Grimm MU1 muziekstreamer

De wellicht beste muziekstreamer en zeker de meest bijzondere is gearriveerd in Leidschendam bij Lexicom MultiMedia, de Grimm Audio MU1. Een muziekstreamer gebaseerd op Roon als besturingssoftware, voorzien van de beste hardware zoals in gebruik in opname studio’s en professionele omgevingen.

De inhoud van de MU1 bestaat uit een bij Intel gekochte NUC met een SSD opslag, daarnaast een SSD in grootte naar keuze van de klant voor muziekopslag. Een door Grimm Audio ontwikkeld PCI board verbindt de NUC met alle overige periferie. Verder is er een voeding welke geheel in eigen beheer is ontworpen voor een extreem laag ruis- en stoorniveau. De eigen digitale klok van Grimm Audio is ingebouwd in de MU1 voor minimale jitter en er is op het board een door Grimm Audio geprogrammeerde FPGA aanwezig. Deze chip zet elk digitaal formaat om naar PCM 176,4 of 192KHz en stuurt de data uit naar de AES/EBU uitgangen. Het oversamplen doet Grimm Audio in de MU1 om de DAC chip in de aangesloten converter te ontlasten ten gunste van een aantoonbaar betere weergave.

Op de voorzijde van de zwarte behuizing is een display te vinden met tekstweergave waarin de track, het album en de artiest af te lezen zijn, naast zaken als de oorspronkelijke sample rate en de volume stand. Aan de bovenzijde is een grote, koperkleurige, multifunctionele knop te vinden voor volume, pauze, menu toegang en ingangskeuze. Alle aansluitingen bevinden zich aan de achterzijde. Daar zijn ingangen voor AES/EBU, S/PDIF RCA en optisch, USB alleen voor extra opslag en uiteraard Ethernet. Uitgangen zijn tweemaal AES/EBU en éénmaal een dedicated uitgang voor optionele Grimm LS1 luidsprekers.

De NUC in de MU1 draait de software van Roon, als server en als endpoint. De licentie voor de software schaft de eindgebruiker zelf aan, de software is al geïnstalleerd. De eindgebruiker ziet Roon alleen als App op een Android of iOS apparaat om zijn of haar muziek te kiezen, voor internetradio en externe muziekdiensten als Qobuz en Tidal.

De Grimm MU1 is leverbaar vanaf € 9.800,- bij Lexicom MultiMedia. Een 1, 2 of 4TB SSD kan tegen meerprijs worden ingebouwd.