High End Show München, het mekka voor audio

De High End Show in München is de grootste show ter wereld aan het worden voor alles wat met audio en muziekweergave te maken heeft. Niet “vervuild” met beeld, computers, domotica of andere zaken is de show verdeeld over vier hallen op de begane grond en tientallen luisterruimtes op de bovenverdiepingen. Waar iedereen zich van vrijdag tot en met zondag kan vergapen aan audio variërend van zeer betaalbaar tot volledig onbetaalbaar, tenzij je je ook de tentoongestelde Bugatti kunt permitteren waar een compleet soundsystem in is ingebouwd. Veel werd de nadruk gelegd op platenspelers, niet zo verwonderlijk omdat het een segment is waar de concurrentie minder hevig is en het aanbod van vinyl op de beurs is groot. Van een eenvoudige Rega tot aan toonarmen van ruim € 20.000 zijn beschikbaar voor deze niche markt. Wonderlijk is de opkomst van banden en bandrecorders, waar voor de voorbespeelde banden prijzen lopen van € 250 tot € 500. Wie weet komt ooit het cassettedeck ook weer in de mode als er een verdienmodel aan te hangen is. Tijdens mijn inmiddels 16e bezoek aan de show kan ik nuchterder zaken bekijken dan in de beginjaren, niet langer gefocust op mega grote hoorn systemen en esoterische eendagsvliegen, en probeer ik voor de klanten van Lexicom MultiMedia krenten uit de pap te vissen tussen de honderden aanwezige merken. U begrijpt dat zelfs dan van volledigheid geen sprake kan zijn gezien het aanbod.

Atlas Cable komt uit met een lijn streaming kabels, bij ons beter bekend onder de naam ethernetkabel, drie types waarvan de Equator CAT6 vergelijkbaar zal worden met de Chord C-Stream in prijs en oplopend via de Hyper CAT7 gaat doorgroeien naar de Mavros CAT7 met een eigen Grun aarde aansluiting buiten de connector. De meest luxe versie wordt gehuld in een leren jasje, Atlas Cable geeft zelf aan dat men dat doet voor klanten in het Verre Oosten en er weinig voordeel aan zit voor de weergave. Dual Drain afvoer van ongewenste spanningen en het voorkomen van invloed van buitenaf komt in de nieuwe generatie betaalbare netsnoeren voor van Atlas. De Mavros range wordt uitgebreid met een Luxe USB kabel, een toonarm kabel met SME aansluiting en een RCA-RCA kabel. Wie het leuk vond kon zien hoe Atlas kabels worden vervaardigd, een ambachtelijk proces dat gegarandeerd goede verbindingen geeft die niet verouderen onder invloed van de omgeving.

AudioQuest gaf zeer verhelderende demonstraties met hun luidsprekerkabels en liet het publiek kennis maken met de nieuwe lijnen als Folk Heroes (William Tell en Robin Hood) naast Mythical Creatures (Thunderbird, Firebird, Dragon) waar voor de meeste kabels een speciale bi-wire uitvoering bestaat met een kabel in een andere topologie, puur en alleen voor de woofer. Door als eerste met een veel oudere generatie kabel te spelen kon AudioQuest laten horen hoe ver door onderzoek en luistertesten men tegenwoordig is gekomen. Om een idee te geven van de prijzen voor 2×3 meter, de Robin Hood zit rond € 2.100 euro net als de Robin Hood Bass kabel voor bi-wire systemen. William Tell start bij € 3.550, Dragon bij € 5.400 enzovoort om te eindigen bij Dragon Zero & Dragon Bass van bijna € 62.000.

Audiovector showde het gros van de nieuwe en hogere R modellen in een zacht blauwe kleur om vooral te laten zien dat andere kleuren altijd mogelijk zijn. De perfecte afwerking van de SR en R modellen mag een voorbeeld zijn voor andere merken, terwijl Audiovector nog altijd een door en door Deens merk is. Nieuw bij R Series zijn de tweeters voor een groter en gedetailleerder stereobeeld, woofers worden eveneens sneller met nieuw conusmateriaal en de poort in de voet is aangepast. Van de QR serie zag ik de center en surround modellen welke combineren met de QR 3 en 5 vloerstaanders voor een beleving in surround.

Auralic is uitgekomen met een processor om elke inkomende datastream om te zetten naar het formaat waar de gebruikte externe DAC het beste mee klinkt. De up-, down sampling en de formaat conversie legt daarmee geen druk op de processor in de streamer of in de DAC. Oudere DAC’s die alleen kunnen werken met PCM 24/96 maar wel uitstekend klinken (zoals ladder converters uit vroegere jaren) kunnen na deze conversie zelfs DSD aan. Een tweede nieuwtje is de aankondiging van een nieuwe Altair streamer/DAC. Volledig werkend met het Lightning platform, gehouden in een eenvoudige behuizing zonder display en daardoor betaalbaar. Een chassis van de G2 reeks liet zien dat het gegoten wordt uit één stuk om resonanties te voorkomen.

Auralic gaf zijn demo op Spendor Audio Classic 200 luidsprekers, de tegenhangers van bijvoorbeeld de Harbeth 40.2. Groot, krachtig en op de show uitermate luid spelend. Ik verdenk de importeur van doofheid of hij wilde graag de geluidsniveaus zoals gebruikt in een studio benaderen. De dubbele woofers in de Spendor Classic 200 dwongen respect af.

Dynaudio kreeg onofficieel de prijs voor de mooiste stand van de show, toegewezen door vakbezoekers en de pers. De nadruk lag op presentaties van de Confidence lijn van Dynaudio, naast een statische presentatie van de Evoke en overige modellen. De Confidence wist mij onder de tonen van Oscar Peterson werkelijk tot tranen te brengen. Een Confidence is een behoorlijk groot systeem, in vergelijk met de concurrentie scherp geprijsd, prachtig afgewerkt en zeer innovatief gebouwd. Dynaudio heeft de laatste jaren een voorsprong gekregen door hun unieke meetmethode waardoor engineers snel resultaten kunnen meten van kleine en grote correcties. Meest aantrekkelijke model is mogelijk de Confidence 30, in hoogte nog net onder de 1.40 meter blijvend op zijn spikes. Het slanke front werkt mee om hem visueel kleiner te maken.

Focal verraste met een Spectral jubileum model met gele conussen en zelfs een geel gecoate tweeter. Maar nog meer met de nieuwe kleuren voor de Scala en Utopia reeks waarvan een voorbeeld rondjes draaide op een podium. De grote systemen worden daarmee iets huiskamer vriendelijker dan de hoogglans modellen zoals we die kennen en gaan lijken op de Kanta kleurstellingen. In de hoofdtelefoons is er naast de Utopia een Stella gekomen met een gunstiger prijskaartje.

In de met Naim gedeelde Focal stand veel aandacht voor de Mu-so generatie 2, een model waarvoor Focal veel input heeft gegeven met de ontwikkeling van de drivers en Naim zijn expertise van streaming en versterkers heeft geïntegreerd. Een HDMi ARC poort laat de Mu-so werken als soundbar. Tidal, Chromecast, Internet radio, Naim biedt u deze en meer opties om compact op hoogwaardig niveau van muziek te genieten. Gebleven is de schitterde vormgeving en de multifunctionele bediening aan de bovenzijde.

Lexicom Multimedia is inmiddels dealer van Furutech producten, alleen zullen ze nooit allemaal op voorraad zijn. De keuze in connectoren en ook kabel is immens zoals de displays laten zien. Voor vragen kunt u ons altijd bereiken.

Hegel gaf de première van de H390 op de show in München. Nieuw van binnen, nauwelijks te onderscheiden van de H360 aan de buitenkant. Gelijk gebleven is het aantal aansluitingen al zijn de RCA bussen van de digitale aansluitingen vervangen door de veel betere BNC connectoren. Dat verdient opvolging. Een Hegel C55 modulaire eindversterker biedt soelaas voor surround opstellingen. Modulair opgebouwd kan de versterker 2, 3, 4 of 5 kanalen aan. Kwestie van modules bijplaatsen. Wel wordt de versterker dan fysiek steeds zwaarder, want Hegel werkt met klasse AB versterkers (gelukkig!).

Op de met KEF gedeelde stand staan stands voor de LSX van KEF, muurbeugels voor deze handige, actieve luidspreker en zelfs voetjes voor plaatsing onder de LSX als hij op een meubels staat of naast een PC.

Inakustik toonde in een display de opbouw van de AIR kabels en interlinks. Uit eigen ervaring kennen we de kwaliteit van de kabels en hoewel niet goedkoop zeer de moeite van het beluisteren waard. Duidelijk is dat de constructie van AIR niet goedkoop gemaakt kan worden, het opbouwen is grotendeels handwerk.

IsoAcoustics laat zien dat een Gaia oplossing met dempers zelfs voor zware systemen mogelijk is. In de Titan serie kan de Chronos tot 280kg dragen en een luidspreker nog steeds ontkoppelen van de ondergrond. Nieuw zijn de Delos plateau’s, voor onder uw platenspeler of versterker. Dezelfde ontkoppeling wordt onder het plateau gebruikt als IsoAcoustics normaliter biedt in losse voetjes.

MartinLogan toonde zijn topmodel Neolith en liet dat horen, indrukwekkend maar zelf had ik liever meer te weten gekomen over de ESL modellen en was ik blij eens te ontdekken hoe de versterking is opgebouwd van de Expression 13A woofers. Nog steeds een merk om in de gaten te houden en waarschijnlijk de meest betrouwbare elektrostatische weergever op onze aardbodem.

Lumin bracht één van de beste demo’s als het gaat om weergave kwaliteit. De streamers werden geflankeerd door Lumin versterkers en Vimberg luidsprekers. Veel aandacht voor de U1Mini uiteraard en voor de netjes geprijsde D2 streamer DAC en de T2 streamer.

Melco In augustus zal een software update beschikbaar komen waar Melco Minim server en Songkong software integreert en laat werken op de Melco’s. Daarmee een totaal oplossing biedend aan iedereen die graag werkt met USB naar de DAC en naar verwachting zal het de mooiste manier worden van signaaloverdracht vanuit de Melco. Met ineens een geweldig fraaie database voor de muziekcollectie en de voordelen van Minim server boven Twonky.

Neat blijft klein al klinkt het groot. Heerlijke luidsprekers die wij graag combineren met Naim Uniti Atom en waarvoor een scherpe aanbieding nog steeds geldt.

Quadraspire gaat komen met een doos QPlus voetjes voor onder uw apparatuur. Quadraspire claimt dat de voetjes net zo goed werken als een rek, zelfs de X-Reference kunnen evenaren. Met de handige set in een koffertje kan de klant zelf thuis proberen wat een juiste oplossing is. Van Evo, via Advanced naar Reference. Naar wij hopen snel beschikbaar via importeur Latham.

Bekend van SBooster is waarschijnlijk al het hulpstuk om een voeding van een Lumin D2 of T2 te vervangen door een SBooster van de juiste spanning. Nieuw is een SBooster AC voeding waarmee draaitafel motoren rustiger gaan draaien. De AC PSU laat nog even op zich wachten maar productie wordt gestart zo is mij beloofd.

Er was nog veel meer te zien in München, na drie dagen waren de voeten versleten en was ik lang nog niet overal binnen geweest. Merken als Fink Team, Estelon, Von Schweikert, Luxman, PMC, JBL en nog veel meer luidspreker en elektronica fabrikanten vochten zelf of via hun Duitse distributeurs om aandacht, naast de vele Chinese merken en nieuwkomers. Een paar klanten van Lexicom MultiMedia hadden de moeite genomen om naar München af te reizen en ik liep ze tegen het lijf, ook zij vonden de show indrukwekkend. Een reden te meer om in 2020 nog eens terug te keren?