PS Audio nu ook in het assortiment van Lexicom MultiMedia

De bijzondere High End DAC’s van PS Audio zijn nu verkrijgbaar bij Lexicom MultiMedia

Het Amerikaanse bedrijf PS Audio bouwt al sinds 1973 diverse hoogwaardige audioproducten, zoals netfilters, netstroom-regenerators, versterkers en phono-voorversterkers. Maar de laatste tijd staat PS Audio met name in de belangstelling door de bijzondere Digitaal/Analoog-Converters (DAC’s) die het bedrijf bouwt. In tegenstelling tot de DAC’s van veruit de meeste concurrenten, wordt in de PS Audio DAC’s geen gebruik gemaakt van standaard DAC-chips van de bekende chipfabrikanten. En dat is een uitzondering in de audiowereld.

pa-audio-dac-1-lexicom-multimediaDe PS Audio PerfectWave DirectStream DAC, zoals het bekendste model voluit heet, is “vanaf nul” ontworpen door computerwetenschapper en audiofiel Ted Smith, die een groot liefhebber is van het DSD-formaat. DSD betekent Direct Stream Digital en is het bestandsformaat van SuperAudio CD’s (SACD’s). De bekende, “gewone” CD’s zijn opgenomen in PCM-formaat. Smith is van mening, dat DSD een betere muzikale kwaliteit biedt dan PCM en heeft daarom een DAC ontworpen, die geheel in het DSD-domein werkt. Dus alle inkomende PCM-bestanden worden omgezet in DSD-formaat voordat ze worden geconverteerd naar analoog.
Omdat het technische verhaal achter de werkwijze van de DAC’s van PS Audio nogal complex is en hier te veel ruimte zou kosten, verwijzen wij de techneuten en technisch geïnteresseerden naar de website www.psaudio.com.

Belangrijk is wel, dat de DAC’s van PS Audio een digitale volumeregeling hebben, die bit-perfect is. Veel DAC’s hebben tegenwoordig een volumeregeling en de fabrikant zegt dan, dat zo’n DAC ook als “digitale voorversterker” gebruikt kan worden. Maar de meeste volumeregelingen zijn niet bit-perfect, waardoor de resolutie wordt aangetast. Sterk versimpeld gezegd: er worden bits weggegooid als u de DAC zachter zet. En dat schaadt de weergavekwaliteit. De volumeregeling van PS Audio doet dat dus niet en daardoor kunt u, als u geen analoge bronnen in uw systeem hebt, een DAC van PS Audio echt als digitale voorversterker gebruiken.

ps-audio-direct-stream-dac-junior3Verder kan in de DirectStream DAC een zogeheten “Bridge” worden ingebouwd, zodat u de muziek van uw NAS rechtstreeks kunt afspelen, zonder tussenkomst van een netwerkspeler/streamer. Maar die Bridge heeft één beperking: u kunt via die Bridge geen internetradio, Spotify, Tidal Qobuz etc. beluisteren.
Ook niet onbelangrijk: omdat de DAC’s van PS Audio draaien op software, die op een FPGA is opgeslagen, kunt u met updates steeds de nieuwste versie installeren. Hierdoor is de DirectStream dus een DAC die altijd actueel blijft en die niet binnen enkele jaren achter de feiten aan loopt.

De PerfectWave DirectStream DAC is in de internationale audiopers reeds uitvoering besproken en geprezen; de tijdschriften Stereophile en The Absolute Sound hebben deze DAC uitgeroepen tot Product Of The Year.

De PerfectWave DirectStream DAC is een bijzonder hoogwaardige High End DAC, die tot ongelooflijke prestaties in staat is. Maar aan al dat moois hangt een bepaald prijskaartje. Ook PS Audio heeft ingezien, dat deze DAC niet binnen ieders bereik ligt en heeft daarom een “light”-versie uitgebracht, de PerfectWave DirectStream Junior DAC. Dit is geen kaal, uitgekleed lokkertje, maar een serieuze DAC die naar schatting ongeveer 80-85% van de prestaties van zijn grote broer biedt, maar die wel is voorzien van een aanmerkelijk leuker prijskaartje. Bovendien is de Bridge hier standaard ingebouwd!

Het grootste verschil tussen de DirectStream en de DirectStream Junior is de eenvoudiger behuizing en de eenvoudiger “user interface”. De Junior heeft niet het fraaie, veelkleurige touch-screen van de grote broer en heeft een draaiknop voor het volume. Ook de voeding en de algehele opbouw zijn iets eenvoudiger van opzet. Maar de FPGA met software is gelijk. Dus ook de Junior is een DAC die met kop en schouders boven veel concurrenten uitsteekt.

Nieuwsgierig geworden? Meer weten? Een demonstratie? U bent van harte welkom in de showroom van Lexicom MultiMedia.

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.