B&W Formation Bar en Bass, een sterk team

Bowers & Wilkins Formation Bar en Bass, een sterk team

Zet een stereoman zoals ondergetekende voor Tv met een soundbar en de eerste reactie is afwijzend. Immers twee kanalen zo dicht bij elkaar kan toch niet, laat staan drie kanalen zoals Bowers & Wilkins toepast in de Formation Bar. Haal daarna de soundbar weg en laat hem luisteren naar

de ingebouwde luidsprekers van de TV en hij vraagt prompt wat de soundbar kost en wat de levertijd is. Immers, een goed gebouwde soundbar van een gerenommeerd luidsprekermerk heeft heel wat te bieden als het gaat om verstaanbaarheid, muziekweergave, geluidseffecten en het laten beleven van TV series cq films. Zeker als je er een actieve subwoofer bij kunt zetten voor de laagste tonen. Van het kunnen vervangen van een stereosysteem hoor je mij niet spreken, wel van het aanvullen en voor wie minder eisen aan zijn muziekweergave stelt, kan een goede soundbar best de multifunctionele uitkomst zijn. Bowers & Wilkins speelt met de Formation serie in op moderne wensen: compact, draadloos, mooi design en met een App te besturen. Slagen ze in alle aspecten met de Formation Bar en Bass? Aanknopingspunten ga ik proberen te vinden en te omschrijven.

Waar gaat het om?

Draadloos muziekspelen in hifi kwaliteit door het hele huis, dat is wat Formation Audio van Bowers & Wilkins volgens hun zeggen is, het nieuwe streaming platform van de Engelse luidspreker fabrikant. De exclusieve Formation technologie levert een gelijke kwaliteit als bekabelde streaming systemen binnen een Mesh netwerk dat onafhankelijk is van uw eigen LAN op een 96kHz/24bit resolutie. Formation is uiterst stabiel, heeft een onderlinge synchronisatie van minder dan 1 microseconde, is ontworpen voor een hoogwaardige muziekweergave, laat zich snel en soepel installeren met de eigen Bowers & Wilkins Formation App en is binnen een paar minuten vanuit de doos speelklaar. Het design van de Formation producten is een statement in uw interieur. Daarnaast is Formation schaalbaar en uit te breiden tot elke ruimte in uw huis. “Fill any room with superior stereo sound!”.

De Formation Bar maakt gebruik van negen luidsprekers, onderverdeelt in drie tweeters en zes kleine woofers. Aangestuurd door zes versterkers van elk 40Watt. De Bar haalt daarmee een frequentiebereik van 40Hz tot 28kHz. De Bar is compatibel met Dolby Digital en net als alle producten in de Formation reeks klaar voor AirPlay 2, Spotify Connect en is Roon Ready. Bluetooth aptX HD werkt ook. Rechtstreekse Tidal en Qobuz ondersteuning is aangekondigd. Aansluitingen zijn er voor Toslink en ethernet RJ-45 voor de gevallen waar Wi-fi minder geschikt is. De Bar meet 109mm x 1240mm x 107 mm (HxBxD). De prijs van de Formation Bar is € 1.249,-.

Toe te voegen aan alle Formation producten, maar in het bijzonder geschikt voor de Bar is de Formation Bass. Een actieve subwoofer, draadloos te koppelen aan het Mesh netwerk van Formation. Voor Ethernet is er ook hier een RJ-45 poort aanwezig mocht het nodig zijn. In de Bass zijn de twee woofers van elk 165mm voorzien van 250Watt versterker met DSP en Dynamic EQ. De versterkertechniek is van Hypex en staat daarmee garant voor efficiënt en betrouwbaar. De Bass meet 254mm x 281mm x 260mm (HxBxD). De prijs van de Bass is vastgesteld op € 1.099,-.

Hoe toegepast?

Opstellen van de Bar en Bass is eenvoudig, een Toslink koppeling naar een flatscreen, verbinding maken via de App met het aanwezige Wi-fi netwerk en spelen. Natuurlijk staat de Bar onder de TV en de Bass netjes op de grond. Die laatste hoef je niet te kunnen “zien”. Meer is er niet nodig. Nou ja, ik speel liever met Roon als besturingssoftware voor mijn geluid dan met Spotify Connect vanwege de veel hogere resolutie van Roon. Dus een Lexicom MultiMedia Roon NUC koppelt aan een Melco opslag en daar haal ik grotendeels de muziek voor deze sessie vandaan. Ik speel in eerste instantie zonder de Bass, pas later zal ik die activeren en gebruiken in combinatie met de Formation Bar.

Eerst muziek

Zoals gezegd, het is even wennen, van een groot systeem met twee losse luidsprekers naar een soundbar waar streaming, versterking en luidsprekers zijn samengebracht tot één compacte aan weerzijden taps toelopen de buis. Kan een soundbar echt een klassieke stereo opstelling vervangen of het is het slechts een toevoeging aan het geluid van de televisie? Dat wil ik graag weten en zelf ondervinden in de winkel van Lexicom MultiMedia. Anette Askvik laat ik het spits afbijten met haar “Liberty”. Een track die vraagt om kwaliteit, zachte en luide passages kent, focust op stem en op een saxofoon. Met in de track opgenomen diepe bastonen om het een systeem lastig te maken. De stem van Askvik komt heel sterk uit de Bar, bijna samengebald tot een enkele punt waarin de stem ontstaat. Dat maakt Askvik klein, terwijl de band om haar heen groeit en naar links, rechts en omhoog de muziek verspreid. De stem is goed verstaanbaar, zeker nodig voor een soundbar als die gecombineerd wordt met een TV, zelfs de tweede stem is opvallend goed aanwezig. Of de stem helemaal correct is in klank moet ik ontkennend beantwoorden. Pianonoten, de saxofoon en overige instrumenten zijn natuurlijker voor mij geprojecteerd. Het eindresultaat is dat ik het geheel kan waarderen en op een gelijke waarde schat met een Bluesound soundbar of een Naim Mu-so. Het is en blijft een compacte oplossing in een bescheiden behuizing en geen systeem met links plus rechts een speaker en centrale versterker.

Een andere dame is Sade en van haar speel ik de oude opname “Smooth operator”. Sade heeft wat minder last van de punt waar de stem ontstaat, het beeld wat ik krijg is groter als het om haar zelf gaat. De opname laat duidelijk steken vallen als ik hem vergelijk met de kwaliteit welke Askvik in de CD heeft weten te krijgen. Opnieuw is de verstaanbaarheid opvallend goed en dat is een highlight van de Bar. Elk zetje extra in volume doet de weergave alleen maar goed, zet de Bar te zachtjes en hij gaat verloren in zichzelf. Of u moet hem echt inzetten voor achtergrond muziek, daar is hij vanzelfsprekend optimaal voor ingericht.

Zoetsappig maar mooi gezongen is “Captain of the loving kind” van Paul Stephenson dat nu aan de beurt is. Gitaar gaat best breed en klinkt natuurlijk vanuit het systeem. Andere instrumenten zijn herkenbaar en de lage tonen worden netjes aangezet. De weergave is eerder aan de warme dan aan de te heldere of scherpe kant. Vriendelijk, meegaand en aangenaam voor het oor noteer ik voor mijzelf. Is de klankzuiverheid helemaal correct? Bent u daar naar op zoek dan is de Formation Duo actieve luidspreker met zijn veel grotere woofer de betere keuze. Eigenlijk misbruik ik de Bar buiten de functie waar het om gaat, ondersteuning van de ellendige, ingebouwde luidsprekeroplossingen die hun intrede hebben gedaan met de komst van de flatscreens.

Vervolgens met beeld

Een uitstapje naar YouTube waar een uitzending van The Voice op BBC One te vinden is. Zie hier, of beter luister nu naar de kwaliteit van een goede soundbar boven de TV luidsprekers en de weg terug is ineens afgesloten. Zelfs met een matige bron als YouTube werkt het, met een zender van hoge kwaliteit als Netflix of Videoland kunt u genieten van de geluidskwaliteit van een film. Of van de BBC met zijn vaak uitstekende series en hoge kwaliteit geluid. De App van Bowers & Wilkins Formation maakt snel schakelen tussen bronnen als Roon en TV mogelijk.

Leuk alle pop en TV uitzendingen, maar klassieke muziek? Is daar ook van te genieten of haakt de Formation Bar dan af? Niet dat ik verwacht dat een echte klassiek liefhebber direct gaat kiezen voor een soundbar, ik denk wel even aan de vele fraaie concerten die uitgezonden worden op de publieke omroep. Een fluitconcert van Mozart met in de hoofdrol Sharon Bezaly valt niet tegen, al blijft de spreiding van de muziek door de ruimte het meest lastige aspect. Of de winkel vergelijkbaar is met uw ruimte thuis is een mede bepalende factor. Mijn “zijwanden” liggen in de winkel 20 meter uit elkaar. Ondertussen luister ik op een prettige manier naar de Formation Bar en bedenk opnieuw dat de klankbalans vriendelijk voor het oor is. Niet dat er zaken ontbreken, of dat de detailweergave niet op orde is, de Bar is zo afgestemd dat lang luisteren mogelijk blijft zonder dat of de hoge of de lage tonen gaan irriteren. Geen boem en geen sis te bespeuren. Dat kan ik alleen maar als positief punt noteren voor een lange avond TV en/of film kijken.

Terug naar een BBC uitzending, ditmaal van een serie welke nog aan de gang is als ik de Formation Bass naast de Bar erbij schakel. Mooi dat de Bass zonder enige handeling anders dan het inprikken op het lichtnet direct gaat werken. (ok, hij was eerder geconfigureerd, maar heeft wel alle instellingen onthouden). Dat zie je wel eens anders bij overige merken. Hoe subtiel de werking ook is bij spraak, zodra er even muziek onder komt gaat de sub zijn werk doen. Voor spraak heeft de Bass de nuttige eigenschap dat het stereobeeld groter wordt en zich beter door de ruimte spreidt. Zelfs de diepte van het stereobeeld neemt toe. Dat zal te danken zijn aan het reproduceren van luchtverplaatsing zoals die zich op natuurlijke wijze laat merken in ruimtes. Het subtiele effect dat elke goede subwoofer zo bruikbaar maakt voor alle weergave systemen. Zeker bij films, maar tevens bij klassieke muziek opgenomen in een zaal of kerk. Een live concert van Pink op YouTube krijgt meer dan een dimensie extra met de Bar en Bass samen, vanaf de interne luidspreker van een goede Samsung, LG of Sony TV bereik je dit resultaat eenvoudig weg niet. De weergave wordt breed, diep, verstaanbaar en het is een genot om naar te kijken en te luisteren als je van haar muziek kunt houden. Geen topkwaliteit video van de kant van YouTube helaas. Een heel slecht beeld geboden door YouTube is gecombineerd met een veel beter geluid tijdens een live concert van Fleetwood Mac, de Bass doet hier voortreffelijk zijn werk voor de bastonen en zware slagen op basdrums.

Muziek met Bar en Bass

Dire Straits met “You and your friend” laat duidelijk beluisteren wat de invloed van de subwoofer is op het ruimtelijke beeld. Het beeld is een stuk groter dan voorheen, gegroeid in hoogte, breedte en diepte. De verstaanbaarheid boet niet in met de Bass, de tonale klank gaat wel meer naar de zware kant en verliest in helderheid ten opzichte van de Bar als enige weergever, indien je de standaard instelling verkiest. De Bass zou zo ingesteld wat mij betreft het meest voor de hand liggen voor de filmfanaat en minder bij de muziekliefhebber vanwege de soms te vet aangezette bas. Al blijft de ruimtelijkheid zeer welkom. Een keuze die het beste te maken is op basis van de eigen voorkeur. Feit is, dat als het volume aanzwelt de weergave “steeds echter” gaat worden en meer en meer neigt naar wat een stereosysteem kan bieden, zoals in het geval dat je de stereoluidsprekers dicht bij elkaar naast de TV zou plaatsen. Het is en blijft een compromis deze soundbar, dat geldt overigens voor elke soundbar!

Tot slot een serieus goede opname van Alicia Olatuja en haar versie van “No ordinary love”. De stevige en ritmische bas laat zich goed weergeven, slagwerk is prominent aanwezig, piano laat zich niet ondersneeuwen. Zang heeft een minder helder karakter met de Bass actief, dat los ik nu eenvoudig op door in de App de Bass wat gas terug te laten nemen. Veel instellingen zijn met de Bowers & Wilkins App mogelijk en vergeet niet de vele opties in Roon, om daar met DSP zaken volledig naar uw hand te zetten. Roon dat bovendien uw muziekwereld vergroot naar Tidal en Qobuz zolang Bowers & Wilkins u nog daarop laat wachten tot een volgende software update en uw eigen muziekcollectie in hoge kwaliteit ontsluit, terwijl de bediening nog steeds eenvoudig blijft.

To Bar of not to Bar, that is the question

Eens moet ik het toegeven, ik lonk al een paar jaar naar een soundbar. Domweg omdat ik niet altijd mijn grote stereosysteem wil aanzetten om het TV geluid te verbeteren. Verstaanbaarheid is voor mij heel belangrijk, voor nieuws of actualiteiten en vanwege de vaak miserabele spraakwaliteit van Nederlandse TV series. Winst is daar eenvoudig te boeken met een soundbar van goede komaf. Het gros van de films en spannende series zie ik liever met de stereo aan of met een soundbar actief. Aan de andere kant vind ik een soundbar persoonlijk geen vervanging voor een stereosysteem, zeker niet voor pure muziekweergave. Inderdaad leidt een set Bowers & Wilkins Formation Duo actieve luidsprekers of een Naim Uniti Atom gecombineerd met een paar Neat luidsprekers naar een veel hogere uitgave dan noodzakelijk is voor een Formation Bass en Bar, ik garandeer u wel meer genoegen tijdens luisteren naar muziek. Een soundbar zou ik daarom alleen benutten voor het verbeteren van TV geluid. Of voor achtergrond muziek. Of voor radio, of voor ………. Het aantal mogelijkheden zie ik best groeien. De Bowers & Wilkins Formation Bar lijkt mij een goede kandidaat, goed van klank, mooi afgewerkt, compleet, passend binnen een totaalconcept als dat een wens is, en niet te vergeten hij ziet er fraai uit. De Formation Bar is speelklaar in de winkel van Lexicom MultiMedia aanwezig, gaat u zelf eens luisteren of het ook uw oplossing is voor bij de TV of anderszins, dat is het meest zinvolle wat ik u kan aanraden.