English Electric EE1 Ethernet filter; Een Chord Company product
Over ethernet, ethernet kabels en switches, filters en voedingen, er is al veel over gezegd en geschreven. Genoeg? Nou nee, want in handen heb ik een EE1 ethernet filter dat gemaakt wordt door kabelspecialist Chord Company. Op de markt gebracht onder de naam English Electric omdat in een gentlemen agreement is afgesproken dat Chord Company onder eigen naam geen elektronica uitbrengt en Chord Electronics nooit kabels. Waar beide partijen zich ook strikt aan houden.
Andere producten van English Electric zijn hun ethernet switches die erg populair zijn. Vandaag gaan we alleen aan de slag met het filter dat ergens in een thuisnetwerk een plaatsje kan vinden. Bijvoorbeeld net na een router, achter een goedkope switch, achter een hoogwaardige Melco switch, voor een Auralic streamer of voor een Naim hoofdtelefoon versterker. Gewoon proberen wat de EE1 doet. Wat zo leuk is, het is een heel betaalbaar product en het past perfect onder de kerstboom. In deze tijd van het jaar niet onbelangrijk toch?
Klein maar fijn
Heel veel kun je over een EE1 niet vertellen. Het is een klein doosje van 65 x 23 x 32mm en bevat volgens de fabrikant filters om ruis uit het ethernetsignaal te verwijderen. De werking zou vergelijkbaar zijn met de Chord GroundARAY of een PowerARAY. Een voeding is niet nodig, wel een extra kabeltje, dat gelukkig behoort tot de standaard uitrusting van een EE1. Je kunt binnen een netwerk meerdere EE1’s toepassen en wat ik wel belangrijk vind, de EE1 verandert niets aan de doorvoersnelheid van ethernet.
Andere oplossingen zorgen er vaak voor dat de snelheid van 1Gbit terug gaat naar 100Mbit. Van 8 draden in gebruik in een CAT kabel naar 4 draden. Niet erg voor een streamer, maar je wilt dat niet naar een PC, NAS of andere soort opslag. De meegeleverde kabel voor de secundaire zijde van een richtingsgevoelige EE1 is een Chord Company C-Stream van 0,75cm. Uiteraard te vervangen door een hoger gepositioneerd type als daar behoefte toe is. De prijs van een EE1 is €399,-, dat valt mee nietwaar?
Hoe dan?
Misschien even een korte uitleg waar de EE1 zijn werk mag doen. Vanaf de provider zit bij mij een Fritz!Box router, dan een Silent Angel Bonn N8 met Forester F1 voeding als centrale switch. Daarna gaat een AudioQuest Carbon kabel naar een goedkope Trendnet Switch, die naast RJ/45 poorten eveneens met glasvezel uitgaat. In mijn geval met glas naar een Melco S100 dataswitch met een dedicated lineaire voeding. Op deze Melco zijn uitsluitend twee streamers aangesloten, elk met een AudioQuest Vodka ethernet kabel. Dat is als eerste een Auralic Aries G1 streamer aangesloten op een dac, dan naar een versterker en uiteraard naar luidsprekers. Tweede model is een Naim Uniti Atom Headphone Edition voor een Arya Stealth hoofdtelefoon. Het plan is te streamen vanuit Tidal en de EE1 direct na de router te proberen, daarna tussen de switches en ten slotte pal voor de streamers te zetten. Later vanaf mijn eigen opslag te werken voor een consistente en bekende kwaliteit van de stream en wederom de EE1 her en der te plaatsen.
Misschien leest u mijn verslagen voornamelijk voor het opdoen van muziektips, in dat geval moet ik u ditmaal diep teleurstellen. Het worden slechts een paar mij goed bekende referentie tracks die veelvuldig herhaald worden. ‘The Beat hotel’ van Allan Taylor, ‘Raconte-Moi’ van Stacey Kent en ‘Autumn in New York’ gespeeld door violiste Anne Akiko Meyers.
Aan de slag
‘The Beat Hotel’ van Allan Taylor is een leuke start vanaf Tidal. De EE1 gaat tussen mijn Fritz!Box router en de eerste switch, een Silent Angel Bonn N8 met Forester voeding. Zelfs mij kun je nog verrassen, want ik verwachtte weinig tot geen verschil te zullen beluisteren. Hoe groot is mijn verbazing dat de track een opfrisbeurt heeft gekregen. Helderder wordt en vooral stiller op de achtergrond, waardoor details net wat fijner uitkomen. Lage, rollende tonen die extra diepte en rollen meekrijgen. Stem lijkt zelfs wat luider te zijn en het volume is echt niet aangepast. Het is het verschil tussen stilte op de achtergrond en de muziek uit de opname dat groter is geworden. Zou ik fanatiek Tidal luisteraar zijn, dan werd de EE1 een verplicht accessoire. Iets minder spectaculair is het plaatsen van de EE1 achter mijn Bonn N8 en voor een tweede switch. Stilte blijft, helaas wordt de weergave rommeliger en minder goed gedefinieerd. Het mooie rollen van de lage tonen wordt weggehaald en vervangen door een doffer geluid. Helder tingelen wordt zachter en de stem van Taylor heeft niet langer zijn scherpe definitie. Als ik de EE1 weghaal is de indruk dat de oorspronkelijke situatie eigenlijk beter was. Voorlopige conclusie, plaats een EE1 zeker tussen router en eerste switch, liever niet tussen twee switches in. Bedenk dat dit opgaat in mijn situatie en ethernet vrij onvoorspelbaar is.
De volgende stap is het weghalen van een Melco switch uit de keten naar mijn streamer. Nu hangt een Auralic Aries G1 aan een heel goedkope Trendnet switch, die van mij nog wel een lineaire voeding heeft gekregen. Waarbij de voeding duurder was dan de switch zelf. Het resultaat laat zich raden. Gekrompen stereobeeld, verlies aan definitie. Weg mooie heldere hoge tonen, het worden ruwe tonen waar ik niet op zit te wachten. De muziek wordt hard van klank, nog steeds niet heel slecht, echter mist de magie die opgebouwd is in de loop der jaren. Alle verbeteringen van mijn ethernet, zijn met de noorderzon vertrokken. Tijd om de EE1 te plaatsen net voor de streamer en achter de goedkope switch. Voetnoot, deze Trendnet switch is uitsluitend aangeschaft vanwege zijn glasvezelpoort en niet omdat hij geweldig presteert. Ik hoor precies terug wat de EE1 direct achter mijn router deed, zij het in een licht verzwakte vorm. Een EE1 vervangt geen Melco S100 mocht u daarop hopen, maar verbetert zeker het ethernet signaal. Geeft ruimte terug in het stereobeeld als er slechts een eenvoudige switch of alleen een router voor de streamer is opgenomen in uw systeem. Een EE1 zorgt voor een beter gedefinieerd laag, prettiger stemmen, helderder hoge tonen en een extra stille achtergrond. Muziek blijft lichtjes hard en ruw, vooralsnog was de beste plek voor een EE1 pal achter de router. Als ik tenslotte de EE1 tussen Melco en Auralic opneem, dan geeft dat een gering verschil. Met een lichte voorkeur voor spelen met een EE1, maar echt duidelijk hoorbaar is de verbetering niet. Spijkers op laag water zoeken. Gelukkig maar, niet voor niets is hier fors geïnvesteerd in Silent Angel en Melco switches.
Lokaal streamen
Inmiddels weten we dat voor muziek gespeeld vanaf streaming diensten een EE1 een prachtige oplossing is achter een router of net voor een netwerkspeler. Echter het gros van mijn muziek speel ik vanaf een lokale Melco opslag uit mijn eigen collectie. De volgende vier stappen ga ik daartoe uitvoeren met een Naim Uniti Atom Headphone Edition en mijn Arya Stealth hoofdtelefoon. Stap één mijn Naim op een goedkope switch. Stap twee betekent de introductie van een EE1, stap drie houdt in mijn Naim zoals altijd direct aansluiten op een Melco switch, stap vier tussen Melco en Naim een EE1 zetten. Heeft Allan Taylor net de hoofdrol gekregen, nu mag Stacey Kent het hoogste woord voeren.
Aangesloten met een simpele CAT ethernetkabel op een Trendnet switch speelt mijn Atom niet de sterren van de hemel. Een passende uitdrukking is wellicht dat het ‘eenvoudig’ speelt. Gewoontjes, terwijl het echt veel beter kan. Dus als eerste een EE1 met C-Stream kabel er tussen zetten en opnieuw luisteren. Direct neemt ruimtelijkheid toe, hoera, want dat is de reden waarom ik een open hoofdtelefoon systeem heb gekozen. Speelt muziek zonder EE1 in je hoofd, met EE1 speelt muziek rond je hoofd. Met een duidelijk toename van microdetaillering, snellere aanslagen op bekkens en drums. Een lieftalliger geluid, aangenamer en vooral veel leuker dan het zonder EE1 was. Een verschil van dag en nacht? Laten we het houden op: van schemer naar een zonnige dag. Een EE1 is geen wondermiddel, het is een poetsdoek die glans terugbrengt. Voor wie nog een stap verder wil naar het ultieme, naar een nog aangenamer weergave met snellere accenten, voor hem of haar is een Melco switch de oplossing. Helaas wel tegen een veel hogere kostprijs. Het is bijkans verbazingwekkend hoe Chord Company in de vorm van een English Electric EE1 een zo duidelijk hoorbare verbetering weet te realiseren. Waar een Auralic niet profiteerde van een EE1 achter een Melco switch, weet een Naim Uniti Atom HE de EE1 zeker te waarderen. Muziek en stemmen zijn directer, intenser, groter. Met inlevering van wat ruimte, dat dan weer wel. Alsof je een paar rijen naar voren bent geschoven richting een podium waar Kent staat te zingen. Dat daagt uit om zowel aan de bronkant als aan streamer zijde een AudioQuest Vodka te proberen. Ja hoe fijn, de ruimte is terug terwijl alle voordelen van een EE1 zijn gebleven. Het kan dus zeker lonen de C-Stream van Chord Company in een later stadium eveneens te upgraden naar een betere kabel.
Onder de boom
Helaas voor mij is terug naar de uitgangssituatie, dus een directe koppeling tussen Melco en Naim een achteruitgang die meer dan duidelijk hoorbaar is. Ik kan fijn luisteren maar weet inmiddels dat het met een EE1 nog leuker kan zijn. Opvallend is dat een dergelijk filter als een EE1 van een ander merk juist een achteruitgang betekende op dezelfde plaats. Tussen Melco en Naim werkte dat totaal niet. Er zijn wederom vele wegen die naar Rome leiden, waar de EE1 een snelweg is geworden maakt een ander merk er een weg met valkuilen van. Bij gebruik van een streamingdienst en bij lokaal muziek streamen over ethernet. Omdat het niet de eerste keer is dat door mij de positieve effecten van een EE1 worden beluisterd en zeker ook veel meer muziek is gebruikt dan benoemd, durf ik met recht te zeggen dat een EE1 een echte verbetering kan brengen in een systeem. Zelfs als dat systeem al hoogwaardig is. Omgekeerd, een systeem dat niet klopt zal met een EE1 geen metamorfose ondergaan. Wonderen bestaan gewoon niet. Het gebruik van een EE1 is een streep slagroom op een tompouce. Het is het ultieme kerstgeschenk onder de boom van een audiofiel. Partners kom op, gun hem of haar een English Electric EE1 en je hebt er geen kind meer aan de komende tijd. Ik ga mijn vrouw eens heel erg lief aankijken want hier staat ook een kerstboom in huis.
Prijs:
English Electric EE1 €399,-
Meer informatie of bestellen: klik hier