Nu leverbaar bij Lexicom MultiMedia: de KEF X300A draadloze actieve luidsprekers met DLNA en AirPlay®

De ultieme “computerluidsprekers”: de KEF X300A draadloze actieve luidsprekers

Een flink aantal mensen gebruikt hun computer (desktop-PC/Mac/laptop) als voornaamste muziekbron. Deze mensen hebben meestal geen “echte” audioset in huis, maar luisteren via een hoofdtelefoon of (o gruwel!) via kwakende, krakende, vervormende, plastic “brullende dobbelstenen”. Vaak merkloze rotzooi of goedkope Aziatische troep waar een merkstickertje op is geplakt. Er komt geluid uit, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Met serieuze muziekweergave heeft dat absoluut niets te maken!

KEF X300A
Om deze mensen kennis te laten maken met èchte muziekweergave heeft KEF de X300A ontwikkeld. Een ingenieus luidsprekersysteem met een vriendelijk prijskaartje. Na het grote succes van de LS50 minimonitor, die KEF heeft uitgebracht ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het merk, heeft KEF nu een luidspreker uitgebracht, die als desktop-luidspreker kan worden ingezet, maar ook als muzieksysteem in een kleine werk- of hobbykamer. Speciaal voor dit doel heeft KEF gekozen voor een actieve luidspreker. Dat wil zeggen dat de versterker (en in dit geval ook de hoge resolutie Digitaal/Analoog-Converter) in de luidsprekerbehuizing zit, waardoor de bron rechtstreeks kan worden aangesloten.

Uni-Q
Het is een flinke klus om een groot geluid uit een kleine behuizing te halen. KEF is daar in geslaagd door gebruik te maken van de compacte Uni-Q driver, waarbij een 25mm aluminium tweeter in het hart van een 130mm midden/laagdriver van een aluminium/magnesium-legering is geplaatst. Hierdoor ontstaat een zeer compacte eenheid, waarbij de weergave vanuit één centraal punt komt. Deze bijzondere Uni-Q driver is door KEF zelf ontwikkeld; een variant van deze driver is ook in de LS50 te vinden. De tweeter is voorzien van een “tangerine waveguide”, een soort tulpvormige geleiding van de hoge tonen, die moet voorkomen dat ze “verloren” gaan in de grotere midden/laagconus die om de tweeter heen zit. Dankzij de “Z-flex” rand rond de midden/laagconus, die grote bewegingen toelaat, blijft de lineariteit gelijk, wat tot een zeer geringe vervorming leidt.

De voordelen van deze bijzondere Uni-Q driver zijn onder meer een bredere “sweet spot”, een heldere en complete weergave, een groot stereobeeld en een natuurlijke klank. KEF heeft voor de X300A gelukkig niet gekozen voor standaard klasse D modules, maar heeft de X300A voorzien van twee klasse A/B versterkers per luidspreker: 50 Watt voor het midden/laag en 20 Watt voor het hoog. De ingebouwde DAC is van het asynchrone type en verwerkt resoluties tot en met 24bit/96kHz. Het geheel wordt gevoed door een flinke ringkerntransformator.

Flexibiliteit: draadloze streaming audio
Om de flexibiliteit van de X300A nog verder te vergroten, heeft KEF het systeem DLNA-compatible gemaakt en tevens voorzien van Apple AirPlay®. Dat betekent, dat u muziek kunt streamen vanuit uw netwerk, vanaf uw computer, maar ook vanaf uw smartphone, tablet of ander mobiel apparaat (Apple en Android). Makkelijker kan het niet!
De X300A is ontworpen voor Apple (Mac OS X versie 10.6 of recenter) en Microsoft (Windows 7 en recenter). Maar schrik niet: ook met Windows XP werkt de X300A prima samen.

Over flexibiliteit gesproken: op de achterzijde is een klein schakelaartje aanwezig, waarmee u de X300A kunt aanpassen aan gebruik op een bureau (desktop) of vrijstaand/op een standaard (stand). Ook kan de basreflexpoort worden gedempt met schuimrubber pluggen, wanneer de X300A tegen of vlak bij een muur staat.
Tenslotte is er voor de hardcore audiopuristen, die een bekabelde verbinding prefereren boven draadloze signaaloverdracht, een versie met USB-verbindingskabels. “Voor elk wat wils“!

De draadloze X300A is leverbaar in gun metal grijs en lineair wit; de bekabelde X300A is er alleen in gun metal grijs.

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.