Naim Audio ND 555 streamer demo – Gezellige drukte in Leidschendam

Op 5 september is in de avond de Naim Audio ND 555 streamer aan de bezoekers van Lexicom MultiMedia officieel gepresenteerd. Onder het genot van een door een klant meegebrachte stukken appeltaart werd geluisterd naar de streamer en hielden Rowan Dernee van importeur Latham en Fabien Basseux, international sales manager van Naim Audio, een praatje waarin een deel van de in en outs van het topmodel streamer werden besproken.

Naim heeft straks drie nieuwe streamers in het leveringsprogramma, de ND5 XS 2, de NDX 2 en het topmodel de ND 555. Kenmerk van alle drie de streamers is dat ze gebaseerd zijn op het nieuwe streamingplatform van Naim, NP800 waar sample rates tot 24 bit 384kHz en DSD128 Gapless mee mogelijk zijn, multiroom ondersteund is tot zes spelers tegelijk, ethernet 802.11ac beschikbaar is, het ethernet volledig galvanisch gescheiden blijft van de speler zelf en updates direct kunnen worden uitgevoerd zonder tussenkomst van een PC. Zaken die zo normaal lijken maar de nodige ontwikkeling op hard- en software gebied vereisen. Te noemen vallen ook LVDS (Low Noise Internal Digital Signalling), een Ram buffer waarin een hele track wordt opgeslagen voor het afspelen, de DAC is in de speler de Master clock en de SHARC DSP technologie. Zaken die beschreven worden in de White paper maar waar Fabien niet te diep op in kon gaan gezien de beschikbare tijd. De Naim Audio streamers nemen de plaats in van de traditionele cd speler en de ND 555 vervangt zelfs het topmodel speler van Naim de CD 555. Naim Audio verklaart bij monde van Fabien nog altijd het standpunt te huldigen dat de bron het belangrijkste onderdeel van een audio installatie is, is de bron niet in orde dan zal geen versterker of luidspreker daar iets aan kunnen verbeteren.

Standaard in het Naim streaming platform is Chromecast, Apple AirPlay, Spotify, Tidal, Bluetooth, UPnP, internetradio en de nieuwe generatie is een Roon endpoint. Voor de ND 555 zijn er nog een paar extra zaken te noemen. Zo is de gebruikte DAC chip een echte ladder DAC (R2R), bestaan de analoge circuits uit discrete onderdelen welke vaak met de hand zijn geselecteerd en aan elkaar gepaard en zijn de voedingen DR lineaire types. Als je de ND 555 opent zie je een “box in a box”, een volledig afgeschermde kooi van Faraday waar de digitale signalen binnenkomen.


Afgeschermd van de analoge elektronica. Het digitale deel is zelfs mechanisch onafhankelijk van de analoge printen. De laatste zijn gemonteerd op een dikke messingplaat die zowel trillingen tegengaat als een centrale aarde vormt. De messingplaat is verend opgehangen in de ND 555 en vandaar de transportschroeven die voor het spelen verwijderd moeten worden, net als bij de CD 555 het geval was. In de ND 555 en de bijbehorende 555 PS voeding zijn meer dan twintig DR spanningsregelaars gebruikt, welke een veel hogere stijgtijd hebben en zich razendsnel herstellen naar 0-positie ten opzichte van een reguliere spanningsregelaar. De ruis opgewekt in de DR regelaar is zo’n 30dB lager dan normaal.

Uiteraard is er geluisterd naar de ND 555, die kans laat je niet aan je voorbij gaan. De opgestelde installatie waarin de ND 555 en de 555 PS hun werk deden bestond verder uit een NAC 552 voorversterker met eigen voeding en een NAP 300 DR met voeding. Luidspreker kabels zijn Naim Super Lumina, single wire verbonden met Bowers & Wilkins 800 D3 Diamond luidsprekers.

Muziektracks waren in volgorde:

  1. “Time after time” van Eva Cassidy van haar live opgenomen album “Nightbird”
  2. “Piano Trio No.1” van Beethoven uitgevoerd door het Beaux Arts Trio
  3. “Paper airplane” van Alison Krauss & Union Station
  4. “Dove” van Cymande
  5. “Just strong enough” van Michael McDonald
  6. En voor de pauze als laatste “Blackbird” van Tash Sultana

De eerste tracks werden eerder geript op een Melco server, vast onderdeel van veel sets bij Lexicom MultiMedia en de hoogste kwaliteit biedend, vanaf “Dove” liet Rowan horen hoe goed Tidal kan zijn (toch nog steeds minder van kwaliteit dan een eigen rip) en Tash Sultana stond op een Naim Audio Uniti Core. Kennelijk was de geluidskwaliteit van de installatie van een dusdanig niveau dat je een speld kon horen vallen en bij ondergetekende kwamen de tranen in de ogen bij de track van Eva Cassidy. Nooit eerder was voor mij zo duidelijk hoorbaar haar verkoudheid die parten speelt. De reden dat Eva de uitgave van de opname ooit verbood, al trokken haar erven zich daar niets van aan en brachten het album “Nightbird” toch uit. Ik kan en zal niet spreken voor de bezoekers en wat zij ervan vonden, wel weet ik dat er in de pauze en na afloop geen wanklank te horen was en menigmaal werd verzucht dat er hard gespaard moet gaan worden.

Na de pauze nam Benno Simonis van Lexicom Multimedia het woord en gaf een demo met Roon software. Roon is een belangrijke speler geworden op de streaming markt omdat de software orde schept in de muziekcollecties, het zoeken vergemakkelijkt, verbanden legt tussen uitvoerenden en componisten, achtergrond informatie biedt etc. Daar bovenop gebruikt Roon een eigen protocol met de naam RAAT (Roon Advanced Transport Protocol), voor asynchrone communicatie over ethernet, in de verte vergelijkbaar met asynchrone communicatie over USB. Vooral dat laatste aspect verbetert de weergave kwaliteit door het terugbrengen van de oorspronkelijke hoorbare ruimteafbeelding in de opname en het uitdiepen van details. Voor Roon is een server noodzakelijk met de Roon Core software, leverbaar bij Lexicom MultiMedia voor € 1.300,- inclusief een lifetime Roon abonnement en uiteraard een naar eigen inzicht gekozen endpoint. De nieuwe Naim generatie ondersteunt Roon als endpoint, eerdere producten zoals een NAC-N 272 kunnen van Roon profiteren met behulp van een Metrum Acoustics Ambre of een Auralic Aries G1 endpoint en dat digitaal aan sluiten op de NAC-N 272. Op de volgende demo avond, gepland voor 10 oktober a.s., zal Benno nog dieper ingaan op streamen en Roon met een combinatie opgebouwd rond een Devialet 1000 Pro.

Wij danken de bezoekers voor alle aandacht, voor de appeltaart en zien u graag terug in de winkel om overgebleven vragen te beantwoorden, of voor een luistersessie met de ND 555 die voorlopig een permanente een plaats heeft gekregen in Leidschendam.

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.