Chord Company Bridge voor Naim NDX spelers

Hoe kun je het uiterste halen uit je favoriete muziekspeler uit Salisbury? Zo wordt de Chord Bridge aangekondigd door Naim Audio importeur Latham. Maar wat is een Chord Bridge eigenlijk? Welnu, de bezitters van een Naim Audio NDX (2) kennen ongetwijfeld de zwarte plug aan de achterzijde van hun streamer. Deze plug zorgt voor de doorverbinding van de voeding naar het analoge weergave deel, het digitale deel is intern verbonden. Doel van de plug is het mogelijk maken van een externe voeding voor het analoge deel van de NDX, waarmee de weergave naar een hoger plan wordt getild. De externe Naim XPS(-DR) voeding wordt aangesloten met een zogenaamde Burndy kabel. Recent heeft Chord Company ons kennis laten maken met een Burndy kabel van eigen merk, een forse maar eveneens kostbare verbetering voor de weergave en direct hoorbaar. Meer bekend zijn de upgrades naar Chord kabels van de SNAIC interconnects en de Naim netsnoeren.

Als spin-off van de Burndy kabel heeft Chord Company een eigen plug ontwikkeld van hogere kwaliteit dan Naim Audio levert. De vermelding daarbij is dat de Naim plug stoorsignalen kan opvangen en doorgeven aan de apparatuur, terwijl de Chord Bridge beter afgeschermd is. Een valide argument omdat de Naim Burndy plug van kunststof is gemaakt en de Chord Bridge in een aluminium behuizing zit. Wie goed kijkt ziet ook dat de Chord Bridge rond de aansluitpennen is behandeld met een coating en zo op het oog zijn de aansluitpennen van een iets andere kwaliteit dan van Naim. Het kan zomaar gezichtsbedrog zijn en veel is er nog niet bekend van de Bridge. Wat aan de binnenzijde is gebruikt voor de doorverbindingen blijft voor mij een geheim.  Latham Audio en Chord Company geven aan dat de Chord Bridge een uitstekende upgrade is indien u niet kunt of wilt investeren in een externe voeding voor uw NDX. Dat gaan we graag onderzoeken en ook wij willen weten wat de Bridge aan de weergave zal verbeteren.

Testopstelling is vandaag een Naim NDX 2, uiteraard want daar is de Chord Bridge voor gemaakt. Een Naim Supernait 3 versterker, Bowers & Wilkins 702 Signature luidsprekers met daaraan Chord SignatureXL luidsprekerkabel. Voor het netwerk is een Silent Angel Bonn N8 met Forester F1 voeding in gebruik. Een mooi en bij elkaar passend systeem, maar tegelijk niet de top van Naim, want het gaat er juist om of de invloed van de Bridge zo groot is dat het al snel hoorbaar kan worden gemaakt op een gemiddeld Naim systeem.

Het gaat vandaag niet om de gekozen muziek, meer om een goede opname en die heeft Ingram Washington zeker gemaakt. Rustige evergreens gezongen met een diepe mannenstem. Het wisselen van de standaard Burndy link plug naar de Chord bridge levert een aantal interessante bevindingen op. De Bridge laat de muziek wat verder van mij af in de luisterruimte zetten. Muziek en stem worden organischer en een paar vervelende harde randjes verdwijnen. Muziek wordt vloeiender weergegeven met de Bridge, natuurlijker en wat minder technisch. Een sax komt losser in de ruimte te staan, kleine subtiele details springen wat eenvoudiger in het gehoor en de stem van Ingram neemt je mee op zijn gezongen woorden. Door de toegenomen rust is PRaT factor van Naim minder aanwezig, vrees niet, het meer in balans brengen van de weergave haalt echt niet het Naim karakter uit de opstelling.

Met de Bridge nog in de NDX 2 speel ik wat werk van Stacey Kent, mooie vrouwenstem en weer erg goede opnames. Zodra ik wissel van de Bridge naar de Naim Burndy lijkt het of de muziek harder gaat spelen. Ik controleer nogmaals of de NDX 2 wel op een vast volume staat, fouten wil ik daarin niet maken. Met de luidere indruk verdwijnt een deel van de harmonieuze weergave, het soepele karakter is aangetast en de weergave schuift van organisch terug naar technisch. Dramatisch? Nee, wel duidelijk waarneembaar als een achteruitgang. Details komen minder gemakkelijk naar voren, pianoklank wordt harder in de zin van minder romp en meer snaar, de weergave is ‘eenvoudiger’ van aard en neemt je daardoor minder snel mee op de muzikale reis met Kent. Het wisselen van de Chord Bridge naar de Naim Burndy link plug legt de verschillen nog sneller bloot dan een wisseling andersom.

Till Brönner speelt eerst “In my secret life” met de Naim Burndy. Zodra ik wissel naar de Chord Bridge blijkt dat het zachter/luider spelen verbeelding was. In de trompet van Brönner hoor ik meer mondgeluiden met de Bridge. Zang van Carla Bruni en haar stem wordt warmer waarmee een rafelig randje verdwijnt. Lage tonen worden met de Bridge helderder en minder rommelig zodat bas en basdrum nu beter van elkaar te onderscheiden zijn . De weergave als geheel is intenser en omdat de stem van Bruni losgemaakt wordt van de band is zij beter verstaanbaar.

Een lastige dame is Jane Monheit en zijn zingt “Over the rainbow”. Weer eerst de Chord Bridge en later over naar de Naim Burndy. Met de Bridge staat Monheit ver van de piano achter haar. Stem hoger tussen de luidsprekers gepositioneerd, piano wat lager. De stem staat zelfs bijna op menselijke hoogte. Op de stem zit geen hardheid, speel haar maar eens op een eenvoudig systeem en ze kan dan heel onaangenaam gaan klinken. Vocale uithalen gaan goed, met een fraaie intonatie, goed hoorbaar is wat Jane met haar stem kan. Laat ik het eens zo uitdrukken: Jane Monheit is door de wasverzachter gegaan, dat maakt de structuur niet anders, het materiaal is niet anders, het gevoel is wel zachter en aangenamer. Zonder de Bridge en terug naar de Burndy maakt haar stem kaler, scheller, minder detailrijk. Ze kruipt dichter naar de piano, die in plaats van haar aanvult ineens een hoofdrol gaat opeisen. De hoogte van het stereobeeld zakt wat in elkaar, zangeres en band raken in elkaar verstrengeld. De harde ‘s’-klank komt naar voren, datgene waar deze dame voor mij berucht om is.

De Chord Bridge is niet zo imposant als de bereikbare verbetering welke een extra voeding XPS-DR geeft aan een NDX 2 of een XPS aan een NDX. Het is ook geen verschil in de orde van het wisselen van de Naim Burndy kabel tussen voeding en speler voor een Chord Burndy. Het is wel een stap in de richting van een duidelijk waarneembaar betere weergave. Ik hoor in de Chord Bridge terug wat Chord met de Burndy kabel heeft weten te bereiken, in mindere mate, wel dat karakter. Het kan niet anders dan dat Chord bij de ontwikkeling van de Bridge de Chord Burndy kabel als referentie heeft genomen.

Resteert de prijs, welnu de Chord Bridge voor een Naim Audio NDX of een NDX 2 heeft een prijskaart van € 600,-. Fors voor wat slechts een ‘stekker’ lijkt, heel reëel gerelateerd aan verbeteringen bereikbaar met andere netsnoeren en/of interlinks ten opzichte van de standaard Naim kabels. Een voordeel is dat de Chord Bridge heel gemakkelijk te proberen is: Naim NDX op stand-by, plug wisselen, spelen. Zeker een keer doen als muziek u na aan het hart ligt en de Naim opstelling u bekoort.

Meer informatie en prijs van de Chord Bridge vindt u hier.