KEF Reference luidsprekers bij Lexicom MultiMedia

Een fraaie toevoeging aan ons assortiment: de KEF Reference High End luidsprekerserie

KEF-reference-3-colors-lexicom-multimediaDe naam “Reference” heeft een lange geschiedenis bij KEF, want met de ontwikkeling van de eerste Reference luidspreker werd ruim 40 jaar geleden begonnen. Vanaf dat moment heeft KEF de naam Reference altijd gereserveerd voor de topmodellen van hun luidsprekerserie. Toegegeven, tegenwoordig zijn de onbetaalbare Muon en de iets minder onbetaalbare, maar nog steeds peperdure Blade de topmodellen, maar dat zijn niet echt luidsprekers die ehhh… laten we maar zeggen “huiskamervriendelijk” zijn. Het zijn meer de modellen waarmee KEF tijdens audioshows indruk maakt.

KEF-Reference-1-walnut-lexicom-multimediaDe huidige Reference-lijn bestaat uit de vloerstaande luidsprekers Reference 5 en Reference 3, de monitorluidspreker Reference 1, de centerluidsprekers Reference 4c en Reference 2c en tenslotte de Reference 8b actieve subwoofer. Dus met deze Reference-lijn kunt u alle kanten uit: van muziek in stereo of muziek in surround tot Home Cinema. Dat lijkt simpel, maar het vereist een nauwkeurige afstemming van de luidsprekers, zodat een ongestoord en homogeen weergavebeeld ontstaat.

Bij Lexicom MultiMedia zult u de vloerstaande luidsprekers Reference 5 en Reference 3 in de showroom aantreffen. Dit zijn slanke vloerstaande drieweg-luidsprekers met een strak en modern design. Ze zijn van top tot teen gevuld met hoogwaardige technologie, die door KEF in eigen huis is ontwikkeld. En daar is KEF terecht zeer trots op. En natuurlijk is KEF er ook trots op, dat de Reference 5 zelfs de felbegeerde EISA Award 2014-2015 heeft gekregen voor “Best Product” in de categorie High End Audio.

De oogstrelend afgewerkte behuizing van de Reference-serie is gemaakt van HDF en is inwendig flink verstevigd, waarbij de verstevigingen van dempende materialen zijn voorzien om geen resonanties over te dragen op de behuizing. De drivers zijn in deze kasten gemonteerd, waarna er een extra baffle voor wordt gemonteerd, die bestaat uit een gelamineerd composiet van aluminium met kunsthars. Deze baffle is met 8 lange bouten aan de achterzijde van de kast bevestigd en zorgt zo voor een extra versteviging van de luidsprekerbehuizing.

KEF-reference-5-Blk-2-lexicom-multimediaDe Reference 5 en Reference 3 luidsprekers staan op een stalen plint, die vier uitlopers heeft om de van boven verstelbare spikes te huisvesten. Fraai detail: aan de achterzijde is een extra uitstulpinkje aanwezig, waarin een waterpasje is gemonteerd. Een klein voorbeeld van de grote aandacht voor details. Rond de Uni-Q-driver is de baffle enigszins uitgefreesd en vormt zo een extra waveguide voor de centraal geplaatste Uni-Q-driver.

Het hart van de luidspreker is de Uni-Q-driver van de elfde (!) generatie. Deze samenvoeging van middentoner en tweeter is al decennia kenmerkend voor KEF luidsprekers. De Uni-Q bestaat uit een 12,5 cm middentoner met een 0,25 cm tweeter in het hart. Deze opstelling benadert het ideaal van een “puntbron” zo veel mogelijk en KEF is één van de weinige pioniers die zelf nieuwe (en gepatenteerde) technologieën op dit gebied ontwikkelen.

Rond de Uni-Q-driver (eronder en erboven) zijn de basdrivers gegroepeerd. KEF doet dit om tot een zo gelijkmatige mogelijke verdeling van het weergegeven geluid te komen, waardoor ook de natuurlijkheid van de weergave en de spreiding in de luisterruimte beter is. De scheidingsfilters zijn op een aparte plaat gemonteerd om resonanties zo veel mogelijk te vermijden.

De basdrivers zijn geen trechtervormige conussen zoals u die van andere merken kent, maar vrij vlakke “schotels” van een aluminiumlegering, met een diameter van 16,5 cm. Een grote, geventileerde magneetsamenstelling en een met aluminium bedrade spreekspoel drijven de stijve en sterke, maar tevens bijzonder lichte en vlakke aluminiumconussen aan. Deze basdrivers combineren een hoge belastbaarheid met een voorbeeldige dynamiek.

Twee zaken zijn heel opvallend aan deze luidspreker: de terminals zijn geschikt voor bi-wiring, maar kunnen ook enkelvoudig worden bedraad. Het bijzondere is, dat KEF geen gebruik maakt van de bekende plaatjes of brugjes, maar dat er twee draaiknoppen tussen de terminals zitten. Aangedraaid is enkelvoudige bedrading, losgedraaid is bi-wiring. Slim, toch?

KEF-poort-lexicomHet tweede opvallende aspect zijn de verwisselbare basreflexpoorten. Elke luidspreker heeft twee basreflex-openingen en voor elke opening worden twee poorten meegeleverd. Een kort en een lange. Zo kunt u experimenteren met de poorten: twee korte, twee lange of een korte en een lange in verschillende configuraties. KEF doet dit, omdat geen twee kamers hetzelfde zijn en hiermee de mogelijkheid wordt geschapen om de weergave aan uw eigen kamer en/of eigen smaak aan te passen. Absoluut uniek!

kef_the_reference_eisa-award

De KEF Reference 5 en Reference 3 verdienen het om beluisterd te worden. Bijzondere luidsprekers die grootse prestaties combineren met een bescheiden, strak en modern uiterlijk. U bent van harte welkom in de showroom van Lexicom MultiMedia om deze twee nieuwe aanwinsten te komen beluisteren. Ook kunt u een afspraak maken voor een persoonlijke demonstratie. Doen!

Een overzicht van onze KEF luidsprekers vindt u hier

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.