Naim demonstratie-avond 20 april 2016 – verslag

20 april 2016: demonstratie-avond met apparatuur van Naim aan Bowers & Wilkins 803 D3 luidsprekers

Op woensdagavond 20 april 2016 werd bij Lexicom MultiMedia een luisteravond georganiseerd, waarbij de Naim NAC-N272 voorversterker/netwerkspeler/DAC centraal stond. De demonstratie werd verzorgd door Rowan Dernee van Naim-importeur Latham Audio. De muziek was afkomstig van de uitstekende lossless streaming muziekdienst Tidal en de verzameling Naim-apparatuur mocht zijn kunsten vertonen aan een schitterende set Bowers & Wilkins 803 D3 luidsprekers. Geen kinderachtige luidsprekers, die uitermate natuurlijk en muzikaal klinken en bovendien elk verschilletje laten horen.

NAC-N272
Als eerste wordt de NAC-N272 uitgebreid voorgesteld. Dit veelzijdige apparaat bestaat inmiddels alweer ruim een jaar en in die tijd is deze combinatie van voorversterker, netwerkspeler/streamer en DAC zeer populair geworden. Dat is begrijpelijk wanneer je bedenkt dat het samenvoegen van meerdere functies in één behuizing geen klankmatige nadelen oplevert, maar wèl een flinke besparing ten opzichte van een losse voorversterker en een losse netwerkspeler. En Naim heeft diverse interessante eindversterkers om de set te completeren. Ook de eindversterkers verdienen een introductie, want ook deze zijn verbeterd en voorzien van nieuwe technologie. Vooral de NAP250DR en NAP300DR profiteren hiervan: nieuwe voedingsregulateurs en nieuwe eindtransistoren.

SuperUniti vs. NAC-N272 & NAP200DR
De demonstratie begint met de vergelijking tussen de Naim SuperUniti all-in-one en de combinatie van NAC-N272 met NAP200DR eindversterker. De SuperUniti heeft alles aan boord, dus ook de eindversterker. Verder is een belangrijk verschil, dat de SuperUniti een digitale volumeregeling heeft, terwijl de NAC-N272 een analoge volumeregeling heeft, die digitaal wordt bediend. Een zeer fraaie constructie, die is afgeleid van “grote broer” en Naim-vlaggenschip Statement. Een detail? Misschien, maar wel een belangrijk detail!

Het verschil is onmiddellijk hoorbaar. De SuperUniti is een fijne muziekmachine, die niet voor niets enorm populair is. Maar de NAC-N272 en de NAP200DR laten onmiskenbaar horen, dat er voordelen zijn te behalen door te werken met een losse eindversterker. Onder meer omdat ze ieder over een eigen behuizing en dus over een eigen voeding beschikken, gaat deze combinatie een stap verder dan de SuperUniti. Luisterend naar Tuesday Wonderland van het album Live in Hamburg van het Esbjörn Svensson Trio valt op, dat de vleugel meer “echt” klinkt, dat er meer diepte in het stereobeeld aanwezig is en dat kleine details als de bijgeluiden van het publiek beter hoorbaar zijn. Er is meer rust in de weergave en meer akoestische informatie. De muziek klinkt ruimtelijker en meer gefocusseerd.

NAP200DR vs. NAP250
De volgende stap is een vergelijking tussen twee eindversterkers: de NAP200DR en de “oude” NAP250. We luisteren naar Eefje de Visser, die van haar album Het is het nummer Ongeveer zingt. De NAP250 heeft hoorbaar meer kracht, wat met name merkbaar is in de drums. Maar daar staat tegenover, dat de NAP200DR meer verfijning biedt. De NAP250 maakt de klank van de harp rauwer en de stem van Eefje verliest iets aan intimiteit. Bij haar kleinschalige muziek is juist die intimiteit van belang om de sfeer over te brengen. Dus de kleinere eindversterker “wint” hier. Gek hè?

NAP250 vs. NAP250DR
Nu wordt de “oude” NAP250 vergeleken met zijn opvolger, de NAP250DR. Dit keer luisteren we naar 7 Years van Lukas Graham, maar ook weer naar Eefje de Visser. De verschillen zijn onverwacht groot: de NAP250DR heeft veel te bieden. De stemweergave is natuurlijker, gevoeliger en intiemer (Eefje). Het totaalbeeld is, dat de weergave met de NAP250DR soepeler, verfijnder en meer transparant wordt. Ook is er meer rust in de achtergrond en daardoor komt de betere detailweergave goed tot zijn recht. De NAP250DR combineert nu kracht met verfijning en een verbeterde muzikaliteit. Een bijzonder prettige eindversterker om ook langere tijd naar te luisteren!

NAC-N272 & XPS DR & NAP250DR
We blijven bij de NAC-N272 en NAP250DR, maar nu wordt de NAC-N272 opgewaardeerd met een extra voeding, de XPS DR. Ja, ook hier DR, want ook deze voeding heeft de nieuwe regulateurs. De muziek is een gouwe ouwe: Walk On The Wild Side van Lou Reed. Het toevoegen van een extra voeding is een traditionele Naim-specialiteit, die nog altijd tot onverwachte effecten leidt. De NAC-N272 profiteert hoorbaar van de XPS DR, want de weergave krijgt meer diepte en een betere, subtielere doortekening. De stem van Lou Reed wordt realistischer, dieper. Ook de bas, die een belangrijke lijn in dit nummer speelt, wordt dieper en voller. Het lijkt alsof de hele set meer ademruimte krijgt. En wie nog weet hoe goed het uitgangspunt al was, luistert verbaasd naar deze upgrade. Ook de backing vocals worden realistischer en de saxofoon aan het eind van de track staat heerlijk los in de ruimte.

NAP250DR vs. NAP300DR
Kan het nog mooier? Ja, want nu is “het beest” aan de beurt. De machtige NAP300DR eindversterker, die in twee behuizingen is ondergebracht: één voor de voeding en één voor de versterkerschakeling. Ook de muziek waar we naar luisteren is schitterend: A Gaelic Blessing uit het Requiem van John Rutter. In vergelijking met de bijzonder mooi klinkende NAP250DR gaat de NAP300DR nog een stap verder. Het stereobeeld wordt groter in alle richtingen, er is meer akoestische informatie, de ruimtelijkheid is natuurlijk en doet recht aan de kathedraal waar deze opname heeft plaatsgevonden. De weergave van het koor is subliem: je hoort individuele stemmen, maar toch is het een geheel. Knap! De diepe orgeltonen die de muziek zachtjes begeleiden, krijgen de diepte die ze nodig hebben om een fraai fundament onder het koor te leggen. Maar… het kan nòg beter!

Super Lumina
Want tenslotte worden de standaard Naim-interlinks vervangen door de nieuwe Naim Super Lumina interlinks. Het eigenwijze Naim blijft halsstarrig vasthouden aan de ouderwetse DIN-stekkers, want kennelijk is men er bij Naim van overtuigd dat DIN-stekkers klankmatige voordelen hebben ten opzichte van de tegenwoordig gebruikte RCA-stekkers. Dat hoort bij de folklore van Naim. De door Naim nieuw ontwikkelde aluminium “super-DIN-stekkers” aan de Super Lumina interlinks zijn echter van zodanig superieure kwaliteit, dat ik er stiekem bewondering voor heb. Overigens: de luidsprekerkabels zijn de hele avond al Super Lumina’s, dus nu is alle bekabeling op een vergelijkbaar niveau. Het verschil tussen de standaard Naim interlinks en de Naim Super Lumina interlinks is groot. Heel groot. Echt waar.

Nu laat de NAP300DR echt horen, wat hij allemaal kan. Alsof de handrem wordt losgezet. Een superieure doortekening, een verfijnde detailweergave, een helder en gefocusseerd beeld, een uitermate natuurlijke en realistische weergave. Snel waar de muziek het vraagt, subtiel waar het kan, decay en sustain worden vrijwel perfect weergegeven. Wanneer de track Poem Of Chinese Drum van Hok-man Yim wordt gespeeld, zijn alle verschillen tussen de diverse drums hoorbaar, alsmede alle kleine en subtiele geluidjes die met de drumstokken worden gemaakt. Ook de dynamiek is opvallend realistisch en groot. En natuurlijk is het speelse gemak, waarmee de NAP300 alles weergeeft, ongelooflijk. De weergave is van voor naar achter doortekend.

The End
Voor een verwende audiofiel als ik is dit genieten op topniveau. Heerlijk! Wat een topset, wat een muziek… Voeten op tafel, een glas whisky erbij, blokje kaas… NEE dus. De luister-avond is alweer voorbij. Zucht… Maar we hebben veel mooie muziek gehoord. En we hebben weer gehoord, waarom Naim een High End merk is. En waarom dit soort avonden altijd welkom is.

En voor wie er geen genoeg van kan krijgen: Al dit moois is te bewonderen, te beluisteren en natuurlijk te koop bij Lexicom MultiMedia!

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.