Chord kabels vergeleken bij Lexicom MM

Unieke demo’s van de mooiste Chord kabels bij Lexicom MultiMedia

Op donderdagavond 19 april 2012 werd een demonstratie-avond gehouden met als onderwerp: de bekabeling, die wordt gemaakt door The Chord Company Ltd. (www.chord.co.uk).
De avond werd verzorgd door Rowan Dernee van Latham Audio BV (www.lathamaudio.nl), de importeur van Chord, bijgestaan door Patrick Wagenaar. Dit alles onder het scherp toeziend oog van Lex Kersten, die een enkele keer ingreep wanneer “onmisbare informatie” achterwege dreigde te blijven.

Het werd een ontspannen luisteravond, zonder opdringerig verkopersgehijg en zonder al te veel technisch gebabbel. Het luisteren en het genieten van muziek stond voorop.

Zoals inmiddels iedere muziekliefhebber en audio-enthousiast weet, is de kwaliteit van de bekabeling essentieel voor het optimaal presteren van een audioset. Hierbij is aandachtig en ontspannen luisteren het belangrijkste criterium om te komen tot een optimale samenstelling van apparatuur en bekabeling. Het heeft geen zin om een kabel te kopen omdat hij zo goed uit een bepaalde test komt, want het is niet gezegd dat diezelfde kabel goed klinkt met iedere set.

Audiovector-SR3-AA-high-gloss-red-lexicom-multimediaDe gebruikte Naim set met Audiovector luidsprekers
De diverse kabels van Chord werden gedemonstreerd met een set, die in wisselende samenstelling werd gebruikt en die bestond uit een Naim Supernait geïntegreerde versterker, een Naim CD5 XS CD-speler, een Naim DAC, een Naim ND5 XS Netwerk Streamer en een Naim XP5 XS extra voeding. De apparatuur was opgesteld in een Naim FraimLite en werd gevoed door een PowerIgel (letterlijk: kracht-egel). De gebruikte luidsprekers waren van Audiovector, type Si3 Signature.

Crimson
Wie denkt, dat voor goede bekabeling een vermogen moet worden betaald, vergist zich behoorlijk. Om aan te geven dat zelfs het “instapmodel” interconnect van Chord, de Crimson, al een zeer volwassen kabel is, was de set in eerste instantie aangesloten met de trieste dropvetertjes die door de meeste fabrikanten (helaas) nog steeds bij de apparaten worden verpakt. Het luisteren via de Crimson gaf al een grote verbetering te horen in stereobeeld, detailweergave, timing en muzikaliteit.

Chord-clearway-speaker-cable-lexicom-multimediaCarnival Silverscreen
Vervolgens werden de miezerige draadjes tussen versterker en luidsprekers vervangen door de “standaard” luidsprekerkabel, de Chord Carnival SilverScreen. De combinatie van deze luidsprekerkabel en de Crimson interconnect maakte, dat dezelfde muziek ineens stukken interessanter klonk. Al luisterend noteerde ik: vloeiender, melodieuzer, een mooiere en vollere bas, een helderder hoog, meer details, meer definitie, een duidelijk betere timing en een groter stereobeeld. (De opvolger van deze kabel heet: Clearway)

Cobra
Na de eerste ronde kwam de Chord Cobra interconnect aan de beurt, het duurdere broertje van de Crimson. Deze interconnect onderscheidt zich onder andere door een dubbele afscherming. Het verschil in prijs ten opzichte van de Crimson is bescheiden, maar het verschil in klankkwaliteit niet! Door het luisteren naar de Cobra werd duidelijk, hoe belangrijk een goede afscherming is. De timing, de “rust” in de weergave, de zogeheten “zwarte achtergrond”, noem alles maar op: de verbetering was duidelijk hoorbaar.

Rumour
Ook de luidsprekerkabel werd vervangen door z’n duurdere broertje, de Chord Rumour. Ik luisterde, genoot van de muziek en schreef op: een mooiere decay (het “wegsterven” van tonen), meer “lucht” rond de instrumenten, een nogmaals verbeterde timing en definitie, een breder en dieper stereobeeld en een mooiere weergave van stemmen. De Cobra en de Rumour vormden echt een uitstekende combinatie.

Cadenza
Na het genieten van deze zeer betaalbare interconnects en luidsprekerkabels maakten we een stapje omhoog in het Chord-programma en luisterden we naar de Chord Cadenza interconnect. Geleiders van verzilverd koper, een Teflon isolatie en dezelfde VEE cinch-stekkers als de Crimson en de Cobra (stekkers met een kunststof coating, waardoor resonanties worden onderdrukt). Een interconnect die nog steeds niet echt duur is, maar wel een dijk van een prestatie neerzet. De klank werd iets slanker, hetgeen natuurlijker overkwam. Er werd niets aangedikt of mooier gemaakt dan het was. Heel duidelijk waren bijvoorbeeld de tikken op de bekkens van een drumstel. Dat waren nu echt tikken en geen “gesis”.

chord-epic-speaker-cable-lexicom-multimediaEpic
De Chord Cadenza interconnect werd vervolgens gecombineerd met de Chord Epic luidsprekerkabel. Qua prijs- en prestatieniveau horen die twee eigenlijk bij elkaar. Ook de Epic heeft geleiders van verzilverd koper, een Teflon isolatie en een dubbele afscherming. De eigenschappen van de Cadenza werden nog eens versterkt door de Epic, waardoor een beter uitgebalanceerde, natuurlijke weergave ontstond. Opvallend was bijvoorbeeld, dat de stem meer loskwam van de instrumenten, waardoor de verstaanbaarheid groter werd. Dit was niet meer zomaar een verbetering in de klankkwaliteit, dit was genieten zonder luistermoeheid.

Digital
Om de digitale kabels te kunnen demonstreren, werden nu de streamer en de DAC ingezet in plaats van de CD-speler. Een digitale kabel heeft een vaste weerstand van 75Ω en is dus geen “gewone” interconnect. Dit was een mooie gelegenheid om te demonstreren, dat ook de kwaliteit van een digitale kabel een duidelijk verschil maakt. De veelgehoorde kreet “het zijn toch alleen maar enen en nullen” werd door deze demonstratie krachtdadig naar de prullenbak verwezen!

Chord-signature-ta-digital-rca-lexicom-multimediaCodac SilverPlus en Signature Digital
Als eerste kwam de Chord Codac Silver aan de beurt. Inderdaad, het “instapmodel”. Een zeer betaalbare kabel, die de reeds genoemde dropveters tot schroot degradeerde. Het wordt misschien eentonig, maar het blijft een feit dat een goede kabel het verschil maakt tussen vervormd geluid en muziek. Na de Codac sloegen we een stap over en gingen gelijk over op de Chord Signature Digital. Goed, de Signature is vijf keer zo duur, maar dat is dan ook duidelijk te horen! Een zwartere achtergrond, een groter stereobeeld (zowel in breedte als in diepte en hoogte), een duidelijk betere timing, een mooie, volle en gedefinieerde bas, een zijdezacht hoog, rust in de weergave, enzovoort… ..

Anthem
Terwijl de Signature Digital tussen de streamer en de DAC bleef zitten, werd de volgende analoge interconnect tussen DAC en Supernait gedemonstreerd: de Chord Anthem. We komen nu in de Luxe-klasse! Verzilverde geleiders van zuurstofarm koper, een drievoudige afscherming, een Teflon isolatie en verzilverde cinch-stekkers. Het kost wat, maar dan heb je ook wat! En wat veel belangrijker is: de muziekweergave profiteerde er ruimschoots van! Op alle fronten werd een duidelijke stap omhoog gezet op de ladder, die naar het audio-nirwana leidt.

SignaturePlus
En om ons nog meer te laten genieten, werd ook de Chord Signature Plus ingezet. Duur? Ik weet het niet. Wat is duur? Een slecht presterende kabel is altijd te duur. Een kabel die de audio-apparatuur maximaal laat presteren, is zijn geld waard. Maar dat is mijn persoonlijke mening. De Signature Plus liet ons horen, dat de weg omhoog nog niet ten einde was. De weergave werd “zachter”, meer ontspannen, gedetailleerder en de microdynamiek was hoorbaar beter, waardoor de totale klank natuurlijker werd.

IndigoPlus Digital
Na de koffiepauze was het tijd voor zwaarder geschut. Nu kwam de afdeling Grand Luxe aan bod. Om te beginnen de Chord Indigo Plus Digital. Niet bepaald een MediaMarkt-aanbieding, maar wel onvoorstelbaar mooi. Dit was met afstand de allermooiste digitale kabel, die ik ooit had gehoord. Althans, dat dacht ik. Maar ik wist niet, wat er nog ging komen. De Indigo leverde een uiterst natuurlijke weergave, een excellente timing, definitie en diepte, een inktzwarte achtergrond en vooral RUST in het geluid. Voor een verstokt vinyl-liefhebber als ik was het een openbaring, dat “digitaal” zó vloeiend en organisch kan klinken.

Signature
Het kon nóg mooier: de luidsprekerkabel werd nu ook vervangen door een raspaardje, de Chord Signature. De bas werd mooier, voller en beter gedefinieerd, de transiënts (plotsellinge verschillen in volume) waren natuurlijk, soepel en echt, koperen blaasinstrumenten klonken echt naar koper, de microdynamiek was uitstekend, het stereobeeld was verbazend mooi en zo kan ik doorgaan. Ik zat echt heerlijk te genieten!

xp5xs_3Voeding
Als “grapje tussendoor” werd de Naim XP5 XS extra voeding aangesloten op de Naim DAC. Ik kende het effect van zo’n extra voeding al, maar het is toch altijd leuk om te horen dat een betere voeding zo’n overduidelijk verschil maakt. Vergelijk het voor de grap met een auto: stelt u zich voor, dat de motor ineens anderhalf keer zoveel koppel (= trekkracht) krijgt. Dat rijdt veel soepeler en is daarom belangrijker dan meer vermogen. Ook in audioland leidt deze extra “trekkracht” tot een weergave die gemakkelijker, soepeler en rijker klinkt. Een keiharde aanrader! Het schijnt, dat er nog steeds mensen zijn, die zo’n extra voeding onzin vinden. Daar “geloven ze niet in”. Zouden ze misschien nog steeds geloven, dat de aarde plat is?

Indigo Plus Digital  – Signature
We gingen weer door met het beluisteren van de lekkernijen van Chord.
We luisterden al naar de Chord Indigo Plus Digital, de Chord Signature luidsprekerkabel, en nu werd daar de Chord Indigo Plus analoge interconnect aan toegevoegd. Zo langzamerhand begon het water mij niet alleen in de mond, maar ook over de kin te lopen! Dit was een heel bijzondere combinatie, die zeer ontspannen, melodieus en indrukwekkend stond te spelen. We luisterden naar muziek en niet meer naar apparaten en kabels. Dat is een groot compliment! Een uitgebalanceerde set, die zelf uit de weg gaat en de muziek voorrang geeft. Zo zou het eigenlijk altijd moeten zijn. Dit moest toch wel bijna het audio-nirwana zijn. Of niet? We zouden er snel achter komen.

Sarum-Tuned-ARAY-xlr-lexicom-6x8Sarum serie
Het “pièce de résistance” van deze avond werd met de nodige trots gepresenteerd en bestond uit een peperdure set bekabeling uit de Chord Sarum-serie. De analoge interconnects, een digitale interconnect en luidsprekerkabels werden ingezet als vervanging van de hierboven omschreven combinatie. We praten over ruim 7000 Euro aan bekabeling. Dat is even slikken. Niet veel gewone stervelingen zullen zich deze bekabeling kunnen veroorloven.
Maar… het is wèl heel erg leuk om te beluisteren wat er mogelijk is, zodra de prijs geen obstakel meer vormt. De geleiders zijn van zeer zuiver koper, dat eerst wordt gepolijst (!) en daarna verzilverd. De dubbele afscherming is ook verzilverd en de isolatie is van Teflon-schuim.

Dat ziet er allemaal interessant uit, maar veel belangrijker is de vraag: hoe klinkt de Naim-set met deze topbekabeling, die bijna net zo duur is als de set? Het antwoord is kort, maar krachtig: dit was Het Grote Genieten.
Het leek wel, of we ineens naar een veel duurdere set luisterden. Een overweldigend “oorgasme”! Toen daarna ook de netsnoeren werden vervangen door Sarum-netsnoeren, was de verbijstering compleet. De Power-Igel is op zich al een erg goede stroomvoorziening, maar de Sarum-netsnoeren deden daar een ruime schep bovenop. Dit was de kers op de taart. De totale set klonk zó natuurlijk, zó vloeiend, zó perfect, zó muzikaal: het was echt fantastisch. Wie iedere dag op deze manier naar muziek mag luisteren, is een bevoorrecht mens.

Tot besluit van deze muzikale verwen-avond gaf Lex nog een rondje Naim-informatie, waarin hij met name aandacht besteedde aan de nieuwste streaming-producten van Naim. Daarna was er gelegenheid om met Rowan, Patrick en Lex na te praten en/of vragen te stellen. Op een tafel lagen alle gedemonstreerde Chord-producten, zodat iedereen de kabels zelf kon bekijken en besnuffelen. Ik was onder de indruk van de zorgvuldige wijze, waarop de kabels waren afgemonteerd. Dat heb ik (helaas) wel eens anders meegemaakt…

Conclusie
De conclusie van deze avond is, dat Lexicom MultiMedia er verstandig aan heeft gedaan om de producten van The Chord Company op te nemen in het leveringsprogramma. In tegenstelling tot sommige andere kabel-leveranciers is Chord een serieuze kabelfabrikant, die niet zomaar ergens een rol kabel koopt en er z’n eigen naam op drukt. Er wordt duidelijk geïnvesteerd in kwaliteit, ontwikkeling en fabricage. De kabels worden voor het overgrote deel in Groot-Brittannië gemaakt en alle kabels worden in de eigen fabriek afgemonteerd.

En laten we eerlijk zijn: het was gewoon leuk om de demonstratie bij te wonen en verwend te worden met allerlei oorstrelende audio-lekkernijen. Een kop koffie, thee of een glas cola erbij, zitten, luisteren en… GENIETEN!

Kijk hier voor een overzicht van al onze Chord kabels en prijzen