Lyngdorf TDAI-2170 versterker en CD-2 CD-speler met betere netsnoeren

Na RoomPerfect nu ook PowerChordPerfect?

Sinds enkele weken heeft Lexicom MultiMedia de Lyngdorf TDAI-2170 digitale versterker/DAC en de Lyngdorf CD-2 CD-speler aan het assortiment toegevoegd. Het gepatenteerde Lyngdorf RoomPerfect systeem is door de importeur met een meetmicrofoon ingeregeld in de luisterruimte van Lexicom MultiMedia. Een verrassend eenvoudige procedure, die een onverwacht groot effect heeft. Zonder RoomPerfect klinkt de Lyngdorf-set goed, maar niet spectaculair goed. Zodra het RoomPerfect systeem echter wordt geactiveerd, is de transformatie enorm. Het stereobeeld wordt in alle richtingen groter, de weergave vult de luisterruimte echt tot in alle hoeken en de “sweet spot” wordt groter. Dat wil zeggen, dat niet alleen op één zitplaats (in het midden van de bank) een goed stereobeeld te horen is, maar dat over de gehele breedte van de bank optimaal van de muziek kan worden genoten. Het systeem corrigeert niet alleen de fouten in de akoestiek, maar ook de fouten die de luidspreker maakt. Daarom kan (en zal) het Lyngdorf RoomPerfect systeem in veel situaties een uitkomst zijn.

Lexicom MultiMedia verkoopt ook netsnoeren van o.a. The Chord Company, waarvan ik meermaals zelf heb kunnen constateren, dat ze in veruit de meeste gevallen tot een duidelijke verbetering van de weergavekwaliteit leiden. Maar de Lyngdorf TDAI-2170 is geen “traditioneel” apparaat; hij bestaat voornamelijk uit een zeer krachtige DAC. Het signaal blijft in het digitale domein tot vlak vóór de luidspreker-aansluitingen. Het lijkt mij leuk om te beluisteren, welk effect ik bij deze bijzondere machine kan bereiken met netsnoeren van een betere kwaliteit.
De importeur “gelooft” niet in het effect van betere bekabeling. Voor mij is het geen kwestie van “geloven”, het is een kwestie van luisteren. Gewoon mijn oren gebruiken. Meer niet. Bij mijn beoordelingen van apparaten, luidsprekers en bekabeling ga ik nooit uit van techneuterig geneuzel, maar ik gebruik mijn aangeboren meet-apparatuur. Inderdaad, twee getrainde oren. Dus: aansluiten en naar muziek luisteren!

Gebruikte apparatuur
De Lyngdorf TDAI-2170 versterker wordt van muziek voorzien door de Lyngdorf CD-2 CD-speler, die via zijn digitale uitgang is verbonden met een digitale ingang van de versterker. Hiervoor gebruik ik een Chord Anthem Tuned Aray Digital. De Bowers & Wilkins CM10 S2 luidsprekers zijn op de TDAI-2170 aangesloten met Audiovector Zero Signature luidsprekerkabels. Tenslotte de kabels waar het in deze luistertest allemaal om draait: de netsnoeren. De keuze is gevallen op netsnoeren die ik heel goed ken, namelijk de MusicLine PowerIgel, de Chord PowerChord en de Chord Sarum PowerLead. Die laatste is qua prijs een uitschieter, maar toch wil ik hem graag gebruiken. Lees vooral verder, dan zult u wel merken waarom…

Luisteren 1: MusicLine PowerIgel
In vergelijking met de standaard meegeleverde netsnoeren is de MusicLine PowerIgel al een behoorlijke stap vooruit. De “kracht-egel” is een uniek verdeelblok, dat mechanisch uitstekend geconstrueerd is en dat ook een direct hoorbare klankverbetering in huis heeft. Of liever gezegd: de klank wordt niet negatief beïnvloed door dit verdeelblok-met-netsnoeren en dat is op zich al een verbetering ten opzichte van de standaard PVC netsnoertjes. De uitgekiende constructie en de kwaliteit van de gebruikte materialen vertalen zich in een betere definitie in het klankbeeld, meer rust en balans in de weergave en (met name bij stemmen en akoestische instrumenten) een meer natuurlijke klank.

Is dat nu allemaal zo belangrijk? Ja! Een betere weergavekwaliteit leidt tot een intensere muziekbeleving. De muziek klinkt minder “ingeblikt” en komt meer tot leven. Ik kies een paar nummers die ik al talloze malen heb beluisterd en die dus als referentie kunnen dienen. Uiteraard Andrea Bocelli met La Voce Del Silenzio van het album Vivere, maar ook Sting met het meditatieve Fragile van zijn album Nothing Like The Sun. Juist de kleine details, de kwetsbare stiltes en de veranderingen in de stemweergave maken de muziek compleet. Met het stijgen van de weergavekwaliteit stijgt ook het muziekgenot. Een aanrader!

Luisteren 2: Chord PowerChord
Vervolgens sluit ik de versterker en de CD-speler rechtstreeks op de wandcontactdozen aan met twee Chord PowerChords. Solide netsnoeren met een bovengemiddeld goede afscherming en dikke aders van kwalitatief hoogwaardig koper. Ik heb deze netsnoeren al vaker gebruikt en dus weet ik zo’n beetje wat ik kan verwachten. Maar omdat de Lyngdorf qua opbouw zo sterk verschilt van “traditionele” versterkers, ben ik na het verwisselen van de netsnoeren toch extra nieuwsgierig naar het effect. Ik ga zitten en start de muziek.

En jawel, onmiddellijk is hoorbaar wat deze netsnoeren doen voor de weergave. Als eerste valt de sterk toegenomen rust op, die voor een aangenamer geluidsbeeld zorgt. De leden van het orkest achter Andrea Bocelli lijken hun stoelen iets verder uit elkaar te hebben gezet, want de spreiding is mooier en het gehele stereobeeld is breder. Ook staat Bocelli zelf duidelijker vóór het orkest. Zijn weergaloze stem klinkt vrijer, waardoor ook de weergave van kleine nuances, stembuigingen en andere details verbetert. De individuele klank van de instrumenten in het orkest is mooier en zorgt voor een realistisch beeld van wat er allemaal gebeurt. Ook de karakteristieke stem van Sting komt mooier, rijker gedetailleerd en meer “echt” uit de B&W’s. Het gitaarspel in het intro profiteert enorm van de toegenomen rust, waardoor de achtergrond stiller en “zwarter” is geworden. De kwetsbaarheid, waarover hij zingt, is nu ook op een subtiele manier hoorbaar en voelbaar. Ik zou persoonlijk niet lang hoeven na te denken over deze upgrade. De twee PowerChords bewijzen, dat ook het Lyngdorf-duo onmiskenbaar profiteert van de verbeterde arbeidsvoorwaarden. Hoezo zijn betere netsnoeren onzin??

Powerchords_Lexicom_650Luisteren 3: Chord Sarum PowerLead
Tenslotte de machtige Chord Sarum PowerLead. Vanwege de pittige prijs heeft Lexicom MultiMedia slechts één ingespeeld demo-exemplaar beschikbaar. Dus laat ik de PowerChord aan de CD-speler hangen en krijgt de versterker de Sarum toebedeeld. Qua prijs lijkt dit misschien gekkenwerk, maar ik kan de verleiding niet weerstaan omdat ik al diverse keren heb gehoord wat dit fabelachtige netsnoer doet. Ik besluit heel kritisch te luisteren of het wonder ook hier geschiedt, maar dat blijkt niet eens nodig te zijn. Onmiddellijk bewijst de Sarum PowerLead zijn ongenaakbare superioriteit en brengt hij de weergavekwaliteit naar een nòg hoger niveau. In vergelijking met de standaard “dropvetertjes” is dit niet alleen een fenomenale verbetering, dit is pure verwennerij voor de oren.

Tel alles bij elkaar op: het schitterende Lyngdorf-duo met het Lyngdorf RoomPerfect systeem, de prachtige B&W’s, de voortreffelijke bekabeling en dan als kers op de taart die weergaloze Sarum PowerLead. Nou, dat is dus een héél grote kers! Met dit “cost-no-object”-netsnoer kan de Lyngdorf echt zijn gang gaan, want hij wordt door niets gehinderd. En dat resulteert in een weergavekwaliteit, die alles in zich heeft. Dynamisch, ruimtelijk, natuurlijk, gedefinieerd, maar vooral: een inktzwarte achtergrond, die een weldadige rust uitstraalt en voorrang geeft aan de muziek. Alleen de muziek. En dat in een omgeving die vol staat met audio-apparaten, een netwerk met overbezette WiFi, voedingen, laders, TV’s, computers, enzovoort. Al die narigheid heeft geen invloed meer dankzij de Sarum PowerLead. De PowerChord heeft zojuist al een uitermate smakelijk voorproefje gegeven van de heilzame effecten van een beter netsnoer, maar de Sarum is toch wel de overtreffende trap. En gezien z’n prijs mogen wij dat ook verwachten, nietwaar?

De muziek komt los van de luidsprekers, staat vrij in de ruimte en zorgt voor een unieke ervaring. Het ongeëvenaarde RoomPerfect systeem zorgt voor een perfecte spreiding in de luisterruimte, zodat ik met recht kan zeggen dat de hele luisterruimte op een prettige, niet-opdringerige manier is gevuld met muziek. En met de Sarum PowerLead kan de Lyngdorf nu laten horen, waartoe hij in staat is. De detailweergave is van een ongekende subtiliteit en de muziek, die ik al tig keer heb beluisterd, is toch weer uitermate boeiend. Andrea Bocelli weet mij te betoveren met zijn heerlijke Italiaanse stem, de orkestbegeleiding is precies op de juiste schaal en het juiste niveau. Bocelli staat op zijn plaats, vóór het orkest. Elk instrument wordt tot in detail weergegeven en toch blijft het orkest een homogeen geheel. Het stereobeeld is doortekend, realistisch en kamervullend. Heerlijk is het om te luisteren naar de strijkinstrumenten die vloeiend en toch gedefinieerd klinken. De vleugel heeft door de uitstekende weergave een grotere impact en zorgt voor een dimensie extra. En Fragile van Sting, een bijna grijsgedraaid nummer, krijgt een nieuwe lading door de perfecte manier, waarop de sfeer van het nummer wordt overgebracht. Kippenvel! Het subtiele gitaarspel, de melodie, de zang van Sting, de essentie van dit lied wordt heel direct overgebracht. Dit is muziek, zo moet het zijn.

Conclusie
Is kwalitatief hoogwaardige bekabeling onzin? Dat mag u zelf bepalen. Maar: éérst luisteren en dan pas oordelen! Wie geen zin heeft om er geld aan uit te geven, moet dat eerlijk zeggen. Daar heb ik meer respect voor dan voor al die pseudo-techneuterige blabla-verhalen en zelf-verzonnen theorietjes, die vooral op internetfora welig tieren. Wie zijn oren gebruikt, prikt daar onmiddellijk doorheen. Wie echt van muziek houdt en geïnteresseerd is in een optimalisering van de audioketen, doet er goed aan om eens rustig te luisteren naar de klankmatige verschillen tussen de iele standaard “dropvetertjes” en bekabeling van een beter niveau.

En natuurlijk zit er kaf tussen het koren. Dat is (helaas) altijd het geval. Er zijn altijd cowboys, die ergens in het Verre Oosten een rol kabel kopen die er interessant uitziet. Op maat snijden, afmonteren met duur ogende bling-bling-stekkers en met een vette winst verkopen. Of het goed klinkt, interesseert ze geen barst. Het gaat om het geld en verder niets. En door dat soort idioten ontstaan de negatieve verhalen op internet. Toch doe ik een dringend beroep op u, om niet alle kabelfabrikanten over één kam te scheren. Er zijn gelukkig genoeg serieuze kabelfabrikanten, die investeren in onderzoek en ontwikkeling. De echte muziekliefhebbers, die blijven zoeken naar verbetering. The Chord Company is zo’n serieus bedrijf.

En dan nu Lyngdorf. Uit deze luistertest blijkt, dat het dus toch zin heeft om ook een Lyngdorf te voorzien van een beter netsnoer. Dacht ik al. Maar nu weet ik het zeker.
Ik zeg u eerlijk, dat ik aanvankelijk sceptisch was over Lyngdorf. Een bak vol chips, software en en digitale elektronica, die de akoestiek van de kamer en de fouten van de luidsprekers corrigeert, gaat dat niet ontzettend kunstmatig en synthetisch klinken? Nee dus. Helemaal niet. Na de uitgebreide demonstratie door de importeur was ik mijn scepsis al voor het grootste deel kwijt. En nu ik zelf heb kunnen experimenteren met het Lyngdorf-duo en diverse netsnoeren, is mijn scepsis helemaal weg. Sterker nog, ik durf de Lyngdorf zelfs aan te bevelen. Inclusief een Chord PowerChord.
Het kan dus echt: een sublieme weergavekwaliteit uit een “doos vol chips”. Is dit de toekomst van de versterkerbouw? Ik weet het niet. Maar dit klinkt zó goed, dat ik niet verwacht dat Lyngdorf de enige blijft die het op deze manier doet. Bob Dylan zong het al: “the times they are a-changin’“.