Beperking bij opnemen op Loewe televisies met DR+ (harde schijf)


Sinds 17 november 2010 spreken we veel verontruste Loewe klanten die zeggen dat zij hun gemaakte opnamen met de in de Loewe ingebouwde harde schijf niet meer kunnen terugkijken. In de afspeellijst zien ze mislukte opnamen met een wit symbool ervoor.

Hoe kan dit?
Normaal gesproken als u iets wilt opnemen stelt de recorder zich in met een standaard instelling dat deze ‘s nachts de opnamen gaat decoderen. Hij doet dit om u in de gelegenheid te stellen tegelijkertijd naar een andere digitale te kijken. De TV kan namelijk maar 1 zender tegelijk decoderen.

Om die reden neemt de Loewe de opname gecodeerd op en decodeert Loewe de opname ‘s nachts om 2.00 uur. Dan heeft u geen last dat u op dat moment geen andere digitale zender kunt bekijken. (Daarom moet uw toestel ook op stand-by blijven staan om ‘s nachts te kunnen decoderen.) Ziggo zendt de zenders gedecodeerd uit en wisselt die coderings- “sleutel” ongeveer 1 keer per dag.

Als voorbeeld zendt Ziggo een programma uit met “sleutel A” . U maakt er een opname van met slot A. Als er verder niets gebeurd zou dus de volgende dag “sleutel B” gebruikt worden en die past niet meer op “slot A” . Daarom moeten de opnamen voor die “sleutelwisseling” worden gedecodeerd.

Wat is er nu sinds 17-11-2010 bij Ziggo veranderd?

Ziggo (of eigenlijk IRDETO) heeft in al zijn wijsheid besloten om deze wisseling van de sleutel om de 2 uur te gaan doen.
Dit betekent dus dat als u om b.v. om 16:00 wat opneemt en dit item niet gedecodeerd is voor 18:00 is, dan is “sleutel B” in gebruik en kunt u dit niet meer decoderen.
Het is een technisch verhaal maar we proberen vooral duidelijkheid te geven.

Wat kan Loewe daaraan doen?

Loewe kan aan deze situatie helaas niets veranderen. Er is geen software update voor mogelijk of iets dergelijks. Er is ook technisch
gezien niets mis met het toestel. Het toestel kan normaal opnemen zoals hij dit ook kan met programma’s van KPN/Digitenne of satellietprogramma’s (o.a. Canal Digitaal).

Kunt u nu niets meer opnemen?

U kunt een programma gewoon digitaal opnemen door ervoor te kiezen dat de TV het programma gelijk decodeert. Dan wordt het programma goed opgenomen. U kunt dan alleen niet op dezelfde tijd naar een andere digitale zender kijken, wel naar een analoge zender. U zou natuurlijk ook een analoge zender kunnen opnemen en tegelijkertijd naar een digitale kijken, maar dat lijkt ons minder voor de hand liggend.

Als u via de EPG een programma programmeert, kies dan in het lijst voor: gedecodeerd opnemen. Standaard staat deze vaak op nee, maar hier moet u dus ja kiezen. (zie schermafbeelding onderaan). De regel: ‘s nachts decoderen verdwijnt dan uit het rijtje. Nog handiger is het om in het menu de funktie: Decoderen in DR continumodus aan te zetten. U doet dit door te drukken op: assist – DR archief – menu – en dan de optie: Decoderen in DR continumodus op ja te zetten.

Natuurlijk is analoog beeld minder scherp dan een digitale uitzending. Maar de Loewe analoge tuner geeft in vergelijking met andere merken nog steeds een heel behoorlijk beeld.

Maakt het uit of het een Loewe CI+ toestel is of een Loewe toestel die werkt met de alphacrypt module?

Nee, dat maakt niets uit. Al deze toestellen hebben er dus last van.
Ook heeft het probleem niets te maken met de zogenaamde Ziggo CI+ certificering.

Wordt de situatie ooit weer zoals het was?

Wij kunnen helaas niet in de toekomst kijken en ook hier geldt: behaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Onze hoop is dat Ziggo stopt (na veel kritiek) met het om de 2 uur wisselen van de coderingssleutel. In die zin zou het misschien helpen als Loewe bezitters dit aan Ziggo zouden melden.
Mochten er meer feiten op dit vlak boven tafel komen zullen we u hiervan op deze pagina op de hoogte houden.

Hoe kunt u wel meerdere programma’s opnemen en /of tegelijkertijd digitaal kijken?

Om tijdens een opname van de Loewe Harddisc toch naar een andere digitale zender te kunnen kijken is de Humax IR-HD 5100C (€ 199,-) een goede keuze.
Deze heeft een HDMI aansluiting voor de hoogste (=high definition) kwaliteit. Smartcard € 29,95
Wilt u tegelijkertijd 2 programma’s kunnen opnemen of 2 programma’s die elkaar overlappen dan is de Humax IHDR 5200 met harde schijf een aanrader.
Deze heeft een harde schijf van 500 GB en kost € 379,- Deze leveren wij met gratis smartcard.

In samenwerking met de Loewe TV kun je dan altijd 2 programma’s digitaal opnemen en een derde digitaal kijken.
Beide decoders hebben we op voorraad.