Naim Audio lanceert nieuwe productlijn New Classic 300 Series

Het Britse audiobedrijf Naim Audio heeft eerder dit jaar de New Classic 200 Series gelanceerd. Op de afgelopen High End audiobeurs die jaarlijks wordt gehouden in de Duitse plaats München, heeft de Engelse fabrikant de New Classic 300 Series aan de wereld getoond.

De New Classic 200 Series is heel goed, maar de nieuw gelanceerde New Classic 300 Series trekt bepaalde functies en specificaties naar een nog hoger niveau.

Naim Audio New Classic

Naim Audio bestaat sinds 1973 en is met name beroemd vanwege zijn versterkers. Hoewel Naim Audio ook al de nodige jaren uitstekende bronnen bouwt, vormen versterkers nog steeds de kern van het portfolio. Begin 2023 heeft het Engelse bedrijf de New Classic 200 Series gelanceerd die bestaat uit de NSC 222, een voorversterker voorzien van streaming functies, en de NAP 250, een krachtige stereo eindversterker die voortborduurt op eerdere eindversterkers van de Britse fabrikant. Daarnaast heeft Naim Audio de NPX 300 uitgebracht. De NPX 300 is een losse voeding die de interne voeding van o.a. de NSC 222 deactiveert waardoor de toch al lage ruisvloer nog verder naar beneden wordt geduwd.

200 Series en 300 Series: verschillen

In mei 2023 heeft Naim Audio de hoger gepositioneerde New Classic 300 Series gelanceerd. Er is niets mis met de leden van de New Classic 200 Series, maar de New Classic 300 Series trekt functionaliteit en muzikaliteit naar een nog hoger niveau. Wat zijn de meest opvallende verschillen?

De NSC 222 van de 200 Series is een voorversterker en streamer in één behuizing. In de 300 Series zijn voorversterker en streamer twee afzonderlijke apparaten. De NSS 333 is een hoogwaardige streamer tevens DA-converter die ook digitaal muzieksignaal van andere apparaten kan vertalen naar analoog muzieksignaal.

De NAC 332 is een puur analoge voorversterker die dienst doet als centraal regelcentrum voor een hoogwaardige audioset. Eindversterker NAP 350 is een zeer krachtig mono model (de NAP 250 is een stereo model). Ten slotte heeft Naim Audio een losse instelbare phono-versterker genaamd NVC TT aan de 300 Series toegevoegd en de NPX TT, een optionele voeding voor de NVC TT.

New Classic 300 Series: even voorstellen

NSS 333, streamer en DA-converter
De NSS 333 is een multifunctionele streamer die UPnP ondersteunt en muziek kan afspelen van een aangesloten USB-schijf en netwerkschijf. Muziek van de gangbare streamingdiensten zoals o.a. Spotify, Tidal en Qobuz kan ook worden afgespeeld evenals muziek van radiostations op internet. Met gebruik van de ingebouwde Bluetooth-ontvanger kan eenvoudig muziek van een smartphone of tablet naar de NSS 333 worden gezonden.

De hoogwaardige DA-converter in de NSS 333 kan ook worden gebruikt door een ander digitaal apparaat. Naim Audio heeft de NSS 333 immers voorzien van een viertal digitale ingangen. Er is een digitale uitgang voor wie een andere DA-converter zou willen gebruiken. De NSS 333 heeft een uitstekende voeding aan boord, maar door toevoeging van de externe voeding NPX 300 kunnen de prestaties van de NSS 333 nog verder worden verbeterd.

NAC 332: analoge voorversterker en hoofdtelefoonversterker
De NAC 332 is een puur analoge voorversterker zonder digitale schakelingen aan boord. Volumeregeling gaat via een netwerk van reed relais en precisieweerstanden. Naim Audio heeft een aparte hoofdtelefoonversterker ingebouwd die grotendeels werkt in klasse A. De ruime mate van ingangen en uitgangen, zowel uitgevoerd in cinch als in XLR, maakt van de NAC 332 een flexibel apparaat. Desgewenst kunnen twee eindversterkers tegelijk worden aangestuurd en de XLR-uitgangen maken het gebruik van lange kabels mogelijk. Eventueel kan de NAC 332 ook worden gevoed vanuit de externe voeding NPX 300.

NAP 350, krachtige mono eindversterker
De NAP 350 is een mono eindversterker die 175 Watt aan acht Ohm kan leveren (en bijna het dubbele aan vier Ohm). Voor stereogeluid zijn twee exemplaren nodig. Het voordeel van het gebruik van een afzonderlijke eindversterker voor elk kanaal is het feit dat de versterkers elkaar hoegenaamd niet kunnen beïnvloeden. Het resultaat is een oneindige kanaalscheiding en een maximaal breed stereobeeld.

Net als de NAP 250 uit de 200 Series is de NAP 350 voorzien van een XLR-ingang. Door de verbinding tussen voor- en eindversterker via een XLR-kabel te leggen, kunnen probleemloos lange kabels worden gebruikt. XLR-kabels zijn immers veel minder gevoelig voor elektrische en magnetische invloeden van buitenaf en zijn daarom de norm in de professionele audiowereld, zoals opnamestudio’s en concertpodia.

NVC TT, verregaand instelbare phono-versterker
Het muzieksignaal van het element van een draaitafel loopt altijd via een extra versterkertrap. De uitgangsspanning van draaitafelelement is vele malen zwakker dan de uitgangsspanning van bijvoorbeeld een CD-speler of andere bron. Bovendien moet het signaal van een draaitafelelement gecorrigeerd worden volgens een curve, tegenwoordig meestal de RIAA-curve. Dan zijn er ook nog verschillende typen draaitafelelementen. Een draaitafelelement moet passen bij de gebruikte versterker.

Door een externe phono-versterker te gebruiken wordt het tere signaal van een draaitafelelement ver weg gehouden van eventuele storende invloeden van bijvoorbeeld de voedingstransformator van een eindversterkertrap. Naim Audio heeft van de NVC TT een zeer flexibel apparaat gemaakt want de gebruiker heeft een zeer ruim instellingsbereik en kan zo ongeveer alle huidige elementen op de markt aansluiten op de NVC TT.

De NVC TT heeft geen voeding aan boord en het muzieksignaal kan dus niet worden beïnvloed door een voedingstransformator. De voeding komt van een daarvoor geschikte versterker van Naim Audio, bijvoorbeeld de NSC 222 en de NAC 332. Er is ook een losse voeding voor de NVC TT en dat is de NPX TT.

NPX TT, externe voeding, o.a. voor NVC TT
De NPX TT is een losse voeding met een forse ringkerntransformator aan boord. Esthetisch past de NPX TT helemaal bij de NVC TT want beide toestellen hebben precies dezelfde behuizing. Door phono-versterker NVC TT te voeden vanuit de NPX TT worden de prestaties van de NVC TT verbeterd. Voorts is de NPX TT geschikt om Naim’s NAC-N 272 te voeden.

Prijzen en beschikbaarheid

De complete nieuwe Classic 300 serie wordt leverbaar in oktober 2023. Alle prijzen kunt u vinden in onze webshop. De NPX300 voeding is al leverbaar. Zodra er meer informatie is zullen we u hierover berichten.