Nieuw van Naim: de Supernait 2 geïntegreerde stereoversterker!

Naim heeft de succesvolle Supernait vernieuwd en verbeterd

Onlangs heeft Naim in Salisbury de opvolger van de Supernait onthuld: de Supernait 2. De “oude” Supernait draaide alweer een aantal jaren mee, dus het is logisch dat hij nu wordt vervangen. Maar omdat deze versterker nog steeds zeer succesvol was, had Naim geen haast met deze stap. De Managing Director van Naim, Paul Stephenson, heeft bij de onthulling gezegd dat de afdeling “Research and Development” van Naim zich de afgelopen jaren vooral heeft geconcentreerd op het perfectioneren en uitbreiden van het grote aantal netwerkspelers en het ontwikkelen van nieuwe producten, zoals de DAC-V1 en NAP 100.

Maar nu is het dan tijd om aandacht te gaan besteden aan de reeds langer bestaande producten, waarbij de geïntegreerde versterkers als eerste aan de beurt komen. Het spits wordt afgebeten door de Supernait 2. Uiteraard profiteert ook deze nieuweling van de ervaringen, die Naim de afgelopen jaren heeft opgedaan bij het ontwikkelen van de Uniti-serie en de ND-serie netwerkspelers. Daarbij heeft Naim in toenemende mate gebruik gemaakt van nieuwe computertechnieken, waardoor veel producten ontworpen en virtueel getest konden worden op een computerscherm. Maar… uiteindelijk blijven de luistertests doorslaggevend!

Volgens Paul Stephenson kenmerkt de nieuwe Supernait 2 zich door een eenvoudiger opzet met zeer hoogwaardige componenten, waarbij alles in het teken staat van een verdere verbetering van de toch al zeer hoogwaardige geluidsweergave.
Het eerste dat opvalt aan de Supernait 2 is de enkele rij knoppen op het front. Geen aparte rijen meer voor “luisteren” en “opnemen”, want dat laatste is tegenwoordig niet meer van belang. Of gebruikt u nog een cassettedeck?
Het tweede dat opvalt, is de afwezigheid van digitale ingangen. Paul Stephenson zegt, dat de SuperUniti de rol van “versterker met extra digitale ingangen” heeft overgenomen (en dan zit er ook nog een netwerkspeler in!). Bovendien hebben de netwerkspelers uit de ND-serie, die de meest logische combinatie vormen met de Supernait 2, ook digitale ingangen en een DAC aan boord. Dus was de DAC van de “oude” Supernait inmiddels overbodig geworden.

Door het verwijderen van de “digitale sectie” kwam meer ruimte vrij voor de analoge versterker. Dus heeft Naim de hele versterker onder handen genomen. Er heeft een grondige upgrade van veel componenten plaatsgevonden en tevens zijn de bedrading en de layout van de printplaat geoptimaliseerd. Zo is de transformator zo ver mogelijk bij de ingangen vandaan geplaatst om elektromagnetische interferentie te voorkomen, terwijl de voedingen en de condensatoren juist dicht bij de trafo en dicht bij de vermogenstransistors zijn geplaatst.

Er is werkelijk van alles gedaan om trillingen en resonanties te voorkomen of te dempen. Zo zijn zelfs bepaalde weerstanden hoger boven de printplaat gemonteerd, zodat de “pootjes” nog enige demping zouden kunnen leveren. Ook de printplaat zelf is “verend” gemonteerd, net als de Alps Blue Velvet regelaars voor volume en balans. Natuurlijk is ook de aansluiting voor het netsnoer en de netschakelaar met de nodige speling gemonteerd, zoals Naim dat al jaren doet.

Het resultaat mag er zijn! Het vermogen is nog steeds 2×80 Watt aan 8 Ohm (2×135 Watt aan 4 Ohm), maar door een grotere ringkerntransformator (met 7 windingen) en een verder geoptimaliseerde voeding is de dynamiek en de “ademruimte” behoorlijk toegenomen. Bovendien is de Supernait 2 voorzien van een echte Klasse A hoofdtelefoonversterker met een 6,3mm-aansluiting op het front. Hiermee kan volgens Naim bijna elke hoofdtelefoon worden aangestuurd.

De voorversterker is afgeleid van de NAC 552, het vlaggenschip van de Naim  voorversterkers. De voeding voor de voorversterker gebruikt de nieuwe Naim DR (Discrete Regulator) technologie, die voor het eerst succesvol werd geïntroduceerd in de HiCap voeding. Alle ingangen zijn “handwired”, dus niet aan de printplaat vastgesoldeerd. Deze ontkoppeling moet microfonische invloeden voorkomen.

Kortom: Naim heeft er alles aan gedaan om deze nieuwe Supernait 2 tot een groot succes te maken. Nieuwsgierig geworden? De nieuwe Naim Supernait 2 is in de winkel van Lexicom MultiMedia te beluisteren!

Meer informatie of bestellen? Klik hier

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.