Bowers & Wilkins 606 & Bluesound Powernode 2

600 Series slaan toe

De laatste tijd heeft de focus van schrijven gelegen op kostbare producten uit het assortiment van Lexicom MultiMedia, maar ook heel betaalbaar zijn snoepjes te vinden waar menigeen zijn muzikale hart aan kan ophalen. Met de komst van de Bowers & Wilkins 600 Series luidsprekers is gekozen om een volwaardig streaming systeem op te bouwen bestaande uit slechts drie componenten, kabels en stands even niet meegerekend. Op het podium staan de Bowers & Wilkins 606 luidsprekers aangesloten op een Bluesound Powernode 2, de 606 nog maar net ingespeeld, de Powernode 2 bestaat al een paar jaar waarin hij teveel onderbelicht is gebleven. Op mijn eigen verzoek een opstelling van € 1.600,- beluisteren kan heel plezierig zijn.

Bowers & Wilkins 606

Sinds Bowers & Wilkins is overgenomen door een bedrijf uit Silicon Valley mag je de naam ineens weer voluit schrijven. De eerste reeks luidsprekers onder de nieuwe eigenaar is de 600 Series, bestaande uit twee monitoren en één vloerstaand model. De 606 is de grootste van de twee monitoren en is bestemd voor een kleinere kamer of een niet al te grote woonkamer. Het is een tweeweg basreflex model met de poort aan de achterzijde. De 606 profiteert volop van ontwikkelingen uit de prestigieuze 800 Series. Zo is het materiaal van de 165mm middentoon/woofer luidspreker niet langer gemaakt uit het gele Kevlar, maar gebruikt Bowers & Wilkins de Continuum conus FST. Een conus waar 8 jaar onderzoek in is gestoken in samenwerking met de Abbey Road Studios. Het blijft niet alleen bij deze unit, de 25mm tweeter heeft een dubbele aluminium dome en wordt volledig ontkoppeld van de frontplaat gemonteerd. Niet alleen de units zijn nieuw, Bowers & Wilkins heeft het uiterlijk aangepakt, de luidspreker minder opvallend gemaakt zodat hij in elk interieur zal passen. De frontdoekjes worden magnetisch vastgehouden opdat er geen lelijke gaatjes achterblijven als ze worden verwijderd. De basreflexpoort is verhuisd naar de achterzijde van de kast. Inwendig zijn verstevigingen aangebracht in de kast om resonanties te voorkomen. De 600 Series heeft dingen geleend van de 700 Series, vergelijkbare filters, vergelijkbare magneetsystemen, vergelijkbaar conusmateriaal, terwijl besparingen zijn gedaan op bijvoorbeeld de korven van de units en de afwerking van de kast. De behuizing van de monitor meet 345x190x324mm, dat is inclusief het frontdoek en de terminals. Hij weegt 6,75kg. Het door Bowers & Wilkins opgegeven frequentiebereik loopt van 52Hz tot 28kHz binnen +/- 3dB, de -6dB punten liggen op 40Hz en 33kHz. Het rendement van de 606 is 88dB, de nominale impedantie 8 Ohm, met een minimum waarde van 3,7 Ohm Het aanbevolen versterkervermogen is 30-120 Watt. De 606 is leverbaar in antraciet met een zwart front of in wit met een grijs doek. De prijs voor de Bowers & Wilkins 606 is € 350,- per stuk.

Bluesound Powernode 2

De Powernode 2 mag als bekend worden verondersteld een paar jaar na zijn introductie, toch wil ik kort ingaan op zijn capaciteiten. De Powernode 2 is en volwaardige netwerkspeler, met ingebouwde DAC en versterker. Voor het streamen van muziek ondersteunt de Powernode 2 betandformaten als MP3, AAC, WMA, OGG, WMA-L, ALAC, OPUS, FLAC, MQA, WAV en AIFF. Tot 192 kHz en 24 bit. Bestanden haalt u gemakkelijk van opslagsystemen in huis zoals een NAS of van een aangesloten USB drive, uiteraard ook van internet want de Powernode 2 werkt met de volgende muziekdiensten: Spotify, Amazon Music, TIDAL, Deezer, Qobuz, HDTracks, HighResAudio, Murfie, JUKE, Napster, Slacker Radio, KKBox en Bugs. Of u speelt internetradio met TuneIn Radio, iHeartRadio, Calm Radio en/of Radio Paradise. Alles te regelen via de Bluesound App voor iOS of Android, via het touchscreen aan de bovenkant of een willekeurige IR afstandsbediening. De Powernode 2 is zelfs een Endpoint voor Roon. Naast Bluetooth Aptx en 802.11 b/g/n Wi-Fi zijn de volgende in- en uitgangen te vinden: Gigabit Ethernet RJ45, USB Type-A (FAT32 of NTSF-indeling), een analoge audio ingang gecombineerd met Toslink 3.5mm, een hoofdtelefoon uitgang 3.5mm, luidsprekerklemmen en een subwoofer uitgang met RCA. De ingebouwde versterker levert een vermogen van 2 x 60 Watt aan 8 Ohm. Het in zwart of wit verkrijgbare kastje meet slechts 220 x 70 x 190 mm en weegt maar 1.72 kilo. De Bluesound Powernode 2 kost € 899,-.

De rest

Tja, wat heb je nog meer nodig? Een paar stands onder de 606 is fijn, beter voor de weergave dan ze te plaatsen op een boekenplank. Een ethernetkabel verbonden met uw netwerk en internet, want wij prefereren altijd een vaste aansluiting boven een Wi-Fi verbinding. Een paar luidsprekerkabels met banaanstekers mag niet ontbreken en aangezien het gaat om een mooi systeem is een netsnoer van AudioQuest ook de moeite waard. Nog steeds blijft u onder de € 2.000,- voor een compleet systeem dat in een slaapkamer (van de kinderen), een studeerkamer of zelfs in een huiskamer uiterst plezierig van muziek laat genieten. Of een fraaie uitbreiding is op TV geluid, met een beter resultaat dan menige soundbar zal bieden en met veel meer mogelijkheden zoals streaming en internetradio.

Aftrappen met Kent

Na het opstellen van het systeem, zo eenvoudig als met de Bluesound Powernode 2 en de Bowers & Wilkins 606 is dat eigenlijk nooit, gaat muziek aan. Ik gebruik “Changing lights” van Stacey Kent om aan de set te wennen en een eerste indruk op te doen. Daarbij vallen al direct wat zaken op. Zo is de basweergave aan de schrale kant, meer rugdekking van de muur is welkom en dat maakt een boembas vrije plaatsing van de 606 in de meeste kamers gemakkelijk. De set speelt welluidend en aangenaam, er is geen reden om dringend op zoek te gaan naar een andere streamer/dac/versterker. Het stereobeeld maakt zich breed, hoogte en diepte zijn helaas beperkt. De klank van de 606 met de Powernode 2 is aangenaam, rustig van aard, laat de aandacht gemakkelijk vasthouden. Alle muziek komt behoorlijk los van de weergevers, hier scoort Bowers & Wilkins punten, veel andere monitoren laten de muziek lastiger los of je moet heel veel meer uitgeven aan luidsprekers en versterker. De piano op de CD is helder met een fraaie klank, daarbij is de stem van Kent herkenbaar. Omdat de set niet te diep gaat in detaillering vallen kleine foutjes in het systeem niet op. De weergave is het beste te omschrijven als “prettig”. Pas bij een hoger volume niveau, eigenlijk te hoog voor Kent, wordt de weergave minder precies.

Knallen

De 606 kan knallen aan de Powernode 2 getuige “Tom’s song” van Gare du Nord, geript van de CD Rendez-vous 8:02. Daar is de bas, strak en punchy. Het ritme is puntig en goed vastgehouden over de gehele linie. Blaasinstrumenten weten de power over te brengen, springen zelfs opvallend goed uit de muziek naar voren. Slagwerk is erg overdreven opgenomen door Gare du Nord, het past wel in de sfeer van de track. De volgende track “What’s up!” wordt verbazingwekkend volwassen afgespeeld. Power, beat, open, met veel goed hoorbare opnametrucjes. Ik heb er lol mee. Van Kari Bremnes komen met regelmaat zeer audiofiele opnames uit en dat merk je met “Fiola” van “Gate ved gate”, dan is de 606 met Powernode 2 in het nadeel in vergelijk met duurdere systemen. Bremnes blijft ingehouden terwijl in de opname veel details verborgen zitten. Het klinkt als totaal overigens helemaal niet slecht. De weergave is ook nu helder, transparant en snel. Verrassend hoe laag de 606 ineens weet te gaan bij de grote trom op de track “Prologue” van de CD “The book of secrets” van Loreena McKennitt. De 606 leeft er helemaal mee op en zet zijn beste beentje voor. McKennitt, bekend om haar traditionele instrumentarium brengt naast de trom lichter slagwerk en een lier mee. Natuurlijk is het haar stem en haar harp waar de nadruk echt op ligt. De 606 stelt absoluut niet teleur en dit is met voorsprong het beste wat hij tot nu toe laat zien. Wonderlijk hoe complexe muziek, sterk onder invloed van sfeertekening, zo naar voren kan komen op een betaalbaar en ongetweaked systeem als dit. Het lijkt wel eens of een kleine monitor gemaakt is voor jazz, zo ook de 606 die met Bobo Stenson Trio “Song of Ruth” laat zien dat een jazz trio bestaande uit piano, bas en slagwerk niet altijd een omvangrijke en kostbare luidspreker verlangt. Wel daarbij een goede versterker en dat blijkt de Powernode 2 keer op keer te zijn. Bekkens sissen lekker, piano mist wat van de romp van het instrument, de bas is zeker aanwezig doch vult de ruimte niet met een enorme druk. Details komen vooral uit het middengebied en de tweeter naar voren. De tweeter is trouwens rustig afgestemd, Bowers & Wilkins kan naar mijn smaak het hoog wel eens te fel aanzetten ten opzichte van de rest van de frequentieband. De rust maakt de 606 niet sloom, in tegendeel het is een lekker puntig kleintje.

Koor en orkest

Ook voor klassieke muziek hoeft u de 606 niet te mijden, waar veel systemen in deze prijsklasse zich zelf voorbij gaan en indruk willen wekken met te veel lage tonen, overdreven veel hoog of schreeuwend middengebied laat de 606 een fraaie klassieke stem horen. Van Christopher Hogwood met The Academy of Ancient Music speelt van Purcell het werk “Dido & Aeneas”. De vocale soliste staat afgezet tegen een koor dat samen met de musici meer naar de achtergrond is geplaatst. Het klinkt open, tegelijk beheerst en prettig. Goed zuiver en persoonlijk vind ik de klankbalans van de 606 erg prettig gekozen. Alsof de 606 weet waar de grenzen liggen en daar uit zichzelf niet overheen wil gaan. Dat de muziek weer zo los van de speakers weet te komen is een volgend compliment. Nog even door met zwaar klassiek. Het Londen Philharmonic Orchestra speelt “A Sussex Overture” voor Reference Recordings. Ik hou persoonlijk niet van deze muziek, hoor wel dat groot orkestwerk moeiteloos los komt. Nee, het is geen 800 Series geweld en overtuiging, het is wel heel fijn om naar te luisteren en wederom prijs ik Bowers & Wilkins voor hun inspanning op dit prijsniveau. En uiteraard ook Bluesound voor de Powernode 2, wat dat is een fijne streamer, dac en versterker, verstopt in een doosje ter grootte van een broodtrommel. Hoe compact wilt u het hebben?

TV, auto, of….

Ondertussen davert het orkest door de luisterruimte, al is de dynamiek op Reference Recordings erg groot muziek wordt telkenmale keurig in de hand gehouden aangeleverd aan de luisteraar. Mij in dit geval. De weergave loopt niet dicht, loopt niet vast, verbazingwekkend eigenlijk dat een set van in basis slechts € 1.600,- al zoveel kan bieden. Zelfs als u maar af en toe naar muziek luistert of muziek gebruikt voor een achtergrond, dan nog is een Bluesound Powernode 2 met Bowers & Wilkins 606 de investering meer dan waard. Ik beloof u dat u steeds vaker muziek gaat draaien, nieuwe muziek gaat ontdekken bij de muziekdiensten of de internet radio op een favoriete zender laat spelen. Het verbaast mij vaak het gemak waarmee een TV wordt gekocht voor meer geld dan deze set, terwijl op audio wordt beknibbeld. Zelfs een autoradio met toebehoren mag meer kosten. Hoe vaak zit u in de auto? Hoe vaak kijkt u TV? Staat een Tivoli, Ruark, Sonos of andere portable niet veel meer aan? Vervang die voor dit systeem en beleef het resultaat. Zijn de luidsprekers fysiek toch te groot, Bowers & Wilkins heeft ook nog de 607, een slagje kleiner. Te weinig laag, dan is er de 603 vloerstaander. Met één van deze twee types ga ik graag een volgende keer aan de slag.