Auralic Altair G1 Digital Audio Streamer
Auralic Altair G1 Digital Audio Streamer: Sesam open u digitaal
In de Altair G1
De Auralic Altair G1 vormt de basis van de Auralic streamer/DAC familie, verpakt in dezelfde aluminium behuizing als veel andere modellen, en zit vol met de moderne technologie. Gemaakt om muziek te streamen en data van digitaal naar analoog om te zetten. Vanaf vrijwel elke bron als een muziekdienst (Tidal & Qobuz), internetradio, AirPlay, Bluetooth, harde schijf of NAS. Het gebruik van de Lightning DS App voor iOS vorm de basis voor de besturing, de voorversterkerfunctie maakt volumeregeling op het voorpaneel eveneens mogelijk. Wie beschikt over Roon software kan de Altair G1 gebruiken als Roon Endpoint. De IR leerfunctie van de Altair G1 laat het werken met elke willekeurige afstandsbediening toe. Omdat de Altair G1 tegelijk streamer en
Tot slot van de beschrijving een volledige opsomming van de technische gegevens:
- Frequentiebereik: 20 – 20KHz, +/- 0.1dB
- THD+N: < 0.0002% (XLR); < 0.0003% (RCA), 20Hz-20KHz at 0dBFS
- Dynamisch bereik: 124dB, 20Hz-20KHz
- Bestandsformaten: AIFF, ALAC, APE, DIFF, DSF, FLAC, OGG, WAV, WV, AAC, MP3, MQA en WMA
- Sample frequenties: PCM 44.1KHz tot 384KHz in 32Bit, DSD64 tot DSD512
- Besturing: AURALiC Lightning DS voor iOS, web browser, OpenHome, Roon, IR
- Digitale ingangen: AES/EBU, Coaxial, Toslink, USB Audio
- Streaming: Network shared folder, USB Drive, Optional Internal Storage, UPnP/DLNA Media Server, native TIDAL, Qobuz Sublime+ streaming, Internet Radio, AirPlay, Bluetooth, Songcast, RoonReady
- Analoge uitgangen: XLR, RCA, 6.35mm hoofdtelefoon
- Netwerk: Gigabit Ethernet, Wi-Fi 802.11b/g/n/ac Tri-Band
- Verbruik: 50W maximaal
- Afmetingen:34cm x 32cm x 8cm
- Gewicht: 6.8kg
- Afwerking: mat zwart geanodiseerd aluminium
- Inhoud doos: externe Wi-Fi antennes, netsnoer, USB kabel, handleiding
Omdat de Auralic Altair G1 een complete streamer is met een DAC aan boord is gekozen voor een puur analoog systeem, daar waar de Auralic Altair G1 het meeste in zal worden toegepast. De gebruikte versterker is een Luxman L-550AX Mk II, aangesloten voor de netspanning op een AudioQuest Niagara 5000 netfilter met een Monsoon netspanningskabel. Bron voor de muziek is een Melco N100 waarbij de player poort is aangesloten op de Auralic Altair G1 ethernetaansluiting. Tussen de streamer en de versterker zat eerst een AudioQuest gebalanceerde interlink, een Chord Sarum T RCA beviel uiteindelijk beter en is daarna steeds gebruikt. De luidsprekerkabel is Chord Epic XL. Twee paar luidsprekers is ingezet, eerst de Bowers & Wilkins 804 D3 Mystic en tegen het einde van de luistersessie een paar Spendor D7-2. De Altair G1 is heel flexibel instelbaar via de eigen Lightning DS en gekozen is zoveel mogelijk voor de fabrieksinstellingen, met
Heldere kracht
Dat onvermogen tot romantisch kleuren is te beluisteren met een rip van een Blu-ray disc van een concert van Adele, “Live at the Royal Albert Hall” waarvan ik twee tracks zal spelen, “I can’t make you love me” en daarna “Someone like you”. Heel goed hoorbaar wordt hoe groot de zaal is als Adele praat, daarna worden de zaalmicrofoons dichtgezet tot aan het einde van de track, waar het publiek netjes uitgespreid begint te applaudisseren. De Auralic Altair G1 heeft een heldere klank en mag voor Adele best gebruikt worden in combinatie met een luidspreker waar de hoge tonen minder aanwezig zijn dan op een 804 D3 Diamond, denk bijvoorbeeld aan Spendor A of D serie of een Focal Kanta. Als het publiek mee gaat zingen vallen de stemmen uiteen en laten zich uitspreiden over de zaal. Het publiek wordt zeker geen brij. Adele levert een lastige eerste indruk die om meer muziek en genres vraagt. De transparantie verrast in positieve zin, maakt het tegelijk een weergave waarin wat meer warmte welkom zou zijn.
Een grote vleugel staat op “A moment of now” waar de stem van Viktoria Tolstoy goed van gescheiden blijft. Zij staat met de Altair G1 wat voor de vleugel uit, een vleugel helder van toon, grommend in de lage tonen en krachtig neergezet. Ik bespeur wederom aan de stem een lichte heesheid die ik niet direct herken. Het stereobeeld is zeer goed, voorzien van hoogte, breedte en diepte waarmee muziek goed los van de weergevers komt. Het is de intense stilte en rust op de achtergrond waartegen de klanken alle ruimte krijgen. Daarmee is dynamiek ruim aanwezig, vooral de vleugel straalt dynamisch in deze track. Viktoria weet behoorlijke dichtbij te komen en zo het idee te scheppen dat ze in de ruimte aanwezig is. Op beleving scoort de Altair G1 ineens heel hoog.
Donkere tonen
Ik dacht dat Bremnes de lage tonen zwaar aanzette, de band van George Michael kan er nog veel meer van op “Brother can you spare me a dime”. Wat gaat het intro diep in het laag, waarboven vervolgens strijkers worden ingezet voor een valse romantiek. De stem steelt wederom de show, staat vrij, laat nuances horen en overtuigd in de zang ‘om toch maar die stuiver weg te geven’. De big band gaat de strijkers gelukkig overheersen en maakt van dit nummer iets bijzonders. Door de intensiteit en de drukte in de muziek is het geen gemakkelijk nummer voor de installatie, gelukkig loopt er niets dicht en blijft George volledig de baas en overeind. Ik heb haast de neiging om aan het einde van de track te gaan klappen voor de beste man. Het rustiger “Roxanne” spreekt nog meer aan, brengt me dicht bij de zanger en heel goed is hoorbaar wat achter de mengtafel aan extra effecten zoals een echo en nagalm is toegevoegd aan de zang. In het middengebied is de Altair G1 sterk, in de lage tonen strak en durft druk te zetten, de hoge tonen vragen om beheersing in de opstellingen. Voor de liefhebber van singer/songwriter en liefhebber van analytisch analoog is de Altair G1 een prachtige aanvulling waarmee de digitale wereld betreden kan worden.
Analoog?
Keith Jarrett in “The Köln Concert Part 1” is in mijn oren nog altijd één van de fraaiste stukken muziek uit de eigen collectie. Intens, gedreven, soms gestoord, altijd pure muziek. Met de Altair G1 is de zaalakoestiek onmiskenbaar onderdeel van het geheel. Dat wordt afgezet tegen de stille achtergrond, een zaal waarin niemand een geluidje durft te maken op een enkel kuchje na. Dynamiek is uitstekend en kan ik geen enkele aanmerking op geven. De Altair heeft duidelijk de familietrekjes van de grotere en duurdere Aries en Vega series meegenomen naar Lexicom MultiMedia. Zaken als de rust in de weergave, het transparante karakter, de dynamiek en de ruimtelijke weergave zijn bekende kenmerken. Ook de helderheid die soms net teveel kan worden in combinatie met een dome als van de Bowers & Wilkins 804 D3 Diamond. Althans voor mij want ik weet hoeveel mensen de luidspreker hogelijk waarderen. Niet zo verwonderlijk want muziek gaat open en presenteert zich tot in de finesses. Eigenlijk wilde ik slechts een deel van “Part I” draaien, het is lastig om op te houden en ik laat de volle 26 minuten over mij heen komen.
Naar Spendor
Met de Spendor op de plaats wil ik graag nog even terug naar het begin van Adele in de Royal Albert Hall. Heeft ook zij nu een liever karakter waarin meer liefde doorklinkt naar haar moeder en haar ex-man? Laat ik over één ding duidelijk zijn: de Auralic Altair G1 levert heel veel waar voor het geld en laat zich vergelijken met een analoge bron. En als je hem temt met een luidspreker of een rustige versterker dan beteugel je het over-enthousiasme dat hij soms vertoont. De Spendor D7-2 is een iets rustiger afgestemde luidspreker, in score voor transparantie een paar punter lager dan de 804 D3 ( in prijs ook!) en weet met de Altair G1 goed raad. “Lovesong” gezongen door Adele wordt meer ‘lovesong’, verkrijgt een zachter karakter. Het blijkt maar weer, een set componeren kost tijd en aandacht, even snel iets aan elkaar knopen is er nog steeds niet bij met de huidige elektronica en luidsprekers welke op een zo hoog niveau presteren. Precies de reden om een dealer te blijven bezoeken zoals Lexicom MultiMedia waar de tijd wordt genomen om het beste uit een component te halen.
Componenten componeren
Meer informatie en prijs van de Altair G1 vindt u hier.