500 zijn Sonus faber Concertino G4 luidsprekers. Nu ze nog beschikbaar zijn, is het de generatie Concertino’s met de toevoeging The Maestro Edition uit de Heritage collection. De Concertino G4 is namelijk in de eerste batch leverbaar met een speciale vermelding in messing op de zijkant van elke Concertino, dat blijft beperkt tot een oplage tot 300 paar wereldwijd. In 2025 gaat de productie verder zonder de speciale vermelding, technisch wel gelijk. We hebben ze gezet op de eigen Sf stand, speciaal gemaakt voor de Concertino G4.

De eerste batch met gelimiteerde oplage is een eerbetoon aan de oorspronkelijke Concertino die 30 jaar geleden werd geïntroduceerd. Er zijn veel overeenkomsten, zoals de trapezium vorm van de behuizing, het is nog altijd een tweeweg systeem met geringe afmetingen, het is een basreflex en de behuizing is afgewerkt met walnoothout en (plantaardig) leer. Nieuw is dat de romp van de kast bestaat uit kurk en niet uit het gebruikelijke MDF. De romp is de boven-, onder- en achterzijde in dit geval. In het kurk kan Sonus faber pyramide vormen maken ter voorkoming van reflecties in de kast en kurk heeft een dempende werking. De massieve walnoot wanden zorgen samen met het frontpaneel voor de stevigheid. Messingkleurige schroeven houden de zijwanden en de romp met elkaar verbonden. Het ‘leer’ draagt de naam Ohoskin en wordt gemaakt uit textiel, sinaasappelschillen en de bast van stekelige peren. 100% plantaardig en toch ziet het er uit en voelt als echt leer.

Drivers kennen we al van andere Sf modellen. Een 25mm dome tweeter met faseplug is ingezet, waarbij achter de tweeter een ruimte is gecreëerd om resonanties te ondervangen. D.A.D. Technology zo noemt Sf het. De woofer is een 5,25 inch lange slag model met een conus gemaakt uit papierpulp. De basket van de woofer heeft een vorm die zowel stijf is als zo weinig mogelijk een rem kan vormen voor het bewegen van de conus. Een reflexpoort ondersteunt de woofer. In tegenstelling tot de oorspronkelijke Concertino is de poort in de G4 verhuisd naar de achterkant. Hout is veel toegepast, de reflexpoort is van walnoot, net als een kleine trekstang naar de messing plaat voor de terminals. Het filter is simpel doch effectief, twee spoelen, drie condensatoren en een weerstand. Het ziet er uit als een 2e orde filter met een afval van 12dB per octaaf. Fase rein zegt Sonus faber voor een optimaal driedimensionaal stereobeeld. Het filter werkt rond 1700Hz. Het rendement van de Concertino G4 is 85dB bij een impedantie van 4 Ohm. Een Concertino G4 meet 314x214x297mm en op zijn eigen stand wordt het geheel 1044mm hoog. Een Concertino weegt 6,6 kilo, de stand voegt daar 14,5 kilo aan toe.

Bij vrienden ontdekt

Om muziek te krijgen heb je wat kabels nodig: stroom, ethernet en luidspreker. Gekozen is voor Chord Company Signature bekabeling, waarmee als eerste Lina Rodrigues te horen is. ‘Desamor’ is een album met onvervalste fado, bestaande uit zang met piano en synthesizer, te streamen in een 96/24 FLAC formaat vanaf Qobuz waarbij ik werk met Roon. Deze fado beluisterde ik op een heel groot systeem met luidsprekers waar de kleine Sonus faber vele malen in zou passen, nu staat er iets heel anders en ben ik niet bij een relatie maar in Leidschendam, in de luisterruimte van Lexicom. Wat overeind blijft, is dat de track overgeproduceerd is, een veel te grote stem en een opgeblazen piano. Het gaat eigenlijk om de indruk en die is gelijk gebleven. Lina wordt niet ineens klein en bescheiden, ze heeft een grote stem en de piano is ruimtevullend, samen met waarschijnlijk de synthesizer gezien een overcapaciteit aan lage tonen. Dat de Concertino G4 het laag aan kan is een wonder op zich, terwijl zelfs de stem van Lina helder en aanwezig blijft op een aangename manier. Ik geloof dat ik een heel leuke relatie heb gevormd met McIntosh en Sonus faber, twee producten die elkaar versterken met de bundeling van mogelijkheden in de all-in-one en de compactheid van de luidsprekers.

Bij een vriend hoorde in onlangs Lana del Rey met ‘Video games’ en dat laat ik nu hier langskomen. Het speelt groot, veel groter dan je zou verwachten van deze bescheiden weergevers. Los en ruim, gemakkelijk tot buiten de fysieke opstelling gerakend, met een stem die op de juiste hoogte komt te staan. Wederom is nu het systeem veel kleiner en een stuk bescheidener in prijs dan thuis bij deze vriend, opnieuw slaat Lana geen gek figuur en wordt de strekking van zowel de muziek als de zang voorbeeldig overgebracht. Tot slot van mijn recent elders beluisterde muziek speel ik van Joël Grare ‘Nihavent’ van het album ‘Paris-Instanbul-Shanghai’. Best vreemde muziek met een mengeling van stijlen uit de drie genoemde plaatsen. Veel nadruk op percussie naast een geneuriede/gezongen sopraanstem. Oosterse instrumenten vullen aan, bas nadrukkelijk in een solo, wat een wonderlijke combinatie. Weer speelt het systeem in een formaat dat je niet voor mogelijk zou houden gezien de bescheiden luidsprekers. Nu is de luisterruimte van Lexicom niet zo heel groot, ik weet echter uit eigen ervaring elders dat de Concertino G4 met gemak een groter vloeroppervlak kan vullen en dan nog strakker de lage tonen produceert. Het is een meeslepende weergever als je monitoren kunt waarderen en kunt leven met de beperkingen en voordelen die ze nu eenmaal door hun formaat bezitten. Beperkingen in de lage tonen, deels opgevangen met een basreflexpoort, voordelen in het herscheppen van een stereobeeld dat volledig de weergevers zelf laat verdwijnen.

Een schaal kersen

Er is een nieuw Holly Cole album uit, de Canadese zangeres brengt met ‘Dark Moon’ een aantal klassiekers in een modern jasje. Wat te denken van ‘Moon river’ dat stamt uit 1960. Typisch de stem van Cole, met daarbij als gebruikelijk een vette, toch melodieuze bas en heldere pianonoten. Ze weet keer op keer je hart te raken, met een jazz sausje over elke track. Gitaar bij het intro van ‘Message to Michael’ van de hand van Burt Bacharach en Hal David. Ingetogen gezongen, duidelijk te verstaan en met een stem die klopt qua formaat en plaatsing in het stereobeeld. Naarmate er meer instrumenten gaan spelen, komt er steeds meer diepte in de weergave beschikbaar. Niet langer wordt alleen breedte en hoogte benut, diepte dat een fraaie bubbel aan geluid weet te creëren.

Door de luidsprekers nog iets verder naar voren te halen neemt de energie in de lage tonen wat af en wordt de weergave net een tikje frisser, iets dat geen kwaad kan met de altijd basrijke opnames van Cole. Een gegeven in lage tonen dat ontbreekt op een ouder album, met tracks als ‘Be careful it’s my heart’ en ‘Life is just a bowl of cherries’. Beide tracks gebracht met heel veel gevoel en dat weet ik ruim te waarderen. Zeker ‘Be careful it’s my heart’ springt er als juweeltje uit. Terwijl ik vrolijk kan worden van de schaal met kersen. Nog eentje dan, van weer een ander album speel ik tot slot van Cole ‘The briar and the rose’, waarop ze samen speelt met leden van Canadian Brass. Er wordt gefluisterd dat deze track, indien gespeeld aan het einde van een demo bij een dealer, een kassa aanslag garandeert. McIntosh en Sonus faber in deze opstelling kunnen dat zomaar waarmaken wat mij betreft. Hoorns, tuba, trompet en trombone, het is een prachtig samenspel met het Holly Cole Trio. Ik denk dat Tom Waits, de schrijver van de tekst en muziek, telkens weer applaudisseert voor deze uitvoering.

Kleine muziek

Pianist Clifford Curzon speelt samen met leden van het Wiener Oktett werken van Schubert. Het ‘Trout kwintet’. Viool, viola, bas en cello rondom een vleugel. Het is heerlijk kleine muziek die begint, toegesneden op dit formaat luidsprekers zou je haast denken. Gelukkig weten we inmiddels hoe gemakkelijk de Concertino G4 aan een McIntosh ook andersoortige muziek speelt. Hier hebben we te maken met een dynamisch werk, van heel zacht tot voluit, dat maakt het niet gemakkelijk een juist volume te kiezen. Wat blijft ongeacht hoe hard of zacht de muziek gaat, de weergave is volledig en elk instrument behoudt zijn plekje in het geheel. Ook de bas die soms heel erg zacht is, of viool die uit kan halen, met daarbij harde en felle noten uit de vleugel. Dit album is een uitdaging voor de twee merken die keurig samenspelen. Waarbij volgens de VU meters op de McIntosh de 2 Watt output zelden wordt gehaald. De traagheid van meters laat de pieken niet zien, die liggen echt wel hoger en dan is 100 Watt per kanaal geen overdreven luxe. Tegelijk moeten ontwerpers zich ervan bewust zijn geweest dat bij vermogens van 20 milliwatt de weergave ook overeind moet blijven. Hetgeen de MSA5500 keurig waar weet te maken. Scherzo, Presto, geen probleem, viool wordt niet scherp, blijft wel gestoken en aanwezig, bas laat zich horen, cello zoemt dat het een lieve lust is. Vleugel sterk in samenspel van klavier, snaar en romp.

Een zelfde soort bezetting leveren Janine Jansen en Martin Fröst aan, met dien verstande dat Fröst een klarinet bespeelt en Jansen de eerste viool. Een heerlijk samenspel voor werk van Brahms, gevangen in een album uit 2014. Muziek vanuit de klarinet weet te zweven in de ruimte voor mij, klinkt natuurlijk en zeker niet klein gehouden, mocht u dat al vermoeden met zulke bescheiden weergevers. De Concertino G4 is zeker niet bescheiden in zijn weergave, zal evenmin aandacht trekken op een verkeerde manier. Het is en blijft een monitor, wel eentje die kans ziet groter te spelen dan hij fysiek is. Ik sta keer op keer verbaasd hoe het de ontwerpers van de Concertino is gelukt om dit formaat te koppelen aan de grote weergave. In een middelgrote huiskamer kun je hiermee uitstekend uit de voeten als je liever geen forse weergevers wilt gebruiken. Maar neem mijn wijze raad aan, koppel de luidsprekers aan een versterker met flink wat potentie. Zoals de MSA5500 van McIntosh, of iets anders dat bij Lexicom te vinden is. Hegel, Naim, Audio Analogue of Krell, allemaal komen ze in aanmerking en leveren een vergelijkbaar concept. Andersom is een MSA5500 prima te gebruiken met Qln, Audiovector of iets anders. Lexicom Multimedia helpt graag om uw favoriete combinatie samen te stellen.

Er was eens ….

Mijn klassieke collectie begon ooit met The Academy of St. Martin-in-the-Fields en de vier jaargetijden. Om een groter orkest neer te kunnen zetten pak ik die Decca/Argo opname uit 1969 er nog eens bij en zoek naar de delen van de winter. Violist Alan Loveday als leider speelt de sterren van de hemel in misschien wel de tederste uitvoering van de Vivaldi werken die ik ken. Nou de Concertino geeft gas en speelt vol vuur. Heeft misschien nog wat inspeeltijd nodig om helemaal tot rust te komen. Lex waarschuwde mij daar al voor, maar dat komt helemaal goed. Het werk kan heftig zijn, zoals de winter in werkelijkheid ook is. Het largo is al veel kalmer en liever van aard. In verbeelding komt de arrenslede voorbij, de adem van paarden zichtbaar in de koude. Het allegro spant de kroon als het spannend mag zijn, als de wind de sneeuw doet opstuiven. Loveday heeft echt zijn best gedaan en dat wordt hoorbaar gemaakt in Leidschendam. Ik kan genieten van de muziek in de eerste plaats, als tweede zeker ook van de apparatuur, mijn audiofiele hart wordt aangenaam verwarmd. Te snel, veel te snel is de winter van Vivaldi voorbij. Zoals ik steeds opmerk, het systeem en het orkest spelen groot. Aangenaam en verbazend groot.

Net even anders

Een McIntosh MSA5500 is net een tikkie anders dan veel anderen. In ruime mate toegankelijk via analoge en digitale ingangen, of via Apps van derden als Spotify Connect en Tidal Connect. Voor de bediening van een MSA5500 is er geen eigen McIntosh App beschikbaar en moet u bijvoorbeeld uitwijken naar Roon. Dat is mogelijk een klein nadeel, aan de andere kant is geen App beter dan een slechte App. Voor alle instellingen, dat zijn er nogal wat, maakt u gebruik van de twee draaiknoppen op de MSA5500 zelf, die tevens gebruik worden voor bronkeuze en volume. U krijgt daarbij heel erg veel andere opties in het apparaat, aansluiten van TV via HDMI, het gebruik van een platenspeler met MM element, of een externe tuner als u nog analoog naar radio wilt luisteren etc etc. Tot en met het opnemen van een MSA5500 is een domotica omgeving, daarbij vergeleken bijten andere merken vaak in het stof. Stelt u het zich even voor: iPAD in de hand, kies voor muziek luisteren, gordijnen sluiten, het licht dimt, McIntosh gaat aan, Sonus fabers komen tot leven en uw favoriete ontspanningsmuziek start. Wat meer laag toevoegen dan een Concertino G4 kan leveren, sluit een mooie subwoofer aan op een MSA5500.

En dan de Sonus faber Concertino’s G4, dat wordt een klassieker durf ik te wedden. Klein van formaat, groot in daden, gemaakt volgens de traditie van het merk met hout en leer, ook al is het leer gemaakt uit plantaardig materiaal. Vorm, afmeting, uiterlijk, veel dichter dan bij de bron van het merk kom je niet. Zeer bescheiden van formaat, groot spelend als dat wordt gevraagd. Eenvoudig te plaatsen, liever wat minder laag, dan de luidsprekers wat verder van de muur zetten. Wordt de Concertino gebruikt in grotere ruimtes waar lage tonen makkelijk weg kunnen, dan wat dichter naar de achterwand schuiven. Geschikt voor een klassiek interieur waar ze weg zullen vallen, of anders in een modern interieur waar ze juist mogen opvallen. Als er geen kinderhandjes in de buurt zijn laat u de frontdoekjes er vanaf. Net wat fijner en eerlijk gezegd ook uiterlijk fraaier als u het mij vraagt.

Klassiekers

Twee klassieke merken die goed op elkaar aansluiten, niet alleen omdat ze ooit onder één vlag vielen, maar meer omdat beide merken puur werken aan hoogwaardige audio en zich niet bezighouden met andere zaken. Een McIntosh zul je niet snel verwarren met een ander merk. Het uiterlijk met een glazen front waarachter groene letters oplichten, is nog veel meer kenmerkend dan de twee blauw verlichte meters die het uitgangsvermogen aangeven. De hele bouw straalt McIntosh uit. Dat gaat net zo goed op voor Sonus faber. Hout, leer, messing en staal, je kunt er niet omheen. Als beide recent gelanceerde producten dan ook nog zo netjes op elkaar aansluiten, MSA5500 en Concertino G4, dan heb je winnaars voor elke muziekliefhebber. Bereikbaar, plaatsbaar, compact en toch zeer compleet.

Prijzen:

McIntosh MSA5500 All-in-one               € 9.990,-

Sonus faber Concertino G4                   € 2.375,- per stuk

Sonus faber Concertino G4 stands         € 750,- per stuk