PrimaLuna EvoLution EVO Tube Integrated Amplifiers en DAC

PrimaLuna EvoLution EVO buizenversterkers en DAC nu bij Lexicom

PrimaLuna is ontstaan uit een samenwerking van een Nederlandse en een Amerikaanse high end audio importeur en recentelijk opgenomen in de reeks van beroemde merken van More Music. Inmiddels is Lexicom MultiMedia PrimaLuna dealer en heeft onder andere de EVO 100, 300 en 400 buizenversterkers en de EVO 100 Tube DAC in het leveringsprogramma opgenomen. PrimaLuna is in veel landen overladen met prijzen en staat steevast in de lijst van Recommended Components in het toonaangevende tijdschrift Stereophile.

De EVO geïntegreerde PrimaLuna versterkers en leveren een vermogen tussen de 2 x 40 en 2 x 70 Watt door middel van EL34 buizen. PrimaLuna werkt met een in eigen beheer ontwikkelde Adaptive Autobias schakeling waarmee de buizen altijd op de meest ideale waarde zijn ingesteld. De intelligente schakeling controleert de buis en stelt deze mede afhankelijk van het gevraagde volume aan de uitgang zodanig in dat vervorming tot 50% wordt gereduceerd. Daarbij wordt de levensduur van de buis verlengd. De schakeling zit niet in de signaalweg. Een indicatie naast de buis licht op als een buis aan het einde van zijn levensduur is gekomen. De instelling die PrimaLuna hanteert zorgt voor een lange levensduur van alle buizen. Ook van de 12AT7 en 12AU7 versterkerbuizen en stuurbuizen.

De PrimaLuna EVO 100 digitaal-naar-analoog converter is op meerdere punten onderscheidend van alle andere converters op de markt. Niet alleen is de converter opgebouwd met elektronenbuizen voor het versterken van het analoge signaal, ook voor de gelijkrichting van de voedingsspanning en zelfs voor het opwekken van het digitale kloksignaal zijn elektronen buizen ingezet. De EVO 100 schakeling is opgebouwd met ECC83/12AX7 buizen voor de versterking, ECC82/12AU7 stuurbuizen en GZ34/5AR4 gelijkrichters in een dubbel mono opstelling. Dicht bij de sample rate converter en de Burr Brown PCM1792 converter chip zit de SuperTubeClock, die synchroon zowel de Sample Rate Converter als de DAC chip van kloksignaal voorziet. De klok is gebouwd rondom een Russische mini triode buis, ooit speciaal ontworpen voor oscillator circuits.

Alle PrimaLuna producten maken voor de voeding gebruik van zware, ingegoten ringkern transformatoren. De trafo’s zijn omgeven door een metalen behuizing en daarna ingegoten met hars tegen microfonie, beperking van ruis en brom en om de windingen te beschermen tegen vocht en andere invloeden. De PrimaLuna EVO 300 en 400 hebben een AC Offset Killer als netfilter aan de netspanning ingang om de voeding vrij te houden van vervuiling op het lichtnet afkomstig van EMI en RFI. De uitgangstransformatoren, één van de meest bepalende en belangrijke onderdelen van een buizenversterker, zijn speciaal voor PrimaLuna ontworpen en gewikkeld. Met de PrimaLuna transformatoren is de instelling van de buizen optimaal en is de bandbreedte zeer groot. Bastonen behouden kracht (slamm) en hoge tonen ondervinden geen afval. Voor een optimale aanpassing aan de gebruikte luidsprekers is een 4 Ohm en een 8 Ohm uitgang beschikbaar.

Elke PrimaLuna is hard-wired, geen printplaten voor de signaalweg maar punt naar punt bedrading, dat geldt ook voor de weerstanden en de condensatoren. In de EVO 300 en 400 is de draad is een Zwitserse verzilverde OCC koperdraad met Teflon isolatie. In de signaalweg maakt de EVO 300 en 400 gebruik van Takman weerstanden, hoogwaardige Japanse weerstanden. De ingangen van de EVO 300 en 400 worden geschakeld met relais voor een optimale signaalweg zonder overspraak en vrij van EMI en RFI.

PrimaLuna versterkers worden standaard geleverd met EL34 uitgangsbuizen, een buis die bekend staat vanwege zijn prachtige middengebied, maar wie dat wil kan de EL34 wisselen voor elk merk 6L6G, 6L6GC, 7581A, EL34, EL37, 6550, KT66, KT77, KT88, KT90, KT120 en KT150. De EVO 400 is zowel in triode als in ultra lineair te schakelen tijdens het luisteren.

De EVO reeks is leverbaar met een zwarte of een zilverkleurige frontplaat. Ook is altijd een onverwoestbare afstandsbediening aanwezig. De kap over de buizen bestaat uit een metalen rooster, rondlopend met horizontale spijlen en glas aan de zijkanten. Alle in- en uitgangen zijn te vinden aan de achterzijde. Op de zijkant treft u schakelaars aan voor bijvoorbeeld aan/uit, hoofdtelefoon of luidsprekers en hoge/lage bias stroom.

Optioneel is in elke PrimaLuna EVO versterker een phono board te plaatsen voor gebruik van een MM dat de ingang AUX 2 overneemt. Het hoogwaardige phono board verzorgt de RIAA instelling en maakt een externe phono versterker overbodig.

Bij Lexicom MultiMedia zijn de EVO 100, 300 en 400 versterker speelklaar opgesteld, net als de EVO 100 Tube Digital AnaLoge converter.