Bluesound PowerNode met Dynaudio Emit 10

Spraakmakende Hifi voor de kleinere portemonnee

In de laatste paar recensies die we op onze website geplaatst hebben bespraken we vooral hifi sets uit de top klasse. We zijn er trots op dat we bij Lexicom door jaren van groei en noeste arbeid op een dergelijk niveau beland zijn.

We willen de drempel echter niet al te hoog maken. Er zijn een hoop interessante hifiproducten binnen ons assortiment die in de juiste combinatie tot een muzikale balans weten komen.

Een dergelijke set gaan we in deze recensie bespreken. Een tijd terug bespraken we al de combinatie van de Cambridge EVO 75 met Dynaudio Emit 30. De Emit 30 viel erg in de smaak bij ons en ondertussen ook bij een aantal van onze vaste klanten. Voor deze recensie hebben we ons oog laten vallen op de Emit 10. Deze kleine monitor is niet alleen compact, maar ook nog eens de meest gunstig geprijsde luidspreker in ons huidige assortiment.

Voor de aansturing komen we terecht bij een wederom betaalbare all-in-one oplossing in de vorm van de Bluesound PowerNode N330.

Deze geweldenaar is onlangs geheel van de grond af aan opnieuw ontworpen en heeft maart liefst 20 watt bij 8 Ohm aan vermogen per kanaal erbij gekregen wat het totale uitgangsvermogen op 80 watt per kanaal brengt.

De benodigde bekabeling is in deze setting minimaal te weten een set luidsprekerkabels, een netwerkkabel en een netsnoer. We kiezen voor kabels van de The Chord Company, daar we deze goed kennen.

De luidsprekersstandaards voor onder de Emit 10 wordt een paar Dynaudio Stand 10. Zie hier een opsomming van alle typenummers met bijbehorende prijs.

 

 

  • BlueSound Powernode (N330)               € 999,-
  • Dynaudio Emit 10 (set)                            € 730,-
  • Dynaudio Stand 10                                    € 329,-
  • Chord Clearway X                                      € 290,-
  • Chord Clearway power (1 meter)            € 150,-
  • Chord C-stream (1 meter)                         €  85,-

De totale set prijs is met € 2583,- dus wel iets boven de € 2500,-

Blue Power

Alvorens we de luistersessie beginnen bespreken we even in het kort de Bluesound PowerNode. Zoals u uit het bovenstaande verhaal al op heeft kunnen maken is de PowerNode een streamer en versterker in een compacte behuizing. De gemiddelde broodtrommel heeft ongeveer dezelfde afmeting.

Naast een uitgangsvermogen van 80 watt bij 8 ohm hebben we de beschikking over twee gecombineerde analoog of digitale ingangen in de vorm van 3,5 mm jack-chassisdelen. Zo’n ingang kan dus analoog of digitaal zijn al naar gelang de bron.

Dan is er naast de gebruikelijke luidsprekerklemmen een HDMI ingang met ARC om audio te ontvangen van uw TV. Als laatste zijn er een USB-poort voor opslagmedia en een netwerkingang.

Voor degene die voor het eerst in zijn of haar leven over het merk Bluesound leest moeten we even benoemen dat dit merk een zusteronderneming van NAD is. De gebruikte klasse D versterkertechniek die u ook aantreft in apparaten van NAD is hier terug te vinden in de PowerNode. Andersom vinden we in streamers van NAD de Bluesound software genaamd BluOS terug.

BluOs apparaten bedienen we via de BluOS applicatie die zowel op Apple, Android en Windows draait.

Speakertje, speakertje aan de wand… 

Nou, liever niet aan de wand! We kiezen bij de set Dynaudio Emit 10 voor gedegen stands van Dynaudio zelf. Eventueel zijn deze stands te vullen met zand of ander vulmateriaal zoals inert filler van Custom Design.

In de Emit 10 wordt een MSP woofer van 14cm doorsnede gebruikt, gelijkend aan de units die ook in de Evoke serie gebruikt wordt. MSP zorgt voor de juiste balans in gewicht, stijfheid en demping om de controle te leveren daar waar dat precies nodig is. De conus is uit een stuk geperst zodat er geen losse stofkap voor de spreekspoel gemonteerd hoeft te worden. De kleine inkepingen rond de rand van deze geïntegreerde stofkap zijn direct verbonden met de achterliggende spreekspoel waardoor de gehele constructie tot één geheel maakt. Minder bewegende onderdelen gebruiken geeft de ontwikkelaars meer controle over hoe de gehele luidspreker beweegt en dus een voor meer precisie. Dit manifesteert zich onder andere in weergave van een strakke bas, zuivere vocalen, duidelijke gitaren en meer, zelfs op lagere volumes.

De woofer is voorzien van het Each “dual-stacked strontium carbonite Ferrite+ ceramic” magneet systeem. Het gebruik van twee magneten zorgt ervoor dat de magnetische energie efficiënter in de juiste banen geleid wordt. Deze techniek is direct afkomstig uit de prijswinnende Special Forty serie.

Voor windingen in de spreekspoel in de Emit 10 woofer wordt aluminium gebruikt. Aluminium is licht van gewicht en omdat aluminium lichter is dan koper kunnen er meer windingen gemaakt worden rond de uit twee lagen van glasvezel bestaande spreekspoelbuis. Meer windingen staan voor meer kracht en controle over de conus uitslag. Er is echter nog een kleine verrassing. De aluminium draad is gecoat in een dun laagje koper dat de controle van de versterker verhoogt op de gehele spreekspoel. Meer kracht door slechts een kleine vergroting van het gewicht.

De Cerotar tweeter is gebaseerd op de Esotar tweeter uit de Special Forty en op het type dat in de Core studio referentie monitoren gebruikt wordt.

De 28mm gecoate soft-dome membraan wordt ondersteund door een slimme inwendige dome die de naam Hexis draagt. De oppervlakte van de dome is ontworpen om zuivere en gedetailleerde hoge frequenties te reproduceren, zonder in zichzelf op te breken terwijl de achtergelegen Hexis dome de luchtstroom verzwakt  en daarmee ongewenste resonanties reduceert. Ook hier wordt de krachtbron gerealiseerd door het samenspel van een aluminium spreekspoel binnen een “ airflow magnet system”. Cerotar is ontworpen met in het achterhoofd een hoge detaillering en een lang luisterplezier zonder vermoeiend te zijn.

De bas-poort aan de achterkant van de luidsprekers is voorzien van golvende reliëf-banen om ongewenste energie opbouw de kop in te drukken.

De kasten van de Emit 10 zijn gemaakt van 18mm dik MDF om een stevig en stabiele basis te bieden aan de luidspreker conussen. Van binnen zijn de kasten gedempt met polyester vezel materiaal, dat tot op de gram nauwkeurig is uitgewogen om de juiste resonantie onderdrukking te realiseren. Aan de buitenklant kan men kiezen uit de gelamineerde afwerking zwart, wit of walnut. Deze kleurstellingen zijn gekozen om in een groot aantal interieurs ingezet te kunnen worden.

Na deze uiteenzetting der techniek kunnen we verder met het belangrijkste onderdeel te weten het luisteren naar deze uitgewogen hifi-set.

Fluwelen stem

Een greep uit één van onze playlists brengt ons bij een nummer van Benjamin Clementine genaamd Winston Churchill’s boy.

Wij Nederlanders houden er van om overal labeltjes op te plakken en zaken onder te brengen in een zuil, genre etc. Als we aan deze muziek al een genre toe zouden moeten kennen zou het iets zijn in de trend van akoestische RMB. We horen een mooi uitgewogen mannenstem die mooi in het midden van het stereobeeld staat. De zang van Clementine is goed te verstaan en behoorlijk subtiel in de zachtere passages. De zang wordt in een bedje van fluwelen strijkers gelegd. In het laatste gedeelte van het nummer horen we een natuurgetrouwe, strakke basgitaar vergezeld met een realistisch en strak klinkende piano. We merken eigenlijk niet dat we naar een compacte monitor luidspreker aan het luisteren zijn daar er behoorlijk wat laag uit deze Emit 10 komt.

Klassiek spektakel

Na prettige ervaringen van het eerst beluisterde nummer ontstaat er bij ons de drang om de grens te verleggen naar een meer spectaculair stuk muziek. We komen uit bij het Cleveland Orchestra die een tijdje terug het Concert voor Orkest van Witold Lutoslawski op de band gezet hebben. Dit op volksmuziek gebaseerde spektakelstuk is van tijd tot tijd snoeihard en grillig, afgewisseld door subtielere orkestpassages. Precies wat we zoeken!

We schroeven het volume iets op en het valt meteen op dat de weergave op deze Dynaudio Emit 10 gecontroleerd blijft. Het laag is ook hier af en toe indrukwekkend, maar bij deze muziek mist bij liggende lage noten in het orkest wel een beetje het fundament. De plaatsing in het stereobeeld van alle orkestinstrumenten is perfect en het stereobeeld heeft een representatieve diepte.

Glazen bol

Gezien het feit dat de Bluesound producten geheel MQA compatibel zijn zoeken we een mooi nummer binnen de Tidal Masters selectie uit. Het nummer in kwestie is Crystal Ball van Caroline No.

Ook hier staat de stem perfect en stabiel in het midden. Het laag is lekker “punchy” en aanstekelijk. Drum fills die sterk doen denken aan Phil Collins zijn In The Air tonight vliegen van links naar rechts door het stereobeeld. Het achtergrond koor klinkt natuurgetrouw, is mooi gedefinieerd en staat mooi gepositioneerd achterin het stereobeeld.

Of deze sonische kwaliteiten debet zijn aan het feit dat dit een MQA opname is moeten we even in het midden laten. We hebben geen conventionele opname op “standaard” CD kwaliteit voor handen.

Melancholiek

Met de prettige mannen en vrouwenstemmen van Clementine en No nog vers in het luistergeheugen belanden we bij een nummer met samenzang tussen beide seksen. Evan & Manu met het nummer Melancholia vinden berusting in dit duet.

De basis wordt vormgegeven door een diep laag laat wederom de kwaliteiten van de Emit 10 horen. Het laag rolt mooi uit, maar blijft wel doortekend. Eigenlijk ongekend voor een monitor van dit formaat. In het stereobeeld vinden we de stem mooi in het midden. De tweede stem van Eva staat iets daarachter en toch kijk je ze beide de strot in. We nemen daarnaast een mooie, volle, piano waar. Het slagwerk wordt door deze combinatie Emit10 en PowerNode neergezet met volle trommels en mooi uitklinkende bekkens.

Afsluiten in majeur

Bijna traditiegetrouw sluiten we af met een stukje geniale elektronische muziek na de uitgebreide akoestische bezinning. Het nummer Key Largo van Boris Blank vinden we in de wachtkamer van de BlueOS app.

Er gebeurt bij dit nummer van alles in het stereo beeld. Gillend koper, big band samples, opstijgende vliegtuigen en Boris die zijn eigen paringsgeluiden in gesampelde vorm ritmisch laat rondgaan. Het laag is wederom goed onder controle en indrukwekkend als je het formaat van de Emit 10 in ogenschouw neemt. Bij dit soort muziek zou een kleine subwoofer wellicht nog net dat ene kleine stukje aan extra ondersteuning kunnen verzorgen. Geen probleem overigens, want de PowerNode heeft een sub woofer uitgang. Je zou zelf de Emit 20 of Emit 30 kunnen overwegen, maar dan neemt de totaalprijs wel fiks toe. Men mag roepen over klasse D wat men wil, maar deze Bluesound-Dynaudio-combinatie klinkt eigenlijk nooit fel of afstandelijk. Ook bij deze drukkere muziek bleven we geboeid tot de laatste noot zonder enige vorm van luistervermoeidheid!

De Balans opmaken

We kunnen niet onder stoelen of banken steken dat we verrast zijn na deze luisterervaring. We zien maar weer dat hifi niet perse de hoofdprijs hoeft te kosten om een bevredigende luisterervaring te hebben. De PowerNode N330 is een volwassen versterker geworden en de combinatie met Dynaudio Emit 10 vinden we dan ook erg geslaagd. Gezien het vermogen van de PowerNode zouden de Emit 20 en Emit 30 ook prima moeten kunnen samenwerken met deze geweldenaar.

Mocht het budget toch lager zijn dan € 2500,- zou u natuurlijk ook kunnen beginnen met een eenvoudiger type luidsprekerkabel, het standaard netsnoer en netwerkkabel.

We hebben voor deze recensie echter gekozen voor een complete oplossing door meteen de puntjes op de i te zetten. Daar hebben we zeker geen spijt van!

Meer informatie en prijs van de PowerNode vindt u hier.

Meer informatie en prijs van de Emit 10 vindt u hier.